Pyszny z mięsistym i miękkim środkiem a na wierzchu chrupiąca skórka. Te kilka słów powinno wystarczyć, abyście mieli ochotę upiec ten chleb. Bardzo nam smakował i jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Za przepis dziękuję Eli z kartoflanego pola a wszystkim bardzo polecam ten chlebek!
Składniki na dwa bochenki:
Zakwas (przygotowany wieczór przed pieczeniem):
- 116g maki żytniej
- 116g wody
- 10g zakwasu podstawowego
Zaczyn:
- 388g maki chlebowej pszennej
- 1g świeżych drożdży
- 1g soli
- 270 ml wody
Ciasto właściwe:
- cały zakwas
- cały zaczyn
- 388g maki pszennej chlebowej
- 78g maki żytniej
- 10g smalcu wieprzowego
- 10g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 21g soli
Dzień przed pieczeniem przygotować zakwas i odstawić na ok. 18 godzin w temperaturze pokojowej.
W tym samym czasie zrobić zaczyn: wszystkie składniki połączyć razem i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej a następnie wsadzić do lodówki na 16 godzin.
W dniu pieczenia:
Wymieszać w misce obie mąki, dodać smalec, zakwas i zaczyn. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić przez ok 8 minut. Następnie dosypać sól i wyrabiać przez kolejne 4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i odstawać od miski. Gotowe ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, odgazować i złożyć i wsadzić ponownie do miski na 15 minut.
Podzielić ciasto na 2 części i uformować dwa bochenki. Wsadzić chleby do wysypanych mąką koszy do wyrastania, złączeniem do góry.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość).
Na najniższą półkę piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać piekarnik do 240°C. Wsadzić chleb i piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 40 minut. W połowie pieczenia uchylić na chwilę drzwiczki, aby wypuścić parę. Wyjąć z piekarnika, pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Upieczony chleb powinien mieć rumianą skórkę a postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia