Jak to się w życiu mówi, do trzech razy sztuka, więc żeby nie było, że nie dałam szansy rabarbarowi (a może bardziej sobie, żeby go polubić), to postanowiłam zrobić trzecie ciasto z jego udziałem. I bardzo dobrze, że tak się stało, bo … ciasto jest pyszne!! Kruchy, migdałowy spód, kwaskowaty mus z rabarbaru i słodki budyń. To nie może nie smakować. Polecam Wam z całego serca taką kombinację, a jeśli tak jak ja, do tej pory nie umieliście się przekonać do rabarbaru, to ciasto jest właśnie dla Was:)!
Przepis pochodzi z pięknego bloga Mała Cukierenka, który Wam serdecznie polecam:)
Składniki na spód:
- 240g mąki
- 50g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70g drobnego cukru (lub cukru pudru)
- cukier wanilinowy (15g)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100g masła
- szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem dno i do połowy boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 190°C, włożyć ciasto i piec przez 25 minut (do zarumienienia). Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Mus rabarbarowy:
- 130g cukru
- 6,5 łyżeczki żelatyny
- 1 kg rabarbaru
Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Wsadzić do garnka, zasypać cukrem i gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z palnika. W 1/4 szklanki mocno ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Dodać do rabarbaru i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Masa budyniowa:
- 50g cukru
- 20g masła
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
- 500ml mleka (następnym razem dałabym mniej mleka, żeby budyń był bardziej zwarty)
- 3-4 garście płatków migdałowych (akurat nie miałam, więc posiekałam migdały i uprażyłam na patelni)
Ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu dodać masło i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na upieczony spód. Wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie na rabarbar wyłożyć masę budyniową, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa całkowicie się ścięła. Przed podaniem można ozdobić truskawkami, ale ja wszystkie zjadłam, bo zapomniałam, że będą mi potrzebne:)
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Mam pytanie.Czy migdały można zastąpić orzechami włoskimi?
Ciasto wyśmienite, przepis zagości w moim domu na zawsze!!!!
Bardzo się cieszę, że zyskało uznanie 🙂
Pozdrawiam!
Ciasto pyszne.Spróbowałam i teraz juz 2 kolejne są gotowe 🙂
piękny 🙂 A ja jeszcze w tym roku rabarbaru nie kupowałam 🙂
Nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. A to taki trudny jest rabarbar w pieczeniu, że do trzech razy sztuka, Asiu? Śliczne zdjęcia, a ciacho też wygląda wspaniale 🙂
Pozdrawiam 🙂
Aniu, rabarbar nie jest trudny w pieczeniu, tylko ja za nim po prostu nie przepadam, szukałam ciasta z rabarbarem, które mnie zadowoli smakowo i znalazłam:)
Pozdrawia Cię serdecznie:)
jak dla mnie to ciasto idealne:)
Wygląda znakomicie, a jak musi smakować…:)
Pyszne trzy warstwy!
Wow, świetne to ciacho! Z pewnością smakuje obłędnie.
Pozdrowienia:)
Asiu jesteś niesamowita! Pyszne ciasto,ja bardzo lubię rabarbar ale takiej kombinacji jeszcze nie jadłam .Wygląda pysznie:)
Wyglada przepysznie. Dobrze, ze Ci sie udalo, bo rabarbar jest super! 😉
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
mam taką samą paterę na ciasta 🙂
Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie “Kolory Tęczy” –
w czerwcu kolor CZERWONY
szczegóły na
http://bake-a-cake.pl/pl/n/7
Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!
Wyglada wspaniale!
ależ smakowite ciasto 🙂 rabarbar i nuta migdałowa 🙂
Przepysznie wygląda;)
Przepiekny! I jeszcze z rabarbarem…pychota!
apetyczne to ciacho :), ciekawa wariacja na temat rabarbaru
Piękny i zdecydowanie dla mnie, bo rabarbar uwielbiam
No powiem Tobie Asiu, że wykonałaś kawał pysznej pracy;) Ciasto prezentuje się przepięknie a składniki mówią same za siebie, są wspaniale skomponowane! Wygląda obłędnie! Niech żyje rabarbar!
Asiu…ciasto wygląda pieknie ;))) zjadłabym kawalek do kawy
p.s. mam takie same sztućce :)))
prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
dobrze, że trzecie podejście udane 🙂
Witam:),
Ciasto wyglądania wspaniale, piękne, apetyczne zdjęcia,
pozdrawiam serdecznie
jakie wykwintne!
wspaniałe.