Uwielbiam lato. Takie prawdziwe, ciepłe, nie to zimne i deszczowe. A w lecie uwielbiam owoce sezonowe. W dzisiejszych czasach przez cały rok możemy kupić prawie wszystkie owoce, ale one nie smakują tak, jak te w lecie właśnie. Objadam się nimi do syta, bo niestety szybko się kończą. Dlatego postanowiłam zrobić iście letnią tarę. Mój ulubiony czekoladowy spód, doskonale pasuje do jagód, a delikatna masa, która przypomina troszeczkę lekki sernik, dopełnia całość. Idealnie komponuje się w jedno… Prawie zero wysiłku, a raj dla Waszego podniebienia gwarantowany! Musicie spróbować, póki są jeszcze jagody. Polecam bardzo!
Jak nie ta, to może któraś inna moja tarta Cię skusi?
Składniki na spód:
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 150g zimnego masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
Do misy miksera przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie na spód wyłożyć folię aluminiową, na nią wysypać kulki ceramiczne (lub fasole, groch, aby dociążyć ciasto, podczas pieczenia nie będzie się odkształcać i wybrzuszać) i piec spód w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię.
Dodatkowo:
- około 300 – 400g jagód (dałam więcej, ale wg mnie było za dużo)
- 400ml kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 12%)
- 3-4 łyżki cukru
- 2 jajka
Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać i połączyć ze śmietaną. Jagody wysypać na podpieczony spód, zalać masą śmietankowo – jajeczną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut, aż śmietana się zetnie na całości (po lekkim dotknięciu powinna sprężynować). Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Smacznego!
Można dać 18 procentową śmietanę
Czy dodanie mrożonych jagód nie wpłynie na ciasto lub na jego masę?Czy robiłaś z innymi owocami tą tartę?Bardzo mnie kusi, a mam jagody tylko mrożone i trochę się obawiam, czy nie będzie glajdy, ciapy
Czy można zrobić z innymi owocami?Własnie mi czerwone porzeczki dojrzały w ogródku.
Tak, z dowolnymi 🙂
Dzięki😊Idę zbierać.😊
A u mnie tyle jagód i nie wiedziałam co z nich zrobić. Teraz muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
Ale zazdroszczę Ci tych jagód! 🙂
Czy jagody i masę śmietanowo-jajeczną wylewam na podpieczony spód ostudzony czy może być gorący ?
Ostatecznie zrobiłam na gorącym. Aha, użyłam borówek a nie jagód. Ciasto udało się i jest bardzo smaczne. Piekłam 35 minut w piekarniku elektrycznym, grzałka góra dół, na środkowej półce, temp. 190 stopni, bez termoobiegu. Studziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyciągałam ciasta od razu.
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, byłam na urlopie. Ale widzę, że poradziłaś sobie doskonale.
Pozdrawiam!
To ciasto jest wspaniałe na lato. Robiłam je już kilka razy. Zawsze z borówkami. Jest tak proste w wykonywaniu, potrzeba niedużo składników a efekt jest genialny. Następnym razem do borówek chcę dodać banana. Dziękuję za przepis, za inspirację.
Cieszę się, że ciasto się sprawdza 🙂 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Jak tylko zobaczyłam tą tarte to wiedziałam że muszę ja zrobić i to na już:) dobrze ze mam mrożone jagody ..wyszła meeeega pyszna!!dziękuję!!
Ja również dziękuję za zaufanie 🙂
Pozdrawiam!
Witam. Dzisiaj odkrylam Twój blog. Ciasta maja bardzo wyjatkowy wyglad. Chcialam spytac, czy do ciasta jagodowego moge uzyc jagód mrozonych. Przepraszam za bledy, ale pisze na klawiaturze obcokrajowej. Pozdrawiam
Tak, mogą być mrożone, nie ma potrzeby rozmrażać ich przed pieczeniem. Cieszę się, że do mnie trafiłaś 🙂
Pozdrawiam 🙂
Dzieki za tak szybka odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Jedzac to ciasto, czuc jest smietane bardzo czy nie? Pytam bo mój maz nie lubi smietany i jesli nie jest czuc bardzo, to bedzie jadl. Pozdrawiam
Czy czuć śmietanę? … Raczej nie, raczej bardziej tak lekko sernikowo.
Niestety tarta mi nie wyszła:( Mimo, że trzymałam ją w piekarniku 43 minuty, to masa nie zastygła i rozpływała się na talerzu 🙁 W smaku oczywiście była bardzo dobra, ale wizualnie wyglądała jak jedna wielka “pulta” 😉 Zastanawiam się czy dałam dobrą śmietanę – kupiłam taką 12% z napisem do zup i sosów – o taką chodziło?
Trzeba był dać jej szansę jeszcze w piekarniku. Piekarnik piekarnikowi nie równy, moja się piekła 40 minut, może Twoja potrzebowała trochę więcej czasu. Śmietana musi być gęsta.
Jagody mam, spróbuję jeszcze raz i dam znać 😉
Po prostu sprawdzaj tak jak sernik, czy mas jest wystarczająco ścięta. a gdyby się za bardzo rumieniło, to przykryj folią aluminiową.
Pozdrawiam!
Dziękuję za przepis! Piekłam ją już trzy razy i za każdym razem myślałam sobie, ” jak to dobrze,że ta “Słodka Babeczka” tak dobrze piecze”.Tarta jagodowa jest hitem tego lata!!!
Fajnie, że są tacy ludzie, którzy uważają, że Słodka Babeczka dobrze piecze!! Bo bez nich by mnie nie było! Dziękuję!!
Tarta z tego przepisu jest PRZEPYSZNA! Czekoladowa, krucha, delikatna i jeszcze borówki – świetny przepis polecam 🙂 Najlepszy przepis na tartę 🙂
Bardzo się cieszę, że tarta zyskała takie uznanie 🙂
Pozdrawiam!
Wczoraj zrobiłam, jest REWELACYJNA tzn. była 😉 bo już jej nie ma 🙂
Dzięki za super przepis!
Tarta jest jednym słowem boska…piękna.
Tarta już w piekarniku. To mój debiut tartowy.
Cudna!!!!
Ależ ona jest cudownie fioletowa, pełna jagód, wspaniała! 🙂
Joasiu, chętnie bym wpadła na kawałeczek tej tarty.
Pozdrowionka.
Zawsze zapraszam Majanko!
Pozdrawiam 🙂
Tarta jagodowa pycha! 🙂 Wczoraj zrobiłam i wszystkim smakowało 🙂 a to pierwsza robiona tarta w moim życiu 🙂 Dziękuję za przepis 🙂 Na pewno będę ją często robiła 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowała.
Pozdrawiam 🙂
Z taką ilością jagód musiała być pyszna:)
Była 🙂
acha – zamiast śmietany po swojemu użyłam 500g serka 0% firmy Mlekoma “emilki” a na spodzie zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej i wyszło jak ta lala ….
pomysł dobry wykonanie szybkie i łatwe a smakuje bajecznie
Po co te kulki ceramiczne (groch, fasola)?
Żeby dociążyć ciasto, nie wybrzusza się wtedy i nie odkształca.
Oj, gdyby ona była w moim zasięgu… 🙂
Jaka apetyczna 🙂
przepysznie wygląda