Bardzo ją lubię. Kojarzy mi się z domem i ciepłem… Jest taka zwykła. Nie przekombinowana. Po prostu idealna. W oryginalny przepisie mojej Mamy było kakao, które zastąpiłam czekoladą. Moja propozycja na Wielkanoc.
Składniki:
- 225g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mleka
- 120g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać z solą. Masło ubić na białą, puszystą masę (ok. 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (ok. 2 minuty). Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Następnie dodawać na przemian mąkę z mlekiem i dokładnie zmiksować. Podzielić ciasto na pół. Do jednej części dodać roztopiona czekoladę i wymieszać.
Formę keksówkę* o wymiarach 30×12 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę jasne i ciemne ciasto. Po wyłożeniu ciast do foremki widelcem lub długim patyczkiem zrobić zygzaki.
Piec w temperaturze 160°C przez ok. 70 – 80 minut lub do suchego patyczka.
*Piekłam 60 minut z połowy porcji w małej formie na babkę z kominem.
Smacznego!
Postaram się już jutro ją zrobić według tego przepisu. Tylko czy można na przykład dodać do nie Karobu. Jak myślicie jaka wtedy będzie w smaku?
Nigdy nie używała karobu, więc nie mam pojęcia jak on się zachowuje 🙁
Witam 😉 chciałabym upiec ta babkę, tylko zastanawiam się w jakiej formie ją upiec. czy może być forma na babkę z kominem o średnicy 23cm czy lepiej w keksówce o dł. 35cm? jak Pani myśli, czy w tej formie na babkę zmieści się cała porcja, czy lepiej zrobić z połowy? 😉 proszę o radę, bo chcę zrobić próbę przed świętami 😉 pozdrawiam 😉
Wydaje mi się, że się nie zmieści, ja robiłam z połowy porcji w małej formie z kominem (21cm średnica). Keksówka chyba będzie ok, tylko musisz pilnować czasu, bo nie wiem, czy przypadkiem się nie upiecze szybciej.
Witam, czy ta czekolada ma być ciepła dopiero co rozpuszczona? Bo boję się o zakalec, a ile tego kakao można dać zamiast czekolady? Pozdrawiam
Czekolada powinna być lekko przestudzona. Może być letnia, ale nie gorąca. W tej babce jeszcze nigdy mi nie wyszedł zakalec. Zamiast czekolady dałabym 1,5 łyżki kakao.
Pozdrawiam.
bardzo dobra, zrobiłam z czekoladą i skórką pomarańczy. malutki zakalec na ciemnym cieście bo nie podzieliłam na równe połowy. zrobię teraz z kakao bo nie trzeba się bawić z rozpuszczaniem:P dziękuję za przepis i radę 😀
Dziękuję za komentarz, pozdrawiam:)
Miała być na niedzielę a była wczoraj – i tylko wczoraj bo szybko zniknęła. Pycha: Takie domowe, nie wymyślne ciasto :). Dziękuję za przepis 🙂
Asiek, a ile dać kakao jeśli chcę tak tradycyjnie, zamiast czekolady?
Dodałabym 2-3 łyżki.
ok, dziękuję :). Pewnie na weekend ją zrobię. Pozdrawiam serdecznie, Edyta 🙂
Babka upieczona i skonsumowana. Prędkość jej znikania z talerza jest wprost proporcjonalna do smaku- rewelacja !!!!
Bardzo się cieszę:)
Po dodaniu mąki też tak wyglądałoo. Wyszedł zakalec.. Nie wiem czemu. 🙁
Kurcze, przykro mi:( jedyne co mi przychodzi na myśl, to zbyt długie miksowanie.
Zaczęłam robić, aż nagle masa wyglądała tak jakby się zważyła. Co zrobiłam źle?
Pewnie już za późno, ale po dodaniu mąki powinno wszystko być ok. Czasem przez zbyt długie miksowanie po prostu tak wychodzi, ale nie ma to wpływu na ciasto po upieczeniu.
Pozdrawiam, da znać, czy się jednak udało:)
Jaka piekna i jaki cudowny wzorek. Nie to co u mnie ;)Pozdrawiam slonecznie:)
Oj tam, Twoja przecież jest piękna!:)
Piękna Baba! A ta polewa!!! Ze względu na baby uwielbiam Wielkanoc;)
Idealna, chociaż dałam tylko jedna czekoladę a to chyba mnie niz w przepisie!!! Fantastyczna, dzis zabieram się do orzechowej!
Super! Cieszę się, że wyszła i smakowała. Dziękuję i ozdrawiam serdecznie!