Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Kruche ciasto z masą migdałowo – owocową

by

w przepisy na: ,

Lodówka pękała w szwach od owoców. Piękne malinki, ogromne, soczyste jeżyny, jagody i słodka borówka. Od surowych już mnie zaczynał boleć brzuch, więc musiałam znaleźć zastosowanie dla tylu pyszności. No i oczywiście większego problemu z tym nie miałam, bo teraz aż roi się wszędzie od ciast z pysznymi owocami. To ciasto jednak wygrało konkurencje, bo jest inne. Kruchy spód i boki, a w środku wypełnienie z ubitych białek, migdałów i mnóstwa owoców. Moim bliskim bardzo smakowało i zniknęło w szybkim tempie. Polecam!

Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Składniki na ciasto kruche:

  • 125g zimnego masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki* mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy.

Wypełnienie:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka
  • 1 torebka cukru wanilinowego (dałam z prawdziwą wanilią)
  • po 200g porzeczek, jagód i malin, umytych i osączonych (razem ma być 600g owoców, u mnie były jagody, maliny, borówki i jeżyny)
  • 200g mielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • owoce do ozdoby
  • cukier puder do posypania ciasta

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać owoce. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wyrównać.

Piec w temp. 170°C przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podawać z owocami, można oprószyć cukrem pudrem. Równie dobrze będzie smakować w kleksem bitej śmietany, ale o tym pomyślałam, jak już zjadłam:)

*U mnie szklanka zawsze = 250ml

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

11 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
talablaska
11 lat temu

Ciasto jest niesamowicie owocowe, wygląda bosko!!!

karmel-itka
11 lat temu

ta masa mnie zachwyciła! jest obłędna.
samo ciasto prezentuje się bajecznie.

Ewa
Ewa
11 lat temu

Asiek,pomijam fakt,że ciasta Twoje to majstersztyk,ale podoba mi się,że masz przepisy na “każdą kieszeń” i wszystkie smaczne i ładnie wyglądają,pozdrawiam:-)

Nemi
11 lat temu

Niesamowite ciasto jak i zdjęcia!

kasia, slodkiefantazje

Asiu, a ty znowu kusisz! ;)Pprzepiękne jest! Koniecznie zapisuję do wypróbowania. pozdrawiam cieplutko

kornik
11 lat temu

Zawsze się zastanawiałam co jest sekretem tak idealnie równego rantu ciasta, mi nigdy takie piękne nie wychodzi:)

A ciasto super, środek wygląda pięknie z tymi owocami:)

iza
11 lat temu

pięknie wygląda!!!! porywam kawałek do kawy

Majana
11 lat temu

Boskie jest to ciasto! 🙂
Ale kusisz od samego rana, mniam:)
Piękne zdjęcia, a te owoce..mmmm 🙂

Mała Cukierenka
11 lat temu

Ciasto wygląda fantastycznie, cudne zdjęcia!
pozdrawiam serdecznie