Wszyscy robią mazurki, to i ja zrobiłam. Przywykliśmy do mazurków na kruchym spodzie, z różnymi słodkimi masami. Ten jest trochę inny. Bez mąki i bez tłuszczu. Robi się go szybciutko a wygląda bardzo ładnie. Smakuje też nie gorzej:) Ciasto jest zrobione z mielonych orzechów laskowych. Krem na górze to bita śmietana. Czy można chcieć czegoś więcej? Jeśli jeszcze nie wybraliście, jakiego mazurka upieczecie, zachęcam do wypróbowania mojej – chyba już ostatniej propozycji wielkanocnej. I oczywiście polecam!
Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
- 170g drobnego cukru
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 łyża otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250g zmielonych orzechów laskowych
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę, kolejno dodawać skórkę z cytryny, sok i po łyżce orzechów. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 190°C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić w formie około 15 minut, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Krem na wierzch:
- 250 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać rum. Ostudzone ciasto posmarować grubą warstwą bitej śmietany. Wierzch ozdobić kolorowymi jajeczkami.
P.S.1 I muszę się pochwalić, bo w końcu udało mi się ubić śmietanę kremówkę na sztywno!:) Nie śmiejcie się, to jest coś, czego po prostu nie umiem robić i już:)…
P.S.2 A koszyczek w tle to oczywiście dzieło mojej Zuzi:)
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Dobry wieczór 🙂
Tłuszcz jest w orzechach oraz śmietance.
Polecam mazurek orzechowy – z góry i z dołu – http://www.stachurska.eu/?p=1693 , porcja może być mniejsza 🙂
Oczywiście, że tam jest tłuszcz, ale chodzi o dodatkowy, masło, czy margarynę, który z reguły dodaje się do ciasta:)
Śliczny! Uwielbiam ciasta tego typu (mielone orzechy, migdały jako substytut mąki). No i brawa dla Córeczki za koszyczek 🙂
Jeśli lubisz takie ciasta, to zachęcam do wypróbowania, bo jest pyszne:) No i dziękuję w imieniu córci:)
Pozdrawiam!
Jaki ciekawy i jednocześnie apetyczny mazurek! Szkoda, że już po świętach..
To nic, że po świętach, myślę, że równie bardzo będzie smakował w zwykły dzień:) Bo z mazurka to on ma tylko nazwę. Jak dla mnie, to raczej pyszne orzechowe ciasto:)
jakże inny ten mazurek od naszych polskich ….ale wyglada bardzo, bardzo smakowicie:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Asiu, mazurek wygląda pięknie.
Życzę Tobie i Twojej Rodzince spokojnych i radosnych Świąt 🙂
Kochana, ciekawy ten mazurek, nie spotkałam się z takim jeszcze 🙂
Wesołych i spokojnych świąt Wam życzę! :*
🙂 baaaardzo w oim guście 🙂 Faktycznie inny niż znane mi mazurki na kruchym cieście 🙂 ale uwierz… zjadłabym nawet nie jeden kawałeczek 🙂
bardzo delikatny i puszysty!
ach, jaki wspaniały w przekroju. i ten wierzch… wspaniały ;]
Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
a dieta? pomyślimy potem!
mówiąc krótko – Wesołego Alleluja! ;*
Też mam problem ze śmietaną:) Mazurek prezentuje się bardzo smacznie, a koszyczek jest słodki:) Zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt:)
Ciekawy, wygląda zupełnie inaczej niż te popularne mazurki – i chyba dlatego tak kusi 🙂
A koszyczek w tle widzę jakiś bardzo w moim stylu 😀 To masa solna?
Mazurek jest bardzo inny od tych tradycyjnych, na kruchym spodzie i jest pyszny. Wilgotny i mocno orzechowy. A koszyczek w tle to dzieło mojej Zuzi, jest z gliny:)
Dziękuję i pozdrawiam:)
ciekawy ten Twój mazurek – Babeczko :), wesołych Świąt życzę
na orzechach… absolutnie boski!
Super jest! Wygląda bardzo apetycznie i nietypowo:)
Jaki śliczny, inny i efektowny
Asiu to chyba najlepsza wersja mazurka jaką widziałam ,już nikt nie może powiedzieć że nie lubi mazurków bo im ciasto czy polewa nie odpowiada :)) A samo ciasto warte nawet przez cały rok do pieczenia nie tylko od święta:)Pozdrawiam i WESOŁEGO ALLELUJA Dla Ciebie ,Pafki i Zuzki 🙂
Wygląda przepysznie! Zupełnie inny niż znane mi mazurki, gdyż jest wysoki.
Z mielonymi migdałami to musi być rewelacja.
🙂
Pozdrowienia
Pomieszały mi się orzechy z migdałami,ale to chyba dlatego,że ostatnio ciągle o tych migdałach myslę, bo ich kupić nigdzie nie mogę 😉
Taki na samych orzechach, myślę, że by mi smakował;) Kiedyś robiłam na podobnej zasadzie ciasto tylko, że z migdałami;)
Powiem Ci, że to jedyny mazurek, który zjadłabym bez oporów i wymówek 🙂 wygląda wspaniale, jest puszysty i nie trzeba go popijać herbatą, żeby go “jakoś” przełknąć 🙂
A do tego tak wiosennie go podałaś! Rewelacja 🙂
Faktycznie inny niz tradycyjne, polskie mazurki – ale to wcale nie znaczy, ze mniej smaczny!
Witaj!
Wygląda smakowicie..mniamm..ale u mnie musi to nabrać “mocy urzędowej” nim zabiorę się za niego..
..teraz zabieram się za Twój sernik z nutą korzenną..bo mój synuś by mi nie wybaczył gdyby nie było sernika..jest wręcz maniakiem!;-)
Świetna propozycja! Nie ma tłuszczu,zamiast mąki orzechy i ta bita śmietana! Odrazu letni klimat czuć w tym cieście, a nie taki Świąteczny kwiecień-plecień – oczywiście to jest komplement! Pyszna propozycja, myślę, że nie tylko na Wielkanoc!
Asiu, piękny jest! 🙂 I jednak zupełnie inny niż mój z migdałami 😉