Sakiewki serowe

4.90 avg. rating (97% score) - 20 votes

Jak już kiedyś wspominałam, spontaniczne wypieki są najlepsze. Do takich też należą te małe ciasteczka. U mnie nadziane serem i prażonymi jabłkami. I nie potrafię powiedzieć które lepsze… Fajne jest w nich to, że są takie na jeden kęs. Do nadzienia możecie użyć ulubionej konfitury czy dżemu. Ciasto twarogowe po upieczeniu listkuje się, przypominając trochę ciasto francuskie. Małe saszetki są tak pyszne, że nie można im się oprzeć. Ja oczywiście nie mogąc się powstrzymać, zjadłam jeszcze ciepłe, co skończyło się dla mnie wielkim bólem brzucha… Nie róbcie tego:) A ciasteczka polecam bardzo!!

Przepis znalazłam na stronie Mnamky recepty.

Sakiewki serowe | Cheese purses

Składniki na ciasto (na ok. 40 sztuk ciasteczek):

  • 300g mąki
  • 250g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (może być wiaderkowy, takiego użyłam)
  • 200g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Na nadzienie I:

  • 300g twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • ewentualnie rodzynki – jak ktoś lubi

Nadzienie II:

  • 300g prażonych jabłek

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło, sól, cukier i twaróg i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na 2-3mm placek. Wyciąć kwadraty o boku 8cm. Na środek każdego kwadratu wyłożyć nadzienie. Każdy róg kwadratu złożyć do środka (tak, jakbyśmy składali kopertę), końce należy mocno ze sobą zacisnąć, żeby w czasie pieczenia saszetki nam się nie pootwierały (co przytrafiło się właśnie mi w pierwszej partii).
Gotowe saszetki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed pieczeniem posmarować żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia się. Po tym czasie wyjąć, ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem.

Sakiewki serowe | Cheese purses

Sakiewki serowe | Cheese purses

Sakiewki serowe | Cheese purses

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Daga
Daga
5 lat temu

Ciasteczka przepyszne, dodałam jeszcze trochę cukru do masy serowej, bo mam w domu dwa małe szkraby. Tylko dlaczego tak szybko zniknęły? 🙂

alina
alina
5 lat temu

Ciasteczka wszystkim bardzo smakowały Świetne ciasto twarogowe ,takiego jeszcze nie robiłam.Do nadzienia serowego dodałam trochę cukru.Pozdrawiam.Alina.

Magda
Magda
6 lat temu

A jakiego twarogu użyłaś?? Chodzi mi o firmę 😉

Lipka
6 lat temu

Uwielbiam te ciastka 🙂 , skorzystałam z Twojego przepisu na swoim blogu.
Bardzo lubię tutaj zaglądać ! Pozdrawiam.

Majana
6 lat temu

Piękne paczuszki!
A jakie masz fajne szczypczyki do ciastek .:)

Ramona
6 lat temu

Beautiful pictures! 🙂

Nemi
6 lat temu

Prezentują się bardzo kusząco;)

Katrina
Katrina
6 lat temu

sakiewki wyszły pyszne polecam mniam 😉

pieczarka mysia
6 lat temu

Idealne 🙂

monika
6 lat temu

Mam pytanie ile sakiewek wychodzi z jednej porcji ciasta?
Dziękuję za Twoje przepisy
Monika

mintandchilli
6 lat temu

Wyglądają apetycznie 🙂

Ewa Capri
6 lat temu

uwielbiam je 🙂

iza
6 lat temu

porywam kilka :)))

Margarytka
6 lat temu

Bardzo lubię te serowe ciasteczka, raz na jakiś czas robię. Mój przepis odrobinę się różni, ale tak czy inaczej ciasteczka są pyszne… A zdjęcia jak zawsze przepiękne, szczególnie to ostatnie 🙂