Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem

by

w przepisy na: , ,

Jak to się w życiu mówi, do trzech razy sztuka, więc żeby nie było, że nie dałam szansy rabarbarowi (a może bardziej sobie, żeby go polubić), to postanowiłam zrobić trzecie ciasto z jego udziałem. I bardzo dobrze, że tak się stało, bo … ciasto jest pyszne!! Kruchy, migdałowy spód, kwaskowaty mus z rabarbaru i słodki budyń. To nie może nie smakować. Polecam Wam z całego serca taką kombinację, a jeśli tak jak ja, do tej pory nie umieliście się przekonać do rabarbaru, to ciasto jest właśnie dla Was:)!

Przepis pochodzi z pięknego bloga Mała Cukierenka, który Wam serdecznie polecam:)

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Składniki na spód:

  • 240g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • cukier wanilinowy (15g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem dno i do połowy boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 190°C, włożyć ciasto i piec przez 25 minut (do zarumienienia). Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Mus rabarbarowy:

  • 130g cukru
  • 6,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 kg rabarbaru

Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Wsadzić do garnka, zasypać cukrem i gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z palnika. W 1/4 szklanki mocno ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Dodać do rabarbaru i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Masa budyniowa:

  • 50g cukru
  • 20g masła
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
  • 500ml mleka (następnym razem dałabym mniej mleka, żeby budyń był bardziej zwarty)
  • 3-4 garście płatków migdałowych (akurat nie miałam, więc posiekałam migdały i uprażyłam na patelni)

Ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu dodać masło i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na upieczony spód. Wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie na rabarbar wyłożyć masę budyniową, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa całkowicie się ścięła. Przed podaniem można ozdobić truskawkami, ale ja wszystkie zjadłam, bo zapomniałam, że będą mi potrzebne:)

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

25 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa
4 lat temu

Mam pytanie.Czy migdały można zastąpić orzechami włoskimi?

Natalia
Natalia
10 lat temu

Ciasto wyśmienite, przepis zagości w moim domu na zawsze!!!!

pineska
pineska
11 lat temu

Ciasto pyszne.Spróbowałam i teraz juz 2 kolejne są gotowe 🙂

moje pasje
12 lat temu

piękny 🙂 A ja jeszcze w tym roku rabarbaru nie kupowałam 🙂

tastefully
12 lat temu

Nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. A to taki trudny jest rabarbar w pieczeniu, że do trzech razy sztuka, Asiu? Śliczne zdjęcia, a ciacho też wygląda wspaniale 🙂
Pozdrawiam 🙂

Jolanta Szyndlarewicz
12 lat temu

jak dla mnie to ciasto idealne:)

Arven
12 lat temu

Wygląda znakomicie, a jak musi smakować…:)
Pyszne trzy warstwy!

Majana
12 lat temu

Wow, świetne to ciacho! Z pewnością smakuje obłędnie.
Pozdrowienia:)

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Asiu jesteś niesamowita! Pyszne ciasto,ja bardzo lubię rabarbar ale takiej kombinacji jeszcze nie jadłam .Wygląda pysznie:)

flowerek
12 lat temu

Wyglada przepysznie. Dobrze, ze Ci sie udalo, bo rabarbar jest super! 😉

Brenia
12 lat temu

Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
mam taką samą paterę na ciasta 🙂

Kinga
Kinga
12 lat temu

Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie “Kolory Tęczy” –
w czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

Maggie
12 lat temu

Wyglada wspaniale!

zawsze.oliwek
12 lat temu

ależ smakowite ciasto 🙂 rabarbar i nuta migdałowa 🙂

DarkANGELika
12 lat temu

Przepysznie wygląda;)

Angie
12 lat temu

Przepiekny! I jeszcze z rabarbarem…pychota!

zauberi
12 lat temu

apetyczne to ciacho :), ciekawa wariacja na temat rabarbaru

Margarytka
12 lat temu

Piękny i zdecydowanie dla mnie, bo rabarbar uwielbiam

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

No powiem Tobie Asiu, że wykonałaś kawał pysznej pracy;) Ciasto prezentuje się przepięknie a składniki mówią same za siebie, są wspaniale skomponowane! Wygląda obłędnie! Niech żyje rabarbar!

Iza
12 lat temu

Asiu…ciasto wygląda pieknie ;))) zjadłabym kawalek do kawy

p.s. mam takie same sztućce :)))

Aleksandra
12 lat temu

prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
dobrze, że trzecie podejście udane 🙂

Mała Cukierenka
12 lat temu

Witam:),
Ciasto wyglądania wspaniale, piękne, apetyczne zdjęcia,
pozdrawiam serdecznie

karmel-itka
12 lat temu

jakie wykwintne!
wspaniałe.