Okrągłe pierniczki

4.84 avg. rating (96% score) - 31 votes

Choć na blogu jest już całkiem sporo przepisów na pierniczki, to nie byłabym sobą, gdybym nie wyszperała kolejnego, który wg mnie jest wart wypróbowania. Dziś pierniczki bez wykrawania, bardzo szybkie do zrobienia i przepyszne. Zajęły trzecią pozycję na mojej prywatnej liście ulubionych pierników, zaraz po pierniczkach Ani i pierniczkach alpejskich. Jeśli Wy jeszcze nie macie swoich ulubionych, to spróbujcie tych, może będą Waszym nr 1:). Pierniczki po upieczeniu są lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Moje były gotowe do spożycia od razu, nie musiały leżakować, ale jeśli Wasze okażą się twarde, wsadźcie je do szczelnej puszki i  włóżcie do niej obierki z jabłek, po paru dniach pierniki powinny zmięknąć. Polecam bardzo!

Zmodyfikowany przepis z książki „Pieczenie ciast”.

Część z Was pewnie już widziała, część pewnie dopiero zobaczy, że wydałam swój Słodki kalendarz na 2014r, z którego całkowity dochód przeznaczę na cel charytatywny. Zapraszam do przyłączenia się do akcji.

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Składniki na około 50 sztuk:

  • 500g mąki
  • 250g miodu
  • 140g cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • pół paczki dobrej przyprawy do piernika (ok. 10g, jeśli lubicie bardzo intensywne pierniki i mocny smak, dajcie całą, użyłam kamisa)
  • zamiast gotowej przyprawy można dodać 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, po szczypcie utartej gałki muszkatołowej, imbiru, ziela angielskiego, kardamonu

Miód rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, przyprawę piernikową, sodę i cukier. Dodać miód, jajka i wyrobić ciasto. Powinno być zwarte ale nie suche. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany. Z ciasta formować kulki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C, na termoobiegu dwie blaszki razem, przez 10 minut. Pierniczki powinny być ładnie zarumienione. Po upieczeniu od razu zdejmować z blachy na kratkę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimne pierniki polukrować.

Lukier:

  • 100g cukru pudru
  • gorąca woda

Wymieszać cukier puder z odrobiną gorącej wody. Pierniki maczać w lukrze i odstawiać na kratkę.

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Okrągłe pierniczki | Round gingerbread cookies

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciastka, Na różne okazje, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

55 odpowiedzi na „Okrągłe pierniczki

  1. avatar Kaja pisze:

    Witam, czy w tym przepisie faktycznie nie występuje żadna margaryna/masło?? Byłabym wdzięczna za szybką odpowiedź, bo chcę dziś piec właśnie te pierniczki :)

  2. avatar Dorota K. pisze:

    Pani Asiu 4 grudnia wysłałam do Pani na mejla zdjęcie wykonanych przeze mnie okrągłych pierniczków. Nie wiem czy mejl dotarł. Mam jeszcze zdjęcia alpejskich pierniczków, ale nie wiem czy jest sens wysyłać. Może lepiej jak wyśle zdjęcia we wiadomości prywatnej na facebooku?

    • avatar Asiek pisze:

      Jest sen, jest!! Zdjęcia doszły, zawsze czekam, aż kilka mi się zbierze, wtedy publikuję! :) Jedyna moja wina, to nie napisałam, że doszły. Ale są i są piękne!
      Pozdrawiam serdecznie!

  3. avatar Runka pisze:

    Właśnie zrobiłam je, są przepyszne, gorąco polecam

  4. avatar emka pisze:

    Dzis upieklam, sa pyszneee!:)

  5. avatar Halina Maj pisze:

    Bardzo dobre pierniczki, wyszły jak u Ciebie na zdjęciu. Polecam ten przepis. :)

  6. avatar Halina Maj pisze:

    Pierniczki bardzo dobre, wyszły jak na Twoim zdjęciu. Po ostygnięciu można od razu
    jeść. Polecam ten przepis. :)

  7. avatar Dorota K. pisze:

    Ale pyszne te pierniczki :) póki co to mój nr jeden. Część nadziałam marmoladą i nie mogę się zdecydować czy z marmoladą czy bez lepsze :)

  8. avatar oladka pisze:

    Babeczko, czy te pierniczki mogą lezakowac? Chciałabym je zostawić do świąt i nie wiem czy już teraz je dekorowac, czy tuż przed….

  9. avatar oladka pisze:

    Właśnie upieklam te pierniczki :) wygladaja super, taaakie puszyste! Powiedz mi tylko, mogę je już dekorowac i zostawić żeby sobie polezaly do świąt czy lepiej ozdobić je później, żeby się np nie zepsuty? I czy w ogóle one mogą lezakowac czy będę musiała zrobić kolejna porcję?

    Pozdrawiam :))

  10. avatar Dorota K. pisze:

    Kochana Babeczko ile g. ma ta przyprawa do piernika? Bo ja niestety nie dostałam Kamisa, mam tylko firmy Gellwe, ona ma 40 g.

  11. avatar Dorota K. pisze:

    W sobotę robię :) kilka nadzieję marmoladą, bo mam słabość do nadziewanych pierniczków :)
    Pozdrawiam

  12. avatar Niki pisze:

    Witam :) Jak długo mogą leżeć takie pierniczki? :)

  13. avatar ewa pisze:

    czy miód musi być prawdziwy czy może być sztuczny?

  14. avatar Asia pisze:

    Pierniczki były przepyszne. Goście zachwyceni:) Bardzo dziękuję za przepis:) Pozdrawiam.

  15. avatar Justyna pisze:

    Pierniczki pierwsza klasa, mimo ze dodalam wiecej miodu, pozniej dosypywalam maki, ale sie udaly, wlozylam pozniej skorke od jabuszka…
    Z czystym sumieniem moge polecic… Tylko niewiem dlaczego tak szybko znikly?
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

  16. avatar gohha pisze:

    jak mam miód płynny to też go mam rozpuszczać???? czy chodzi o to żeby go podgrzać?

  17. avatar Malgosia pisze:

    Wesolych Swiat Narodzenia Panskiego!

  18. avatar Malgosia pisze:

    Wlasnie upieklam okragle pierniczki. Sa wspaniale! Jutro bede lukrowac, dzis juz ciemna noc u mnie.To juz drugi przepis, z ktorego skorzystalam. Pierwszym byl tort bezowy. Wyszedl wysmienicie.
    Nie wiedzialam, jak zrobic rowne kuleczki z ciasta piernikowego i wpadlam na pomysl, zeby ciasto rozwalkowac jak na kopytka, pociac na kawalki nozem i wtedy juz latwo zrobic kuleczke z takiego kopytka. Poszlo szybko i sprawnie. Chce tez dodac, ze pieklam pierniczki w piekarniku bez termoobiegu(temperatura w F – 350 stopni) i potrzebowaly 15 minut. Przepis na pewno na trwale zagosci w moim domu. Chcialam tez dodac, ze Twoja strona jest wspaniala. Podziwiam Twoja kulinarna pasje, a takze wspaniale zdjecia przygotowanych dan. Wygladaja bardzo profesjonalnie. Jestem ciekawa, jakiego obiektywu (aparatu) uzywasz.
    Pozdrawiam serdecznie ze slonecznej Kalifornii.
    Malgosia

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że pierniczki się spodobały i smakuję:) Ja robię kuleczki odrywając po prostu po kawałku ciasto z całej kuli:) Ale każy znajdzie dla siebie najlepszy pomysł:) Dziękuję za miłe słowa:) Używam aparatu Canon.
      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

  19. avatar zosia pisze:

    Witam. Pierniczki są super wnuki się zajadają. Mi osobiście przypominają dawne ciastka Katarzynki .Czekam na następne przepisy.

  20. avatar Ania pisze:

    RObiłam pierniczki tydzień temu są przepyszne i jakie banalne w wykonaniu

  21. avatar anahitka9 pisze:

    Wyglądają bardzo smakowicie:) czy sądzisz, że moża je nadziać?

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie nie bardzo, z ciasta robisz kuleczki, nie bardzo sobie wyobrażam nadziewanie ich:( ale i tak są przepyszne!

      • avatar Gosia pisze:

        Witam
        Przepis na pierniczki jest fantastyczny, prosty i pyszny! Co do nadziewania, owszem jest to możliwe, wymaga tylko trochę więcej pracy. Robiąc je po raz pierwszy nadziałam je marmoladą. Zniknęły w mgnieniu oka…choć dla mnie były jednak trochę za słodkie(zapewne przez dodatki 😉 ). I tu moje pytanie; czy jeśli ujmę trochę cukru lub miodu to pierniczki nadal będą takie mięciutkie?

  22. avatar magda pisze:

    Asiu upieklam przedwczoraj byly takie jak pisalas miekkie w srodku lekko chrupkie z zewrznat a teraz widze ze zrobily sie twardsze czy to moze byc wina tego ze co chwile ktos otwiera puszke i je podjada czy moze puszka jest zła?

    • avatar Asiek pisze:

      Raczej nie dlatego. Czasem pierniki tak mają, ale po kilku dniach znów powinny zrobić się miękkie. Jeśli tak się nie stanie wrzuć do puszki obierki z jabłek. Moje są rozpływające się w ustach.

  23. avatar Dina pisze:

    they look yummy!

  24. Genialne zdjęcia :). Podejrzewam, że pierniczki też jedyne w swoim rodzaju :)

  25. avatar Łucja pisze:

    zachęcające :) zapisuję do listy wypieków świątecznych 😉

  26. avatar Opalanka pisze:

    Piękne!!! Robić już, czy czekać do grudnia, biec do sklepu w kapciach po miód czy co???:)

  27. avatar magma pisze:

    świetne pierniczki, takich nie jadłam:D:D super pomysł:D

  28. avatar Majana pisze:

    Wyglądają pięknie. Uwielbiam pierniczki, a te są takie apetyczne!
    Przypominają mi z wyglądu lebkuchen.
    Pozdrowienia:)

  29. avatar Ewa Capri pisze:

    Asiu, wymiatasz, super, przepis zabieram, pachną mi aż tutaj :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *