Pierniczki alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

To najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jadłam. Są po prostu przepyszne. Mięciutkie, rozpływające się w ustach i takie pachnące. Jeśli jeszcze nie macie swojego ulubionego, sprawdzonego przepisu, to zachęcam do wypróbowania tego. Nie zawiedziecie się. Piekłam je już wielokrotnie i nigdy mnie nie zawiodły. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na blogu ‘Moje Wypieki’.

Pierniczki alpejskie


Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml gęstej, kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw: 2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu (zamiast tego dałam przyprawę do piernika)
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • 400g miodu

Ciasto na pierniki należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić, dodać masło aby się rozpuściło. Ostudzić. W dużej misce wymieszać kakao z mąką. Sodę rozpuścić w śmietanie i odstawić aby powiększyła objętość. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijając dodawać żółtka. Ubite jajka dodać do mąki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ostudzony miód, mieszając. Na koniec dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale po 24 godzinach zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (u mnie lodówka).

W dniu pieczenia:

Gotowe ciasto wyłożyć na wysypana mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość ok 3mm (ja wałkowałam grubiej, wtedy pierniczki są bardzo miękkie i nie twardnieją, przynajmniej mi) i wykrawać dowolne kształty. Podczas wałkowania należy sporo podsypywać mąką, ponieważ ciasto się dość klei.

Pierniczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez 7-12 minut (ja piekłam 7). Studzić na kratce.

Jeśli chcecie, by Wasze pierniki były błyszczące, należy je przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Ja swoich nie smarowałam, bo wszystkie przeznaczam do lukrowania.*

Na lukier:

  • szklanka przesianego cukru pudru
  • gorąca woda

Do cukru pudru dolewać po troszeczkę gorącą wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli lukier wyjdzie wyjdzie zbyt rzadki, dodać trochę cukru, jeśli zbyt gęsty, dodać kilka kropel wody.

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

109 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Koneser
Koneser
9 lat temu

Czy można je robić 3-4 dni przed świętami? Nie będę miał czasu w przeddzień wigilii. Planuję w tę sobotę, ale boję się że do tego czasu już stwardnieją, ale nie zdążą jeszcze zmięknąć. Czy one w ogóle twardnieją? Pozdrawiam.

gosia
gosia
9 lat temu

ile dodać przyprawy do pierników? i jaką przyprawę polecasz?

gosia
gosia
9 lat temu

ile dać przyprawy do piernika? i jaka jest najlepsza? chciałabym jutro je zrobic 🙂

Anna K.
Anna K.
9 lat temu

Witaj,
Upiekłam dziś te pierniczki i ich opis w 100% się zgadza 🙂
Wyszły mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne 🙂 Muszę je szybko schować bo moje małe ” szarańcze ” pożrą wszystko 😉
Wszystkim polecam !

Ania
Ania
9 lat temu

Właśnie chyba spierniczyłam pierniki..pomocy dałam te 3 białka plus jeszcze te osiem od żółtek….kurcze co teraz czy pierniki wyjda twarde czyjak???

Ania
Ania
9 lat temu
Reply to  Asiek

Już upiekłam..powiem szczerze ze zarobiłam jeszcze to ciasto maką..wyszło super pulchne…smak rewelacyjny…wałkowało się pięknie mięciutko..pierniczki wyszły…mimo tylu białek REWELACYJNE!!!!Więc to chyba był tylko niuans bez większego znaczenia..Pozdrawiam Wesołych Świat!!!

Ania
Ania
9 lat temu

Witam proszę o podpowiedz….wlasnie spierniczyłam chyba pierniki….dałam te 3 białka i jeszcze te osiem od zółtek…co będzie….czy pierniki będą twarde czy jak???????????

Ola
Ola
9 lat temu

Drugi rok z kolei piekę te pierniki 🙂 i są pyszne 🙂 dzisiaj właśnie je upiekłam na święta:) jeszcze czeka mnie dekoracja z córeczką 🙂 pozdrawiam !

Monia
Monia
9 lat temu

U mnie też już 3 rok z kolei ten przepis króluje! Są rewelacyjne i cała rodzina czeka na wypieki. Właśnie skończyłam:)

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Czy w pierwszym etapie, po ubiciu białek i żółtek później mieszam już wszystko ręcznie czy mikserem na wolnych obrotach?

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Asiek

No i już siedzi w lodówce 😀 wyrabiałam robotem z końcówką K, a pierwszy raz widziałam rosnącą śmietanę 😀 frajdy co nie miara 🙂

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Kasia M.

Pierniczki wyszły bardzo dobre, warto zrobić, polecam 🙂

wilczyca Aga
9 lat temu

Właśnie tego szukałam. Ostatnio syn mnie pytał czy mogłabym wyczarować takie miękkie pierniczki w stylu takich jak są alpejskie. Z tego co wyczytałam u Ciebie i w komentarzach to nie ma co się zastanawiać i piec.

aga
aga
9 lat temu

Pierniczki cudowne! Piekę je już od 3 lat i zawsze wychodzą przepyszne. W tym roku piekę drugi raz bo do świąt jeszcze trochę czasu a mi zostało tylko kilka pierników

Dorota K.
Dorota K.
9 lat temu

Smaczne te pierniki i takie mięciutkie.
Chyba dałam za mało przyprawy do piernika, przed świętami będę piekła je jeszcze raz i wtedy dam więcej przyprawy. To moje, zaraz po okrągłych pierniczkach, ulubione pierniki.

Justa
Justa
9 lat temu

Asiu, zakładając że w domu nie mam łasuchów – jak długo takie gotowe pierniczki mogą leżeć? 🙂

Ola
Ola
10 lat temu

To jest najlepszy przepis na pierniczki jaki tylko może być, po prostu coś wspaniałego! Smakują całej rodzinie, znikają w mgnieniu oka. Po raz pierwszy robiłam je na 3 tyg przed świętami, ale już po kilku dniach ich nie było a dziś zaczynam po raz kolejny! Pozdrawiam Ola

Kasia
Kasia
10 lat temu

Asiu ciasto na pierniczki w lodówce, ale zostało mi 5 szt białek.. hm .. zrobię duszki a z reszty lukier.. Chciałabym zdobić pierniczki za tydzień.. Czy lukier można np mrozić? Czy muszę go od razu wykorzystać? Pozdrawiam. Kasia

stoyek
stoyek
10 lat temu

Robiłam dziś pierniczki alpejskie – pyszności 🙂 . Z połowy porcji nie opłaca się robić, bo do świąt na pewno nic nie zostanie. Mają właściwości uzależniające, dlatego piekę je tylko na święta. A lukier wg. mnie zbędny, szkoda mi zepsuć ten smak. W planach mam jeszcze miodownik. Oj będą słodkie święta 🙂 Dziękuję za inspiracje!

magda
magda
10 lat temu

zrobione z polowy porcji, ciasto jest geste ale lepkie czy jutro da sie walkowac?

Ada
10 lat temu

Witam! Od dawna szukam przepisu na jakieś smaczne pierniczki na święta,myślę że wypróbuje właśnie ten. Pysznie tu u Ciebie na blogu,zajrzę jeszcze nie raz. A jak zrobię pierniczki to wrzucę zdjęcia na swojego bloga. Pozdrawiam:)

Kasia
Kasia
10 lat temu

Pani Asiu.. Zrobiłam chyba z 300 szt w ubiegłym roku.. Były pyszne, córeczka moja wyjadła wszystkie z choinki, obdarowałam sąsiadów i cała rodzinę 🙂 W tym roku też będę robiła.. tylko zastanawiam się teraz które.. alpejskie, Ani… etc. pomocy.. I jeszcze jedno Pani Asiu, czym najlepiej wyciskać lukier, przyznam ze to wyszło mi najgorzej :).. Pozdrawiam Kasia

Kasia
Kasia
10 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobię Alpejskie (bo są sprawdzone) i okrągłe 🙂 Decyzja zapadła. Dziękuję Pani Asiu za odpowiedź.. Popracuję tylko nad lukrem dekoracjami 🙂 Pozdrawiam

elkaS
elkaS
10 lat temu

Baaaardzo Pani dziękuję:) dodam mąkę i zostawię w lodówce:) zobaczę co z tego wyjdzie:)

elkaS
elkaS
10 lat temu

Oj, dodałam wszystkie białka:( jest sens robić pierniczki z taką il. białek? dziękuję za pomoc!

Magda
Magda
10 lat temu

Asiu pierniczki wyszły super. Dzieci miały co robić, cała trójeczka miała pełane ręce roboty 🙂 Smak i wygląd rewelacyjny. Pa, pa,pa

Magda
Magda
10 lat temu

Asiu ja jak zwykle mam pyatnko, jakiej śmietany używasz 12 czy 18 ii jakiej firmy? Jest ich tyle na rynku, a ja generalnie śmietany nie używam i się na nich nie znam 🙂
Buziaki Magda

Michalina
Michalina
10 lat temu

Zrobiłam dzisiaj te pierniczki z połowy porcji na próbę i już wiem że będę musiała powtórzyć wypiek ale tym razem z całej porcji. Część nadziewałam a część nie. Zarówno jedne i drugie są pycha. Znikają bardzo szybko.

celka
celka
10 lat temu

witam
ma pani przepisach sie nie zawiodłam,robiłam tort Peppa tylko w wersji chrzcinowej,tort czekoladowo-miętowy obłednie sycący 😉
teraz chce zrobić te pierniczki czy można je zrobić już teraz?

celina
celina
10 lat temu
Reply to  Asiek

Pierniczki zrobione,są pyszne i mięciutke.Wyszły różnej grubości zależnie od wałkowania ale im grubsze tym lepsze. I faktycznie możliwe że będzie musiała być powtórka z pieczenia 🙂
Teraz zabieram sie za piernik staropolski,bo już chyba czas na niego 😉
pozdrawiam

Kasia
Kasia
11 lat temu

Witam,

chciałam bardzo podziękować za przepis na te pierniczki alpejskie. Dzisiaj robiłam i poprostu rewelacja 🙂

Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt 🙂
Kasia.

Kasia
Kasia
11 lat temu

Udało się.. mam pełny kosz pierniczków. Dziękuję Asiu za mobilizację.. A miodu dałam na oko i wyszły smaczne.. Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę

Kasia
Kasia
11 lat temu

Asiu powiedz ile to 400 gram miodu.. mam miód w słoiku 0,5 l ale nie jest podane w gramach. Dziękuję za szybką odpowiedź. Jutro zabieram się do pracy 🙂 Pozdrawiam

Aga
11 lat temu
Reply to  Kasia

Wg przelicznika na blogu Doroty szklanka (250ml) miodu waży 360g 🙂 Potrzebujesz więc szklanki i dwóch łyżek 🙂

Kasia
Kasia
11 lat temu
Reply to  Aga

Dziękuję Aga, następnym razem skorzystam z Twojej rady z dokładnością 🙂

Joasia
Joasia
11 lat temu

ile dni powinny leżakować te pierniczki żeby były mięciutkie?
pozdrawiam cieplutko! 🙂

Mmmm
Mmmm
11 lat temu

Zrobiłam na próbę z połowy porcji. Do świąt tydzień a ja będę chyba jeszcze drugą całą porcję dorabiała. Mąż zachwycony! Wszystko zrobiłam jednego dnia, ciasto nie było w ogóle rzadkie. Również piekłam 7 minut i zrobiłam grubsze nie 3mmm ciasto. Idealne! Polecam!

Mmmm
Mmmm
11 lat temu
Reply to  Mmmm

I tak jak pisałam, dziś robię kolejną porcję 🙂 z ostatniej nic nie zostało. Tym razem spróbuję nadziać marmoladą różaną. Życzę wszystkim wesołych świąt!

Angela
Angela
11 lat temu

Mam pytanko, zamiast tych 4 przypraw mogę dać samą przyprawę do pierników?:)

Agusia
Agusia
11 lat temu

Właśnie dzisiaj robiłam pierniki z Pani przepisu, ale na próbę z połowy masy, wyszły cudowne, aromatyczne i bardzo smaczne:):):) Polecam bo są rewelacyjne. I mam pytanie jak najlepiej przechowywać pierniki, jesli nie ma sie wystarczającej ilości pudełek metalowych????

Anna
Anna
11 lat temu

Zrobiłam dziś ciasto i mam nadzieję, że jutrzejsze pierniczki wyjdą wyśmienite 😉
małe pytanie, na jakim trybie piekarnika piec? zawsze mam problem z dobraniem odpowiedniego…
Pozdrawiam,Anna.

niusia
niusia
11 lat temu

nie przeczytałam wcześniejszego postu,tam u Majku było tak samo.zobaczymy jutro po upieczeniu,bo na dzień dzisiejszy mam dosyć pracy przy garach w kuchni .pozdrawiam

niusia
niusia
11 lat temu

piszesz,że ciasto na pierniczki bedzie rzadkie,a dlaczego moje było gęste,ze ledwie mogłam je wymieszać,a co będzie jutro?

Aga
11 lat temu

Właśnie miotałam się między przepisami na pierniczki, w weekend zabieram się do pracy… 🙂 Skoro tak polecasz, na pewno spróbuję i tych! Czy da się je nadziewać? Pozdrowienia serdeczne!

magda
magda
11 lat temu

i jeszcze jedno:) ile piernikow wychodzi z tego przepisu ?

magda
magda
11 lat temu

Asiu, poszukuje pierniczkow ktore beda puchate i miekkie po upieczeniu bez koniecznosci lezakowania do swiat? czy te beda wlasnie takie? jak pierniczki alpejskie kupowane w sklepie?

Agnieszka
Agnieszka
11 lat temu

Upiekłam dziś na Mikołajki. Wyszły cudne! I oczywiście pyszne. Ale rozwałkowałam ciasto naprawdę cienko a mimo to są puszyste i mięciutkie bo strasznie wyrosły 🙂

majku
majku
11 lat temu

mi ciasto nie wyszło rzadkie, tylko normalne gęste, od razu gotowe do wypieczenia. dlatego też od razu uformowałam pierniczki i włożyłam do piekarnika i wyszły wyśmienicie:) więc ciasto wyszło dobre. może ktoś wie czemu tak się stało?

Kaś
12 lat temu

robiłam je w tamtym roku, bardzo smakowały 🙂

Domi z kuchni
12 lat temu

Pierniczki idealne! 🙂

Iza
12 lat temu

sliczny koszyczek pierników a ja znów w tym roku nie zrobilam

karto_flana
12 lat temu

To ulubione pierniczki mojego synka od 3 lat 🙂

zauberi
12 lat temu

🙂 skoro tak zachwalasz to koniecznie muszę zrobić, ale pewnie dopiero w przyszłym roku :), pozdrawiam

moje pasje
12 lat temu

uwielbiam je 🙂 Tez je robiłam pyszne są

kachna
12 lat temu

pierniczki idealne!!! taka ilość pierniczków… piękny widok :)))
pozdrawiam

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Margarytka
12 lat temu

Mówisz, że są mięciutkie? Może i ja takie machnę? Marzą mi się takie pierniczki jak toruńskie nutki (jadłaś kiedyś?). Są cudowne i może dobrze, że nie mieszkam w Toruniu, bo pewnie sklep bym okupowała często (jak za studenckich czasów ;-)), ale ile razy jedziemy do siostry to zakupy w Koperniku są obowiązkowe :)))

Russkaya
12 lat temu

O! Piekłam w tamtym roku i pamiętam, że były pycha 🙂 A z resztek, które zostały po Świętach zrobiłam trufelki piernikowe w czekoladzie. Miodzio 🙂
Ja w tym roku chyba tylko piernik zrobię, bo nie wiem czy na pierniczenie będzie czas 😛 Wszak, takie maleństwa też potrzebują czasu. Ozdabianie, lukrowanie… przyjemne acz czasochłonne 🙂
Buziaki!

mamabartka
12 lat temu

ciężko byłoby zdecydować które twoje pierniczki najlepsze 🙂