Rogaliki krucho – drożdżowe

4.33 avg. rating (86% score) - 36 votes

To mój pierwszy raz z takimi rogalikami. Od dawna miałam je w planach, ale nie miałam sprawdzonego przepisu. Gdy spróbowałam tych rogalików u Zuzi w szkole na jakiejś zabawie, wiedziałam, że tego właśnie szukałam. Trochę mi się zeszło, zanim się za nie zabrałam i żałuję tego bardzo, bo wyszły przepyszne. Może troszeczkę za grubo rozwałkowałam ciasto, może byłyby jeszcze lepsze, gdyby ciasto było odrobinę cieńsze, ale i tak są wspaniałe! Rogaliki robi się błyskawicznie, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. U mnie w trzech wersjach – z marmoladą z pigwy, nutellą i bez nadzienia. A z czym Wy zrobicie swoje rogaliki? Polecam Wam bardzo!

Przepis dostałam od Babci jednego z kolegów Zuzi. Takie Babcie to skarby…

Rogaliki krucho-drożdżowe | Yeast croissants

Składniki (mi wyszło ok. 40 sztuk):

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 250g miękkiej margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki* ciepłego mleka
  • 2 żółtka (jedno białko zostawić do posmarowania rogalików)
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)

Dodatkowo:

  • ulubiona marmolada lub nutella do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia, na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto będzie tłuste, ale nie powinno się kleić do rąk. Wyjąć z miski,  rozwałkować na okrąg o średnicy około 22-23 cm. Podzielić na ćwiartki a każdą ćwiartkę podzielić na pół. Z jednego okręgu powinno powstać 8 trójkątów (tak jak się kroi pizzę). Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczkę nadzienia, zwinąć ku wierzchołkowi, uformować rogalik. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 20m minut, do ładnego zarumienienia się rogalików. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Rogaliki krucho-drożdżowe | Yeast croissants

Rogaliki krucho-drożdżowe | Yeast croissants

Smacznego!

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

62 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Tomek
Tomek
2 lat temu

Właśnie dziś robiłem, ja wiem czy takie super ?! Zwykłe a nawet słabe, nie polecam Tomek

Sylwunia
Sylwunia
3 lat temu

Przepyszne ja zrobilam z kajmakiem i powidłami wymieszanymi z kisielem wisniowym bo taki mialam. Super

Ola
Ola
3 lat temu

Rogaliki są obłędne. Udoskonaliłam nadzienie dając w środek pół krówki…to jest dopiero niebo w ustach:)

Baaardzo dziękuję za przepis:)

Ewa
Ewa
3 lat temu

Robię je dziś po raz kolejny!
Przepis rewelacyjny!

amelia
amelia
3 lat temu

Bardzo dobre, piekłam różne, ale te są super, kruche i delikatne, nie słodkie, nadziałam je masą krówkową i są idealne, zajmują mało czasu i pieką się bardzo szybko, dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Zocha
Zocha
4 lat temu

Dzisiaj upiekłam rogaliki z gorzką czekoladą i są przepyszne! Do ciasta dodałam tylko 200g masła, bo akurat więcej nie miałam,dodałam troszkę więcej mleka i wyszło świetne, elastyczne ani za tłuste, ani za suche. Dziękuję za przepis 🙂

Dorothy
Dorothy
4 lat temu

Po prostu wspaniałe! Szybki, prosty, niezawodny przepis. Wyszło 48 rogalikow, zrobiłam z kawałkami jabłek smarujac białkiem i posypujac cukrem. Bomba! Dziękuję za przepis i pozdrawiam z Nowego Jorku.

Sanko
Sanko
4 lat temu

Rewelacja, już drugi raz korzystam z tego przepisu. Naprawdę warto 🙂 Syn i mąż już się ślinią przy piekarniku 🙂 U nas w wydaniu z domową konfiturą z czarnej porzeczki i z nutellą. Dziękuję za świetny przepis 🙂

Margusia
Margusia
4 lat temu

Super, super, super. Wlasnie moj mezus dopadl sie do talerza i nie moge go odpedzic. Jutro przyjdzie mi zrobic nastepna partie, bo nie bedzie nic do kawy. A mial nic nie podjadac wieczorami 🙂

Asia
Asia
4 lat temu

Przepyszne 🙂 Dziękuję za przepis.

Marta Kapera
Marta Kapera
4 lat temu

Rogaliki przepyszne!!! Robiłam je dzisiaj pierwszy raz ale już wiem, że nie ostatni. U nas są z marmoladą różana i czekoladą.

Jagna
Jagna
5 lat temu

Właśnie upiekłam pierwszą partię, kolejna siedzi w piekarniku. Wyszły smaczne, ale nie wyglądają zbyt idealnie:( Trochę tak jakby miały celulit :/

Osolińska Krystyna
Osolińska Krystyna
5 lat temu

Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

Magda
Magda
5 lat temu

Asiu, Zrobiłam wczoraj te rogaliki 😉 specjalnie dla dzieci w wersji z budyniem czekoladowym. Wyszło mi chyba40 sztuk, a na dzisiaj zostało może z 15 i to tylko dlatego, że je schowałam 😉 więc to chyba najlepszy dowód na to, że są PRZEPYSZNE, a do tego łatwe i szybkie 😉 przepis na pewno do powtórki. Pozdrawiam:)

Natalia
Natalia
5 lat temu

Rogaliki cuuuudo, wczoraj piekłam z córeczką i wyszły wyśmienicie a przyznaję, że jeśli chodzi o pieczenie mam dwie lewe ręce;) Jak najbardziej polecam przepis wszystkim:D

Aśka
Aśka
5 lat temu

Witam
Dodajemy same żółtka do ciasta czy również całe jajko?

Majka
Majka
6 lat temu

Właśnie zrobiłam rogaliki. Są nie ziemskie! Ja wszystko razem wymieszalam i od razu na noc do lodówki. Rano ciasto pięknie wyrosło i dobrze się wyrabiali. Będę korzystać tylko z tego przepisu. Pozdrawiam

Wera
Wera
6 lat temu

Właśnie skończyłam je piec, wyszły pyszne.

Jola
Jola
6 lat temu

Przepis mi się spodobał, chciałam zapisać stronę do zakładek ale niestety nie mogę a szkoda. Nie każdy chce “kraść” zdjęcia.

ada
ada
6 lat temu

PO PROSTU REWELACJA,NIGDY NIE WIDZIALAM TAK PROSTEGO PRZEPISU NA ROGALIKI:)ZROBILAM PRZED CHWILKA Z NUTELLA I DZEMEM JAGODOWYM,A LUKIER “ZAFARBOWALAM”NA ROZOWO.
DZIEKUJE PIEKNIE ZA PRZEPIS
POZDRAWIAM:)

Kolecja
6 lat temu

Piekłam je w noc sylwestrową. Faktycznie robi się szybko. Zaczęłam około 1 w nocy i w niecałą godzinkę później pachniało rogalikami w całym domu. Z połowy ciasta zrobiłam cynomonowe ślimaczki. Noworocznym gościom wypiek bardzo smakował. Nie miałam cukru waniliowego i dałam 2 łyżki cukru. Polecam.

Wiolka
Wiolka
6 lat temu

Witam bardzo serdecznie Właścicielkę bloga i wszystkich go odwiedzających.Urzekło mnie to miejsce.Tak tu miło i pachnąco wypiekami…Chyba będę tu zaglądać codziennie.Dzisiaj mam ogromną ochotę na rogaliki.W przepisie na nie nie ma cukru(oczywiście oprócz waniliowego).Czy tak ma być?Z góry dziękuję za odpowiedż.

Iwonka
Iwonka
6 lat temu

I znów je robię:) MNIAM…

Iwonka
Iwonka
6 lat temu

Mniam…
Nie wiem czy zdążą wystygnąć:) Pycha…

Iwonka
Iwonka
6 lat temu

Zaczynam robić:)
Napiszę jak wyszły:)

Kasia
6 lat temu

Witaj, zrobiłam nie dawno rogaliki z Twojego przepisu, jestem bardzo zadowolona, dodałam nawet przepis na mojej stronie oczywiście z linkiem! Genialne, w moim wykonaniu z własnej roboty dżemem brzoskwiniowym (brzoskwinie z podwórka). Mimo, że dżem wyszedł rzadki to i tak rogaliki się udały. Super pozdrawiam! Kasia

judyta
judyta
7 lat temu

rogaliki wyszly super, przepis jest bardzo dobry!! pozdrawiam

Edytka
7 lat temu

Zabieram się do rogalików, bo kuszą mnie…
Oczywiście dam znać, jak wyszły 🙂

Edytka
7 lat temu
Reply to  Edytka

Wyszły rewelacyjne. Zrobiłam je z jabłkami, które jesienią przesmażałam do słoików i część z Nutellą. Te z jabłkami dla mnie lepsze.
Przepis rewelacyjny, prosty, ciasto łatwo się wyrabia i rogaliki w mig się robią (tak samo w mig znikają :-)).
Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Edytka

Mmmm
Mmmm
7 lat temu

Zrobiłam z podwójnej porcji. Wyszło mi 117 sztuk. Wszystkie z masą makową, jedne oblane czekoladą a drugie posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie. Przepyszne! Z ręką na sercu polecam 🙂 Po prostu pyszne.

Beata
7 lat temu

Cudowne!

Kaś
7 lat temu

te z nutellą wsunęłabym jeszcze ciepłe 🙂 bardzo kształtne wyszły. w tych kruchych, grubsze ciasto jest jak dla mnie ogromną zaletą

flowerek
7 lat temu

Piekne rogaliki. Uwielbiam taki rodzaj wypiekow. Rzeczywiscie takie babcie jak ta to skarb. szczegolnie chetnie dzielace sie przepisami 🙂

Alicja
Alicja
7 lat temu

Właśnie wyjęłam blachę pełną rogalików. Twój przepis i resztki z lodówki- pół kostki drożdży, kawałek Kasi… i dom pełen zapachu.
pozdrawiam

anihotka
anihotka
7 lat temu

Wlasnie wyjelam rogaliki z piekarnika, sa naprawde przepyszne. Zrobilam je zgodnie z przepisem i marmolada rozana. Pachnie w calym domu! Przepis jest naprawde prosty, nie trzeba dlugo czekac na wyrosniecie odczynu oraz samo wyrabianie ciasta reka trwalo z 10 minut tak by nie kleilo sie do rak. Bardzo dziekuje za przepis! na pewno polece go znajomym i tesciowej i bede z niego jeszcze nie raz korzystac.

Katka
Katka
7 lat temu

Mam podobny przepis i za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć ,że nie musi wyrastać.Rogaliki rzeczywiście pycha i dla niecierpliwych w sam raz:)

ANDZIA
ANDZIA
7 lat temu

właśnie czekam żeby wyciągnąć drugą partię z pieca , moje nie wyszły idealne ale jak na pierwszy raz jestem z nich dumna . Ja zrobiłam z nutellą i serkiem mascarpone , zobaczymy czy będą jadalne ;-).

Jagoda
7 lat temu

W sam raz do popołudniowej kawy 🙂

moje pasje
7 lat temu

piękne! Uwielbiam krucho – drożdżowe 🙂 Robiłam kiedyś bardzo podobne i bardzo nam smakowały tylko moje miały śmietanę zamiast mleka. Koniecznie muszę wypróbowac i tą wersję 🙂 Pozdrawiam 🙂

anula
anula
7 lat temu

ja robiłam z makiem, mak mielony, trochę cukru, miodu, drobne bakalie, odrobina masła. wyszły mega – taki mały makowiec na jeden kęs

ilka
ilka
7 lat temu

pięknie wyglądają, można zrobić takie rogaliki z serem?

Nemi
7 lat temu

Pyszne maleństwa:) Marzą mi się z konfiturą z wiśni albo śliwek:)

iza
7 lat temu

Asiu…ja poproszę takiego rogalika ;)) cudne są

pieczarka mysia
7 lat temu

Uwielbiam takie rogaliki 🙂 piękne zdjęcia

Opalanka
7 lat temu

Piękne zdjęcia 🙂 Znam ten przepis i też był dla mnie odkryciem. Zdaje się, że nawet nazwałam posta z nimi “najlepsze rogaliki”. Delikatne i bardzo smaczne. Robię je z jabłkami ze słoika. Pozdrowionka 🙂