Sernik nowojorski

4.62 avg. rating (92% score) - 32 votes

Nie wiem jak to się mogło stać, że do tej pory nie piekłam tego sernika. Chyba dlatego, że wydawało mi się, iż nic specjalnego w nim nie ma i nie różni się zbytnio od innych serników. Nic bardziej mylnego. Sernik przez sposób pieczenia – w kąpieli wodnej – jest wyjątkowy, zarówno w konsystencji jak i w smaku. Zwarty, mazisty i bardzo kremowy, z delikatną nutą cytrynową. Pieczony w niskiej temperaturze nie rośnie i nie opada, pozostając płaskim jak stół. I to w nim mi się podoba najbardziej 🙂 A jak jeszcze powiem, że jest bardzo szybki i prosty do zrobienia, to już nic nie stanie na przeszkodzie, abyście i Wy go zrobili.  Polecam Wam bardzo!

Przepis jest wypadkową kilku przepisów.

Zobacz również moje pozostałe propozycje na przepyszne serniki.

Sernik New York | New York cheescake

Składniki na spód:

  • 100g ciasteczek digestive (lub herbatników)
  • 50g roztopionego masła

Ciasteczka pokruszyć blenderem, wymieszać z roztopionym masłem, by „powstał mokry piasek”. Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Schłodzić w lodówce, aż spód stwardnieje (20-30 minut).

Składniki na masę serową:

  • 350g serka philadelphia
  • 400g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego „Mój ulubiony” z Wielunia i taki polecam)
  • 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (18%)
  • 200g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej ( gdy piekłam drugi sernik zapomniałam o mące i sernik udał się doskonale, jedynie czas pieczenia był dłuższy)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia się składników.
Formę ze schłodzonym spodem wyjąć z lodówki. Owinąć podwójnie folią aluminiową. Na spód ciasteczkowy wylać przygotowaną masę serową. Tortownicę wsadzić do większej formy na ciasto i wlać do niej wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 180°C, włożyć sernik i piec przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 110°C i piec przez ok. 1,5 godziny (lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty – lekko dotknięty będzie sprężynował). Wyjąć sernik z piekarnika, na wierzch wylać polewę ze śmietany.

Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 140°C, włożyć sernik (już samą tortownicę, bez blaszki z wodą) i piec około 10 minut, do momentu aż śmietana się zetnie. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjąć i schodzić w lodówce prze całą noc (minimum 12 godzin, sernik musi się bardzo mocno schłodzić).

Polewa ze śmietany:

  • 200ml kwaśnej śmietany (18%)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wszystkie składniki na polewę wymieszać razem.

Sernik New York | New York cheescake

Sernik New York | New York cheescakeSernik New York | New York cheescake

Sernik New York | New York cheescake

Sernik New York | New York cheescake

Smacznego!

 

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

27
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
AsiekAniaPaulapms monsterkasia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Witam,czy koniecznie trzeba piec z wodą? Nie mam zbytnio większej blachy i nie wiem co poradzić na mój problem.

Paula
Gość
Paula

Dzień dobry. Co myślicie o twarogu sernikowym Jana? Chcę zrobić ten serniczek i bardzo zależy mi na tym aby wyszedł idealny, a w lodówce mam ser właśnie tej firmy:) i oczywiście tych wiaderkowych twarogów nie trzeba dodatkowo mielić, prawda? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)

pms monster
Gość
pms monster

SWIETNY PRZEPIS !!! Serniczek równy, nie pęka i jest PRZEPYSZNY!!!. LEPSZEGO W ŻYCIU NIE JADŁAM. Zdecydowanie zachowam ten przepis. Użyłam serka smietankowego z biedronki „delicate klasyczny” zamiast philadelphi i serka wiaderkowego „Hanusi ” z mlekovity. Piekłam w silikonowej formie włożonej w druga silikonową formę z wrzątkiem.

kasia
Gość
kasia

PYSZNY!!!!!!!
robię go właśnie 3 raz;-) Myślałam, że New York Cheescake da się jeść tylko w Stanach! W jakim ja błędzie żyłam 🙂
Dzięku 🙂

piekarka
Gość

Witam. Udało mi się znaleźć ser philadelphia i zrobiłam ten sernik anielski. Najlepszy sernik jaki jadłam. Udał się doskonale i napewno zagości nie raz na moim stole. Ps.piekareczka ze mnie amatorka, ale z tymi przepisami to czysta przyjemność i łatwość. Pozdrawiam

piekarka
Gość

Philadelphia- nie bardzo wiem co to za serek,jakiej firmy.Czym można go zastapić?

Kotka_Pusia
Gość
Kotka_Pusia

Mam pytanie, pewnie głupie, ale zaryzykuje 🙂
Czy gęsta, kwaśna śmietana 18% to jest taka w kubeczku, jak kupuję do zupy?

Bolinka
Użytkownik
Bolinka

Ja co prawda pieklam z innego przepisu, taki oryginalny i tez wyszedl super! Ostatnio pieklam dla kolezanki na urodziny i jak zwykle zniknal co do okruszka! Ja podaje go na polmisku z lopatka do ciasta ( nie kazdy lubi taki sam kawalek ciasta) ale podaje fo tego sos owocowy w miseczce obok! Ja uwielbiam z malinami! ( mrozone lub swieze maliny, woda , cukier i odrobina maki ziemniaczanej do zageszczenia!) Goraco polecam!

Kajka2409
Gość
Kajka2409

Serek philadelphia zastąpiłam kremowym serkiem Turek (też solonym), sernik wyszedł przesmaczny, przeaksamitny, przecudowny. Piekłam go w formie z obręczą i obawiałam się trochę, że opije się wody – ale trzy warstwy folii aluminiowej dały radę.
Polecam 🙂

Piotrek
Gość
Piotrek

Mam pytanie. Czy ten serek Philadelphia to musi byc jakis specjalny rodzaj?
Domyslam sie ze nie smakowy, tylko naturalny, ale czy on nie jest czasem lekko solony??

ursa
Gość
ursa

Dobrze, że go zrobiłaś. 🙂 Ja uwielbiam go od lat. Dla mnie ta „polewa” ze śmietany jest tą kropką dopełniającą całość. Pycha.
pzd, Ursa, Kapsztad.

Majana
Gość

Jejku Babeczko ,jest po prostu piękny! Ślicznie udekorowany i podany.,
Pozdrawiam ciepło 🙂

Małgorzata
Gość
Małgorzata

mmmmm…. tak z samego rana takie cudne obrazki

wedelka
Gość

Ja też go jeszcze nigdy nie piekłam, choć na swojej liście do zrobienia mam go od baardzo dawna. Ostatnio jednak miałam okazję próbować go po raz pierwszy u koleżanki i byłam zachwycona. Coś pysznego 🙂 Z pewnością niedługo sama go wypróbuję 🙂

Kulinarne Inspiracje
Gość

piękny serniczek 🙂

gin
Gość

Zjawiskowo wygląda z tymi owocami. Musiał smakować bajecznie 🙂

Ola Wilczek
Gość

Jest tak idealnie równy 🙂

favcook
Gość

cudowny!