Pierniki Ani | Gingerbread

Pierniczki Ani

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie pierniczki upiec na święta, to dziś mam dla Was doskonały przepis. Ale musicie je zrobić już, bo pierniczki potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Co roku robię bardzo dużo pierników, ozdabiam i rozdaję bliskim. Wszyscy zawsze bardzo na nie czekają. Dlatego cieszę się, że mogłam wypróbować nowy przepis i okazał się strzałem w 10! Może też zechcecie obdarować swoich bliskich? Polecam Wam bardzo!

Przepis ten dostałam od Ani – Aniu, bardzo Ci serdecznie dziękuję!

Pierniki Ani | Gingerbread

Składnik na całe mnóstwo pierników:

  • 1kg mąki ( ponieważ ciasto z tego co piszecie czasami się kruszy, proponuję dać 850g i ewentualnie podsypywać przy wykrawaniu)
  • 400g miodu
  • 150g cukru
  • 250g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 paczki przyprawy do piernika, po 20g każda (użyłam przyprawę Kamis)

W rondelku zagotować miód, margarynę i cukier. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde można dodać kwaśnej śmietany (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 3 dni (żeby dojrzało). Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 0,3 – 0,5 cm. Wykrawać pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190°C przez 7 – 10 min -w zależności od wielkości i grubości pierników. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, żeby pierniczki nie opadły. Wyjąć z piekarnika, chwilkę pozostawić na blaszce a następnie przenieść na kratkę. Po upieczeniu polukrować* i wsadzić do puszki. Jeśli pierniczki zbyt długo nie będą chciały zmięknąć, należy do puszki wsadzić skórki od jabłek. I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga – musicie dobrze schować pierniczki, bo jeśli tego nie zrobicie, to znikną w niewyjaśnionych okolicznościach:)

*Tutaj znajdziecie przepis na lukier królewski poczyniony przez mojego męża :-).

Pierniki Ani | Gingerbread

Pierniki Ani | Gingerbread Pierniki Ani | Gingerbread

 

Pierniki Ani | Gingerbread

Przepis dodaję do Festiwalu pierniczków organizowanego już po raz VI u Majanki.

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

116 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Rox
Rox
9 lat temu

Witam. Czy te pierniki trzeba trzymac 3 dni czy 3 godziny w lodówce bo w innych przepisac jest trzymanie przez kilka godzin. Pozdrawiam

magda.k
magda.k
10 lat temu

Witam. Jestem w trakcie pieczenia piernikow☺. Smaku jeszcze nie znam ale wygladaja i pachna super. Pisze w sprawie twardosci ciasta. Wyjelam z lodowki rano, robie teraz. Twarde bylo ale postawilam miske z ciastem na garnku z goraca woda. Zrobilo sie akurat. Metoda prob i bledow. Pytanie! Dekorowac dzis czy za jakis czas? Pozdrawiam i dziekuje.

Aga
Aga
10 lat temu

Mam pytanko. Czy z tego ciasta piernikowego mogę zrobić choinkę? Pytam, ponieważ większość osób chce żeby te pierniki zmiękły a ja właśnie się boję, że jak zmiękną to choinka mi się wygnie. Pozdrawiam

Asia
Asia
10 lat temu

Asiu, jak to zrobiłaś, że powierzchnia lukrowana tych pierniczków jest gładka? Te ozdobione bombki są najpiękniejsze ze wszystkich ozdobionych pierniczków na świecie. Próbuję od 3 dni podrobić te cuda i nie mogę gładko i równomiernie rozłożyć lukru. Czyżby za gęsty był? Brałam 1 szklankę cukru pudru na 1 białko.

Asia
Asia
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki. Też myślałam o wodzie. Tak zrobię.

Iwanek
Iwanek
10 lat temu

czy wszystko jedno czym przykryjemy miske z ciastem w lodowce ?

ola
ola
10 lat temu

A ile g. ma przyprawa kamis do piernika? bo ja mam przyprawę 40g, mam dodac dwa opakowania czy jedno?

Natalii
Natalii
10 lat temu

Jeżeli zrobię ciasto w środę po południu , to w niedziele mogę piec?

Wera
Wera
10 lat temu

Pierniczki upieczone 🙂 Bardzo dobre, gorąco polecam!

Asia
Asia
10 lat temu

I jeszcze jedno – czym najlepiej nakładać lukier?

Asia
Asia
10 lat temu

W ubiegłym roku piekłam piernicznki z tego przepisu. Były przepyszne. W tym roku też zamierzam zrobić i to już niedługo 🙂
Mam tylko pytanie o lukier królewski – jak długo po przygotowaniu i polukrowaniu pierników nadaje się do spożycia?
Można polukrować za kilka dni, a zjeść dopiero w święta?

Alicja
Alicja
10 lat temu

Dzięki jednym z komentarzy upewniłam się, że ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki, bo faktycznie było mega twarde. Chyba troszeczkę za twarde mi wyszło, mimo iż od razu dodałam jogurtu naturalnego, ale to pewnie dlatego, że robiłam z połowy porcji i pewnie coś źle odmierzyłam. W każdym razie to na pewno na pierwszej serii się nie skończy, bo pierniki są przepyszne!!! :)) W tamtym roku czaiłam się na Twoje alpejskie, ale dostałam przepis od znajomej, który okazał się średnim… Dlatego w tym roku postanowiłam wypróbować któryś z Twoich przepisów i chyba już przy tym pozostanę!

Alicja
Alicja
10 lat temu
Reply to  Asiek

Oj kusisz… Właśnie przejrzałam wszystkie Twoje przepisy na pierniki i mam ochotę spróbować każdych. Tylko mam pytanie, czy alpejskie oraz czy pierniki pod nazwą ,,Pierniki” wytrzymają ze świeżością do Świąt? Czy mogę je już lukrować, czy to za szybko? Pewnie milionowe takie samo pytanie, wiec z góry dziękuję za odpowiedź!!! 🙂

Justa
Justa
10 lat temu

Wczoraj zrobiłam ciasto, leżakuje w lodówce. Zauważyłam ze jest dość twarde… może powinnam była wykroić pierniczki od razu? Czy powinnam nadal trzymać w lodówce, jeszcze 2 dni, jak w przepisie?
Dziękuję

Justa
Justa
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziekuje za szybką odpowiedź 🙂 Mam nadzieję że mi wyjdą 🙂

Justa
Justa
10 lat temu

hmm a może żeby sie nie kruszyło – dodać troche smietany?

Gosia
Gosia
10 lat temu

Witam,
wyrobiłam ciasto, odczekało trzy dni w lodówce. Zabieram się za wałkowanie ale ciasto jest twarde i okropnie się kruszy. Czy to normalne? Pierwszy raz robię pierniki wg takiego przepisu, nie wiem czy nie powinnam odczekać teraz kilku godzin żeby ciasto ogrzało się do temperatury pokojowej?

Anuluu
Anuluu
8 lat temu
Reply to  Asiek

Miałam ten sam problem. Robiłam teraz pierniczki po raz pierwszy i wsypałam trochę ponad 1kg mąki i wyrobiłam do czasu aż nie będzie się kleić do łapek (tak jak w większości wyrabia się ciasta kruche i półkruche) i to był błąd. Nigdy nie robiłam pierników i nie miałam pojęcia że trzeba ciasto wyrobić, ale w ostatecznej wersji musi się nieco kleić. Ale nawet jak wyjdzie za twarde to wystarczy dodać przy wyrabianiu trochę gęstej śmietany (próbnie po 0,5 łyżeczki aż dojdzie do konsystencji którą da się wałkować na stolnicy) i nawet działa (czytaj: po wyjęciu z piekarnika pierniki są świetne),… Czytaj więcej »

AN
AN
10 lat temu

Przepraszam za pomyłkę Pani ASIU.

AN
AN
10 lat temu

Witam!
Pani Kasiu chciałabym zrobić pierniczki na święta czy już jest za późno?

KASIA
KASIA
10 lat temu

Czy już nie za późno dla mnie na robienie tych pierniczków? zdążą do świąt zmięknąć?

KASIA
KASIA
10 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję, ciacho czeka w lodówce:)

KRESKA
11 lat temu

Pierniczki dziś zrobiłam wg Twojego przepisu. Dziękuje wyszły pysznie ;)))))))))

Pozdrawiam

Sam
Sam
11 lat temu

Asiu! Czy w tym przepisie jest użyty po prostu cukier? W przepisie http://babeczka.zuzka.pl/2011/12/pierniczki-2/ jest napisane, że cukier puder, a reszta składników się nie zmienia, wolę się upewnić 🙂 uznałam, ze zrobię o wiele więcej pierniczków z podwojoną siłą 🙂 jak myślisz, czy zmiękną do przyszłego tygodnia? Jeśli zrobiłabym je w piątek? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Sam
Sam
11 lat temu
Reply to  Asiek

Jesteś kochana! Szybka, klarowna odpowiedź 🙂 dziękuję! 🙂

kasiakq
kasiakq
11 lat temu

Ciacho dojrzewa w lodówce 😀 Mam nadzieję, że pierniczki wyjdą bo to moja pierwsza piernikowa przygoda 🙂 Pozdrawiam

Magda G.
Magda G.
11 lat temu

Asiu nie wiem jaki przepis na pierniki wybrać. Prosze poleć mi, który jest najlepszy, aby dużo sie nie narobić, a fajne pierniczki zrobić hi, hi, hi. Aha i musi być spora porcja, bo moja Malutka rodzinka bardzo, ale to bardzo lubi pierniczki.Buziaczki pa pa

Magdaa
Magdaa
11 lat temu

Hej 🙂
Dziękuję za przepis!! 🙂 właśnie ciasto poszło do lodówki . obawiam się,że pudełeczko na ciasteczka jakie mam nie pomieści ich wszystkich. Czy może być to ewentualnie plastikowe pudełeczko ?

Magdaa
Magdaa
11 lat temu
Reply to  Asiek

myślałam,że może potrzebują “ciemności” dlatego wolałam się upewnić. Dziękuję za odpowiedź!

marylka
marylka
11 lat temu

Czekałam na taki przepis,w przyszłym tygodniu biorę się za wypiekanie pierniczków.Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko 🙂

Lunka
Lunka
11 lat temu

Witam, uwielbiam Twoją stronę 🙂 mnóstwo ciekawych pomysłów na ciasta… wypróbowałam te pierniki – za pierwszym razem wyszły najlepsze, za drugim wyrosły mi jakoś bardzo a za trzecim nie dość że wyrosły, straciły kształt to jeszcze wyszły tak jakby pomarszczone – czy może przyczyną być taki skawalony miód? Będę musiała je całe pokryć lukrem 🙂

pozdrawiam i życzę udanych świąt 🙂

Ania
11 lat temu

Piękne pierniczki i cudowne foremki! 🙂 Pozdrawiam:)

Asia
Asia
11 lat temu

dziekuje za rade 🙂

Asia
Asia
11 lat temu

a ile trzeba czekać żeby zmiękły? jeśli ciasto zrobie dzisiaj to zdąrzy zmieknąć do świąt ?;)

kasiatoja
kasiatoja
11 lat temu

Witam.
Mam pytanko: na jakim poziomie w piekarniku pieczemy pierniczki i czy używamy blachy emaliowanej czy zwykłej?
pozdrawiam

kasiatoja
kasiatoja
11 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuje za odpowiedź 🙂
Jeszcze jedno pytanko, tylko proszę się głośno nie śmiać, jaka to jest kwaśna śmietana, ile procent?
Mam własną kuchnię dopiero od miesiąca, a do tej pory gotowałam jedynie wodę na herbatę 🙂

kasiatoja
kasiatoja
11 lat temu
Reply to  Asiek

już ostatnie pytanka: pieczemy funkcją grzanie góra dół? czy dokładamy jeszcze termoobieg?
czy pierniki muszą być przechowywane tylko w metalowej puszce, czy mogą w plastikowym pojemniku?
Pozdrawiam serdecznie i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT 🙂

wykrywacz smaku
11 lat temu

Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie zachęcamy do głosowania, bo jest już na trzecim miejscu! 🙂 http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

ania
ania
11 lat temu

witam, pierniczki są cudne, właśnie przymierzam się do pieczenia, ale mam dwa pytania;)
ile potrzebują czasu, aby zmięknąć?
czy trzeba od razu lukrować czy mogę to zrobić później?

Adamczyk
Adamczyk
11 lat temu

bardzo interesujące.. bardzo.. postaram się zrobić podobne

zyrafa
zyrafa
11 lat temu

pierniczki piękne, właśnie spisuję przepis i jutro biorę się za pierniczenie 🙂 tylko w kwestii wałkowania, powinno być chyba 0,3-0,5 cm? 🙂 Pozdrawiam!

na krachym spodzie
12 lat temu

Oj poszalałaś z dekorowaniem… 🙂 chyba nie będziemy próbować fikać 🙂

zufik
12 lat temu

Misterna robota! najbardziej podoba mi się z napisem ZUZIA. Rekwiruję;)

Aga
12 lat temu

Są śliczne! 🙂 I jak drobiazgowo ozdobione… konik mnie urzekł 🙂

Majana
12 lat temu

Babeczko Asiu, jakie cudowne są Twoje pierniczki! 🙂
Ślicznie polukrowane, ja tak nie umiem.
Kochana, może dołączysz je do Festiwalu Pierniczków, który organizuję?

zabazaby
zabazaby
12 lat temu

ale mi jest teraz BARDZO milo Asienku :* i potwierdzam, ze pierniczki sa naprawde PYSZNE!! 🙂

MalgosiaZ
12 lat temu

bajeczne!

moje pasje
12 lat temu

Asiu rewelacyjne są!!!! Matko… ile to pracy… a znikają tak szybko 😉 Ja niestety takich pieknych nie potrafię zrobić wić nacieszę oko u Ciebie 🙂 Pozdrawiam 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Ale piękne, jak malowane! Cudeńka!

pieczarka mysia
12 lat temu

Ale czadowo udekorowane 🙂 bardzo mi się podobają 🙂

Pozdrawiam! 🙂

Crispy Biscuits
12 lat temu

Ależ pięknie wyglądają… 🙂 Za niedługo mnie czeka pieczenie i lukrowanie pierniczków 🙂

Agusia
Agusia
12 lat temu

Jejku kolejne przepiękne pierniczki. Ja już nie mam pojęcia które wybrać, ale od jutra zaczynam, wypróbuję jakieś dwa, albo i trzy przepisy mam nadzieje że wyjdą:)

Ania
12 lat temu

Witaj 🙂
Muszę przyznać że Twoje pierniczki wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Na pewno wypróbuję Twój przepis.
Nie znalazłam na stronie nigdzie maila do Ciebie proszę napisz do mnie 🙂
Chciałabym się dowiedzieć jak robisz tak wspaniałe wzory na pierniczkach. Chodzi mi bardziej o tę taflę np przy bałwanku 🙂

Pozdrawiam 🙂
Ania

Zuza
12 lat temu

jak bajecznie ozdobiłaś!

iza
12 lat temu

Asiu cudne są te twoje pierniczki; mnie sia jakoś nigdy nie chce tak dekorowac 🙂

Sue
11 lat temu
Reply to  iza

POTRZEBUJĘ POMOCY Z PRZEPISEM NA CIASTECZKO Z CHLEBEM IMBIROWYM. Rozłożyłem go i użyłem mojego noża Cikooe, ale ciasto jest tak lepkie, że nie mogę ich zdjąć z pergaminu i nie wyglądają jak pierniki. Dzięki

Mostownica
12 lat temu

Ależ piękne! Takie wypracowane w najmniejszym szczególe. Gdzie kupiłaś foremki? Fajowe gwiazdki/śnieżynki. Też chcę takie 🙂

ewa
ewa
12 lat temu

o,jakie cudne!Gdzie można zdobyć takie foremki?Pani jest naprawdę MISTRZEM w tej słodkiej dziedzinie.pozdrawiam

Aleksandra
12 lat temu

Nie dziwię się, że czekają, bo Twoje pierniczki sa zawsze przepiękne!

Basia
12 lat temu

Fajny pomysł na ciasteczka, a zdjęcia wprost powalające! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia