Pączki serowe | Cheese donuts

Serowe pączusie

To już moja ostatnia propozycja na tegoroczny tłusty czwartek. Pączki dla zapracowanych. Bardzo szybkie i bardzo smaczne. A do tego na drugi dzień smakują równie dobrze. Nie potrzebują dużo czasu, nie muszą wyrastać, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i można smażyć. Jedyna ich wada jest taka, że nie można przestać ich jeść. Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony rok temu u Kasi ze Słodkich Fantazji, a pochodzi z książki „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej. U mnie dopiero teraz doczekał się realizacji. Kasiu, dziękuję!

Pączki serowe | Cheese donuts

Pączki serowe | Cheese donuts

Składniki na wielką miskę pączków:

  • ½ kg twarogu (użyłam jak na sernik, już zmielonego)
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (musiałam dać 2,5 szklanki, zależy to od wilgotności sera)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (dodałam rum)
  • 16g cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość mocno klejące i takie właśnie ma być. Ja do swojego musiałam dosypać więcej mąki, niż jest podane w przepisie, bo inaczej nie dałoby się nic z niego uformować. Przyznam bez bicia, że takie klejące ciasto może doprowadzić do szału, ale zwilżając dłonie w zimnej wodzie uda się robić kuli. Gdyby jednak ktoś nie miał ochoty na taką zabawę, można ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej.

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 170 – 175°C (sprawdzam czy jest dobrze nagrzany wrzucając skórkę od chleba, jak się zacznie ładnie rumienić to znaczy, że olej nadaje się już do smażenia). Formować kulki wielkości orzecha laskowego (podczas pieczenia pączki rosną) i wrzucać na gorący olej. Pączki same się odwracają, należy jedynie pilnować, by się za mocno nie przypiekły. Wyciągać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na Tłusty czwartek.

Pączki serowe | Cheese donuts

Pączki serowe | Cheese donuts

Pączki serowe | Cheese donuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

49 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
6 lat temu

Bardzo dziękuję za przepis. Ja tylko zamiast śmietany użyłam jogurt naturalny i wyszły pyszne.

Emma1954
Emma1954
7 lat temu

Robiłam wielokrotnie te pączusie i polecam ser biały w klinkach lub na wagę. Te z wiaderka muszą mieć jakiś dodatek chemii bo ciasto robi się rzadkie. Dobrze jest moczyć ręce w zimnej wodzie przy toczeniu kulek a ostatnio w Pytaniu na Śniadanie polecali zwilzac olejem ale jeszcze nie próbowałam

MagdaS
7 lat temu

Wybrałam Pani przepis, też dodałam więcej mąki. Jestem niecierpliwa i nakładałam łyżką i smażyłam. Zależało mi na smaku a nie kształtnych kulach. Przepis super, będę z niego korzystała i już poleciłam. Przepyszne, polecam 👏👍😁😘

buddyjka
buddyjka
8 lat temu

Dzisiaj po raz pierwszy odważyła się zrobić własne pączki dla dzieciaczków. Skorzystałam z przepisu na zerowe kuleczki. WYSZŁY CUDOWNE. Zerknęłam na kilka pozostałych przepisów na słodkości i już wiem, że będę tu powracać i inspirować się kolejnymi podpowiedziami jak coś przepysznego zrobić dla radości rodziny.

hasza
hasza
8 lat temu

Pączki usmażone. Nie udało mi się w rękach ‘ukulać’, ale kładzione łyżką i tak smakują pysznie.

mama
mama
8 lat temu

Właśnie zrobiłam pączusie, są rewelacyjne. POLECAM!!!! Nie zrażać się konsystencją ciasta, troszkę wody na dłonie i kuleczki same się robią :0)

Maxi
Maxi
8 lat temu

Robiłam te pączusie po raz kolejny,i jak na złość dziś taka klapa nasiąkły olejem i w ogóle konsystencja nie wyszła taka jak poprzednio 🙁 i nie wiem czemu tak się stało 🙁

Maxi
Maxi
8 lat temu
Reply to  Asiek

Czy to ma znaczenie czy łączy się 2 rodzaje serka (z wiaderka z kostką) i miesza mikserem?Bo w sumie 2 rzeczy zrobiłam inaczej 🙁

Maxi
Maxi
8 lat temu
Reply to  Asiek

chyba nie bo niektóre się aż przypalały a w środku były surowe:( zobaczę teraz jak będę robiła tak jak poprzednio czy wyjdzie ok

Dora
Dora
7 lat temu
Reply to  Maxi

Problemem jest niestety mąka. Uprzedzam, ze mąka typ 550 np marki Basia niekoniecznie będzie miała taka samą ilość glutenu, co mąka typ 550 np lubelli. Proponuję używać zawsze tej samej mąki , na której wyszły za pierwszym razem. Ja osobiście kupuję tylko Lubellę i nigdy nie ma problemów-zauważyli to już moi uczniowie, którzy nie raz”przejechali się” na innych mąkach.

mniaaaam
mniaaaam
9 lat temu

Pączusie są bardzo smaczne.Polecam! Do tego są baardzo proste i szybkie.

Aga
Aga
9 lat temu

Witam , dziękuję serdecznie za pączusie, dawno szukałam tego przepisu, bo mam mało czasu a przecież Tłusty Czwartek nie może odbyć się bez słodkości 🙂 Mam tylko pytanie co do sera, czy może to być ser typowy na sernik , zmielony w wiaderku? czy będzie zbyt rzadki? Myślałam tez o takim serze u nas dostępnym w “kiszkach” trzykrotnie zmielonym. Bardzo proszę o szybka odpowiedź 🙂 Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Aga
Aga
9 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam cieplutko i życzę dalszych pomysłów na tak pyszne i efektowne smakołyki 🙂

Aga
Aga
9 lat temu
Reply to  Aga

I jeszcze jedno… piszę cały czas korzystając z Opery i nie miałam żadnych problemów ! 😉

Paula
Paula
9 lat temu

Wlasnie zrobilam. Sa przepyszne

sylwia
sylwia
9 lat temu

Fantastyczne pączusie. Bardzo szybki przepis a pączusie smakowite☺. Zrobiłam je dziś rano są suuuuuper.

Frygaa
Frygaa
10 lat temu

Mialam niesamowita zabawe podczas pieczenia, one faktycznie sie same obracaja, malo tego one sie kreca do samego wyjecia. Przezabawnie to wyglada:) Paczusie kladzone lyzka tez pieknie wygladaja, sa smaczne i delikatne, maja tylko 1 wade chlona tluszcz i pomimo lezakowania na reczniku sa niestety tluste.

Edi
Edi
10 lat temu

Jakiej konsystencji powinno byc ciasto?(przyznam ze dalam 2,5 szkl maki a nadal jest takie ze nic nie da sie uformowac a nie wiem czy z byt duza ilosc maki ich nie zepsuje 🙁 )

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu
Reply to  Edi

jeśli mogę coś podpowiedzieć to ja np nakładałam pączusie łyżką, szło dość szybko i choć może nie wyszły takie idealnie okrągłe jak na zdjęciach to mimo wszystko PYSZNE 🙂 moja konsystencja też była dość rzadka więc wolałam uniknąć niecenzuralnych wyrażeń podczas “kulania” 😉

Dora
Dora
7 lat temu
Reply to  MichalinaMB

Wystarczy podczas “kulanie”zamachać ręce w oleju-nie będą sie kleiła do rak i wyjdą idealnie okrągłe

hann
hann
10 lat temu

a czy można użyć takiego twarogu w kostce? wtedy półtłusty czy tłusty?

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu

Zrobiłam! 🙂 Nie zdecydowałam się na kulanie, moje nerwy i bez tego wiszą na postronkach… 😉 Postanowiłam nakładać łyżką i choć nie wyszły takie okrąglutkie jak na zdjęciu to mimo wszystko są PYSZNE! 🙂 W sobotę robię następną porcyjkę… 😉 Dziękuję bardzo za przepis 🙂

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu

uwielbiam zdjecia na tym blogu…:-) jutro biore sie za serowe pączusie, myślę że będą świetnym dodatkiem do karnawałowej zabawy w przedszkolu 🙂 mam tylko pytanko: czy przed smażeniem ciasto kulamy? łatwo to wychodzi przy takim klejącym się cieście?

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu
Reply to  MichalinaMB

i jeszcze jedno pytanko: ile sztuk wychodzi z przepisowej porcji?

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu
Reply to  MichalinaMB

oki, przeczytałam dokładnie opis i już wiem co i jak z tym kulaniem… 🙂 przepraszam za niepotrzebny zamęt… tak to jest jak się najpierw czyta przepis na szybkęsa na smartfonie z wytrzeszczem oczu… :]
Proszę tylko o info ile pączusiów wychodzi z podanej porcji bo tego się nie doczytałam

Himerka
Himerka
10 lat temu

To zadziwiajace jakie smaczne,proste i kosztuje tak nie wiele…ja do tej pory kupowalam w piekarniach i zo jedna kuleczke placilam 25 cent!!! od tej pory bede sama robila, dzieci napadly mnie w kuchni …nawet nie doniostam do stolu!!! pierwsze slowa po przelknieciu brzmialy…Mamusiu jestes najlepsa Mama na swiecie…kofam cie!
Bardzo dziekuje za wspanialy przepis !
Pozdrawiam

magma
10 lat temu

świetne Ci wyszły:) idealny kształt, na pewno smaczne:)

Łucja
11 lat temu

śliczne malutkie pączusie 🙂

Majana
11 lat temu

Kochana, jakie one sa sliczne. ! Takie na jeden kęs, pyszności 🙂

elka
elka
11 lat temu

Bardzo dziekuje za ten przepis. Kiedyś robiłam takie pączusie i wszystkim nam bardzo smakowały, a ich największą zaletą była szybkość wykonania. Niestety przepis gdzieś mi się zawieruszył, więc bardzo się ucieszyłam, kiedy zobaczyłam go na Twoim blogu. Idealny dla zapracowanych!

pieczarka mysia
11 lat temu

Ależ piękne! Jestem pod wrażeniem 🙂 takie malutkie a dają tyle radości! 🙂

Posyłam tłuste buziaki ;*

Basia
11 lat temu

Piękne te pączusie! 🙂 I jakie apetyczne zdjęcia 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

iwona
iwona
11 lat temu

witam
Uwielbiam wszystkie ciasta z serem w roli głównej, dzisiaj zastanawiałam się czy zrobić oponki z serem ale zafascynował mnie ten przepis .Zabieram się do pracy. Przyznam ,że dopiero od niedawna znalazłam ten blog i bardzo mi się podoba.Zrobiłam już chatkę Baby Jagi, przepis super a na sobotę zrobię dla mojego syna tort Fererro, ponieważ uwielbia wszystko co czekoladowe. Opiszę czy mi się udał.Powodzenia w pieczeniu a ja będę często zaglądała ,bo to moja ulubiona strona z pieczeniem,

Magda
11 lat temu

Bardzo mi sie podoba Twoja propozycja. Piękne pączusie. Pięknie zaprezentowane….
Pozdrawiam:)

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu piękne Ci wyszły! 🙂 Ale to akurat mnie nie dziwi. Nie wiedziałam jeszcze niczego, co nie wyszłoby piękne spod Twoich utalentowanych paluszków 🙂 ps. No i cieszę sie bardzo, że smakowały. 🙂 Pozdrawiam cieplutko!

moje pasje
11 lat temu

uwielbiam te pączki 🙂 Cudne Ci wyszły W tym roku znów sie o nie chyba pokuszę 🙂 Pozdrawiam 🙂