Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym

4.50 avg. rating (90% score) - 32 votes

Witam Was w nowym roku. Tak, tak, aż wstyd powiedzieć, ale to mój pierwszy wpis w tym roku… Coś nie po drodze mi ostatnio z blogowaniem. Zresztą chyba nie tylko z blogowaniem ale i ze wszystkim innym również. Nie lubię zimy, nie lubię, gdy nie ma słońca. Brakuje mi energii i chęci do robienia czegokolwiek… Cały zapał i motywacja odeszły gdzieś daleko, ukryły się głęboko i ani myślą wyjść z powrotem na światło dzienne. Co raz trudniej jest mi się zebrać do regularnego blogowania, choć w duszy bardzo za tym tęsknię. I te Wasze maile z zapytaniami co się dzieje i, że czekacie… Dziękuję, że nie zapomnieliście :) Mam nadzieję, że nadchodząca wiosna jednak to zmieni i wpisy będą pojawiać się częściej niż ostatnimi czasy.
Na rozgrzewkę mam dla Was ciasto, które – gdy je zobaczyłam –  od razu mi się spodobało. I się co do niego nie pomyliłam. Jest pyszne! Delikatne makowe blaty doskonale komponują się z lekką masą na bazie serka homogenizowanego. Ciasto jest lekkie, wilgotne, nie za słodkie, dodatkowo słodycz przełamana jest kwaskowatym dżemem z owoców leśnych. Bajka! Musicie koniecznie sami się przekonać. Polecam bardzo!

Przepis na ciasto otrzymałam od Małgosi (bardzo dziękuję!), która wywalczyła nim trzecie miejsce w konkursie „Upiecz ciasto dla Słodkiej Babeczki”.

Ciasto makowe z serkiem homo

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 5 jajek (osobna żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki* cukru 
  • 1 szklanka suchego maku 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki gorącej wody

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie wymieszać żółtka z olejem i gorącą wodą, dodawać cienką strużką do ubitych białek, cały czas miksując. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia  i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać mak i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 – 180°C przez 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki i przeciąć na dwa blaty.

Składniki na masę:

  • 1 kg serka waniliowego homogenizowanego
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej, jeżeli lubimy bardziej słodkie wypieki)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:

  • słoik kwaskowatego dżemu (u mnie z owoców leśnych)
  • ok. 80g płatków migdałowych

Masło utrzeć na biały puch, małymi porcjami dodawać cukier puder. Następnie dodawać ser, cały czas ucierając na gładką masę.
Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści. Gdy rozpuszczona żelatyna z lekko przestygnie, dodać parę łyżek masy serowej i wymieszać razem – zapobiegnie to robieniu się grudek. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć połowę dżemu i równomiernie rozprowadzić. Na dżem wyłożyć 2/3 masy, wierzch masy posmarować dżemem i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch biszkoptu posmarować pozostałą masą.
Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor płatki migdałowe. Udekorować nimi wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.

*szklanka = 250ml

Ciasto makowe z serkiem homo

Ciasto makowe z serkiem homo

Ciasto makowe z serkiem homo

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

25 odpowiedzi na „Ciasto makowe z serkiem homogenizowanym

  1. avatar naleśniki z serem pisze:

    Twoje ciasto wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)

  2. avatar Kasia M. pisze:

    No i ciasto upieczone na urodziny wczorajsze. Krem może faktycznie być nie lada wyzwaniem. Bałam się że będzie to ciasto słodkie, ale z dżemem i makowym biszkoptem wyszło wszystko idealnie. Smaki dobrze się komponują, ciasto jest bardzo dobre. Pozdrawiam :)

  3. avatar Martyna pisze:

    Asiu jakiego (jakiej firmy) używałaś serka homogenizowanego? Czy taki będzie ok http://www.biedronka.pl/pl/product,id,3009,name,serek-waniliowy-president-200-g ?

  4. avatar Justyna pisze:

    Zrobiłam :) Jest przepyszne! 😀

  5. avatar wow pisze:

    fajny przepis ja na Wielkanoc zrobilam babke z makiem, nastepnym razem zrobie tez z kremem i dzemem, bo na zdjeciu wyglada wysmienicie

  6. avatar Asiunia pisze:

    Witam!!!
    bardzo proszę o szybką radę mój krem jest rzadki a właściwie lejący. Zrobiłam wszysstko zgodnie z przepisem. Jak mogę go uratować?

    • avatar Asiek pisze:

      Niestety, nie jestem w stanie odpowiadać na komentarze natychmiast, mam nadzieję, że sobie poradziłaś, wystarczyło wsadzić na 10 minut masę do lodówki, żeby zaczęła tężeć.

  7. avatar Laura pisze:

    Ślicznie wygląda, zamierzam zrobić na święta, ale nie jestem pewna co do maku. Ma być mielony czy niemielony? :)

  8. avatar moon-child.pl pisze:

    Super ciasto, wydaje się trochę „skomplikowane”, ale mam nadzieję, że uda mi się je jakoś zrobić :)

  9. avatar Majana pisze:

    Ależ ono pięknie wygląda Asiu! Mniam, mniam :)
    Na święta będzie również idealne.
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

  10. avatar kulinarna148 pisze:

    Piękne zdjęcia. Ciasto na pewno jest obłędne. Pycha.

  11. avatar kamila pisze:

    Ale się prezentuję pięknie.Mak uwielbiam,dlatego ciasto w moim guście smakowym;)

  12. Makowe z masą budyniową przypadło mi do gustu, to więc zapewne także by mi zasmakowało :) Wygląda niesamowicie!

  13. avatar magma pisze:

    jakie pyszności, zjadłabym taka kosteczkę:)

  14. avatar Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz pisze:

    Bardzo się cieszę, że zasmakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

  15. avatar Beata pisze:

    Pięknie wygląda, chyba zrobię na Święta Wielkanocne :)

  16. avatar iza pisze:

    Asiu ale kusisz tym pysznym ciastem

  17. avatar edzia pisze:

    Pięknie się prezentuje…Asiu to ciacho zajęło trzecie miejsce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *