Ciasto kokosowe

5.00 avg. rating (99% score) - 10 votes

Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała je zrobić. Wielka ochota na coś kokosowego zdecydowała za mnie. Ciasto jest bardzo, bardzo smaczne, niby niepozorne, ale uwierzcie – warto je zrobić! Mocno kokosowe, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady, wilgotne. Po prostu super! Przepis znalazłam u Konrada, któremu  za niego dziękuję! Polecam!

Ciasto kokosowe

Składniki na małą keksówkę:

  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 200ml cukru
  • 200ml wiórków kokosowych
  • 50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie dałam, bo nie lubię)
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 75ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórki kokosowe do obsypania foremki

Rozpuścić masło i odstawić aby przestygło. Jajka z cukrem ubić na białą, puszystą masę. Dodać masło i ubić razem. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, wiórki kokosowe, skórką pomarańczową, posiekaną czekoladę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu naczyń, dokładnie wymieszać.

Małą foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać wiórkami kokosowymi. Wleć do niej powstałą masę.

Piec w temperaturze 175°C przez około45 minut. Zostawić w formie do ostygnięcia. Ciasto jest bardzo delikatne.

Ciasto kokosoweCiasto kokosowe

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

30 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agha
Agha
6 lat temu

Czy jajka mają być ubijane w całości czy same żółtka na kogel-mogel? ?

Agha
Agha
6 lat temu
Reply to  Asiek

Upieczone, jestem ciekawa co mi z tego wyszło 🙂

Agha
Agha
6 lat temu
Reply to  Asiek

Ciasto co prawda było upieczone dopiero na jutro a że wyszło mi więcej niż planowałam to jedno dziś już nadgryzłam. Zrobiłam z rodzynkami a zamiast gorzkiej czekolady dałam mleczna z kawałkami malin i wiórkami migdałowymi. Wyszło pycha. Jutro podam lekko podgrzane z lodami waniliowymi.
Jestem ciekawa co powiedzą na to goście 🙂

Ania
Ania
6 lat temu

Czy cukier, kokos i mąka mają rzeczywiście być odmierzane w ml? Bo część składników podana jest w gramach część w mililitrach?

Ania
Ania
6 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

marta
marta
7 lat temu

chciałam dopytać. Bo piszesz jajka (nie białko), a potem że ubić je na białą masę, co nie bardzo daje się zrobić przy obecności żółtek 😉

Kubek
Kubek
7 lat temu

Jakie wymiary ma “mała foremka keksowa” ? Bo spotykam się w przepisach z naprawdę róznymi. Nie wiem czy w takim razie do mojej keksówki 30 x 11 nie trzeba by zwiększyć składników o połowę? Proszę o odpowiedź.

Moi Lolita
Moi Lolita
8 lat temu

A czy może być margaryna?

Moi Lolita
Moi Lolita
8 lat temu

Mam wielką ochotę na to ciasto, ale boję się że jak dodam te masło do ubitej piany to ona opadnie.. 🙁

Wykrywacz smaku
9 lat temu

wygląda na pyszne!Dziękujemy za dodanie zdjęcia i czekamy na następne 🙂

Izaa
9 lat temu

pięknie wygląda …uwielbiam wszystko co kokosowe:)

zjedz_mnie
9 lat temu

Wyglada super rewelacyjnie. No i chyba zagoniłaś mnie do kuchni ;]

Łyżka
9 lat temu

wygląda wspaniale 🙂
chętnie zjadłabym kawałek…

Maggie
9 lat temu

Wszystko, co kokosowe, darze uwielbieniem – to idealne ciasto dla mnie!

kuchennefascynacje
9 lat temu

Ja tez mam nie raz ciągoty na coś kokosowego. Ciasto jest super, już zapisałam 🙂

tastefully
9 lat temu

Faktycznie, wygląda na baaaaardzo wilgotne. To ciasto jest dla mnie, bo uwielbiam kokos. A zdjęcia jak zwykle super.

Spencer
9 lat temu

Super wygląda z tymi kawałeczkami czekolady! A z taką ilością wiórków to musi być po prostu pyszne!

przepisy wegetariańskie

Wyszło ci rewelacyjnie. Cieszę się że smakowało 🙂

kasiaaaa24
9 lat temu

Wygląda przepysznie. Nie ma to jak wilgotne ciasto 🙂