Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

by

w przepisy na:

To chyba najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek robiłam. Wystarczy kupić krakersy, ugotować budyń i ciasto gotowe! Czy można jeszcze prościej? No raczej już bardziej się nie da 🙂 .
Przyznam szczerze, że jakoś wcześniej nie spotkałam się z tym ciastem. Kiedy na fejsbuku jedna z moich “fanek” Catherine, zapytała, czy znam i czy zrobię, to dopiero zaczęłam go szukać. Okazało się, że chyba wszyscy już to ciasto znają i robili, oprócz mnie. Ale co tam. Poszukałam, poczytałam i zrobiłam. Oczywiście po swojemu. Na krem wykorzystałam krem z przepisu na ciasto 3 bit, lekko go tylko modyfikując.
Ciasto jest przepyszne, kremowe – bo to w zasadzie 2/3 kremu i bardzo wciągające. Trudno poprzestać na jednym kawałku…
Polecam Wam, w szczególności, jeśli jeszcze nie mieliście okazji go próbować. A Catherine dziękuję za pomysł na pyszne ciacho!

Napoleonka na krakersach

Składniki:

  • 1250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 150g cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 130g masła
  • ok. 200-220g słonych krakersów (zużyłam niewiele ponad paczkę 180g)

W garnku zagotować litr mleka z masłem, cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać do mleka, razem z laską. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami, budyniem i mąkami. (Tuż przed wlaniem mieszanki wyjąć laskę wanilii!!). Na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i mąki i ugotować budyń. Należy dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń się nie przypalił i nie powstały grudki. Gotować kilka minut.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową (polecam folię, bo lepiej przylega do blaszki). Na dno blaszki wyłożyć krakersy, ściśle jeden przy drugim. Wylać gorący budy i przykryć drugą warstwą krakersów. Zostawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem wyjąć ciasto ok 20 – 30 minut wcześniej, jest bardziej miękkie i kremowe. Obficie posypać cukrem pudrem.

Napoleonka na krakersach
Napoleonka na krakersach
Napoleonka na krakersach
Napoleonka na krakersach

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

30 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia
Emilia
8 lat temu

Nie wiem co zrobiłam nie tak, bo krok po kroku trzymałam się przepisu. Wyszedł mi budyń, po prostu… Nic nie zgęstniało i zupełnie inaczej wyglądało niż to na zdjęciu…:(

eva
eva
8 lat temu

Wspaniały przepis 🙂 prosty i smaczny 🙂

Aneta
Aneta
9 lat temu

Robiłam ostatnio już 2 razy z tego przepisu i jest rewelacyjna – drugi raz na specjalne życzenia męża, tak mu posmakowała za pierwszym razem. Polecam 🙂

Jola z B.
Jola z B.
9 lat temu

A ja mam pytanie. Ponieważ parę kremów z miarek na łyżki ,,popłynęło” mi, czy mogę liczyć na wagę mąk? Każdy mierzy inną łyżką. Bardzo chciałabym zrobić tę napoleonkę, bo wygląda obłędnie a ja je uwielbiam. Bardzo proszę o przelicznik na wagę. Pozdrawiam

Laura
Laura
6 lat temu
Reply to  Asiek

Tylko żeby przeliczać to trzeba wiedzieć z jakiej bazowej gramatury etc

kocie-smaki
9 lat temu

o jak ja dawno nie jadłam napoleonki!

Ola
Ola
9 lat temu

Witajcie! 🙂
Pierwszą napoleonkę zrobiłam na słonych krakersach i smak mnie nieco rozczarował. Jakoś za bardzo mi się mieszało te słodko-słone… Następną postanowiłam zrobić z maślanych herbatników i wyszło wspaniale. Bardzo szybkie i dobre ciasto w przygotowaniu tylko jak dla mnie bez słonych ciastek. Pozdrawiam serdecznie.

Basia
Basia
9 lat temu

Zrobiłam ciasto z twojego przepisu, było przepyszne 🙂

marzena
marzena
9 lat temu

dziękuje za info

marzena
marzena
9 lat temu

witam. mam duży problem, mój syn ma za miesiąc urodziny i nie mam pojęcia jaki tort zrobić gdyż jest uczulony na gluten.Próbowałam już zrobić dwa ciasta z mąki kukurydzianej i to była wielka klapa.Może Pani ma jakiś pomysł,proszę o pomoc.

Kaś
9 lat temu

uwielbiam taką napoleonkę! 🙂

gin
9 lat temu

Też takiego nigdy nie jadłam… A wygląda wspaniale 🙂

beatka03
9 lat temu

Kocham napoleonkę na krakersach. Wiem, że nie to samo, co ta prawdziwa, ale i tak jest pyszna. Robiło się u nas ją często. I właśnie Tobie Babeczko kochana muszę podziękować za przypomnienie, bo sama całe wieki nie stawiałam jej na stole. Będzie w najbliższą niedzielę 🙂

judik
9 lat temu

Wygląda pysznie! Zapisuję do zrobienia! 🙂

kulinarny blog samanthy

Wymarzone ciastko. Przepięknie wykonane i zapewne przepyszne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Majana
9 lat temu

Asiu, jest cudowna! I te drobinki wanilii, które widać są po prostu urocze. Napoleonka musi być pyszna.
Pozdrawiam ciepło. 🙂

Myszata
Myszata
9 lat temu
Reply to  Asiek

Mam mały kłopot, właśnie co skończyłam robić to cudo, ale wydaje mi się, że jakiś bardzo gęsty wyszedł mi ten krem 🙁 martwię się, że coś zepsułam. Jaka powinna być właściwa konsystencja tego budyniu?

grazyna.nekala@gmail.com
grazyna.nekala@gmail.com
6 miesięcy temu
Reply to  Asiek

A można jedną warstwę ciastek a drugą krakersów ?