Tag: jajka
Napoleonka na krakersach
To chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Wystarczy kupić krakersy, ugotować budyń i ciasto gotowe! Czy można jeszcze prościej? No raczej już bardziej się nie da.
Tarta z jagodami
Czekoladowy spód doskonale pasuje do jagód, a delikatna masa, która przypomina troszeczkę lekki sernik, dopełnia całość. Idealnie komponuje się w jedno…
Sernik nowojorski
Zwarty, mazisty i bardzo kremowy, z delikatną nutą cytrynową. Pieczony w niskiej temperaturze nie rośnie i nie opada, pozostając płaskim jak stół. I to w nim mi się podoba najbardziej 🙂
Sernik migdałowo-śliwkowy
Ten sernik jest przepyszny, na spodzie z migdałów, ze śliwkami na wierzchu, posypany płatkami migdałowymi. Nie należy do serników kremowych, jest raczej zwarty, ale o bardzo gładkiej i miłej dla podniebienia konsystencji. Wyszedł świetny i z czystym sumienie go Wam polecam!
Sernik gotowany
Na święta obowiązkowo musi być sernik. W tym roku postanowiłam w końcu wypróbować przepis, na sernik gotowany. Nieco inny niż zwykłe serniki, ale bardzo, bardzo dobry. Polecam Wam bardzo.
Piernik staropolski
Tak, tak, to już najwyższa pora zabrać się za robienie tego piernika. Surowe ciasto powinno leżakować w chłodzie około 5 – 6 tygodni. Po upieczeniu też powinno trochę poleżeć, żeby dobrze skruszało.
Chrupiące rozetki
Dzisiejsze ciastka zrobiłam na specjalną prośbę mojego Męża, który bardzo lubi je chrupać. Jest to moja propozycja na karnawał. Polecam bardzo!
Bozener Crostoi – chrupiące kwadraciki
Są pyszne, smakiem przypominają trochę chrusty ale robi się je szybciej i to jest ich niewątpliwa zaleta. I choć smażone na głęboki tłuszczu, nie chłoną go.