Brazylianka | Brazylianka cake

Brazylianka

Po Marysieńce przyszedł czas na kolejne ciasto o wdzięcznej nazwie Brazylianka. Nie wiem, kto wymyśla te nazwy, i dlaczego akurat takie, ale wiem jedno. Ciasto jest przepyszne. Miodowe blaty przełożone dwoma masami – jedna to krem budyniowy, a druga to jabłka. Całość świetnie się komponuje, słodycz ciasta przełamana jest przez kwaskowatą warstwę jabłek. Doskonałe ciasto na większe uroczystości, czy też świąteczny stół. Pamiętajcie tylko o tym, że ciasto należy przygotować ze dwa dni wcześniej, ponieważ blaty muszą zmięknąć. Polecam Wam bardzo!

Zobacz inne ciasta na święta.

Przepis pochodzi z książki “103 ciasta siostry Anastazji”

Brazylianka | Brazylianka cake

Składniki na blaty miodowe:

  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100g masła lub margaryny
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3oog cukru pudru (dałam 250)
  • w miarę potrzeby 10 łyżek gęstej śmietany, gdyby ciasto było zbyt suche (dodałam 4 łyżki)

Wszystkie składniki zagnieść razem, ciasto podzielić na 3 równe części.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć pierwszą częścią ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć i w ten sam sposób upiec kolejne dwa blaty. Wszystkie blaty ostudzić.

Krem budyniowy (ja zrobiłam z podwójnej porcji, bo uważam, że tego jest za mało):

  • szklanka mleka
  • 100g cukru(przy podwójnej porcji zmniejszyłam ilość cukru do 160g)
  • 1 łyża mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g masła miękkiego masła
  • 1 cukier wanilinowy

W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozprowadzone mąki i ugotować budyń. Ostudzić.
Miękkie masło zmiksować na jasną i puszysta masę. Partiami dodawać zimny budyń miksując dokładnie.

Masa jabłkowa:

  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka w kolorze żółtym

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Włożyć do garnka i usmażyć (od zagotowania ok 10 – 15 minut, aż będą miękkie).
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki* wrzącej wody i wymieszać z jabłkami.

Przełożenie ciasta:

Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, na niego wyłożyć masę jabłkową i przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 60ml śmietanki kremówki

Czekoladę połamać na małe kawałki, śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Polać nią ciasto, dowolnie udekorować.

*szklanka = 250ml

I oczywiście przypominajka o Słodkim Kalendarzu. Będę Was dręczyć aż wszystkie znajdą swój nowy dom:)

Brazylianka | Brazylianka cake

Brazylianka | Brazylianka cake

Brazylianka | Brazylianka cake

 

 

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

31 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
justalinka
justalinka
7 lat temu

Super przepis. Kiedy przeczytałam pomyślałam: “Nic specjalnego”, ale po upieczeniu szybko zmieniłam zdanie. łodki budyń, kwaskowe jabłka i ta polewa… Smaki super się dopełniają.

Aneta
Aneta
8 lat temu

Witam,zaufałam swojej intuicji i całe ciasto zrobiłam wczoraj dzisiaj już ukroiłam kawałek celem sprawdzenia blatów i udało się blaty już dziś są miękkie a do jutra bedą super,bardzo gorąco dziękuje za ten przepis i pozdrawiam.Ps dzisiaj zrobiłam jeszcze sernik z żurawiną i czeka mnie gwóźdź programu tort wszystko z Pani przepisów,napewno jeszcze wielokrotnie będę tu zaglądać :):):)

Aneta
Aneta
8 lat temu

Witam Pani Asiu to jeszcze raz ja czy jak dzisiaj upieke blaty a jutro zrobię masy to czy blaty bedą miękkie do soboty? Czy zrobić całe ciasto dziś i wstawić do lodówki? Urodzinki synka w sobotę,przyznam że za późno doczytalam o tych blatach,mój błąd a strasznie chce je zrobić 🙂

Aneta
Aneta
8 lat temu

Witam bardzo bym chciała miedzy innymi zrobić to ciasto na urodzinki mojego synka i mam pytanie miałam płynny miód ale niestety się skrystalizował i czy mogę użyć takiego czy muszę kupić nowy? Z góry dziękuje i pozdrawiam

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
8 lat temu

Będę robić na święta i w związku z tym moje pytanie 🙂 Czy ta polewa różni się bardzo od tej standardowej, pochodzącej też z Twoich przepisów (masło, mleko, kakao i cukier)? 🙂 Czy jeśli zrobię ciasto dziś, to wytrzyma do poniedziałku, czy może lepiej wstrzymać się do jutra? 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
8 lat temu
Reply to  Asiek

Placki upiekłam w piątek, a masy zrobiłam w sobotę. Ciasto rzeczywiście jest mocno klejące, początkowo dosypałam trochę mąki, ale niewiele to pomogło. Dużym ułatwieniem jest moczenie rąk w zimnej wodzie – znacznie ułatwia wylepianie blachy 🙂 Ciasta jest dość mało, bałam się że mi nie starczy, ale choć rozprowadziłam na blasze cieniuteńko, to fajnie podrosło w piekarniku 🙂 Polewa ostatecznie została ta wytrawna z kakao, masła, mleka i cukru, ale dodałam tam jeszcze pół tabliczki czekolady, żeby podkreślić czekoladowy smak 🙂 Gorąco polecam przepis, jak zwykle z Twojej strony udany 🙂

Magda
Magda
8 lat temu

Witaj Asiu 🙂 właśnie robię to ciacho. Blaty stygną, budyń też, teraz pora na jabłka 🙂 mam nadzieję, że blaty zdążą zmięknąć do niedzieli, bo im zimniejsze, tym twardsze 😉 a polewę też robić od razu? I mam rozumieć, że ciasto mam trzymać w lodówce? 😀 przepraszam za takie banalne pytania, ale to na roczek synka, więc chciałabym, żeby wszystko się udało. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Magda
Magda
8 lat temu
Reply to  Asiek

Przepraszam Asiu, że teraz dopiero relacja 😉 ciasto się udało, tylko nie wiem dlaczego, ale ten blat na spodzie nie zmiękł. A jeśli chodzi o smak.. Hmm.. Ciacho dobre 😉 ale jak dla moich “krytyków kulinarnych” – trochę przekombinowane, bo oni wolą prostsze ciasta 🙂

Paulina
Paulina
8 lat temu

Witaj, zrobialm na te Święta aczkolwiek jeszcze nie mialam okazji sprobowac. Proszę o poradę. Boki ciasta nie wyglądają tak dobrze- przez to, że pieczone byly w papierze nie są idealnie prostokątne. Odcinasz je dookoła również? Widzę Twoje kosteczki są idealne jakby ze środka wycięte 🙂
Drugie pytanie podczas robienia ciasto bylo niesamowicie klejące i ciągnące, że az nie dalo się rozprowadzic po blaszce ale po lekkiej walce upiekło się chyba dobrze. Zrobiłam cos nie tak czy faktycznie takie jest?

ManiaWypiekania
9 lat temu

W mojej książce “103 ciasta siostry Anastazji” nie ma tego przepisu. Czy zmieniłaś nazwę ciasta? Czy może pochodzi on z innej książki? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź!

Majana
10 lat temu

Asiu, to ciasto wygląda genialnie! Zachęciłaś mnie nim już kiedy napisałaś o nim na fb. Muszę je kiedyś zrobić. 🙂
Ślicznie kroisz ciasta, tak równiutko. Ja tak nie potrafię.
Pozdrawiam:)
Majana

jola8000, ciastko-joli.blogspot.com

Wygląda super, przymierzam się do niego na święta, mam nadzieję że wyjdzie i będzie pyszny 🙂

wedelka
10 lat temu

Wygląda rewelacyjnie 🙂

wiosenka27
10 lat temu

Wygląda cudownie i zapewne tak smakuje:)

Ewa Capri
10 lat temu

w moje gusta też trafiłaś idealnie, szalejesz z tymi pysznościami 🙂

Nashelly
10 lat temu

Uwielbiam takie kremiaste przekładańce 😉

daga
daga
10 lat temu

Patrząc na zdjęcie w książce, ciasto nie wygląda dla mnie apetycznie, a na widok Twojego zdjęcia aż ślinka leci 🙂 Co do kremu to faktycznie chyba w oryginale jest go za mało. Pytanie: czy zamiast mąki można dać gotowy budyń? Jeśli tak to ile opakowań?

Justyna
Justyna
10 lat temu

Asiu ostatnio trafiasz w moje gusta idealnie 🙂