Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała je zrobić. Wielka ochota na coś kokosowego zdecydowała za mnie. Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne, niby niepozorne, ale uwierzcie – warto je zrobić! Mocno kokosowe, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady, wilgotne. Po prostu super! Przepis znalazłam u Konrada, któremu za niego dziękuję! Polecam!
Składniki na małą keksówkę:
- 150g masła
- 3 jajka
- 200ml cukru
- 200ml wiórków kokosowych
- 50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie dałam, bo nie lubię)
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
- 75ml mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe do obsypania foremki
Rozpuścić masło i odstawić aby przestygło. Jajka z cukrem ubić na białą, puszystą masę. Dodać masło i ubić razem. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, wiórki kokosowe, skórką pomarańczową, posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu naczyń, dokładnie wymieszać.
Małą foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi. Wleć do niej powstałą masę.
Piec w temperaturze 175°C przez około45 minut. Zostawić w formie do ostygnięcia. Ciasto jest bardzo delikatne.
Smacznego!
Czy jajka mają być ubijane w całości czy same żółtka na kogel-mogel? ?
Całe jajka, jak jest podane w przepisie.
Upieczone, jestem ciekawa co mi z tego wyszło 🙂
Też jestem ciekawa 🙂
Ciasto co prawda było upieczone dopiero na jutro a że wyszło mi więcej niż planowałam to jedno dziś już nadgryzłam. Zrobiłam z rodzynkami a zamiast gorzkiej czekolady dałam mleczna z kawałkami malin i wiórkami migdałowymi. Wyszło pycha. Jutro podam lekko podgrzane z lodami waniliowymi.
Jestem ciekawa co powiedzą na to goście 🙂
Mam nadzieję, że goście będą zachwyceni 🙂
Pozdrawiam.
Czy cukier, kokos i mąka mają rzeczywiście być odmierzane w ml? Bo część składników podana jest w gramach część w mililitrach?
Tak, mają tak być odmierzone, taki miałam podany przepis i tak też robiłam.
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
chciałam dopytać. Bo piszesz jajka (nie białko), a potem że ubić je na białą masę, co nie bardzo daje się zrobić przy obecności żółtek 😉
Ok, może całkiem biała nie wyjdzie, ale dobrze ubita masa będzie bardzo jasna i puszysta, zapewniam:)
Jakie wymiary ma “mała foremka keksowa” ? Bo spotykam się w przepisach z naprawdę róznymi. Nie wiem czy w takim razie do mojej keksówki 30 x 11 nie trzeba by zwiększyć składników o połowę? Proszę o odpowiedź.
Moja mała keksówka ma górne wymiary 26x12cm. Ciasto wychodzi niskie. Gdybyś zdecydowała się zwiększyć proporcje, pamiętaj o wydłużeniu czasu pieczenia.
A czy może być margaryna?
Nie dawałabym do niego margaryny, bo wg mnie będzie miało dużo gorszy smak.
Mam wielką ochotę na to ciasto, ale boję się że jak dodam te masło do ubitej piany to ona opadnie.. 🙁
To ciasto jest bardzo proste, nie powinno się nic złego w nim wydarzyć, ono samo w sobie jest dość ciężkie, zbite i wilgotne, więc zakalca tu nie powinno być.
wygląda na pyszne!Dziękujemy za dodanie zdjęcia i czekamy na następne 🙂
pięknie wygląda …uwielbiam wszystko co kokosowe:)
Wyglada super rewelacyjnie. No i chyba zagoniłaś mnie do kuchni ;]
wygląda wspaniale 🙂
chętnie zjadłabym kawałek…
Proszę, częstuj się!:)
Wszystko, co kokosowe, darze uwielbieniem – to idealne ciasto dla mnie!
Ja tez mam nie raz ciągoty na coś kokosowego. Ciasto jest super, już zapisałam 🙂
Faktycznie, wygląda na baaaaardzo wilgotne. To ciasto jest dla mnie, bo uwielbiam kokos. A zdjęcia jak zwykle super.
Jak do nas pzyjedziesz, to Ci zrobię! Dziękuję:)
Super wygląda z tymi kawałeczkami czekolady! A z taką ilością wiórków to musi być po prostu pyszne!
Wyszło ci rewelacyjnie. Cieszę się że smakowało 🙂
Dziękuję Ci jeszcze raz! Jest rewelacyjne!!
Wygląda przepysznie. Nie ma to jak wilgotne ciasto 🙂