Tort z białą czekoladą

4.57 avg. rating (91% score) - 35 votes

Oj, dawno mnie nie było, dawno… Pewnego dnia zadzwonił do mnie mój Brat i pyta: ‚Młoda (bo w domu tak na mnie mówią do tej pory), czy u Ciebie wszystko w porządku?’ Zdziwiona odpowiadam: ‚tak…’. On na to -tonem mocno zaniepokojonym i zmartwionym: „Ale czy na pewno? Wszyscy zdrowi? Wszystko ok? Nic się nie stało?’… No to ja już zdenerwowana tymi dziwnymi pytaniami odpowiadam, że tak i zniecierpliwiona pytam, o co mu chodzi. A on mówi: ‚Bo od 2 lipca nie ma na Twoim blogu żadnego nowego wpisu, więc pomyślałem, że chyba się coś stało…’ Padłam… Obiecałam Bratu, że się poprawię:) Wam też to obiecuję… A przynajmniej się postaram…
Braciszku, dziękuję za Twoją troskę:)

A dziś mam dla Was specjalny tort, bo przygotowany dla mojej kochanej Córci, która właśnie kończy 9 lat. Słodki, nawet bardzo… ale czy nie taki właśnie ma być tort? Z dużą ilością białej czekolady. Taka wielka, biała czekolada:). Wszystkiego dobrego Słoneczko!

Przepis własny.

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Składniki na jasny biszkopt:

  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blaty (będą potrzebne tylko dwa).

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • pół szklanki* cukru
  • pół szklanki mąki pszennej – 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki i kakao przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na dwa blaty (będzie potrzebny tylko jeden).

Biszkopty najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

Składniki na masę:

  • 3 serki mascarpone (po 250g każdy)
  • 250ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  • 300g białej czekolady (jak ktoś nie lubi bardzo słodkich tortów, proponuję dać dwie tabliczki)

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą, miska nie może dotykać wody). Odstawić do wystygnięcia.

Serek mascarpone i kremówkę zmiksować razem, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą masę.

Jasny blat ułożyć na paterze, wyłożyć część masy i wyrównać, przykryć ciemnym blatem, wyłożyć kolejną część masy, wyrównać, przykryć jasnym biszkoptem, wierzch i boki tortu również wysmarować masą. Można na tym etapie zakończyć i udekorować tort wedle uznania, ale możecie też zrobić taką opaskę z białej czekolady jak jest na tym torcie. Nie jest to trudne.

Opaska z białej czekolady:

Rozpuścić w kąpieli wodnej dwie i pół tabliczki białej czekolady (250g). Zmierzyć obwód tortu i jego wysokość. Na papierze do pieczenia wyrysować pasek, odpowiadający tym wymiarom (u mnie było to 65cm x 8cm). Rozsmarować ciepłą czekoladę na przygotowanym pasku, odstawić do tężenia. Gdy czekolada zastygnie, ale będzie jeszcze miękka, owinąć tort dookoła (czekoladą do tortu, papierem na zewnątrz). Papieru nie ściągać! Wstawić do lodówki aż czekolada stwardnieje, dopiero wtedy zdjąć delikatnie papier. I gotowe. Przystroić wedle własnego uznania.

A na moim profilu fejsbukowym możecie zobaczyć instrukcję obrazkową jak się robi opaskę i obkłada nią tort.

*szklanka = 250ml

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Tort z białą czekoladą | Birthday cake with white chocolate

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

84 odpowiedzi na „Tort z białą czekoladą

  1. avatar Ann pisze:

    Witam.
    Smoetana nigdy mi sie nie wazy gdy osobno ubijam mascarpone,dodaje do niego ostudzona czekolade i mieszam szpatulka,a nastepnie dodaje dobrze ubita smietane i rowniez mieszam szpatulka. Masa wychodzi gladka i puszystka.
    Pozdrawiam.

  2. avatar Piotr pisze:

    Jestem totalnym tortowym paralitykiem ale chcę zrobić go córce na urodziny.
    I mam pytanie – jak się przelicza składniki jak chcę zrobić w większej formie? Powiedzmy 28 cm? Bo za cholerę tego nie ogarniam. :(

  3. avatar Agnieszka pisze:

    Dzisiaj zrobiłam ten krem, ale niestety kiedy dodałam czekoladę do masy to zrobiły się czekoladowe „grudki”. Czy czekolada była za ciepła czy w czym tkwi problem?

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, jeśli czekolada jest zbyt gorąca, to w zetknięciu z zimnym mascarpone mogą zrobić się gródki.

      • avatar Kasia Z. pisze:

        Ja miałam ten problem z czekoladami milka chociaż czekolada była wystudzona to krem i tak się ważył. Zawsze kupuję białą zwykłą czekoladę w lidlu jest bardzo dobrej jakości i krem zawsze wychodzi, tort robiłam już kilka razy

  4. avatar Anna pisze:

    Dlaczego masa sie zwazyla?

  5. avatar Kasia pisze:

    Witam :) Piękny tort! Mam pytanie: czy ten krem będzie wystarczająco gęsty do wykonywania dekoracji na torcie? Ewentualnie na cupcakes?
    Pozdrawiam :)

  6. avatar paula pisze:

    czy ta opaska z czekolady wytrzyma 2h podróż ?

  7. avatar Ola pisze:

    Chciałam wykorzystać przepis na krem do mojego tortu, ale śmietanka zważyła się…co robię nie tak? Czy śmietankę i serki mascarpone od razu wrzucić razem czy podczas ubijania śmietanki dodawać po kawałku serków?

    • avatar Asiek pisze:

      Ja robię dokładnie tak, jak napisałam we wpisie: „Serek mascarpone i kremówkę zmiksować razem, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą masę.”
      Śmietanka się warzy, gdy jest zbyt długo ubijana.

      • avatar Bruno pisze:

        Witam,
        Mysle ze mascorpone i smietanka powinny miec ta sama temperature, wtedy nie powinny sie wazyc,,pozdrawiam

        • avatar Asiek pisze:

          Bardziej bym powiedziała, muszą być mocno schłodzone do ubijania (więc pewni temperatura też będzie taka sama, jeśli będą się chłodzić jednakowo długo).

  8. avatar Paula pisze:

    A czy taka obręcz i pokrycie całego tortu czekoladą może być przy zastosowaniu zwykłego kremu z bitej śmietany i mascarpone?

  9. avatar Ola pisze:

    Tort przepiękny :)
    Chciałabym skorzystać z Twojego pomysłu na tą obręcz z białej czekolady jednak nie mam już więcej masy żeby pokryć nią boki i górę tortu (bo chciałabym zrobić coś takiego na cały tort). Co więc mogę innego położyć aby ta biała czekolada przyczepiła się do ciasta? (dodam, że wykorzystam to do tortu czekoladowo malinowego)

    • avatar Asiek pisze:

      Hmmm… no nie wiem, tort musi być obłożony jakąś masą, najlepiej właśnie taką, którą był przełożony… Nie możesz dorobić masy? Może masz kremówkę chociaż? Wtedy ubij ją z odrobiną cukru pudru i może tak spróbuj. Ja bym jednak skoczyła do sklepu i dorobiła masy.

  10. avatar Sandra pisze:

    Mam pytanie o opaskę z czekolady. Nie ma problemów przy krojeniu tortu? tzn. czy czekolada się nie łamie, nie odpada od tortu?

    • avatar Asiek pisze:

      Opaska spisuje się doskonale, nie odpada i dobrze się kroi, pod warunkiem, że tort wyciągniemy z lodówki chwilę wcześniej a nóż będzie ostry :)

  11. avatar lila pisze:

    Witam, czy te proporcje wystarczą dla 10 osób i czy krem można zrobić tylko z białej czekolady i mascarpone?

    • avatar Asiek pisze:

      Tort jest nieduży, ale na 10 osób będzie w sam raz. Można zrobić krem z samego mascarpone i czekolady. Dżem wiśniowy do posmarowania blatów? Jak najbardziej tak. Z kremówką krem jest trochę bardziej puszysty.

  12. avatar lila pisze:

    czy można zrobić masę tylko z białej czekolady i mascarpone i dodać dżem wiśniowy? Jeszcze mam pytanie czy te proporcje wystarczą na 10 osób?

  13. avatar Asia pisze:

    Przepiękny tort. Bardzo podoba mi się Twój blog. Pozdrawiam:)

  14. avatar wiola pisze:

    A można zrobić masę z samej śmietany i białej czekolady? Jesli tak to jakie proporcje i czy należy dodać żelatynę?
    Dziękuję za odpowiedź

    • avatar Asiek pisze:

      Można zrobić masę z samej kremówki i czekolady, ale na pewno trzeba ją utrwalić. Niestety, nie wiem, ile żelatyny dodać, bo prawie jej nie używam, i musiałabym to najpierw sprawdzić.

  15. avatar Iza pisze:

    Witam,
    Proszę o informację czy te czekolady można rozpuści w śmietanie kremówce a później schłodzic i ubic z serkiem mascarponie ?
    pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Co prawda w tym torcie tak nie robiłam, ale w sumie, to nie widzę przeciwwskazań, żeby tak zrobić. Tylko z tą kremówką to tak przez noc niech się schłodzi.

  16. avatar Ania pisze:

    A czy ciasto zostalo nasaczone np alkoholem?

    • avatar Asiek pisze:

      Na pewno nie był nasączony alkoholem, bo to był tort na urodziny mojej córki :) Można nasączyć dowolnie, czym kto lubi, alkoholem również.
      Pozdrawiam!

  17. avatar Ewa pisze:

    :) Asiu, mam ochotę zrobić ten tort ale wykończyć go takimi waflowymi pałeczkami jak do deserów lodowych; chciałam się Ciebie poradzić w sprawie konsystencji tej masy – czy myślisz, że pozwoli ona na stabilne przymocowanie tych pałeczek?

  18. avatar ewa pisze:

    czy tort można nasączyć pączem? boję się ze będzie za suchy. Ewentualnie przełamać konfiturką?

  19. avatar Monia pisze:

    Czy zamiast serka mascarpone można dodać ser do sernika w wiaderku?

  20. avatar chocoholic pisze:

    Witam :)
    Mam pytanie odnośnie kremu – czy jest on na tyle sztywny, by ozdobić nim tort w stylu „rose cake” ?
    A może można :) przygotować krem z samego mascarpone i białej czekolady? Czy będzie za sztywny? (Jeżeli tak – to z jakich proporcji, by Pani polecała? )
    Pozdrawiam! :)

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie krem jest wystarczająco sztywny. Możesz zrobić też z samego mascarpone i czekolady, a proporcje? To zależy czy lubisz bardziej słodko, czy mniej. Na dwa serki dałabym 150g czekolady. Chyba będzie ok.

  21. avatar tyska pisze:

    Czy mogę zrobić tylko z dwóch serków mascarpone ?

  22. avatar żania pisze:

    Mam pytanko:) czy jezeli zrobię wszystkie blaty białe albo czarne to będzie jakaa znacząca różnica w smaku? Jeżeli nie to jakie blaty najlepiej upiec? Pozdrawiam:)

  23. avatar Ania pisze:

    Witaj!
    Zainspirowana twoimi przepisami na tort postanowiłam sama upiec torcik na drugie urodziny mojego synka. Mam tylko pytanie: dysponuje dwiema tortownicami o średnicy 26cm. A będą 22 osoby. Ile blatów biszkopta proponujesz? Chciałam zrobić dwu smakowy, myślałam o waniliowo czekoladowym czy coś w ten deseń. Czy 6 blatów tak jak jest w tęczowym wystarczy? Ślicznie dziękuję za odpowiedź, w piątek biorę się do pracy :-)
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Wg mnie 6 blatów na 22 osoby z tej średnicy będzie zdecydowanie za dużo. Ja bym zrobiła ze śr 26cm z 8 jajek, wtedy wyjdą 3 blaty i to w zupełności wystarczy, to będzie spory tort.
      Pozdrawiam!

  24. avatar Illa pisze:

    Genialny przepis! Wykorzystany kilka dni temu, do tego jako mój pierwszy tort w życiu i wyszedł genialnie, wszystkim smakował :) Mój wykonywany był z okazji urodzin męża, więc wycięłam biszkopty w kształt serca, a wierz udekorowałam kremem czekoladowym, ładnie to się prezentowało w połączeniu z ciemnym biszkoptem 😛

  25. avatar ewa pisze:

    właśnie dziś zrobiłam tort,,iii jakoś mnie nie powale,,nie wiem czy masa ma tak wyglądać jak mi wyszła,,u Ciebie wygląda to dużo lepiej,,załamie się :'(

  26. avatar Magda pisze:

    Witam 😉 przepraszam, że dopiero teraz piszę. Tort zrobiłam już w grudniu na urodziny męża i miałam dać znać jak wyszedł 😉 Tort wyszedł super, a ten krem – mmm… PYCHA 😀 Trochę zmodyfikowałam ilość warstw ciasta, bo biszkopt kakaowy wyrósł mi jak szalony, a nie miałam pomysłu na wykorzystanie go, więc do tortu użyłam dwóch blatów. Mój tort miał więc w środku dwie kakaowe warstwy, a obłożyłam go samą śmietaną i posypałam startą czekoladą 😉

  27. avatar Magda pisze:

    Będę robić jutro ten tort na urodziny męża :-) po niedzieli dam znać jak wyszedł :-) tylko mam pytanie, czy jasny biszkopt musi być całkiem ostudzony zanim wyjmę go z formy? niestety mam aby jedną formę o takiej średnicy i nie wiem czy mam czekać z robieniem kakaowego biszkopta? :-)

  28. avatar celina pisze:

    Czy jeśli chce go zrobić na dużej blaszce to mam podwoić wszystkie skladniki.

  29. avatar kasia pisze:

    witam.chciałam zapytać jak się kroi ta „opaska”.tzn czy nie kruszy się i nie łamie podczas rozkrawania?

    • avatar Asiek pisze:

      Opaska kroi się bardzo dobrze, trzeba tylko chwilę wcześniej wyjąć tort z lodówki, tak 10 -15 minut, lub kroić ciepłym nożem. Nie miałam żadnych problemów z krojeniem.

  30. avatar Anna pisze:

    zrobiony na drugie urodzinki córeczki :-) wszyscy zachwyceni . Opaska nie bardzo wyszła ale jak na pierwszy raz zaryzykowałam … Zniknął bardzo szybko

  31. avatar Magda pisze:

    Asiu zrobiłam torcik, hura , hura, wszystkim bardzo smakowal. Dziękuje za inspiracje i za wspaniały przepis :-) buzka

  32. avatar D.M pisze:

    Jak biała czekolada to jestem na tak :) To coś dla mnie :)

  33. avatar Magda pisze:

    Asiu musze torta zrobić na 17 osób. Czy nie powinnam zrobić w większej tortownicy i z podwójnej porcji? Czy biszkopt z 4 jajek wystarczy?
    Buźka :-)

    • avatar Asiek pisze:

      Madziu, nie, na 17 osób nie wystarczy Ci biszkopt z 4 jajek, musisz zrobić w tortownicy wg mnie 28cm, lub taki prostokątny jak jest w pepie. Wg powinnaś zrobić z 8 jajek… no, może z 6 ale wtedy w tortownicy 26.

      • avatar Magda pisze:

        Tak ślicznie i smakowicie wyglada ten torcik, że jednak zrobię masę z białej czekolady. Wg Ciebie jasny biszkopt zrobić z 6 jajek, a ciemny z 5, a masę 4 serki i ok 330 ml kremówki? Czy takie proporcje będa dobre dla 17 sób? :-)

  34. avatar anahitka9 pisze:

    Wow!Piękne wykonanie, smaki też rewelacyjne! Mogłabyś napisać jakiej firmy białą czekoladę użyłaś do zewnętrznej dekoracji, bo czasmi ciężko na dobrą trafić?Pozdrawiam
    ps.
    Ja też już się zastanawiałam czemu na tak długo zniknęłaś…

  35. Potato flour? Interesting, I must give this a go! And I love white chocolate, this cake looks heavenly :-)

  36. Piękny tort:) Najbardziej podoba mi się ta dziewiątka z perełek:) Pozdrawiam!

  37. avatar monik pisze:

    Muszę taki zrobić mojemu mężowi. On kocha białą czekoladę.

  38. avatar anielka pisze:

    bardzo lubie Twoje przepisy,wprawdzie w tej chwili słodyczy nie jadam/nadwaga i zmiana żywienia/ale może dla kogoś z rodziny lub znajomych coś upiekę.Tor musi być smakowity,ale nie będę na razie sprawdzała.Pozdrawiam,życze dalszych wspaniałych wypiekow i śledze ,bo generalnie lubię piec.:)

  39. Twoj tort jest jak z bajki :)

  40. avatar Katka pisze:

    Asiu zęby moje aż w monitor się chcą wgryźć :)Wygląda bosko! Wszystkiego najpiękniejszego dla córci :)

  41. avatar Mmmm pisze:

    Śledziłam na facebooku etapy robienia tortu. Nie mogłam się doczekać przepisu :) Wygląda obłędnie, tak pewnie smakuje. Uwielbiam białą czekoladę, przepis idealny dla mnie. Gratuluję, bo wyszedł naprawdę piękny.
    pozdrowienia z Mrągowa :)

  42. avatar Siczma pisze:

    Cudooo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *