Nie pamiętam czy kiedyś tak było, żebym w tak krótkim czasie zrobiła tyle tortów. Ale może to dobrze. Bo podobno trening czyni mistrza, więc jest szansa i dla mnie:) Ten tort został zrobiony dla przyjaciółki mojej Zuzi. Założeniem moim od razu było to, że tort nie może być zbyt pracochłonny. Dlatego postanowiłam ozdobić go wafelkami i kolorowymi cukierkami. Zajmuje to niewiele czasu, a efekt jest super. Wszystkie dzieci (i dorośli również) zrobiły WOW! I o to przecież chodzi… Puszysty biszkopt przełożony kremem z batoników milky way. Smakuje świetnie. Polecam Wam bardzo!
Masę na tort zaczerpnęłam z bloga Dorotuś, dość znacznie ją zmieniłam, natomiast dekoracje z wafelków widywałam na przeróżnych stronach.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- szklanka* mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z krążków nasączyć.
Do nasączenia:
- szklanka letniej herbaty
- 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego, jak się używa do kawy, lub jeśli nie macie, to ekstrakt waniliowy lub 2 łyżeczki soku z cytryny)
Krem milky way**:
- około 150g batoników milky way (użyłam mini batoników 10 szt, po 15g każdy)
- 300ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 750g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 48 pojedynczych wafelków kit kat
- kolorowe drażetki – u mnie m&m’s bez orzeszków, mogą to być też skitlesy lub smartisy (zużyłam dwa duże opakowania)
Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Jeśli batoniki nie rozpuściły się całkowicie, należy przetrzeć je przez sito. Gotową masę ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, wyłożyć część przygotowanej masy, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i wyrównać, na to ułożyć ostatni blat. Górę i boki tortu również wysmarować kremem. Boki tortu obłożyć wafelkami kit kat, na górę wysypać drażetki. Tort przed podaniem schłodzić, przechowywać w lodówce.
*szklanka = 250ml
** masę z batoników należy przygotować dzień wcześniej, musi być mocna schłodzona przed ubiciem
Smacznego!
Witam czy krem wychodzi”stabilny chciałam go zrobić do tortu piętrowego tylko zastanawiam się czy utrzyma ciężar jak dam na spód? Ma być przełożony dół dużego tortu 26 cm i.jedna warstwa małego 24 cm
Tez jestem zachwycona tym kremem. Od roku to moj ulubiony smak
Ja mam pytanie jakie owoce pasują do tej masy? Winogron i truskawki będą się nadawać do dekoracji?
Krem z batoników jest cudowny. Dekorację zrobiłam inną ale nie zmienia to faktu, że wszyscy są nim zachwyceni. Już kilka razy korzystałam z tego własnie przepisu i za każdym razem efekt tak samo wyśmienity.
🙂 Pozdrawiam
witam czy batoniki kit kat to są te pakowane po 4 małe?
Witam czy moga byc batoniki kinder chocolate
Ale to będzie zupełnie inny tort.
Jak kroic ten tort? te groszki będą spadac, chyba nie bedzie to wszystko ładnie wyglądac?
Witam. Jakiej grubości powinien wyjść biszkopt? 😀 Masę z batoników już robiłam i jest pyszna, niestety z biszkoptami się nie lubimy 😉
Biszkopt powinien być tak wysoki jak blaszka.
Witam a jeżeli zamiast batonikow milky way dac batoniki mars?
Chyba tak.
Witam. Chciałam spytać czy wystarczy śmietanę z batonikami przetrzymać przez cały dzień i dopiero zmiksować z serkiem wieczorem? Czy konieczne jest trzymanie całej nocy w lodówce? Chcę robić tort w piątek który będzie na sobotnie urodziny i nie chcę trzymać tak długo kremu w lodówce. Czy na jedną warstwę między biszkoptami starczy 250 g serka? Kolejna warstwa będzie inna a wierzch z masy maslanej pod masę cukrową.
Jak przetrzymasz cały dzień, to masa powinna być wystarczająco mocno schłodzona, żeby się nadawała do ubicia. Mascarpone powinno wystarczyć.
Witam!.Chciałam zapytać, ile chłodzić już gotowy tort, obłożony wafelkami?;)
Żeby był zwarty i łatwo się kroił kilka godzin (ok 2-4)
Witam.Czy jest możlowosc przetrzymania batoników już rozpuszczonych w śmietanie 3 dni(w lodówce).Zmienił mi się termin urodzinek:(
Teoretycznie nie powinno się nic stać, ale nigdy tyle czasu nie trzymałam tego w lodówce, więc pewności nie mam.
Witam. Czy krem jest bardzo slodki? Porównywalny słodyczą do kremu z białą czekoladą?
Jak dla mnie mniej słodki.
Wygląda pięknie, na pewno będzie smakowało równie dobrze!!! Będę miała taki na urodziny!!!
A czy zamiast biszkptu mogą być herbatniki maślana ?
Przepis rewelacja ale chciałabym spróbować zamiast biszkopty przełożyć krem herbatnikami maślanymi.Co Pani o tym sądzi?
Szczerze, to raczej trudno mi to sobie wyobrazić… herbatnika są wg mnie zbyt twarde, nie da się tego pokroić. Ale może biszkopty?
Witam, chciałabym dodać do tortu z masą z milky way jakiś owocowy smak. Myśli Pani że pasowałaby do tego frużelina wiśniowa lub truskawkowa ?
Wiśniowa chyba lepiej będzie się komponowała.
Witam.
Bardzo proszę o radę, bo nie wiem co mogłam zrobić zle- biszkopt mi nie upadł, zrzucilam go na koc po upieczeniu, ale nie wyrósł mi- tzn całośc ma jakies 3cm….
Nie rozumiem czemu….
wszystkie składniki w temp pokojowej, powoli dodawane jajka, mąka itp.
Piekarnik elektryczny – 175 stopni i 30min- po tych 30min suchy był patyczek….
Czego niei zrobilam albo co zrobilam zle??
Być może byt intensywnie mieszałaś masę po dodaniu mąki. Tylko to mi przychodzi do głowy.
Tort wyśmienity. Robiłam go kilkadziesiąt razy i poleciłam wielu osobom. Zawsze wychodzi. Pycha.
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam!
a jaki serek mascarpone ? czy może być piętnica ?
Tak, ja zawsze używam Piątnicy.
czy można np.pod krem położyć dżem lub jakieś owoce ? albo pokruszone wafelki ?
Tak.
witam czy mozna dac inne batoniki zamiast milky wey ??
Tak, możesz obłożyć dowolnie tort, dziewczyny pisały, że używały np. pryncypałki. Użyj takich, jakie masz dostępne i będą Ci pasowały.
Witam, do biszkoptu nie dajemy proszku do pieczenia?
Nie.
Witam czy tego kremu mogę użyć do wykonania dekoracji w postaci różyczek takich jak przy kremie na bazie bezy szwajcarskiej?
Nie polecam tego kremu do dekoracji, raczej nie będzie trzymał formy.
Witam czy z tego kremu można wykonać różyczki takie jak z kremu na bazie bezy szwajcarskiej do dekoracji tortu?
mam pytanie czy śmietanę należy ubić njpierw i do niej dodać masę z milky way czy też do masy dodać lejącą kremówkę i razem ubijac
Nie rozumiem pytania. Jest dokładnie opisane co należy zrobić:
“Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników”.
Witam, chciałam zapytać o biszkopt czy piecze go Pani z termoobiegiem czy góra dół?
Pozdrawiam
Zawsze góra dół, jeśli jest inaczej, zaznaczam to w przepisie.
Pozdrawiam!
Hej , uwielbiam twoje przepisy . Ten tort upolowalam sobie jako tort dla synka na urodziny , jednak czy mogłabyś mi powiedzieć jak prawidłowo go upiec w piekarniku termo ? Nie chciałbym go popsuć . Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PS moja rodzina uwielbia twojego 3 bita !:)
Cieszę się, że moje przepisy Ci się podobają 🙂
Jeśli musisz piec na termoobiegu, to zmniejsz temperaturę do 170st., żeby nie przesuszyć biszkoptu, i może po 35 minutach sprawdź patyczkiem, czy już jest upieczony.
Pozdrawiam! 🙂
A czy wysmarowaną nim góra nadaje się pod obrazek z opłatka?
Tak, jak najbardziej.
Jakiej pani uzywa smietany? Ja mam problem z ubiciem, próbowałam z biedronki,piatnice,mlekowite,zott,zastanawiam sie czy to nie wina miksera bo okropnie rozchlapuje a do tego smietany i tak nie ubija.
Używam śmietanki kremowej łaciatej 30%.
Dzien dobry! Zajrzałam tu w zasadzie przekierowana przez google, poszukując informacji jak wyrównać tort! Zawsze mam z tym problem. Wymyśliłam sobie dekorację – w zasadzie podejrzałam, z owocami rzuconymi na górze – jednak do tego krem/śmietana musi być tak równo wygładzona na torcie jak u Ciebie – zdjęcie przed wysypaniem kulek i obłożeniem ciastkami. Używam tylko bitej smietany, dość mocno usztywnionej. Jesteś w stanie doradzić jak to zrobić zeby tort był taki równy? Nie zaokrąglony – taki zwykle mi wychodzi, jednak z użyciem smietany?
Pozdrawiam!
Wygładzenie tortu wymaga jedynie tylko trochę cierpliwości, nic poza tym. No, może jeszcze długi, szeroki nóż lub packa mocno ułatwia sprawę.
Witam, zabrałam się za robienie tego tortu, biszkopt super wyszedł. Z resztą z biszkoptem jakoś nigdy nie mam problemu, ale z masami owszem 😀 No i stało się, zagotowała mi się masa. Tzn. śmietanka z tymi batonikami się zagotowała. Nic nie przywarło ale gotowało się mocno, teraz już ostygło i lekko zgęstniało. Tylko zapach ma taki lekko kwaśny. I tu pytanie, czy ryzykować i robić jutro do końca tą masę z serkami, czy lepiej grzać do sklepu po nowe batoniki i śmietankę? 😀
A jak smakuje? Czy też jest kwaskowate? Ja bym raczej nie ryzykowała i zrobiła od nowa.
czy opuszczajac ten biszkopt na koc zrobic to zanim wyjme go z blaszki?
No tak, przecież wyjmujesz go z blaszki jak już całkowicie wystygnie…
Planuję zrobić niedługo ten tort, jednak boję się że nie wyjdzie mi biszkopt. Czy zamiast robić mogę kupić po prostu 3 spody biszkoptowe ? 🙂
Jeśli takie spody Ci odpowiadają… pieczenie biszkoptu to naprawdę nie jest wielkie wyzwanie 🙂
Tort wyszedł przepyszny! Zrobiłam go na chrzest córki. Gości byli zachwyceni i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.
Co zrobic jesli masa wyszla mi za rzadka? Jest po prostu plynna:-\
Po ubiciu z mascarpone masa jest płynna? To wręcz nieprawdopodobne.
Niestety, jeśli tak jest, to już nic z tym się nie da zrobić 🙁
Ja za krótko ubijałam i spanikowałam że mi nie wyszła masa 🙁
Jednak troszku jeszcze ubiłam i jest super 😀
czy batoniki kroimy razem z czekolada, krem wyjdzie jasny ? bo chce go zabarwic potem na zielono
No razem, razem, nie wyobrażam sobie obkrawania batonika z czekolady. Krem – jak widać n zdjęciu jest lekko kremowy.
Witam serdecznie,
czy krem nadawałby się pod masę cukrową?
Pozdrawiam
Kremy na bazie kremówki i mascarpone nie nadają się pod masę plastyczną. Polecam krem na bazie bezy szwajcarskiej.
Pozdrawiam.
Witam, krem z mascarpone I kremowki mozna uzyc jezeli wczesniej przed uzyciem lukru plastycznego, oblozy sie tort masa maslana ( cukier puder utarty z maslem)
Czyli i tak nie kładziemy na masę z mascarpone i kremówki, tak jak napisałam 🙂 A dużo lepszy krem od masła z cukrem jest krem na bazie bezy szwajcarskiej. Polecam! 🙂