Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie pierniczki upiec na święta, to dziś mam dla Was doskonały przepis. Ale musicie je zrobić już, bo pierniczki potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Co roku robię bardzo dużo pierników, ozdabiam i rozdaję bliskim. Wszyscy zawsze bardzo na nie czekają. Dlatego cieszę się, że mogłam wypróbować nowy przepis i okazał się strzałem w 10! Może też zechcecie obdarować swoich bliskich? Polecam Wam bardzo!
Przepis ten dostałam od Ani – Aniu, bardzo Ci serdecznie dziękuję!
Składnik na całe mnóstwo pierników:
- 1kg mąki ( ponieważ ciasto z tego co piszecie czasami się kruszy, proponuję dać 850g i ewentualnie podsypywać przy wykrawaniu)
- 400g miodu
- 150g cukru
- 250g margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 paczki przyprawy do piernika, po 20g każda (użyłam przyprawę Kamis)
W rondelku zagotować miód, margarynę i cukier. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie bardzo twarde można dodać kwaśnej śmietany (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 3 dni (żeby dojrzało). Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 0,3 – 0,5 cm. Wykrawać pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 190°C przez 7 – 10 min -w zależności od wielkości i grubości pierników. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, żeby pierniczki nie opadły. Wyjąć z piekarnika, chwilkę pozostawić na blaszce a następnie przenieść na kratkę. Po upieczeniu polukrować* i wsadzić do puszki. Jeśli pierniczki zbyt długo nie będą chciały zmięknąć, należy do puszki wsadzić skórki od jabłek. I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga – musicie dobrze schować pierniczki, bo jeśli tego nie zrobicie, to znikną w niewyjaśnionych okolicznościach:)
*Tutaj znajdziecie przepis na lukier królewski poczyniony przez mojego męża :-).
Przepis dodaję do Festiwalu pierniczków organizowanego już po raz VI u Majanki.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
czy pierniczki po upieczeniu są miękkie? I jeśli zrobiłam je 12 listopada to mogę je pięć dopiero przed świętami?
Te pierniczki po upieczeniu są twarde, potrzebują ok 2 tygodni, żeby zmięknąć, chociaż teraz, gdy jest wilgoć w powietrzu penie trochę mniej
Asiu, czy ten przepis nada się też na katarzynki? Jest świetny!:)
Wg mnie nie. Mam na blogu przepis na katarzynki, sprawdź.
Mam wielką prośbę do Ciebie… Czy możesz zdradzić jakich konkretnie proporcji używasz by lukier do dekorowania całej powierzchni pierniczka był tak idealnie gładki jak na Twoich zdjęciach? U mnie niestety za każdym razem jest zbyt gęsty i pierniczki wcale nie są tak gładkie… ;(
Nie da się podać proporcji, jeśli lukier wychodzi zbyt gęsty, dodaj po prostu trochę białka i metodą prób i błędów dobierz odpowiednią gęstość do lukrowanie dużych powierzchni. Do lukrowania szczegółów i drobnych elementów potrzebny jest gęsty lukier.
Robię te pierniczki od dwóch lat.Nie tylko na święta Bożonarodzeniowe.Teraz będę robić na wielkanoc(będą pierniczkowe zajączki,baranki,kurczaczki itd.)I na komunię syna.Są rewelacyjne.A ciasto jak poleży dłużej niż trzy dni jest jeszcze lepsze.
Hej, czy ciasto może postać w lodowce dłużej?
Ani już podziękowałam, teraz czas na autorkę bloga. Dziękuję serdecznie:))) I Tobie też życzę wszystkiego dobrego:))) Niech się blog rozwija, a Tobie niech nie brakuje czasu na dzielenie się z nami takimi wspaniałymi pomysłami:))
Aniu, przepyszne pierniki. Przepis jest już mój:)) Ciasto zarobiła w połowie grudnia, a upiekłam przed wigilią, czyli leżakowało ponad 2 tygodnie. Było wspaniałe: mięciutkie, idealnie aromatyczne, dobrze się je wałkowało i piekło. Dziękuję:) Będę do Ciebie zaglądać. Wszystkiego dobrego w nowym roku!
Twoje pierniczki są cudowne.. pięknie udekorowane i jakie śliczne zdjęcia!
Dziękuję! 🙂
Dziękuję za wspaniały przepis! Pierniczki zrobiłam drugi rok pod rząd i są po prostu najlepsze! Ogólnie średnia ze mnie kucharka, więc jest mi bardzo miło jak wszyscy się zachwycają zrobionymi przeze mnie pierniczkami 🙂 Nie szukam już innego przepisu. Dzięki!!!
Też uważam, że to najlepsze pierniczki!! U mnie nie ma bez nich świąt.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Witam czy ciasto ma być cała noc w lodówce???
We wpisie jest dokładnie napisane, ile ma być w lodówce.
Czy ktokolwiek robil przed uplywem tego czasu chociazby po 24 godzinach? Wyjdzie?
Pierniczki przepyszne!!! Następnym razem od razu zrobię podwójną porcję. 😀 Pychotka
Ile mniej więcej sztuk średniej wielkości pierniczków wychodzi z takiej porcji ciasta? Wyglądają smakowicie! : )
Oj, dużo. W zależności od wielkości, ale przy średnich to ponad 100 na pewno.
Witam
Przymierzam się do piernikowania 🙂 i szukam przepisu na pierniczki, które w pieczeniu zachowają swój kształt i nie rozleja się z pięknych gwiazdek w kleksa 🙂 czy trafiłam na dobry przepis?
Jak widać na zdjęciach, te pierniczki nie tracą kształtu. Podobnie jak pierniki z tego przepisu.
Są przepiękne Aśku… Rozmarzyłam się patrząc na nie. Czy jeśli jutro przygotuję ciasto, a w weekend upiekę pierniczki, to zdążą zmięknąć do Wigilii?
Tak, powinny bez problemu, ale gdyby były oporne, wsadź do puszki w której będziesz je przechowywać obierki z jabłek.