Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie pierniczki upiec na święta, to dziś mam dla Was doskonały przepis. Ale musicie je zrobić już, bo pierniczki potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Co roku robię bardzo dużo pierników, ozdabiam i rozdaję bliskim. Wszyscy zawsze bardzo na nie czekają. Dlatego cieszę się, że mogłam wypróbować nowy przepis i okazał się strzałem w 10! Może też zechcecie obdarować swoich bliskich? Polecam Wam bardzo!
Przepis ten dostałam od Ani – Aniu, bardzo Ci serdecznie dziękuję!
Składnik na całe mnóstwo pierników:
- 1kg mąki ( ponieważ ciasto z tego co piszecie czasami się kruszy, proponuję dać 850g i ewentualnie podsypywać przy wykrawaniu)
- 400g miodu
- 150g cukru
- 250g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 paczki przyprawy do piernika, po 20g każda (użyłam przyprawę Kamis)
W rondelku zagotować miód, margarynę i cukier. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde można dodać kwaśnej śmietany (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 3 dni (żeby dojrzało). Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 0,3 – 0,5 cm. Wykrawać pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190°C przez 7 – 10 min -w zależności od wielkości i grubości pierników. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, żeby pierniczki nie opadły. Wyjąć z piekarnika, chwilkę pozostawić na blaszce a następnie przenieść na kratkę. Po upieczeniu polukrować* i wsadzić do puszki. Jeśli pierniczki zbyt długo nie będą chciały zmięknąć, należy do puszki wsadzić skórki od jabłek. I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga – musicie dobrze schować pierniczki, bo jeśli tego nie zrobicie, to znikną w niewyjaśnionych okolicznościach:)
*Tutaj znajdziecie przepis na lukier królewski poczyniony przez mojego męża :-).
Przepis dodaję do Festiwalu pierniczków organizowanego już po raz VI u Majanki.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Witam. Czy te pierniki trzeba trzymac 3 dni czy 3 godziny w lodówce bo w innych przepisac jest trzymanie przez kilka godzin. Pozdrawiam
Nie wiem, jak jest w innych przepisach. W tym jest tak, jak napisałam, czyli 3 dni 🙂
Pozdrawiam.
Witam. Jestem w trakcie pieczenia piernikow☺. Smaku jeszcze nie znam ale wygladaja i pachna super. Pisze w sprawie twardosci ciasta. Wyjelam z lodowki rano, robie teraz. Twarde bylo ale postawilam miske z ciastem na garnku z goraca woda. Zrobilo sie akurat. Metoda prob i bledow. Pytanie! Dekorowac dzis czy za jakis czas? Pozdrawiam i dziekuje.
Możesz dekorować już dziś, zaoszczędzisz czasu przed świętami.
Pozdrawiam!
Mam pytanko. Czy z tego ciasta piernikowego mogę zrobić choinkę? Pytam, ponieważ większość osób chce żeby te pierniki zmiękły a ja właśnie się boję, że jak zmiękną to choinka mi się wygnie. Pozdrawiam
Boję się, że jednak zmiękną. Na choinki polecam ciasto z przepisu na chatki piernikowe.
Asiu, jak to zrobiłaś, że powierzchnia lukrowana tych pierniczków jest gładka? Te ozdobione bombki są najpiękniejsze ze wszystkich ozdobionych pierniczków na świecie. Próbuję od 3 dni podrobić te cuda i nie mogę gładko i równomiernie rozłożyć lukru. Czyżby za gęsty był? Brałam 1 szklankę cukru pudru na 1 białko.
O jej, dziękuję, za te najpiękniejsze na świecie! 🙂 Lukier nie może być zbyt gęsty, bo wtedy właśnie wychodzą takie bruzdy, Mi niestety też się to zdarza… Jak masz zbyt gęsty, to dodaj kilka kropelek wody, i sprawdź na kawałku piernika, czy się ładnie wszystko zlewa w całość. To jest tylko metoda prób i błędów, nic poza tym 🙂
Powodzenia!!
Dzięki. Też myślałam o wodzie. Tak zrobię.
czy wszystko jedno czym przykryjemy miske z ciastem w lodowce ?
Najlepiej lnianą ściereczką, ale może być też filia spożywcza, tylko zrób w niej dziurki.
A ile g. ma przyprawa kamis do piernika? bo ja mam przyprawę 40g, mam dodac dwa opakowania czy jedno?
Kamis ma 20g, więc dodaj jedną, już to dopisałam w przepisie.
Pozdrawiam!
Jeżeli zrobię ciasto w środę po południu , to w niedziele mogę piec?
Tak.
Pierniczki upieczone 🙂 Bardzo dobre, gorąco polecam!
I jeszcze jedno – czym najlepiej nakładać lukier?
Wszystko o lukrze znajdziesz we wpisie:
http://babeczka.zuzka.pl/2011/12/lukier-domek-z-lukru/
W ubiegłym roku piekłam piernicznki z tego przepisu. Były przepyszne. W tym roku też zamierzam zrobić i to już niedługo 🙂
Mam tylko pytanie o lukier królewski – jak długo po przygotowaniu i polukrowaniu pierników nadaje się do spożycia?
Można polukrować za kilka dni, a zjeść dopiero w święta?
Moje pierniki leżą nawet i pół roku “zakamuflowane” i ukryte w szafce 🙂
Dzięki jednym z komentarzy upewniłam się, że ciasto należy wyjąć wcześniej z lodówki, bo faktycznie było mega twarde. Chyba troszeczkę za twarde mi wyszło, mimo iż od razu dodałam jogurtu naturalnego, ale to pewnie dlatego, że robiłam z połowy porcji i pewnie coś źle odmierzyłam. W każdym razie to na pewno na pierwszej serii się nie skończy, bo pierniki są przepyszne!!! :)) W tamtym roku czaiłam się na Twoje alpejskie, ale dostałam przepis od znajomej, który okazał się średnim… Dlatego w tym roku postanowiłam wypróbować któryś z Twoich przepisów i chyba już przy tym pozostanę!
Musisz spróbować alpejskich, są przepyszne! i miękkie od razu!
Oj kusisz… Właśnie przejrzałam wszystkie Twoje przepisy na pierniki i mam ochotę spróbować każdych. Tylko mam pytanie, czy alpejskie oraz czy pierniki pod nazwą ,,Pierniki” wytrzymają ze świeżością do Świąt? Czy mogę je już lukrować, czy to za szybko? Pewnie milionowe takie samo pytanie, wiec z góry dziękuję za odpowiedź!!! 🙂
Jedne i drugie można upiec szybciej, w szczególności te zwykłe pierniki, bo potrzebują trochę czasu żeby zmięknąć. Lukrować możesz też od razu. Ale alpejskie to tak tydzień przed świętami polecam lukrować.
Wczoraj zrobiłam ciasto, leżakuje w lodówce. Zauważyłam ze jest dość twarde… może powinnam była wykroić pierniczki od razu? Czy powinnam nadal trzymać w lodówce, jeszcze 2 dni, jak w przepisie?
Dziękuję
Powinno leżakować. Ale przed wykrawaniem pierników dobrze jest wyjąć ciasto trochę wcześniej, żeby je ocieplić. Potem odrywać kawałkami i wałkować.
Dziekuje za szybką odpowiedź 🙂 Mam nadzieję że mi wyjdą 🙂
hmm a może żeby sie nie kruszyło – dodać troche smietany?
Tak właśnie jest napisane we wpisie 🙂
Witam,
wyrobiłam ciasto, odczekało trzy dni w lodówce. Zabieram się za wałkowanie ale ciasto jest twarde i okropnie się kruszy. Czy to normalne? Pierwszy raz robię pierniki wg takiego przepisu, nie wiem czy nie powinnam odczekać teraz kilku godzin żeby ciasto ogrzało się do temperatury pokojowej?
Nie wiem dlaczego się kruszy, moje nigdy się nie kruszyło:(
Miałam ten sam problem. Robiłam teraz pierniczki po raz pierwszy i wsypałam trochę ponad 1kg mąki i wyrobiłam do czasu aż nie będzie się kleić do łapek (tak jak w większości wyrabia się ciasta kruche i półkruche) i to był błąd. Nigdy nie robiłam pierników i nie miałam pojęcia że trzeba ciasto wyrobić, ale w ostatecznej wersji musi się nieco kleić. Ale nawet jak wyjdzie za twarde to wystarczy dodać przy wyrabianiu trochę gęstej śmietany (próbnie po 0,5 łyżeczki aż dojdzie do konsystencji którą da się wałkować na stolnicy) i nawet działa (czytaj: po wyjęciu z piekarnika pierniki są świetne),… Czytaj więcej »
Tak, trzeba ostrożnie z tą mąką, i lepiej, żeby ciasto się lepiło, niż było zbyt suche, bo do tego lepiącego zawsze można przy wykrawaniu dosypać trochę mąki.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Przepraszam za pomyłkę Pani ASIU.
🙂
Witam!
Pani Kasiu chciałabym zrobić pierniczki na święta czy już jest za późno?
Nie, jeszcze nie jest za późno, ale już ostatni dzwonek:) A jeśli pierniki zbyt długo nie chciały zmięknąć, należy włożyć obierki z jabłek do puszki z piernikami:)
Czy już nie za późno dla mnie na robienie tych pierniczków? zdążą do świąt zmięknąć?
Jeszcze nie jest za późno. A gdyby miały problem ze zmięknięciem, to wrzuć do nich obierki z jabłek, to szybko zrobią się miękkie. Ale i bez tego do świąt będą ok.
Dziękuję, ciacho czeka w lodówce:)
Pierniczki dziś zrobiłam wg Twojego przepisu. Dziękuje wyszły pysznie ;)))))))))
Pozdrawiam
Asiu! Czy w tym przepisie jest użyty po prostu cukier? W przepisie http://babeczka.zuzka.pl/2011/12/pierniczki-2/ jest napisane, że cukier puder, a reszta składników się nie zmienia, wolę się upewnić 🙂 uznałam, ze zrobię o wiele więcej pierniczków z podwojoną siłą 🙂 jak myślisz, czy zmiękną do przyszłego tygodnia? Jeśli zrobiłabym je w piątek? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Tak tak, tu jest po prostu cukier:) Nie wiem czy zmiękną, w zeszłym roku moje potrzebowały około 2 tygodni, w tym roku są dobre od razu. Jeśli będą zbyt twarde, włóż do puszki z piernikami obierki z jabłek, to przyspieszy mięknięcie.
Jesteś kochana! Szybka, klarowna odpowiedź 🙂 dziękuję! 🙂
Ciacho dojrzewa w lodówce 😀 Mam nadzieję, że pierniczki wyjdą bo to moja pierwsza piernikowa przygoda 🙂 Pozdrawiam
Asiu nie wiem jaki przepis na pierniki wybrać. Prosze poleć mi, który jest najlepszy, aby dużo sie nie narobić, a fajne pierniczki zrobić hi, hi, hi. Aha i musi być spora porcja, bo moja Malutka rodzinka bardzo, ale to bardzo lubi pierniczki.Buziaczki pa pa
Zrób pierniczki alpejskie, są mięciutkie, nadają się od razu do jedzenia i jest ich bardzo dużo:)
Hej 🙂
Dziękuję za przepis!! 🙂 właśnie ciasto poszło do lodówki . obawiam się,że pudełeczko na ciasteczka jakie mam nie pomieści ich wszystkich. Czy może być to ewentualnie plastikowe pudełeczko ?
Tak, może być:)
myślałam,że może potrzebują “ciemności” dlatego wolałam się upewnić. Dziękuję za odpowiedź!
Czekałam na taki przepis,w przyszłym tygodniu biorę się za wypiekanie pierniczków.Dziękuję bardzo i pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję za komentarz i życzę miłego wypiekania:)
Witam, uwielbiam Twoją stronę 🙂 mnóstwo ciekawych pomysłów na ciasta… wypróbowałam te pierniki – za pierwszym razem wyszły najlepsze, za drugim wyrosły mi jakoś bardzo a za trzecim nie dość że wyrosły, straciły kształt to jeszcze wyszły tak jakby pomarszczone – czy może przyczyną być taki skawalony miód? Będę musiała je całe pokryć lukrem 🙂
pozdrawiam i życzę udanych świąt 🙂
Też mi się czasem tak zdarza, jeszcze nie doszłam do tego, co jest powodem. Pewnie inna struktura ciasta.
Pozdrawiam i również życzę miłych i radosnych świąt:)
Piękne pierniczki i cudowne foremki! 🙂 Pozdrawiam:)
dziekuje za rade 🙂
a ile trzeba czekać żeby zmiękły? jeśli ciasto zrobie dzisiaj to zdąrzy zmieknąć do świąt ?;)
Obawiam się, że na te pierniki jest już za późno, swoje robiłam początkiem grudnia i dopiero zaczynają mięknąc. Ale polecam z tego przepisu: , te dadzą radę do świąt, na wszelki wypadek można do pojemnika w którym będą przechowywane, włożyć obierki od jabłek. Albo całkiem miękkie i puchate pierniczki jak alpejskie.
Witam.
Mam pytanko: na jakim poziomie w piekarniku pieczemy pierniczki i czy używamy blachy emaliowanej czy zwykłej?
pozdrawiam
Pieczemy na środkowym poziomie. Piekę na blachach z piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia.
Pozdrawiam:)
dziękuje za odpowiedź 🙂
Jeszcze jedno pytanko, tylko proszę się głośno nie śmiać, jaka to jest kwaśna śmietana, ile procent?
Mam własną kuchnię dopiero od miesiąca, a do tej pory gotowałam jedynie wodę na herbatę 🙂
Kwaśna śmietana, to jest gęsta śmietana, może być 12% lub 18% tłuszczu.:)
już ostatnie pytanka: pieczemy funkcją grzanie góra dół? czy dokładamy jeszcze termoobieg?
czy pierniki muszą być przechowywane tylko w metalowej puszce, czy mogą w plastikowym pojemniku?
Pozdrawiam serdecznie i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT 🙂
Zawsze wszystkie ciasta na blogu piekę z opcją ‘góra-dół’, jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie. Pierniki można przechowywać również w plastikowych, zamkniętych pojemnikach.
Pozdrawiam:)
Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie zachęcamy do głosowania, bo jest już na trzecim miejscu! 🙂 http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
witam, pierniczki są cudne, właśnie przymierzam się do pieczenia, ale mam dwa pytania;)
ile potrzebują czasu, aby zmięknąć?
czy trzeba od razu lukrować czy mogę to zrobić później?
Robiłam je pierwszy raz, więc szczerze powiem, że nie wiem ile będą potrzebowały czasu, wg autorki, do świąt zmiękną:) Na razie są dość twarde, zawsze można im pomóc wkładając do puszki skórkę od jabłek. Nie trzeba ich od razu lukrować, można później.
bardzo interesujące.. bardzo.. postaram się zrobić podobne
pierniczki piękne, właśnie spisuję przepis i jutro biorę się za pierniczenie 🙂 tylko w kwestii wałkowania, powinno być chyba 0,3-0,5 cm? 🙂 Pozdrawiam!
Tak, oczywiście, że tak miało być, dziękuję:)
Pozdrawiam:)!
Oj poszalałaś z dekorowaniem… 🙂 chyba nie będziemy próbować fikać 🙂
Misterna robota! najbardziej podoba mi się z napisem ZUZIA. Rekwiruję;)
Są śliczne! 🙂 I jak drobiazgowo ozdobione… konik mnie urzekł 🙂
Babeczko Asiu, jakie cudowne są Twoje pierniczki! 🙂
Ślicznie polukrowane, ja tak nie umiem.
Kochana, może dołączysz je do Festiwalu Pierniczków, który organizuję?
Dziękuję:) Z chęcią dołączę do akcji:)
ale mi jest teraz BARDZO milo Asienku :* i potwierdzam, ze pierniczki sa naprawde PYSZNE!! 🙂
Aniu, cała przyjemność po mojej stronie:)
bajeczne!
Asiu rewelacyjne są!!!! Matko… ile to pracy… a znikają tak szybko 😉 Ja niestety takich pieknych nie potrafię zrobić wić nacieszę oko u Ciebie 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ale piękne, jak malowane! Cudeńka!
Ale czadowo udekorowane 🙂 bardzo mi się podobają 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Ależ pięknie wyglądają… 🙂 Za niedługo mnie czeka pieczenie i lukrowanie pierniczków 🙂
Jejku kolejne przepiękne pierniczki. Ja już nie mam pojęcia które wybrać, ale od jutra zaczynam, wypróbuję jakieś dwa, albo i trzy przepisy mam nadzieje że wyjdą:)
Witaj 🙂
Muszę przyznać że Twoje pierniczki wyglądają bardzo smakowicie 🙂
Na pewno wypróbuję Twój przepis.
Nie znalazłam na stronie nigdzie maila do Ciebie proszę napisz do mnie 🙂
Chciałabym się dowiedzieć jak robisz tak wspaniałe wzory na pierniczkach. Chodzi mi bardziej o tę taflę np przy bałwanku 🙂
Pozdrawiam 🙂
Ania
W zakładce ‘o mnie’ znajdziesz kontakt
jak bajecznie ozdobiłaś!
Asiu cudne są te twoje pierniczki; mnie sia jakoś nigdy nie chce tak dekorowac 🙂
POTRZEBUJĘ POMOCY Z PRZEPISEM NA CIASTECZKO Z CHLEBEM IMBIROWYM. Rozłożyłem go i użyłem mojego noża Cikooe, ale ciasto jest tak lepkie, że nie mogę ich zdjąć z pergaminu i nie wyglądają jak pierniki. Dzięki
Ależ piękne! Takie wypracowane w najmniejszym szczególe. Gdzie kupiłaś foremki? Fajowe gwiazdki/śnieżynki. Też chcę takie 🙂
o,jakie cudne!Gdzie można zdobyć takie foremki?Pani jest naprawdę MISTRZEM w tej słodkiej dziedzinie.pozdrawiam
Nie dziwię się, że czekają, bo Twoje pierniczki sa zawsze przepiękne!
Fajny pomysł na ciasteczka, a zdjęcia wprost powalające! 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia