Ciasto czekoladowe Reni

4.21 avg. rating (84% score) - 68 votes

To ciasto ma absolutnie same zalety. Jest wilgotne, nawet bardzo, mocno czekoladowe, ciężkie i sycące. Robi się właściwie samo. Przy tej pogodzie, jaką mamy teraz to doskonały poprawiacz nastroju. Jeden kawałek ciasta sprawi, że od razu poczujemy się lepiej. Pewnie niejednego z Was ucieszy też fakt, że nie ma w nim jajek. I tylko jeden mały, naprawdę malutki minus jest taki, że znika tak szybko jak się pojawia… Jest sporą konkurencją dla mojego ulubionego murzynka. Przepis na to błyskawiczne ciasto dostałam od przesympatycznej Reni, której serdecznie dziękuję za podesłanie go! A teraz kochani – do roboty. Polecam bardzo!

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Składniki:

  • 2 szklanki* cukru (użyłam brązowego)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody (ponieważ bardzo nie lubię zapachu sody, daję łyżeczkę lub pół, a reszta to proszek do pieczenia)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao, dodać sól, cukier i wymieszać razem. Do drugiego naczynia wlać wodę, olej ocet i ekstrakt waniliowy. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać razem, do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 -50 minut, lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto się mocno przypiekało od góry, można przykryć folią aluminiową. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:

  • 50ml śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać na małe kawałki wrzucić do rondelka, wlać kremówkę i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.

*szklanka = 250ml

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

 Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

115 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ula
Ula
3 lat temu

A czy w tym cieście nie trzeba dodać jaj ?

Ania
Ania
4 lat temu

Ciasto to jedna wielka K A T A S T R O F A!!! Pielkam w zyciu juz chyba tysiac ciast i tak zakalcowatego czegos jeszcze w mojej kuchni nie mialam…

Agnes
Agnes
4 lat temu

Zakalec niestety i dziwny w smaku. Szkoda 🙁

Ageta
Ageta
4 lat temu

Witam,

Jak dla mnie rewelacja! I to pod dwoma względami: raz ze względu na wspaniały smak (ciasto jest wilgotne i pełne czekoladowego smaku), a dwa – ze względu na to, że szybko się je robi, nawet nie trzeba wyciągać miksera i ma nieskomplikowane składniki. Właściwie zawsze jak ma się ochotę na coś słodkiego to można je błyskawicznie upiec. Ja zazwyczaj przekładam kwaskową konfiturą (najlepiej żurawinką) i polewam polewą czekoladową. Pycha. Ale… co kto lubi.

Hermiona
Hermiona
5 lat temu

Witam,
czy można użyć zwykłego cukru czy jednak wpłynie to na jakość, kolor czy smak ciasta i lepszy będzie brązowy? Pozdrawiam.

gabrika2
gabrika2
5 lat temu

czy olej można zastąpić masłem? Jak tak to ile masła?

Renia
Renia
4 lat temu
Reply to  Asiek

Nie stety nie , musi byc olej .

M.
M.
5 lat temu

Piekłam z najlepszym nastawieniem, pieczołowicie odmierzając składniki, dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyrosło pięknie, wilgotne i trzyma formę. Niestety, naprawdę z bólem serca ja, jak i moi najbliżsi stwierdzamy,że ciasto jest niezjadliwie. Po prostu wyjątkowo niesmaczne. Nie wiem jak połączenie tak prostych składników (dodam,że wszystkie były produktami wysokiej jakości), może przynieść tak marny efekt. Jeszcze nigdy mi się to nie przytrafiło. Nie polecam. Smak daleki od tego, jakiego się oczekuje. Ciasto ląduje w koszu w całości 🙁

Delena
Delena
5 lat temu

Witam,
zrobiłam to ciasto tydzień temu i wyszło przepyszne. Wilgotne, czekoladowe, no po prostu pycha. Chciałabym je zrobić jeszcze raz, tylko mam resztki brązowego cukru. Mam za to trzcinowy nierafinowy demerara i dark muscovado. I zwykły oczywiście 🙂 Którego najlepiej użyć?
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Anita
Anita
5 lat temu
Reply to  Asiek

Dark muscovado i demerara to cukier trzcinowy ale ma różną zawartość melisy dark muscovado jest prawie czarny klejący a demerara to kryształki duże lekko brązowe

Anita
Anita
5 lat temu
Reply to  Anita

Melasy

gabrika2
gabrika2
5 lat temu

Witam. Muszę przyznać że całej mojej rodzinie bardzo smakuje to ciasto. Mam ochotę upiec je w tortownicy, przekroić i przełożyć jakimś kremem tylko proszę mi podpowiedzieć jaki krem najbardziej pasowałby do tak ciężkiego ciasta?
Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂

Pati
Pati
5 lat temu

Pyszne, piekłam wczoraj na urodziny chłopaka. Wyszło idealnie, musiałam tylko trzymać w piekarniku trochę dłużej, niż w przepisie. Na pewno zrobię jeszcze na inne okazje 🙂

Kasia
Kasia
3 lat temu
Reply to  Pati

u mnie to samo. Na pewno jeszcze upiekę bo łatwe i szybkie ale za krótko trzymałam w piekarniku(50 min) i się nie upiekło.. moja wina 😛
A może chodziło o czas z termoobiegiem a ja go nie włączyłam..?

Karolina
Karolina
5 lat temu

a piec góra-dół czy z termoobiegiem?

Eliza
Eliza
5 lat temu

Niestesty nie wyszlo. Wszystko wg przepisu z wyjatkiem zmiany octu na sok z cytryny.
Ciasto musialo piec sie duzo dluzej zeby sie upiec, a i tak jest kleiste i niepowalajace w smaku.

Ewa
Ewa
5 lat temu
Reply to  Eliza

Też mi raz nie wyszło – myślę, że mogła byc to wina oleju bo miałam jakiś tani z biedronki – całe ciasto wylądowało w koszu. Potem na kujawskim wyszło już dobre.

Dorota
Dorota
5 lat temu

Witam, proszę powiedzieć jakiej konsystencji ma być ciasto – mi wyszło trochę bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe?

budzisz
budzisz
5 lat temu

Witam, czy to normalne ze cisto sie bardzo kleji i przyklejea do podniebienia-jest az takie mokre, czy moze wyszedł mi zakalec??

Jola
Jola
5 lat temu

Szukałam takiego przepisu od lat…i kiedy trafiłam na ten i wypróbowałam, okazało sie ,że własnie o takie ciasto mi chodziło. Dokładnie- mocno czekoladowe i wilgotne!!a nie suche.
Jestem Ci baaaaardzo wdzięczna ze umieściłas ten przepis ..nie ważne skąd go masz/pozdrawiam Renie :)/…ważne ,że wreszcie trafił do mnie :))
Szybko i przepysznie…mmmm palce lizać!!Jest to moje odkrycie roku!!!

3dD1e
3dD1e
5 lat temu

Robiłem już dwa razy. Bardzo dobre wychodzi 🙂 Mam zamiar zrobić trzecie, ale zastanawiam się, czy dało by się je zrobić z płynnym wnętrzem, coś a’la czekoladowa lawa? Jeśli wyciągnąłbym je wcześniej z piekarnika mogło by coś takiego się udać? Myślę jednak, że musiałbym zmienić przepis, a nie chcę go zepsuć.

Alutek
Alutek
5 lat temu

Ciasto rewelacja!! Robie już chyba dwudziesty placek. Jak szybko sie je robi tak szybko znika 🙂 I robi furorę na przyjęciach przedszkolnych! 🙂 Mega ! pozdrawiam!!!

Ismenia
Ismenia
5 lat temu

Czy do ciasta można dodać trochę suszonej żurawiny?

Ewel
Ewel
5 lat temu

Niestety, zupełnie niesmaczne 🙁

maggiemay
maggiemay
5 lat temu

Witam! Planuję wykorzystać to ciasto na zrobienie tortu – mało tego – tortu-statku. Sama nie wiem jak mi to wyjdzie i nie wiem, ile blatów upiec i w ogóle, ale mój największy dylemat dotyczy kremu. Czym przełożyć ten mocno czekoladowy tort? Sama nie wiem czy frużeliną i mascarpone? Wolałabym, żeby był taki bardziej uniwersalny tzn. nie tylko dla miłośników czekolady. Do tego myślę o masie marcepanowej, więc na wierzch pójdzie masa maślana… Czy może Pani coś doradzić? Pozdrawiam!

maggiemay
maggiemay
5 lat temu
Reply to  maggiemay

Chciałam tylko dodać, że wykluczyłam tort miętowy, a teraz jeszcze myślę o masie Ferrero. Ale chyba mogę kogoś zabić ta słodyczą. Ale może na następny raz. To przy okazji zapytam – czy to ciasto czekoladowe i masa Ferrero zgrywają się, czy jest za słodko? I czy masa Ferrero wystarczy pod masę marcepanową/plastyczną, czy i tak trzeba robić najprostszą maślaną?

maggiemay
maggiemay
5 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czyli albo Ferrero albo mascarpone? Samo mascarpone z kremówką?

maggiemay
maggiemay
5 lat temu
Reply to  Asiek

Dobra, podejmę jakąś decyzję 🙂

Klaudia
Klaudia
6 lat temu

Zrobiłam 😉 pyszne 😀

Bogi
Bogi
6 lat temu

Asiu, cudny przepis – bez jajek, bez mleka – ale z mąką pszenną. Jak myślisz czy można zastąpić ją jakąś mąką bez glutenu? A co sądzisz o orkiszowej – pomału wprowadzamy ją do diety 🙂 Chyba coś zakombinuję 😉

Bogi
Bogi
6 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki za odp. 🙂 Spróbuję z orkiszową

Aga123
Aga123
6 lat temu

Czy można przed pieczeniem dać na wylane ciasto trochę owoców?/Jakich? Albo orzechów? Ile wagowo żeby nie było zakalca?:)

Aga123
Aga123
6 lat temu
Reply to  Asiek

Dzięki za rady 🙂
Jak na pierwszy raz upiekę “po Bożemu” czyli jak w przepisie. A orzechy zawsze mogę sypnąć na polewę czekoladową po upieczeniu 🙂

zaneta
zaneta
6 lat temu

Jest REWELACYJNE!!!!!szybkie,tanie naprawdę polecam.

laurina
laurina
6 lat temu

Rewelacyjne! Muszę podziękować za przepis autorce, ciasto upiekłam wczoraj – wyszło wyśmienite! Przełożyłam go dodatkowo kremem (1 śmietana 36% + sok z cytryny + cukier) i upiekłam na większej blasze 🙂 Dziękuję jeszcze raz! Buziaki :*

Marta
Marta
6 lat temu

Zrobiłam, przepyszne!! Pozwoliłam sobie jeszcze dodać 1 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zamiast 1 szkl. wody i skórki otartez dwóch pomarańczy. Aromat był genialny, mmmmm

Renia
6 lat temu

Asiu ucieszylam sie bardzo ze to ciasto ma takie powodzenie u Ciebie . Ono naprawde jest rewelacyjne robi sie w 5 minut I mozna bez miksera 🙂 uwielbiam je jest pyszne bardzo czekoladowe I jak najbardziej nadaje sie do tortow ja u siebie w restauracji pieke 2 wielkie blachy znika bardzo szybciutko , ciesze sie ze dziewczyny zostawiaja takie mile komentarze to jest bardzo milo pozdrawiam.Renia.

Zakochani
Zakochani
6 lat temu

Razem z dziewczyną uwielbiamy piec cista, muffiny i inne pyszności. Przed wczoraj postanowiliśmy zrobić to ciasto i… IDEALNE! Wilgotne, mięciutkie, robi się je w 5 min i znika w 5 min. Dziękujemy za doskonały przepis 🙂

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
6 lat temu

Ciasto ideał, które przygotowuje się w 5 minut. Cudnie wilgotne i pysznie czekoladowe 🙂 W sam raz, gdy przyjdą niespodziewani goście, a w lodówce nie ma ani masła ani jajek 🙂 Dziękuje za przepis!

agusia
agusia
6 lat temu

nada sie jako tort urodzinowy?

Ewa
Ewa
7 lat temu

Ciasto jeszcze ciepłe a już zaczyna znikać, wyszło rewelacyjne, synuś powiedział “pycha”. Wyszło bardzo ciemne mogę powiedzieć, że prawie czarne, ale to chyba przez to, że dałam bardzo ciemne kakao, ale to i tak nie zmienia faktu, że jest pyszne. W weekend będę próbować któryś z serników. Dziękuję

Basia
Basia
7 lat temu

Pycha ciasto, prościutkie i mokre. Zaczynam swoją przygodę z gotowaniem i pieczeniem i to ciasto na początek jest idealne… ale i smaczniutkie 🙂

reniuszek89
reniuszek89
7 lat temu

witam czy olej mogę zastąpić innym tłuszczem? jeśli tak to jakim i ile dać żeby ciasto się udało??

Ewa
Ewa
7 lat temu

Czy ciasto da się przekroic na pół i przełożyć kremem? Czy się rozwali?
Pozdrawiam, Ewa

Ewa
Ewa
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję bardzo za odpowiedź, mam w planach przełożyć kremem z frużeliny malinowej z mascarpone. Zobaczymy co wyjdzie.
Pozdrawiam 🙂

bozena
bozena
7 lat temu

w przepisie brak jajek,żółtek czy to przeoczenie

Sylwia
Sylwia
7 lat temu

Co mozna dodac zamiast sody ?

Kate
Kate
7 lat temu
Reply to  Sylwia

soda ma swoje właściwości i ciasta pieczone z sodą są inne, niż pieczone na proszku.
Mam porównanie, bo jak robiłam ciasto salceson, to na sodzie wyrasta pięknie (jak się doda odrobinę mleka albo jogurtu, to nie czuć sody w cieście), zaś kiedyś dla porównania upiekłam to samo ciasto na proszku, to było zbite, mało wyrośnięte, w ogóle miało inny smak

Klaudia
Klaudia
6 lat temu
Reply to  Kate

Klaudia jesli dodamy proszek zamiast sody, dodajmy mniej mąki o szklankę efekt będzie ten sam. Ja mieszkam za granicą tu ciężko o sodę i za kazdym razem tak robię i wychodzi pięknie;-)

GreenCake
GreenCake
7 lat temu

Czy można zamiast ekstraktu waniliowego dodać ekstrakt migdałowy lub rumowy?

Marta
Marta
7 lat temu

Dzisiaj pierwszy raz odważyłam się na samodzielne pieczenie ciasta. Ten przepis wydał mi się prosty i jednocześnie pyszny w efekcie końcowym. I faktycznie, ciasto jest PYSZNE. Nie ma zakalca, jest idealnie wilgotne i ma cudowny zapach CZEKOLADY. Dziękuję za przepis! :))

monia
7 lat temu

dzis upieklam , wyszlo znakomicie, pyszne

martita
martita
7 lat temu

Ciasto w stylu “wyczaruj coś dobrego”- po prostu wrzucasz składniki, mieszasz, pieczesz i czekasz na wspaniały efekt. polecam

martita
martita
7 lat temu

Ciasto w stylu “wyczaruj coś dobrego” 🙂 i nie muszę się obawiać o alergików… po prostu super !

nikuska
nikuska
7 lat temu

Jest super, i banalnie proste :). Piekłam raz w domu z 1 porcji, a później na wakacjach nad morzem 🙂 z dwóch porcji gdyż blaszka była ogromniasta (jedynie zmniejszyłam ilość cukru ale i tak wyszło pyszne) – rodzina była zachwycona smakiem pieczonego ciasta (jeszcze ciepłego) wyczarowanego wprost z niczego i konsumowanego na świeżym powietrzu. Idealny dla alergików uczulonych na jaja i mleko – tak jak mój synek.

Marta
Marta
7 lat temu

Czadowe ciasto! Zrobione w mgnieniu oka. Proste w wykonaniu, a jakie smaczne! Mniam! :))

Gosia Samosia
Gosia Samosia
7 lat temu

Zrobiłam w czasie gdy “sępy” na spacer poszły:) Będą miały pyszną niespodziankę jak wrócą:) Spróbowałam kawałeczek…mniam….niebo w gębie…. I ta śliczna, chrupiąca i na wysoki połysk skórka. Aż szkoda ją zakrywać polewą czy cukrem pudrem.

Edytka
7 lat temu

Właśnie wkładam do piekarnika. Skusiłaś mnie 🙂

gin
7 lat temu

Idealne na deszczowe dni 🙂

Ewa
Ewa
7 lat temu

Asiu, jaką funkcję spełnia w tym cieście ocet, można go pominąć? Z obawy, że jego zapach się nie ulotni…

Ewa
Ewa
7 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedź 🙂 nie miałam cytryny i ostatecznie dałam ocet, faktycznie nie jest wyczuwalny; ciasto jest niesamowicie pyszne, kolejny Twój przepis do mojej kolekcji 😉 pozdrawiam ciepło

Margarytka
7 lat temu

Ma same zalety i tylko jedną wadę. Cholera, jest czekoladowe 🙁
Asiu, wygląda pięknie i Zielonooki będzie zachwycony jak mu je zrobię.

Mirka
Mirka
7 lat temu

Mam wielka ochote sprobowac to ciasto. Czy brak proszku do piecenia jest zamirzony ?
Pozdrawiam

Majana
7 lat temu
Reply to  Asiek

Wygląda po prostu znakomicie! Uwielbiam takie czekoladowe ciasta. Pyszności 🙂

iza
7 lat temu

bosko wygląda i ta polewa mniammm