Mazurek rosyjski

4.95 avg. rating (98% score) - 22 votes

Wszyscy robią mazurki, to i ja zrobiłam. Przywykliśmy do mazurków na kruchym spodzie, z różnymi słodkimi masami. Ten jest trochę inny. Bez mąki i bez tłuszczu. Robi się go szybciutko a wygląda bardzo ładnie. Smakuje też nie gorzej:) Ciasto jest zrobione z mielonych orzechów laskowych. Krem na górze to bita śmietana. Czy można chcieć czegoś więcej? Jeśli jeszcze nie wybraliście, jakiego mazurka upieczecie, zachęcam do wypróbowania mojej –  chyba już ostatniej propozycji wielkanocnej. I oczywiście polecam!

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’.

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 170g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 łyża otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250g zmielonych orzechów laskowych

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę, kolejno dodawać skórkę z cytryny, sok i po łyżce orzechów. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 190°C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić w formie około 15 minut, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem na wierzch:

  • 250 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać rum. Ostudzone ciasto posmarować grubą warstwą bitej śmietany. Wierzch ozdobić kolorowymi jajeczkami.

P.S.1 I muszę się pochwalić, bo w końcu udało mi się ubić śmietanę kremówkę na sztywno!:) Nie śmiejcie się, to jest coś, czego po prostu nie umiem robić i już:)…

P.S.2 A koszyczek w tle to oczywiście dzieło mojej Zuzi:)

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

27 odpowiedzi na „Mazurek rosyjski

  1. avatar tss pisze:

    Dobry wieczór :)

    Tłuszcz jest w orzechach oraz śmietance.

    Polecam mazurek orzechowy – z góry i z dołu – http://www.stachurska.eu/?p=1693 , porcja może być mniejsza :)

  2. avatar vanilia81 pisze:

    Śliczny! Uwielbiam ciasta tego typu (mielone orzechy, migdały jako substytut mąki). No i brawa dla Córeczki za koszyczek :)

  3. Jaki ciekawy i jednocześnie apetyczny mazurek! Szkoda, że już po świętach..

    • avatar Asiek pisze:

      To nic, że po świętach, myślę, że równie bardzo będzie smakował w zwykły dzień:) Bo z mazurka to on ma tylko nazwę. Jak dla mnie, to raczej pyszne orzechowe ciasto:)

  4. jakże inny ten mazurek od naszych polskich ….ale wyglada bardzo, bardzo smakowicie:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

  5. avatar urtica1 pisze:

    Asiu, mazurek wygląda pięknie.
    Życzę Tobie i Twojej Rodzince spokojnych i radosnych Świąt :)

  6. avatar Russkaya pisze:

    Kochana, ciekawy ten mazurek, nie spotkałam się z takim jeszcze :)

    Wesołych i spokojnych świąt Wam życzę! :*

  7. avatar moje pasje pisze:

    :) baaaardzo w oim guście :) Faktycznie inny niż znane mi mazurki na kruchym cieście :) ale uwierz… zjadłabym nawet nie jeden kawałeczek :)

  8. avatar karmel-itka pisze:

    bardzo delikatny i puszysty!
    ach, jaki wspaniały w przekroju. i ten wierzch… wspaniały ;]

    Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
    a dieta? pomyślimy potem!
    mówiąc krótko – Wesołego Alleluja! ;*

  9. avatar Nemi pisze:

    Też mam problem ze śmietaną:) Mazurek prezentuje się bardzo smacznie, a koszyczek jest słodki:) Zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt:)

  10. avatar Arven pisze:

    Ciekawy, wygląda zupełnie inaczej niż te popularne mazurki – i chyba dlatego tak kusi :)

    A koszyczek w tle widzę jakiś bardzo w moim stylu 😀 To masa solna?

    • avatar Asiek pisze:

      Mazurek jest bardzo inny od tych tradycyjnych, na kruchym spodzie i jest pyszny. Wilgotny i mocno orzechowy. A koszyczek w tle to dzieło mojej Zuzi, jest z gliny:)
      Dziękuję i pozdrawiam:)

  11. avatar zauber pisze:

    ciekawy ten Twój mazurek – Babeczko :), wesołych Świąt życzę

  12. avatar Kaś pisze:

    na orzechach… absolutnie boski!

  13. avatar aga pisze:

    Super jest! Wygląda bardzo apetycznie i nietypowo:)

  14. avatar Klaudia pisze:

    Jaki śliczny, inny i efektowny

  15. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu to chyba najlepsza wersja mazurka jaką widziałam ,już nikt nie może powiedzieć że nie lubi mazurków bo im ciasto czy polewa nie odpowiada :)) A samo ciasto warte nawet przez cały rok do pieczenia nie tylko od święta:)Pozdrawiam i WESOŁEGO ALLELUJA Dla Ciebie ,Pafki i Zuzki :)

  16. avatar Majana pisze:

    Wygląda przepysznie! Zupełnie inny niż znane mi mazurki, gdyż jest wysoki.
    Z mielonymi migdałami to musi być rewelacja.
    :)
    Pozdrowienia

    • avatar Majana pisze:

      Pomieszały mi się orzechy z migdałami,ale to chyba dlatego,że ostatnio ciągle o tych migdałach myslę, bo ich kupić nigdzie nie mogę 😉

  17. avatar DarkANGELika pisze:

    Taki na samych orzechach, myślę, że by mi smakował;) Kiedyś robiłam na podobnej zasadzie ciasto tylko, że z migdałami;)

  18. avatar Domi z kuchni pisze:

    Powiem Ci, że to jedyny mazurek, który zjadłabym bez oporów i wymówek :) wygląda wspaniale, jest puszysty i nie trzeba go popijać herbatą, żeby go „jakoś” przełknąć :)
    A do tego tak wiosennie go podałaś! Rewelacja :)

  19. avatar Maggie pisze:

    Faktycznie inny niz tradycyjne, polskie mazurki – ale to wcale nie znaczy, ze mniej smaczny!

  20. avatar magda pisze:

    Witaj!
    Wygląda smakowicie..mniamm..ale u mnie musi to nabrać „mocy urzędowej” nim zabiorę się za niego..
    ..teraz zabieram się za Twój sernik z nutą korzenną..bo mój synuś by mi nie wybaczył gdyby nie było sernika..jest wręcz maniakiem!;-)

  21. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Świetna propozycja! Nie ma tłuszczu,zamiast mąki orzechy i ta bita śmietana! Odrazu letni klimat czuć w tym cieście, a nie taki Świąteczny kwiecień-plecień – oczywiście to jest komplement! Pyszna propozycja, myślę, że nie tylko na Wielkanoc!

  22. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, piękny jest! :) I jednak zupełnie inny niż mój z migdałami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *