Pierniczki Ani

4.58 avg. rating (91% score) - 52 votes

Jeśli jeszcze nie zdecydowaliście się, jakie pierniczki upiec na święta, to dziś mam dla Was doskonały przepis. Ale musicie je zrobić już, bo pierniczki potrzebują czasu, żeby zmięknąć. Co roku robię bardzo dużo pierników, ozdabiam i rozdaję bliskim. Wszyscy zawsze bardzo na nie czekają. Dlatego cieszę się, że mogłam wypróbować nowy przepis i okazał się strzałem w 10! Może też zechcecie obdarować swoich bliskich? Polecam Wam bardzo!

Przepis ten dostałam od Ani – Aniu, bardzo Ci serdecznie dziękuję!

Pierniki Ani | Gingerbread

Składnik na całe mnóstwo pierników:

  • 1kg mąki ( ponieważ ciasto z tego co piszecie czasami się kruszy, proponuję dać 850g i ewentualnie podsypywać przy wykrawaniu)
  • 400g miodu
  • 150g cukru
  • 250g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 paczki przyprawy do piernika, po 20g każda (użyłam przyprawę Kamis)

W rondelku zagotować miód, margarynę i cukier. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.  Jeśli ciasto będzie bardzo twarde można dodać kwaśnej śmietany (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto  dobrze wyrobić, przełożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 3 dni (żeby dojrzało). Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość 0,3 – 0,5 cm. Wykrawać pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190°C przez 7 – 10 min -w zależności od wielkości i grubości pierników. Podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, żeby pierniczki nie opadły. Wyjąć z piekarnika, chwilkę pozostawić na blaszce a następnie przenieść na kratkę. Po upieczeniu polukrować* i wsadzić do puszki. Jeśli pierniczki zbyt długo nie będą chciały zmięknąć, należy do puszki wsadzić skórki od jabłek. I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga – musicie dobrze schować pierniczki, bo jeśli tego nie zrobicie, to znikną w niewyjaśnionych okolicznościach:)

*Tutaj znajdziecie przepis na lukier królewski poczyniony przez mojego męża :-).

Pierniki Ani | Gingerbread

Pierniki Ani | Gingerbread Pierniki Ani | Gingerbread

 

Pierniki Ani | Gingerbread

Przepis dodaję do Festiwalu pierniczków organizowanego już po raz VI u Majanki.

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciastka, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

107 odpowiedzi na „Pierniczki Ani

  1. avatar Asia pisze:

    Ani już podziękowałam, teraz czas na autorkę bloga. Dziękuję serdecznie:))) I Tobie też życzę wszystkiego dobrego:))) Niech się blog rozwija, a Tobie niech nie brakuje czasu na dzielenie się z nami takimi wspaniałymi pomysłami:))

  2. avatar Asia pisze:

    Aniu, przepyszne pierniki. Przepis jest już mój:)) Ciasto zarobiła w połowie grudnia, a upiekłam przed wigilią, czyli leżakowało ponad 2 tygodnie. Było wspaniałe: mięciutkie, idealnie aromatyczne, dobrze się je wałkowało i piekło. Dziękuję:) Będę do Ciebie zaglądać. Wszystkiego dobrego w nowym roku!

  3. avatar AniaGotuje.pl pisze:

    Twoje pierniczki są cudowne.. pięknie udekorowane i jakie śliczne zdjęcia!

  4. avatar dorota pisze:

    Dziękuję za wspaniały przepis! Pierniczki zrobiłam drugi rok pod rząd i są po prostu najlepsze! Ogólnie średnia ze mnie kucharka, więc jest mi bardzo miło jak wszyscy się zachwycają zrobionymi przeze mnie pierniczkami :) Nie szukam już innego przepisu. Dzięki!!!

  5. avatar Kasia pisze:

    Witam czy ciasto ma być cała noc w lodówce???

  6. avatar Natalii123 pisze:

    Pierniczki przepyszne!!! Następnym razem od razu zrobię podwójną porcję. 😀 Pychotka

  7. avatar Asia pisze:

    Ile mniej więcej sztuk średniej wielkości pierniczków wychodzi z takiej porcji ciasta? Wyglądają smakowicie! : )

  8. avatar Betina pisze:

    Są przepiękne Aśku… Rozmarzyłam się patrząc na nie. Czy jeśli jutro przygotuję ciasto, a w weekend upiekę pierniczki, to zdążą zmięknąć do Wigilii?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *