Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /home/devstron/domains/zuzka.pl/public_html/babeczka/wp-content/plugins/transposh-translation-filter-for-wordpress/core/utils.php on line 420
Tort czekoladowo – truflowy | Śladami Słodkiej Babeczki
Tort czekoladowo truflowy

Tort czekoladowo – truflowy

by

w przepisy na: ,

Pomysł na ten tort tlił mi się w głowie już od dawna. Czekałam tylko na dobrą okazję, żeby go wprowadzić w życie. Urodziny Mężusia to zdecydowanie dobra okazja. Tym bardziej, że jest on fanem czekolady, a trufle to jego ulubione cukierki. Trochę miałam stres, bo nie robiłam żadnej próby czy masa, którą sobie wymyśliłam wyjdzie i będzie taka, jaką ją sobie wyobraziłam. Ale ja zawsze idę na żywioł i chyba to jest najfajniejsze.
Tort okazał się strzałem w dziesiątkę! Dwa blaty czekoladowego biszkoptu, w środku ciasto orzechowe. Wytrawny, ciężki, nie słodki, mocno wilgotny i zdecydowanie truflowy. A fakt, że aby go tu pokazać musiałam go piec trzy (!) razy, mówi sam za siebie… 🙂
Dzisiejszy wypiek został zrobiony specjalnie z okazji 10 tysięcy fanów na moim fejsbukowym profilu. I dedykuję go właśnie wszystkim moim “fanom” i wszystkim czytelnikom mojego bloga. Rozgośćcie się i częstujcie! Ja zrobię kawę 🙂
Polecam bardzo!!

Biszkopt czekoladowy podpatrzyłam u Margarytki i dopasowałam do swoich potrzeb, ciasto orzechowe takie samo jak w torcie bezowym z kremem chałwowym, reszta to moja radosna twórczość 🙂 .

Tort czekoladowo truflowy

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka czekolady w proszku
  • 30g drobno posiekanej czekolady (lub startej na tarce na grubych oczkach)

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym. Mąki przesiać razem z czekoladą i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i przeciąć na dwa blaty.

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 2 jajka
  • 70g drobnego cukru
  • 80g miękkiego masła
  • 120g mielonych orzechów laskowych
  • 15g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając (jeśli będziecie mieli wrażenie, że masa się zwarzyła, nie przejmujcie się, na nic to nie wpływa). Orzechy wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajeczno maślanej i wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać razem.
Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 – 35 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Masa truflowa:

  • 350ml śmietanki kremowej
  • 15 cukierków trufli (waszych ulubionych)
  • 500g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady

200ml kremówki mocno podgrzać, wrzucić połamaną gorzką czekoladę i pokrojone na drobne kawałki trufle. Podgrzewać aż cukierki i czekolada się rozpuszczą w kremówce. W razie potrzeby przetrzeć masę przez sito. Odstawić do lodówki na całą noc.
Po schłodzeniu wyjąć masę z lodówki, dodać pozostałe 150ml kremówki, serek mascarpone i zmiksować na puszystą masę.

Pierwszy blat biszkoptu czekoladowego ułożyć na paterze, dowolnie nasączyć*, posmarować częścią masy, przykryć ciastem orzechowym, posmarować masą i przykryć biszkoptem czekoladowym. Wierzch i boki tortu posmarować masą, wyrównać. Gotowy tort schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować opaskę z czekolady.

Na opaskę czekoladową:

  • 130g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady

Na papierze do pieczenia narysować prostokąt który będzie odpowiadał wymiarom naszego tortu. Należy zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Mój tort miał wymiary: 62cm długości i 9,5cm wysokości. Roztopioną czekoladę równomiernie rozsmarować na wyrysowanym prostokącie i pozostawić do stężenia. Czekolada powinna być zastygnięta, ale wciąż jeszcze elastyczna. Przyłożyć pasek czekoladowy do tortu, i owinąć nim tort dookoła (czekoladą do tortu, papierem na zewnątrz). Papieru nie ściągać! Wstawić do lodówki aż czekolada stwardnieje, dopiero wtedy zdjąć delikatnie papier. I gotowe. Wierzch tortu udekorować truflami.

A na moim profilu fejsbukowym możecie zobaczyć instrukcję obrazkową jak się robi opaskę i obkłada nią tort.

*Do nasączenia:

  • 150ml kawy
  • 2 – 3 łyżeczki likieru baileys

Tort czekoladowo truflowy

Tort czekoladowo truflowy

Tort czekoladowo truflowy

Tort czekoladowo truflowy

Smacznego!