Paluchy wiedźmy

4.96 avg. rating (98% score) - 23 votes

Robili je już chyba wszyscy, no, może prawie wszyscy. Uwielbiane przez niektórych, przez innych znienawidzone. Budzące wstręt i odrazę. Paluchy wiedźmy… Na ich widok wzdryga mnie, ale co zrobić, gdy w okolicy Halloween słyszy się kilka razy dziennie: “Mamusiu,  w tym roku też zrobisz te świetne paluchy…?” No to zrobiłam, bo ja przecież jestem super mamą:) Ale powiem Wam, że smak tych paluchów zrekompensuje ich wygląd. Kruche, maślane, pyszne… Polecam bardzo, dzieciaki będą piszczały z zachwytu!

Zobacz również ciasteczka na Helloween.

Przepis krąży po całym internecie i nie tylko. Ja znalazłam go już dawno, dawno temu na Galerii Potraw.

Palce wiedźmy | Witches fingers

Składniki na bardzo dużo paluchów:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka* cukru pudru (140g)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki blanszowanych migdałów (u mnie migdały w płatkach, paznokcie są mniej “toporne” jak dla mnie)

Ubić masło z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt waniliowy. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sól. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto (najlepiej odrywać część a resztę trzymać w lodówce, żeby nie zmiękła) Z ciasta robić wałki a następnie formować paluszek,  w miejsce, gdzie powinien być paznokieć wciskając  migdał. Ponieważ ciasto w piekarniku mocno rośnie, uformowane paluchy powinny być grubości małego palca.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. Ja piekłam w 190°C przez 9 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Paluchy powinny być lekko przyrumienione.

1 szklanka = 250ml

Palce wiedźmy | Witches fingers

Palce wiedźmy | Witches fingers

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Halloween i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
4 lat temu

Robiłam paluchy na tegoroczne Halloween 🙂 Wyszły fantastyczne 🙂 W smaku bardzo fajne, maślane, bardzo, bardzo kruche. Jedynie u mnie nieco inaczej wyglądała kwestia migdała. Po wyjęciu ciasta z lodówki i uformowaniu palucha, płatki migdałów nie chciały mi się wciskać w ciasto, obawiałam się, że paznokieć zwyczajnie odpadnie w czasie pieczenia. Przykleiłam je więc za pomocą rozbełtanego jajka i efekt mnie zaskoczył. Jajko pod wpływem temperatury dało jeszcze efekt, jakby spod paznokcia wystawała zaschnięta, brudna krew – jakkolwiek to teraz okropnie brzmi. Z faktu przeznaczenia ciastek na imprezę Halloweenową nie przeszkadzał mi ten efekt w ogóle 🙂 Polecam przepis 🙂

jajajjajajjajajajajajajjajajaj

To dobry przepis. polecam:):):):):):)

Kajka2409
Kajka2409
5 lat temu

Małych dzieci w domu brak, w haloween też się nie bawię, ale z wielką przyjemnością wykonałam te ciasteczka. Są maślane i cudownie kruche, nawet na drugi dzień. Taka obrzydliwa pokusa 🙂

nikola
nikola
5 lat temu

po prostu kruche ciasteczka po co ten wygląd…??? może lepszy byłby jaki kwiatek lub inna ozdoba,,,

Ewa
Ewa
6 lat temu

Ja też będę straszyć rodzinkę paluchami… właśnie upiekłam 🙂 z tego podekscytowania zamiast ubić najpierw masło z cukrem, to zagniotłam wszystkie składniki od razu, ale też wyszły obrzydliwie smaczne 😉 dziękuję za przepis, świetny… jak wszystkie u Ciebie.

Majana
6 lat temu

Nie raz już je robiłam, są smaczne, maślane no i fajnie wyglądają. 🙂 Podobają się dzieciom, choć nie tylko im 🙂

urtica1
6 lat temu

Asiu, wyglądają cudnie, to znaczy odrażająco ale w pozytywnym sensie, czyli bardzo realistycznie :)) jak prawdziwe paluchy, prawdziwej jędzy.
Nie robiłam ich jeszcze 🙂

Eliza
6 lat temu

Ale dużo ich zrobiłaś! Super 🙂

gin
6 lat temu

Przerażająco pyszne 🙂

Anahitka9
6 lat temu

Chyba jedne z najbardziej realistycznych jakie widziałam!!Piękne zdjęcia( szczególnie pierwsze)!!

Nemi
6 lat temu

Rewelacyjne zdjęcia:D

Ewa Capri
6 lat temu

no i jeszcze genialny pomysł z tą rzeźbą, rewelacja !

Ewa Capri
6 lat temu

ale super, obrzydliwe i zarazem cudne :))

Ewa Moo
Ewa Moo
6 lat temu

Postanowiłam je zrobić w sobotę,mam gości,do piwa jak znalazł:)

abcmojejkuchni
6 lat temu

Wyglądają bardzo apetycznie! Skorzystam z przepisu!:)

iza
6 lat temu

pyszniutkie one są ;))) chyba tez znów zrobię

Shanna
Shanna
6 lat temu
Reply to  iza

Looks great! How much grams is a glass of sugar?