Pierniczki

4.52 avg. rating (90% score) - 27 votes
English translation by google

Moja kolejna – i ostatnia już – propozycja na pierniczki. Tym razem twardsze, nadające się do wieszania na choinkę. Robię je od kilku lat, w ilościach hurtowych. Dosłownie. Bo uwielbiam obdarowywać nim najbliższych znajomych i rodzinę. Ich miny, gdy oglądają polukrowane pierniki są bezcenne. Najfajniejsze jest to, że do lukrowania siadamy całą rodzinką, a największą frajdę ma chyba mój mężuś. Ma głowę pełną pomysłów i jego pierniki są zawsze bardzo wesołe. Jeszcze zdążycie je zrobić przed świętami, tym bardziej, jeśli będą przeznaczone do ozdoby choinki:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z Galerii Potraw znaleziony u Dorotuś.

Pierniczki


Składniki:

  • 550g mąki
  • 300g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika – około 60g (ja dałam 2 opakowania – 40g przyprawy Kamis – jest bardzo mocna)
  • kakao (opcjonalnie, dałam 2 łyżeczki)

Miód podgrzać razem z masłem. W dużej misce umieścić wszystkie pozostałe składniki. Wlać miód z masłem i wyrobić gładkie ciasto.

Stolnicę wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok 3mm (im grubsze, tym będą miększe). Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C prze około 8 – 10 minut ( ja piekłam 8). Studzić a kratce.

*Jeśli chcemy pierniki z witrażykami, należy wyciąć pożądany kształt, do środka wsypać z górką pokruszone landrynki (ja nie kruszę i też się ładnie topią) i piec w temperaturze 190°C przez około 10 minut.

Pierniczki z witrażem

Po wystygnięciu dowolnie udekorować. Ja dekorowałam lukrem z białek i cukru pudru.

**Jeśli nasze pierniczki mają wisieć na choince, należy im zrobić dziurki przed pieczeniem (robiłam rurką).

I jak to ze mną bywa, nie umiałam się zdecydować, które zdjęcia Wam pokazać, więc zapraszam do galerii:)

PierniczkiPierniczkiPierniczkiPierniczkiPierniczkiPierniczki

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciastka, Na różne okazje, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

39 odpowiedzi na „Pierniczki

  1. avatar Joanka pisze:

    spadłaś mi jak gwiazdka z nieba z pierniczkami,
    patrząc na nie faktycznie można dostać radochy:) a co dopiero je smakować,
    co za pozytywna dawka energii i do wykorzystania.
    Pozdrawiam i równie energetycznych świąt życzę :))
    Ps .
    z przepisu i porad oczywiście skorzystam

  2. avatar Aga pisze:

    Piekłam je już kilka razy i pierwszy raz mi bardzo urosły :( . Co mogło to spowodować ? W smaku bardzo dobre ale na choinkę raczej sie nie nadają

  3. avatar ojka pisze:

    Ile pierniczków wychodzi z jednej porcji???

  4. avatar Anko pisze:

    Mam pytanko 😀 czy jak dodam przyprawe do ciasteczek korzennych kamis zamiast do pierników to cos się stanie strasznego? Lubie ciasteczka korzenne ale nigdzie nie moge znalesc przepisu na nie na choinkę 😉

  5. avatar Tomek M. pisze:

    Przepis jest bardzo dobry, ja dodałem okolov200g mąki, gdyż ciasto byli zbyt luźne, oczywiście mógł na to mieć wpływ rodzaj miodu i margaryna zamiast masła. Jednakże całość na wielki plus. Pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Wczoraj robiłam i też musiałam dosypać więcej mąki. Wszystko może mieć na to wpływ, sama mąka również. Ale się cieszę, że przepis się sprawdził :)

  6. avatar Julita pisze:

    Ile takie ciasto musi lezakowac ? Bo moje wyszlo dosc rzadkie i klei sie do rak.

  7. avatar Ania pisze:

    Pierniczki na zdjeciach sa przecudne; zrobilam ciasto z przepisu ale strasznie sie kruszy czy ma Pani moze jakis patent? dodac wiecej tluszczu albo moze zostawic na noc w chlodnym miejscu?
    pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Robię te pierniki od kilku lat i nic mi się nie kruszy. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. A da się wgnieść trochę tłuszczu do niego? Jeśli tak, to spróbuj to zrobić, albo 1-2 łyżki śmietany. Leżakowanie tu chyba nic nie pomoże:(
      Pozdrawiam.

  8. avatar ddd pisze:

    A mi się tak ciasto kleiło, że nie mogłem tego za nic w świecie rozwałkować :(

  9. avatar Sam pisze:

    Asiu! Trzymaj kciuki bo zaczynam właśnie robić pierniczki 😀

    • avatar Sam pisze:

      Z czystym sumieniem napiszę, że pierniczki SĄ PYSZNE! Cudowne i aż brakuje słów! :) Przepis zachowany i na pewno jeszcze w tym roku nie raz go wykorzystam :)

      Dziękuję i pozdrawiam!

  10. avatar Sam pisze:

    Hej! Asiu, proszę napisz jaki miód najlepszy jest do pierników?

    • avatar Asiek pisze:

      Przede wszystkim naturalny. A jaki… to już od preferencji zależy, jedni lubią intensywny smak miodu i wtedy używają np gryczanego, ja niekoniecznie. Najbezpieczniej chyba wielokwiatowy, jest łagodny i delikatny.

  11. avatar bena pisze:

    suuuper…. prześliczne naucz mnie tak zdobic :) …..i mam małe pytanko jak robisz ten kolorowy lukier ? pozdr

  12. avatar tastefully pisze:

    Przepiękne! Takie kolorowe… Podziwiam Wasz talent :-)
    I dziękuję za dedykację 😉

  13. avatar Paulina pisze:

    Aaaa
    jakie piękne!
    ile ich, i jakie kolorowe!:)
    też bym chciała móc u umieć takie robić!
    :)

  14. Takich pięknych pierniczków jeszcze nie widziałam! Naprawdę, zachwycają tymi kolorami! :)

  15. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu jesteś prze zdolna:) ja próbowałam ale nie potrafię z tutki wyciskać lukru ,muszę zakupić sobie specjalną butelkę do tego celu.A ten lukier kolorowy to sama robiłaś?Są cudne takie kolorowe chyba wejdą z Tobą w jakiś układ hihihi ja wyśle tego aniołka co ci się tak podobał a Ty mnie kilka tych pięknych piernisiów:)))))P Pozdrawiam cieplutko:)

    • avatar Asiek pisze:

      Kasiu, lukier zabarwiłam sama, wyciskam z woreczków takich na mrożonki i świetnie się tak robi. A handel wymienny jak najbardziej – czemu nie:):) i bez tego mogłabym Ci wysłać, gdybyś tylko chciała:) Tylko czy dojdą całe? :)

  16. avatar Kaś pisze:

    cudownie je przyozdobiłaś!!! bajka :)

  17. avatar Beata pisze:

    Po prostu zachwycające, moim do nich jeszcze baaaaaardzo daleko. Z tego samego przepisu robiłam moje pierwsze domki z piernika :)

  18. avatar anahitka9 pisze:

    Wow… napracowałaś się! Śliczne i takie kolorowe!:)

  19. avatar Babeczka pisze:

    Cudne po prostu te kolory powalają, aż żal je jeść

  20. Nie no to jest mistrzostwo dekoracji!:)

  21. avatar kachna pisze:

    po prostu wspaniałe :) tyle kolorowych pyszności u Ciebie!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  22. wow jakie cudeńka…. :) Takie kolorowe są przepiękne !!! :)

  23. avatar Smaczna Pyza pisze:

    bajeczne! ślicznie kolorowe i wesołe :)

  24. avatar Angie pisze:

    Są przepiękne!

  25. avatar mamabartka pisze:

    piękne!! takie kolorowa, bajeczne, dopracowane, istne cudeńka!
    Dziękuję za dedykację :)

  26. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, śliczne… ileż na nich kolorów. Aż się człowiek do nich mimowolnie uśmiecha :)

  27. avatar megii013 pisze:

    Piękne, takie kolorowe;))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *