W czasie deszczu dzieci się nudzą… wszyscy o tym wiedzą . A jak się nudzą, to marudzą i zawracają głowę zmęczonym rodzicom. Żeby czymś zająć swoją marudzącą córcię wymyśliłam, że zapędzę ją do pracy. A, że bardzo lubi mi pomagać w kuchni upiekłyśmy razem pyszne kolorowe ciasteczka.
Dzieciaki za nimi przepadają. Są pachnące masłem i chrupiące. Polecam nie tylko na deszczowe dni. Przepis pochodzi z książki “101 cakes & bakes”.
Składniki na ok. 14 dużych ciastek*:
- 100g miękkiego masła
- 80g jasnego cukru muscovado
- 1 łyżka golden syrupu
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 85g smarties (lentilki, czekoladowe m&m’s)
*Ja zrobiłam ok. 20 mniejszych ciastek.
Mikserem ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać golden syrup i razem zmiksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypać smarties i wymieszać ciasto. Uformować 14 sporej wielkości kulek, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zostawiać duże odstępy, gdyż ciastka podczas pieczenia mocno rozlewają się na boki.
Piec w temperaturze 180°C przez 11-12 minut. Przed przeniesieniem na kratkę odczekać kilka minut.
Specjalnie dla Was 🙂
Smacznego!
Wreszcie, wreszcie kupiłam syrup i je zrobiłam… No co Ci będę mówić, pyszne są. Tak samo jak te, które przywiozłaś mi 2 lata temu 🙂
Dziękuję za cudny przepis.
Ha! Aleś się na nie naczekała! Ale wiem, że warto było! 🙂
Dzisiaj rano upiekłam z córcią, wyszły super 🙂 Dałam miód zamiast golden syropu. Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że się udały 🙂
Ostatnie zdjęcie…super!Aż się chce wyciągnąć ręke po jedno ;-).
Piękne… Muszę moim muchomorkom zaproponować zabawę w kuchni…
Warto spróbować, są pyszne i takie kolorowe… dzieciaki je uwielbiają!:)