Ciasto biszkoptowe ze śliwkami | Sponge cake with plums

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

by

w przepisy na: ,

Ostatnio jakoś nie mam zapału do pieczenia. Zmęczenie ogóle czasem i mnie dopada. Niby pomysłów mam mnóstwo, ale jakoś ochoty brak. Jednak przemogłam swojego lenia i poszłam do kuchni. I mam dla Was kolejną propozycję ciasta ze śliwkami. Bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo pyszne:) Nie może go zabraknąć w sezonie śliwkowym. Kawałek takiego ciasta, szklanka mleka i od razu na twarzy widać uśmiech. W zasadzie, to już sam zapach mi wystarcza. Zapraszam na ciasto i polecam bardzo!

Przepis pochodzi ze starych notatek.

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami | Sponge cake with plums

Składniki:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1,5 szklanki cukru pudru (225g)
  • 1 szklanka mąki pszennej (160g)
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej (270g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • około 1kg śliwek węgierek
  • 2 – 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe wg uznania

Śliwki umyć, przekroić na pól, wyciągnąć pestki i osuszyć.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując po każdy dokładnie. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, delikatnie wsypywać partiami do masy jajecznej, mieszając na najniższych obrotach miksera lub łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać połowę gotowej masy, wyłożyć trochę mniej jak połowę śliwek, przykryć resztą ciasta. Wyłożyć pozostałe śliwki, posypać cynamonem i cukrem. Na wierzch wysypać płatki migdałowe.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić w blaszce.

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami | Sponge cake with plums

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami | Sponge cake with plums

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami | Sponge cake with plums

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

28 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Mayra
Mayra
8 lat temu

Jestem pod wielkim wrażeniem! Dzięki za wpis!

aska
aska
9 lat temu

Czy do ciasta mozna uzyc truskawek?

aska
aska
9 lat temu
Reply to  Asiek

A lepiej klasc je w calosci czy przekrojone? Pytam poniewaz powiedziano mi ze truskawki puszcza sok i wyjdzie zakalec 🙁

Monia
Monia
12 lat temu

Zawsze z ciekawością zaglądam na Twojego bloga:) Samo oglądanie wprowadza mnie w cudowny nastrój. Tym razem wzięłam się do roboty i upiekłam ciacho ze śliwkami. Pychota!!!! Szybko, prosto i wszystkie podniebienia w domu szczęśliwe!!! Następny na mojej liście jest jabłecznik:)))
Pozdrawiam!!

Ala
Ala
12 lat temu

Witam. Mam pytanie o inne ciasto – sernik z pierniczkami. Bardzo mnie zachwycił, dlatego postanowiłam je upiec. Jednak brakuje mi jednej ważnej informacji – czy pieczemy ten sernik na funkcji termoobieg, czy góra-dół? Pozdrawiam serdecznie. Ala

Fun & Taste
12 lat temu

Napatrzeć się nie mogę, tak cudnie się prezentuje i te śliweczki, rozkosz dla podniebienia!

yumgoggle
12 lat temu

Perhaps it is the very hot weather that is making you tired…I know the feeling. I feel so spent with the scorching heat too. But your post inspired me to once again go back to the kitchen and start baking…Love the fruity sponge cake, looks moist and delicious! I would like to invite you to Yumgoggle. Your phenomenal photos have caught our attention, we have been on the lookout for unique and interesting bloggers since we launched our food photo submission site which is http://www.yumgoggle.com/gallery/ This will allow you to showcase all your great work and share it with our… Czytaj więcej »

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Takie śliwkowe ciasto to obowiązkowa pozycja w sezonie letnim 🙂

talablaska
12 lat temu

U mnie w lodówce leżakują śliwki, muszę coś z nimi zrobić, ale jeszcze nie wiem co…Twoje ciacho Asiu wygląda przepysznie!!! Co do zapału to raz jest mniejszy, a raz większy…chyba w zależności od tego ile roboty w pracy. Jak więcej stresu, więcej piekę – muszę go jakoś rozładować :)))

Angie@Angie's Recipes

Miękkie i lekkie w konsystencji. Uwielbiam dodatek świeżych sezonowych śliwek do tego biszkoptu.

karmel-itka
12 lat temu

cudowne zdjęcia, Asiu!
a ciasto aż pobudza wyobraźnię.

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

uwielbiam lato i czas placków z owocami – pysznie!

kuchenny bałagan
12 lat temu

Bardzo apetyczne, ja też kupiłam śliwki, aby upiec z nimi ciasto 🙂

wiosenka27
12 lat temu

To az się boję pomyśleć co robisz jak Ci się chce skoro przy leniu wychodzą Ci takie cuda:)
Pozdrawiam:)

iza
12 lat temu

Asiu i Ty piszesz że nie masz zapału??! jak co rusz u Ciebie wspaniałe wypieki się pojawiają

Margarytka
12 lat temu

Mnie też ostatnio nie chce się piec… jakoś lepiej mi idzie gotowanie 🙂 A ciacha ze śliwkami uwielbiam 🙂 Jeszcze śliwkowego w tym roku nie robiłam – zajadam się śliwkami bez dodatku ciasta 🙂

ALEKSANDRA
12 lat temu

mmmm prawie czuję zapach tego ciasta 🙂 a u mnie juz tylko wspomnienie po czekoladowym 🙂 porywam kawałeczek do porannej herbatki
pozdrawiam

whiness
12 lat temu

Wygląda przepysznie. Całkiem podobne robiła moja mama, gdy byłam dzieckiem. Swoją drogą, bardzo podoba mi się ta torba na śliwki. 😉