Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way

by

w przepisy na:

Nie pamiętam czy kiedyś tak było, żebym w tak krótkim czasie zrobiła tyle tortów. Ale może to dobrze. Bo podobno trening czyni mistrza, więc jest szansa i dla mnie:) Ten tort został zrobiony dla przyjaciółki mojej Zuzi. Założeniem moim od razu było to, że tort nie może być zbyt pracochłonny. Dlatego postanowiłam ozdobić go wafelkami i kolorowymi cukierkami. Zajmuje to niewiele czasu, a efekt jest super. Wszystkie dzieci (i dorośli również) zrobiły WOW! I o to przecież chodzi… Puszysty biszkopt przełożony kremem z batoników milky way. Smakuje świetnie. Polecam Wam bardzo!

Masę na tort zaczerpnęłam z bloga Dorotuś, dość znacznie ją zmieniłam, natomiast dekoracje z wafelków widywałam na przeróżnych stronach.

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka* mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy krążki (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z krążków nasączyć.

Do nasączenia:

  • szklanka letniej herbaty
  • 2 łyżeczki syropu karmelowego (takiego, jak się używa do kawy, lub jeśli nie macie, to ekstrakt waniliowy lub 2 łyżeczki soku z cytryny)

Krem milky way**:

  • około 150g batoników milky way (użyłam mini batoników 10 szt, po 15g każdy)
  • 300ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 750g serka mascarpone

Dodatkowo:

  • 48 pojedynczych wafelków kit kat
  • kolorowe drażetki u mnie m&m’s bez orzeszków, mogą to być też skitlesy lub smartisy (zużyłam dwa duże opakowania)

Batoniki milky way pokroić na małe kawałki. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać pokrojone batoniki. Podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się batoników. Jeśli batoniki nie rozpuściły się całkowicie, należy przetrzeć je przez sito. Gotową masę ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez całą noc. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubić razem na puszysty krem.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, wyłożyć część przygotowanej masy, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i wyrównać, na to ułożyć ostatni blat. Górę i boki tortu również wysmarować kremem. Boki tortu obłożyć wafelkami kit kat, na górę wysypać drażetki. Tort przed podaniem schłodzić, przechowywać w lodówce.

*szklanka = 250ml
** masę z batoników należy przygotować dzień wcześniej, musi być mocna schłodzona przed ubiciem

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Tort z kremem milky way | Birthday cake with cream milky way

Smacznego!


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

269 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
4 lat temu

Witam czy krem wychodzi”stabilny chciałam go zrobić do tortu piętrowego tylko zastanawiam się czy utrzyma ciężar jak dam na spód? Ma być przełożony dół dużego tortu 26 cm i.jedna warstwa małego 24 cm

Justa
Justa
5 lat temu

Tez jestem zachwycona tym kremem. Od roku to moj ulubiony smak

Magda
Magda
5 lat temu

Ja mam pytanie jakie owoce pasują do tej masy? Winogron i truskawki będą się nadawać do dekoracji?

Suzi333
Suzi333
5 lat temu

Krem z batoników jest cudowny. Dekorację zrobiłam inną ale nie zmienia to faktu, że wszyscy są nim zachwyceni. Już kilka razy korzystałam z tego własnie przepisu i za każdym razem efekt tak samo wyśmienity.
🙂 Pozdrawiam

asia
asia
6 lat temu

witam czy batoniki kit kat to są te pakowane po 4 małe?

Monika
Monika
6 lat temu

Witam czy moga byc batoniki kinder chocolate

evev
evev
6 lat temu

Jak kroic ten tort? te groszki będą spadac, chyba nie bedzie to wszystko ładnie wyglądac?

Asia
Asia
6 lat temu

Witam. Jakiej grubości powinien wyjść biszkopt? 😀 Masę z batoników już robiłam i jest pyszna, niestety z biszkoptami się nie lubimy 😉

Aga
Aga
6 lat temu

Witam a jeżeli zamiast batonikow milky way dac batoniki mars?

Monisia
Monisia
6 lat temu

Witam. Chciałam spytać czy wystarczy śmietanę z batonikami przetrzymać przez cały dzień i dopiero zmiksować z serkiem wieczorem? Czy konieczne jest trzymanie całej nocy w lodówce? Chcę robić tort w piątek który będzie na sobotnie urodziny i nie chcę trzymać tak długo kremu w lodówce. Czy na jedną warstwę między biszkoptami starczy 250 g serka? Kolejna warstwa będzie inna a wierzch z masy maslanej pod masę cukrową.

SandraB.
SandraB.
6 lat temu

Witam!.Chciałam zapytać, ile chłodzić już gotowy tort, obłożony wafelkami?;)

Wiola
Wiola
7 lat temu

Witam.Czy jest możlowosc przetrzymania batoników już rozpuszczonych w śmietanie 3 dni(w lodówce).Zmienił mi się termin urodzinek:(

agnieszka
agnieszka
7 lat temu

Witam. Czy krem jest bardzo slodki? Porównywalny słodyczą do kremu z białą czekoladą?

MamuśkaWasUpiecze
7 lat temu

Wygląda pięknie, na pewno będzie smakowało równie dobrze!!! Będę miała taki na urodziny!!!

Elza
Elza
7 lat temu

A czy zamiast biszkptu mogą być herbatniki maślana ?

Elza
Elza
7 lat temu

Przepis rewelacja ale chciałabym spróbować zamiast biszkopty przełożyć krem herbatnikami maślanymi.Co Pani o tym sądzi?

GreenTea
GreenTea
7 lat temu

Witam, chciałabym dodać do tortu z masą z milky way jakiś owocowy smak. Myśli Pani że pasowałaby do tego frużelina wiśniowa lub truskawkowa ?

Agnieszka
Agnieszka
7 lat temu

Witam.
Bardzo proszę o radę, bo nie wiem co mogłam zrobić zle- biszkopt mi nie upadł, zrzucilam go na koc po upieczeniu, ale nie wyrósł mi- tzn całośc ma jakies 3cm….
Nie rozumiem czemu….
wszystkie składniki w temp pokojowej, powoli dodawane jajka, mąka itp.
Piekarnik elektryczny – 175 stopni i 30min- po tych 30min suchy był patyczek….
Czego niei zrobilam albo co zrobilam zle??

ula
ula
7 lat temu

Tort wyśmienity. Robiłam go kilkadziesiąt razy i poleciłam wielu osobom. Zawsze wychodzi. Pycha.

Małgorzata
Małgorzata
7 lat temu

a jaki serek mascarpone ? czy może być piętnica ?

Małgorzata
Małgorzata
7 lat temu

czy można np.pod krem położyć dżem lub jakieś owoce ? albo pokruszone wafelki ?

sandra
sandra
7 lat temu

witam czy mozna dac inne batoniki zamiast milky wey ??

Mariola
7 lat temu

Witam, do biszkoptu nie dajemy proszku do pieczenia?

anna
anna
7 lat temu

Witam czy tego kremu mogę użyć do wykonania dekoracji w postaci różyczek takich jak przy kremie na bazie bezy szwajcarskiej?

anna
anna
7 lat temu

Witam czy z tego kremu można wykonać różyczki takie jak z kremu na bazie bezy szwajcarskiej do dekoracji tortu?

anna
anna
7 lat temu

mam pytanie czy śmietanę należy ubić njpierw i do niej dodać masę z milky way czy też do masy dodać lejącą kremówkę i razem ubijac

Paulina
Paulina
7 lat temu

Witam, chciałam zapytać o biszkopt czy piecze go Pani z termoobiegiem czy góra dół?
Pozdrawiam

klaudia
klaudia
7 lat temu
Reply to  Asiek

Hej , uwielbiam twoje przepisy . Ten tort upolowalam sobie jako tort dla synka na urodziny , jednak czy mogłabyś mi powiedzieć jak prawidłowo go upiec w piekarniku termo ? Nie chciałbym go popsuć . Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PS moja rodzina uwielbia twojego 3 bita !:)

kamka6
7 lat temu

A czy wysmarowaną nim góra nadaje się pod obrazek z opłatka?

Dorota
Dorota
7 lat temu

Jakiej pani uzywa smietany? Ja mam problem z ubiciem, próbowałam z biedronki,piatnice,mlekowite,zott,zastanawiam sie czy to nie wina miksera bo okropnie rozchlapuje a do tego smietany i tak nie ubija.

Roskana
Roskana
7 lat temu

Dzien dobry! Zajrzałam tu w zasadzie przekierowana przez google, poszukując informacji jak wyrównać tort! Zawsze mam z tym problem. Wymyśliłam sobie dekorację – w zasadzie podejrzałam, z owocami rzuconymi na górze – jednak do tego krem/śmietana musi być tak równo wygładzona na torcie jak u Ciebie – zdjęcie przed wysypaniem kulek i obłożeniem ciastkami. Używam tylko bitej smietany, dość mocno usztywnionej. Jesteś w stanie doradzić jak to zrobić zeby tort był taki równy? Nie zaokrąglony – taki zwykle mi wychodzi, jednak z użyciem smietany?

Pozdrawiam!

Gosia
Gosia
7 lat temu

Witam, zabrałam się za robienie tego tortu, biszkopt super wyszedł. Z resztą z biszkoptem jakoś nigdy nie mam problemu, ale z masami owszem 😀 No i stało się, zagotowała mi się masa. Tzn. śmietanka z tymi batonikami się zagotowała. Nic nie przywarło ale gotowało się mocno, teraz już ostygło i lekko zgęstniało. Tylko zapach ma taki lekko kwaśny. I tu pytanie, czy ryzykować i robić jutro do końca tą masę z serkami, czy lepiej grzać do sklepu po nowe batoniki i śmietankę? 😀

ania
ania
8 lat temu

czy opuszczajac ten biszkopt na koc zrobic to zanim wyjme go z blaszki?

Aleksandra
Aleksandra
8 lat temu

Planuję zrobić niedługo ten tort, jednak boję się że nie wyjdzie mi biszkopt. Czy zamiast robić mogę kupić po prostu 3 spody biszkoptowe ? 🙂

Madi6613
Madi6613
8 lat temu

Tort wyszedł przepyszny! Zrobiłam go na chrzest córki. Gości byli zachwyceni i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia.

Aga
Aga
8 lat temu

Co zrobic jesli masa wyszla mi za rzadka? Jest po prostu plynna:-\

Ewa
Ewa
7 lat temu
Reply to  Asiek

Ja za krótko ubijałam i spanikowałam że mi nie wyszła masa 🙁
Jednak troszku jeszcze ubiłam i jest super 😀

Basia
Basia
8 lat temu

czy batoniki kroimy razem z czekolada, krem wyjdzie jasny ? bo chce go zabarwic potem na zielono

Kasia
Kasia
8 lat temu

Witam serdecznie,
czy krem nadawałby się pod masę cukrową?
Pozdrawiam

eva
eva
7 lat temu
Reply to  Kasia

Witam, krem z mascarpone I kremowki mozna uzyc jezeli wczesniej przed uzyciem lukru plastycznego, oblozy sie tort masa maslana ( cukier puder utarty z maslem)