chleb schwarzwaldzki

Chleb schwarzwaldzki

by

w przepisy na: ,

Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Za przepis dziękuję Eli z kartoflanego pola a wszystkim bardzo polecam ten chlebek!

chleb schwarzwaldzki

Składniki na dwa bochenki:

Zakwas (przygotowany wieczór przed pieczeniem):

  • 116g maki żytniej
  • 116g wody
  • 10g zakwasu podstawowego

Zaczyn:

  • 388g maki chlebowej pszennej
  • 1g świeżych drożdży
  • 1g soli
  • 270 ml wody

Ciasto właściwe:

  • cały zakwas
  • cały zaczyn
  • 388g maki pszennej chlebowej
  • 78g maki żytniej
  • 10g smalcu wieprzowego
  • 10g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 21g soli

Dzień przed pieczeniem przygotować zakwas i odstawić na ok. 18 godzin w temperaturze pokojowej.

W tym samym czasie zrobić zaczyn: wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej a następnie wsadzić do lodówki na 16 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać w misce obie mąki, dodać smalec, zakwas i zaczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić przez ok 8 minut. Następnie dosypać sól i wyrabiać przez kolejne 4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i odstawać od miski. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, odgazować i złożyć i wsadzić ponownie do miski na 15 minut.

Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki. Wsadzić chleby do wysypanych mąką koszy do wyrastania, złączeniem do góry.

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).

Na najniższą półkę piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik do 240°C. Wsadzić chleb i piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 40 minut. W połowie pieczenia uchylić na chwilę drzwiczki, aby wypuścić parę. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Upieczony chleb powinien mieć rumianą skórkę a postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.

chleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzkichleb schwarzwaldzki

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami