Karpatka

Karpatka

by

w przepisy na:
English translation by google

To jest sztandardowe ciasto mojej Mamy. Od zawsze je robi i jest to najlepsza karpatka jaką jadłam. Nigdy jej nie robiłam, chyba z obawy, że nie wyjdzie tak dobra ja Mamy, ale w końcu postanowiłam się z nią zmierzyć. I zdziwiłam się, jaka jest prosta i szybka w wykonaniu. Wyszła taka, jak być powinna. Delikatnie chrupiące ciasto i rozpływająca się w ustach lekka i puszysta masa budyniowa. Polewa czekoladowa dopełnia całość. Wydaje mi się, że nie jest to jeszcze tak idealna karpatka jak mojej Mamy, ale jak to się mówi trening czyni mistrza! Polecam bardzo!

Karpatka

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka wody
  • 125g margaryny
  • szklanka* mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Zagotować wodę z margaryną, na wrzątek energicznie wsypać mąkę i ucierać chwilę aż powstanie lśniące ciasto. Dodać proszek do pieczenia i dokładnie utrzeć. Chwilę przestudzić a następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym.

Blachę o wymiarach 40x25cm wysmarować dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą (ja wyłożyłam papierem do pieczenia, a potem się dowiedziałam, że papier nie zawsze dobrze odchodzi – mi odszedł idealnie). Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozsmarować równomiernie na blaszce (ciasta jest dość mało, ale tak właśnie ma być i choć się klei, da się je dobrze rozsmarować). Piec w temperaturze 220°C przez ok. 25 minut, aż będzie ładnie przyrumienione. Z drugą częścią ciasta postąpić dokładnie tak jak z pierwszą.

Masa budyniowa:

  • szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • kilka kropel zapachu rumowego
  • 200g miękkiego masła (można dodać mniej, jak ktoś bardzo nie lubi masła, ale masa nie jest mocno maślana)

Zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Dodać aromat rumowy i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Do zimnego (!!) budyniu dodawać partiami masło i ucierać na gładką i puszystą masę. Jeśli robicie to robotem, to należy uważać, aby masa się nie zważyła. Gotową masę wyłożyć równomiernie na przygotowany placek, przykryć drugim i leciutko docisnąć. Na koniec polać polewą tak, by spływała po ‘górkach”.

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

*szklanka = 250ml

KarpatkaKarpatkaKarpatka

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Basia
Basia
9 lat temu

Dzisiaj spróbuję upiec z Twojego przepisu Babeczko! 🙂 pozdrawiam i uwielbiam Twoje przepisy

klaudia
klaudia
9 lat temu

Najlepszy przepis na karpatkę,jeszcze nigdy tak pyszna mi nie wyszła jak ta 😉 Dziękuję za tak wspaniałe przepisy to już kolejne ciasto z Pani przepisów wszystkie wychodzą idealne;)

tastefully
12 lat temu

Też bardzo lubię karpatkę. Wieki temu robiłam i tylko raz 🙂

Russkaya
12 lat temu

Jak zawsze jest czym oczy nacieszyć! 🙂
Uwielbiam Cię za te pyszności 🙂 :*

kachna
12 lat temu

ojej co za wspaniały widok… 🙂
zjadłabym choć kawałeczek, mmm….

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

cobytuzjesc
12 lat temu

Cudna,ja piekłam 10 lat temu to całkiem niedawno :))

zauberi
12 lat temu

uwielbiam karpatkę, cudownie Twoja wygląda 🙂

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

bardzo lubię karpatkę a całe wieki jej nie piekłam

Iza
12 lat temu

bardzo lubie karpatkę do tej pory jadłam tylko te z “papierka” muszę kiedyś sama też zrobic…;) Wspaniale twoja wygląda….

moje pasje
12 lat temu

pyszności 🙂 Ja nigdy nie polewałam czekoladą a tylko opruszałam cukrem pudrem jak śniegiem 😉 Kurcze… strasznie dawno nie jadłam karpatki…

mamabartka
12 lat temu

uwielbiam karpatkę a im więcej kremu tym lepiej 🙂

Prezydentowa
12 lat temu

Mniam, bardzo lubię karpatkę, wieki nie jadłam! 😉