Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe

by

w przepisy na:

Na pomysł tego ciasta wpadłam podczas robienia mazurka czterowarstwowego. Gdy upiekłam potrzebne do niego cztery blaty, wiedziałam, że do części z nich idealnie będzie pasował smak migdałowy. Wymyśliłam masę budyniowo – maślaną i przepis gotowy. Wykorzystałam blat czekoladowy i makowy, a w orzechowym zmieniłam orzechy na migdały. Do masy dodałam amaretto i cukier migdałowy, który kiedyś jakimś dziwnym trafem udało mi się kupić. Wyszło pysznie. Zresztą, co Wam będę mówić, upieczcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Ciasto migdałowe | Almond cake

Składniki na blat migdałowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych migdałów

Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na blat makowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać mak.

Składniki na blat kakaowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać kakao.

Masa budyniowa:

  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 opakowania cukru migdałowego (po 16g każdy, jeśli nie macie cukru migdałowego, możecie dodać wanilinowy i kilka kropel olejku migdałowego)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki amaretto
  • 200g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 100g płatków migdałowych

W garnku zagotować 500ml mleka z cukrami, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec wlać amaretto i zmiksować razem.

Na blat kakaowy wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć blatem migdałowym, wyłożyć pozostałą część budyniu i przykryć ostatnim blatem makowym. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Wierzch polać polewą czekoladową i wyrównać (pozwolić, by polewa spłynęła delikatnie po bokach ciasta) i posypać uprażonymi migdałami. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin by stężało. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od masy.

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople olejku migdałowego

Zagotować mleko z cukrem, masłem i olejkiem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe | Almond cake

Smacznego!

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

14 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bogusia
Bogusia
10 lata temu

Ale super apetyczne ciasto, zastanowię się, czy nie zrobić na święta 🙂

najsmaczniejsze.pl
12 lata temu

Ciasto świetnie się reprezentuje 🙂 Jest pysznie.

Domowe Wypieki
12 lata temu

Bardzo apetyczne i piękne zdjecia !! 🙂

Kaś
12 lata temu

wow bardzo okazałe ciasto! no i perfekcyjne – jak spod linijki 🙂

iza
12 lata temu

alez to ciacho musi byc pyszne! genialnie wygląda

gin
12 lata temu

Jeny, wygląda po prostu niesamowicie. Super 🙂

bena
bena
12 lata temu

Ja na wielkanoc upiekłam czterowarstwowy mazurek BYŁ PYSZNY ,ale ten migdałowiec przebija go dwukrotnie muszę go upiec DZIĘKI pozdrawiam

Marzena
Marzena
12 lata temu

wygląda rewelacyjnie:-)

kasandraa6
12 lata temu

piękny , pozdrawiam 🙂

karmel-itka
12 lata temu

mmmm… wygląda tak zachęcająco!

Beti K
Beti K
12 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie! te warstwy.. perfekcyjny i na pewno pyszny! Koniecznie wypróbuję 🙂

urtica1
12 lata temu

To ciasto jest po prostu piękne.

COOLINARNA STREFA
12 lata temu

Wygląda wspaniale. Lubię takie ciasta na dużą blachę. 😉

Ervisha
12 lata temu

Ne pweno jest smaczne 🙂