Sernik z kruszonką

4.43 avg. rating (88% score) - 51 votes

Czy też tak macie, że wyjadacie kruszonkę z ciast? Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam to robić, i do teraz mi to zostało. Patrzę na swoje dziecko, jak obskubuje ciasta z kruszonki i widzę siebie. I nawet nie krzyczę na nią, jak to robiła moja mama, tylko uśmiecham się pod nosem, bo byłam taka sama:) Dziś chcę Wam zaproponować takie właśnie ciacho do obskubywania. Dla mnie podwójnie pyszne, bo mój ulubiony sernik i całe mnóstwo chrupiącej kruszonki. Muszę Was dłużej namawiać? Koniecznie spróbujcie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z gazetki ‚Pieczenie jest proste’, z moimi niewielkimi zmianami.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Składniki na ciasto:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Mąki wymieszać z cukrem, dodać jajko, pokrojone masło i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa:

  • 750g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • starta skórka z cytryny (pominęłam)

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać razem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 120g roztopionego masła

Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i wyrobić między palcami tak, by powstały grudki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć, po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

63 odpowiedzi na „Sernik z kruszonką

  1. avatar Dorota K. pisze:

    Dzisiaj go upiekę, na pewno będzie pyszny, jak wszystkie serniki, które piekłam z tej strony :)

  2. avatar Patrycja pisze:

    Czy czas chłodzenia można skrócić ? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Ale który czas chłodzenia? Bo tego sernika nie trzeba chłodzić w lodówce. Jeśli chodzi o chłodzenie w piekarniku, to raczej nie polecam szybszego wyciągania sernika, ponieważ może zbytnio opaść i popękać.

  3. avatar Justyna pisze:

    Mam pytanie odnosnie ilości jajek w masie serowej. Czy nie jest ich za mało i czy nie trzeba ubijać piany z białek? Są to moje początki w pieczeniu i tak.porównuje przepisy w internecie i wszędzie ubijają pianę i średnio jest 5 jaj, stąd moje pytanie.

    • avatar Asiek pisze:

      Przepis jest jak najbardziej w porządku i wszystkie składniki tez :) Ile piekących, tyle przepisów na sernik, nawet u mnie na blogu jak popatrzysz na inne serniki, to jest więcej jajek. A pianę ubijasz, gdy sernik ma być bardzo puszysty. Ten taki nie jest. Ale jest pyszny i często go robię.
      Pozdrawiam!

  4. avatar Aga pisze:

    Witam! Mam pytanie. Czy ten sernik można upiec bez spodu tak jak sernik wiedeński?

  5. avatar Ania_mr pisze:

    A czy można dodać mąkę żytnią 200o razową czy lepiej będzie jak dodam 200g samej przennej

  6. avatar edka pisze:

    u mnie sernika juz polowy nie ma :)-duza czesc to moja zasluga;)wyrzuty sumienia tez nie mam przy takiej kruszonce,)ale jeden problemik ktory musze naprawic bo ciacho na pewno bede robic ponownie, stad Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy za krotko pieklam , czy moze ser do .upy? pozdrawiam serdecznie wszytskich ciastocholikow

  7. avatar MichalinaMB pisze:

    Dzisiaj nabrałam ochoty na poskubanie serniczka i w związku z tym mam dwa pytanka:
    1) czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
    2) czy w przypadku wykorzystania do pieczenia blaszki prostokatnej jest konieczność podwajania porcji? i rozumiem, że podwajanie dotyczy jedynie ciasta na spód i ew. kruszonki a masy serowej już nie…?

    Jęzor wisi mi już do pasa ale już wiem, że nie muszę tego leczyć… 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Budyń powinien być bez cukru, nie znam wymiarów Twojej blaszki, więc nie wiem czy i ile trzeba zwiększyć składniki. Ale jeśli zwiększamy składniki, to nie tylko na spód, ale na masę serową też. Musisz sama sobie przeliczyć proporcje blaszek.

  8. avatar Magdalena pisze:

    „Kupiłaś” mnie rosyjskimi bułeczkami drożdżowymi i chętnie korzystam z Twoich przepisów.
    Serniczek zrobiłam…był wyśmienity…troszkę masła za dużo dałam, ale to drobiazg;). Teraz czekam aż wystygnie ciasto z malinami i budyniową pianką:)…Już nie mogę doczekać się degustacji.
    Dziękuję i pozdrawiam:)

  9. avatar Marysia pisze:

    Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić lub pominąć?
    I czy wyszła by podwójna porcja?
    Bo jakby dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Mąki nie można pominąć, ale jeśli nie masz pełnoziarnistej, dodaj w to miejsce zwykłą. Jeśli podwoisz wszystkie składniki to wyjdzie podwójna porcja:)

  10. avatar DonDiego pisze:

    Dzięki za przepis – wczoraj „popełniłem” ten sernik podwajając proporcje – piekłem na blaszce. Dziś wielkie próbowanie – dam znać czy wygonili mnie z domu, czy spływam w glorii chwały 😉 Wesołych Świąt Wszystkim !!!

  11. avatar Japp pisze:

    Ale ile?

    • avatar Asiek pisze:

      Daj tyle samo, czyli razem 200g, jeśli ciasto będzie zbyt się kleiło, to dosypuj troszeczkę. Ciasto powinno być gładkie i mieć elastyczną konsystencję.

  12. avatar Daria pisze:

    czy zamiast maki pelnoziarnistej moge dodac zwyklej maki do ciast wazne to jest, poniewaz nigdzie u mnie nie moge kupic maki pelnoziarnistej kupilam jakas taka specjalna do wypiekow

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz użyć zwykłej:)

      • avatar Daria pisze:

        robiłam sernik pierwszy raz zastosowałam zwykłą mąkę tak jak mi poradzilaś i wyszedł naprawdę dobry :) troszke go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast skorki z cytryny dodałam aromatu cytrynowego :) wyszedł wyśmienity żeby ciasto mi nie opadło po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku na noc :) dziękuje za wspaniały przepis… pozdrawiam

  13. avatar japp pisze:

    A ja mam pytanie zamiast budyniu co oge dac, bo ja mieszkam w finlandii i tutaj niestety to budyniow nie ma :(

  14. avatar Poziomkowa pisze:

    Boże, jesli te fotki są Twoje (a widac że raczej tak) to błagam adoptuj mnie 😀 przepieknę ciata – takie równie – idealne – gratuluję talentu

  15. avatar Ala pisze:

    Witam! Mam pytanie techniczne – na jakiej funkcji piec i na którym poziomie piekarnika? Z doświadczenia wiem, że takie informacje są bardzo ważne.

  16. avatar magda pisze:

    Asiu!
    Serniczek pycha!!!Rozkosz podniebienia!
    Piekę dzisiaj drugi raz..:-)
    buziaki pa

  17. avatar jerry61 pisze:

    sernik extra!!ale co tam sernik.KRUSZONKA to jest TO!!!
    pozdrawiam.

  18. avatar Sandru pisze:

    Jutro podejmę wyzwanie 😀 trzymaj kciuki! :)

  19. avatar Winnie pisze:

    This is a very beautiful cake, and I just love the topping!

  20. avatar zyrafa pisze:

    Ten przepis jest idealny dla mnie, mąż uwielbia serniki a ja kruszonkę :) Zapisuję do zrobienia! Nie omieszkam podzielić się uwagami po upieczeniu :)

  21. avatar karmel-itka pisze:

    woow… wygląda obłędnie!

  22. avatar Gabi pisze:

    Ojej, jakie to ciasto było pyszne – mówię Wam! Uwielbiam sernik, a taki z kruszonką to już pełnia szczęścia:)
    Dziękujemy Asiu
    – sąsiady.

  23. avatar Shinju pisze:

    Wygląda rewelacyjnie. I ta przepiękna kruszonka… no cudo :)

  24. avatar Jagienka pisze:

    uwielbiam serniki – a ten cudnie wygląda!

  25. tak wygląda sernik moich marzeń :)

  26. avatar jerry61 pisze:

    właśnie w lodówce siedzi spód,ser już zmielony,Campresii oczywiście .Po degustacji zdam raport o serniku.Kłaniam się .

  27. avatar Aga pisze:

    Klasyk!
    Uwielbiam wszystko co chrupiące.
    Jak zobaczyłam ten sernik otworzyłam usta a ślinka pociekła mi po brodzie. Przerażający widok 😉 Nieważne, za kawałek tego sernika mogę się nawet dać pokroić!

  28. avatar boregi pisze:

    Ja zawsze wyjadałam kruszonkę z drożdżówki :) Serniki też uwielbiam, więc to musi być świetne połączenie !

  29. avatar wiosenka27 pisze:

    O matko, jakie wspaniałe:)

  30. avatar Majana pisze:

    Piękny ten serniczek. No i dodatek kruszonki,jak najbardziej do mnie przemawia. :-)
    Coś wspaniałego !
    Pozdrawiam serdecznie. :)

  31. ale piękny !! Ta kruszonka… Mniam :)

  32. avatar Basia pisze:

    Ja też zawsze tak robię :-) Kruszonka jest najlepsza :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  33. avatar matylda pisze:

    ale cudowny przepis. :)

  34. avatar KulinarnaJa pisze:

    ale piękny, mój nigdy nie wychodzi tak wystawny!

  35. avatar Olcia pisze:

    Mniam,wygląda przepysznie,uwielbiam słodką kruszonkę na cieście.

  36. avatar Madame Edith pisze:

    Absolutnie uroczy sernik! Z kruszonką – wyśmienity.
    Z ogromną przyjemnością skonsumowałabym kawałek do kawy.

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

  37. avatar Aleksandra pisze:

    Tobie te ciasta zawsze takie idealne wychodzą :)

  38. avatar iza pisze:

    rewelacyjne połączenie sernik i kruszonka mniammm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *