Mazurek rosyjski

by

w przepisy na: ,

Wszyscy robią mazurki, to i ja zrobiłam. Przywykliśmy do mazurków na kruchym spodzie, z różnymi słodkimi masami. Ten jest trochę inny. Bez mąki i bez tłuszczu. Robi się go szybciutko a wygląda bardzo ładnie. Smakuje też nie gorzej:) Ciasto jest zrobione z mielonych orzechów laskowych. Krem na górze to bita śmietana. Czy można chcieć czegoś więcej? Jeśli jeszcze nie wybraliście, jakiego mazurka upieczecie, zachęcam do wypróbowania mojej – chyba już ostatniej propozycji wielkanocnej. I oczywiście polecam!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’.

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 170g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 1 łyża otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250g zmielonych orzechów laskowych

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę, kolejno dodawać skórkę z cytryny, sok i po łyżce orzechów. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 190°C przez 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić w formie około 15 minut, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem na wierzch:

  • 250 ml śmietanki kremówki mocno schłodzonej
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać rum. Ostudzone ciasto posmarować grubą warstwą bitej śmietany. Wierzch ozdobić kolorowymi jajeczkami.

P.S.1 I muszę się pochwalić, bo w końcu udało mi się ubić śmietanę kremówkę na sztywno!:) Nie śmiejcie się, to jest coś, czego po prostu nie umiem robić i już:)…

P.S.2 A koszyczek w tle to oczywiście dzieło mojej Zuzi:)

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Mazurek rosyjski / Russian mazurka cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

27 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
tss
tss
10 lat temu

Dobry wieczór 🙂

Tłuszcz jest w orzechach oraz śmietance.

Polecam mazurek orzechowy – z góry i z dołu – http://www.stachurska.eu/?p=1693 , porcja może być mniejsza 🙂

vanilia81
11 lat temu

Śliczny! Uwielbiam ciasta tego typu (mielone orzechy, migdały jako substytut mąki). No i brawa dla Córeczki za koszyczek 🙂

burcyzmibwrzuchu
11 lat temu

Jaki ciekawy i jednocześnie apetyczny mazurek! Szkoda, że już po świętach..

Jolanta Szyndlarewicz
11 lat temu

jakże inny ten mazurek od naszych polskich ….ale wyglada bardzo, bardzo smakowicie:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

urtica1
11 lat temu

Asiu, mazurek wygląda pięknie.
Życzę Tobie i Twojej Rodzince spokojnych i radosnych Świąt 🙂

Russkaya
11 lat temu

Kochana, ciekawy ten mazurek, nie spotkałam się z takim jeszcze 🙂

Wesołych i spokojnych świąt Wam życzę! :*

moje pasje
11 lat temu

🙂 baaaardzo w oim guście 🙂 Faktycznie inny niż znane mi mazurki na kruchym cieście 🙂 ale uwierz… zjadłabym nawet nie jeden kawałeczek 🙂

karmel-itka
11 lat temu

bardzo delikatny i puszysty!
ach, jaki wspaniały w przekroju. i ten wierzch… wspaniały ;]

Radości co nie miara, a jajek całą kopę.
a dieta? pomyślimy potem!
mówiąc krótko – Wesołego Alleluja! ;*

Nemi
11 lat temu

Też mam problem ze śmietaną:) Mazurek prezentuje się bardzo smacznie, a koszyczek jest słodki:) Zdrowych, wesołych i rodzinnych Świąt:)

Arven
11 lat temu

Ciekawy, wygląda zupełnie inaczej niż te popularne mazurki – i chyba dlatego tak kusi 🙂

A koszyczek w tle widzę jakiś bardzo w moim stylu 😀 To masa solna?

zauber
11 lat temu

ciekawy ten Twój mazurek – Babeczko :), wesołych Świąt życzę

Kaś
11 lat temu

na orzechach… absolutnie boski!

aga
11 lat temu

Super jest! Wygląda bardzo apetycznie i nietypowo:)

Klaudia
11 lat temu

Jaki śliczny, inny i efektowny

co by tu zjeść
co by tu zjeść
11 lat temu

Asiu to chyba najlepsza wersja mazurka jaką widziałam ,już nikt nie może powiedzieć że nie lubi mazurków bo im ciasto czy polewa nie odpowiada :)) A samo ciasto warte nawet przez cały rok do pieczenia nie tylko od święta:)Pozdrawiam i WESOŁEGO ALLELUJA Dla Ciebie ,Pafki i Zuzki 🙂

Majana
11 lat temu

Wygląda przepysznie! Zupełnie inny niż znane mi mazurki, gdyż jest wysoki.
Z mielonymi migdałami to musi być rewelacja.
🙂
Pozdrowienia

Majana
11 lat temu
Reply to  Majana

Pomieszały mi się orzechy z migdałami,ale to chyba dlatego,że ostatnio ciągle o tych migdałach myslę, bo ich kupić nigdzie nie mogę 😉

DarkANGELika
11 lat temu

Taki na samych orzechach, myślę, że by mi smakował;) Kiedyś robiłam na podobnej zasadzie ciasto tylko, że z migdałami;)

Domi z kuchni
11 lat temu

Powiem Ci, że to jedyny mazurek, który zjadłabym bez oporów i wymówek 🙂 wygląda wspaniale, jest puszysty i nie trzeba go popijać herbatą, żeby go “jakoś” przełknąć 🙂
A do tego tak wiosennie go podałaś! Rewelacja 🙂

Maggie
11 lat temu

Faktycznie inny niz tradycyjne, polskie mazurki – ale to wcale nie znaczy, ze mniej smaczny!

magda
magda
11 lat temu

Witaj!
Wygląda smakowicie..mniamm..ale u mnie musi to nabrać “mocy urzędowej” nim zabiorę się za niego..
..teraz zabieram się za Twój sernik z nutą korzenną..bo mój synuś by mi nie wybaczył gdyby nie było sernika..jest wręcz maniakiem!;-)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
11 lat temu

Świetna propozycja! Nie ma tłuszczu,zamiast mąki orzechy i ta bita śmietana! Odrazu letni klimat czuć w tym cieście, a nie taki Świąteczny kwiecień-plecień – oczywiście to jest komplement! Pyszna propozycja, myślę, że nie tylko na Wielkanoc!

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu, piękny jest! 🙂 I jednak zupełnie inny niż mój z migdałami 😉