Czy też tak macie, że wyjadacie kruszonkę z ciast? Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam to robić, i do teraz mi to zostało. Patrzę na swoje dziecko, jak obskubuje ciasta z kruszonki i widzę siebie. I nawet nie krzyczę na nią, jak to robiła moja mama, tylko uśmiecham się pod nosem, bo byłam taka sama:) Dziś chcę Wam zaproponować takie właśnie ciacho do obskubywania. Dla mnie podwójnie pyszne, bo mój ulubiony sernik i całe mnóstwo chrupiącej kruszonki. Muszę Was dłużej namawiać? Koniecznie spróbujcie. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z gazetki ‘Pieczenie jest proste’, z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 75g cukru
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Mąki wymieszać z cukrem, dodać jajko, pokrojone masło i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na 2 godziny.
Masa serowa:
- 750g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
- 150g drobnego cukru do wypieków
- opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki pasty waniliowej)
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- starta skórka z cytryny (pominęłam)
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać razem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 120g roztopionego masła
Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i wyrobić między palcami tak, by powstały grudki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć, po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Pytanko, bo twarogow z wiaderka ogrom 🙁 taki z lidla zwykły ma 6% tłuszczu, a niektóre markowe maja po 18%, stąd pytanie którego użyłaś? Którego lepiej użyć?
Zawsze używam serka z Wielunia “Mój ulubiony” lub z Piątnicy.
Pyszny. Zrobiłam go pierwszy raz na święta. Potem na urodziny męża zamiast tortu. Pierwszy raz brali dokładki i pierwszy raz poszedł cały tort.
Dzisiaj go upiekę, na pewno będzie pyszny, jak wszystkie serniki, które piekłam z tej strony 🙂
Upiekłam 🙂 cudownie pachnie, jeszcze nie ostygł a mnie już kusi aby ukroić kawałek 😉
Kochana Babeczko melduje, że sernik wyszedł pyszny i będę go piekła często
Cieszę się. Pozdrawiam!
Czy czas chłodzenia można skrócić ? Pozdrawiam
Ale który czas chłodzenia? Bo tego sernika nie trzeba chłodzić w lodówce. Jeśli chodzi o chłodzenie w piekarniku, to raczej nie polecam szybszego wyciągania sernika, ponieważ może zbytnio opaść i popękać.
Mam pytanie odnosnie ilości jajek w masie serowej. Czy nie jest ich za mało i czy nie trzeba ubijać piany z białek? Są to moje początki w pieczeniu i tak.porównuje przepisy w internecie i wszędzie ubijają pianę i średnio jest 5 jaj, stąd moje pytanie.
Przepis jest jak najbardziej w porządku i wszystkie składniki tez 🙂 Ile piekących, tyle przepisów na sernik, nawet u mnie na blogu jak popatrzysz na inne serniki, to jest więcej jajek. A pianę ubijasz, gdy sernik ma być bardzo puszysty. Ten taki nie jest. Ale jest pyszny i często go robię.
Pozdrawiam!
Witam! Mam pytanie. Czy ten sernik można upiec bez spodu tak jak sernik wiedeński?
Niby można, ale równie dobrze, można wtedy upiec wiedeński 🙂
A czy można dodać mąkę żytnią 200o razową czy lepiej będzie jak dodam 200g samej przennej
Żytnia pełnoziarnista i razowa to jest to samo 🙂
u mnie sernika juz polowy nie ma :)-duza czesc to moja zasluga;)wyrzuty sumienia tez nie mam przy takiej kruszonce,)ale jeden problemik ktory musze naprawic bo ciacho na pewno bede robic ponownie, stad Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy za krotko pieklam , czy moze ser do .upy? pozdrawiam serdecznie wszytskich ciastocholikow
Wychodzi na to, że trochę za krotko się piekł, a to z kolei może być wina sera.
Pozdrawiam
Dzisiaj nabrałam ochoty na poskubanie serniczka i w związku z tym mam dwa pytanka:
1) czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
2) czy w przypadku wykorzystania do pieczenia blaszki prostokatnej jest konieczność podwajania porcji? i rozumiem, że podwajanie dotyczy jedynie ciasta na spód i ew. kruszonki a masy serowej już nie…?
Jęzor wisi mi już do pasa ale już wiem, że nie muszę tego leczyć… 😉
Budyń powinien być bez cukru, nie znam wymiarów Twojej blaszki, więc nie wiem czy i ile trzeba zwiększyć składniki. Ale jeśli zwiększamy składniki, to nie tylko na spód, ale na masę serową też. Musisz sama sobie przeliczyć proporcje blaszek.
“Kupiłaś” mnie rosyjskimi bułeczkami drożdżowymi i chętnie korzystam z Twoich przepisów.
Serniczek zrobiłam…był wyśmienity…troszkę masła za dużo dałam, ale to drobiazg;). Teraz czekam aż wystygnie ciasto z malinami i budyniową pianką:)…Już nie mogę doczekać się degustacji.
Dziękuję i pozdrawiam:)
Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić lub pominąć?
I czy wyszła by podwójna porcja?
Bo jakby dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem 😉
Mąki nie można pominąć, ale jeśli nie masz pełnoziarnistej, dodaj w to miejsce zwykłą. Jeśli podwoisz wszystkie składniki to wyjdzie podwójna porcja:)
Dzięki za przepis – wczoraj “popełniłem” ten sernik podwajając proporcje – piekłem na blaszce. Dziś wielkie próbowanie – dam znać czy wygonili mnie z domu, czy spływam w glorii chwały 😉 Wesołych Świąt Wszystkim !!!
VENI VIDI VICI
Ale ile?
Daj tyle samo, czyli razem 200g, jeśli ciasto będzie zbyt się kleiło, to dosypuj troszeczkę. Ciasto powinno być gładkie i mieć elastyczną konsystencję.
czy zamiast maki pelnoziarnistej moge dodac zwyklej maki do ciast wazne to jest, poniewaz nigdzie u mnie nie moge kupic maki pelnoziarnistej kupilam jakas taka specjalna do wypiekow
Możesz użyć zwykłej:)
robiłam sernik pierwszy raz zastosowałam zwykłą mąkę tak jak mi poradzilaś i wyszedł naprawdę dobry 🙂 troszke go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast skorki z cytryny dodałam aromatu cytrynowego 🙂 wyszedł wyśmienity żeby ciasto mi nie opadło po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku na noc 🙂 dziękuje za wspaniały przepis… pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że się udał i smakował:)
Pozdrawiam serdecznie.
A ja mam pytanie zamiast budyniu co oge dac, bo ja mieszkam w finlandii i tutaj niestety to budyniow nie ma 🙁
Możesz dodać mąkę ziemniaczaną.
Boże, jesli te fotki są Twoje (a widac że raczej tak) to błagam adoptuj mnie 😀 przepieknę ciata – takie równie – idealne – gratuluję talentu
Hehehe… tak fotki są stanowczo moje:) nie wiem co na adopcję powiedziałby mój mąż:)
Dziękuję:)
Witam! Mam pytanie techniczne – na jakiej funkcji piec i na którym poziomie piekarnika? Z doświadczenia wiem, że takie informacje są bardzo ważne.
Zawsze, gdy piekę inaczej niż góra- dół, podaję to w przepisie:) Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika.
Asiu!
Serniczek pycha!!!Rozkosz podniebienia!
Piekę dzisiaj drugi raz..:-)
buziaki pa
Bardzo się cieszę, że smakuje!
Pozdrawiam:)
sernik extra!!ale co tam sernik.KRUSZONKA to jest TO!!!
pozdrawiam.
Jutro podejmę wyzwanie 😀 trzymaj kciuki! 🙂
Nie ma sprawy:) Daj znać jak wyszło:)
To bardzo piękne ciasto, i po prostu uwielbiam nadzienie!
Thank you:)
Ten przepis jest idealny dla mnie, mąż uwielbia serniki a ja kruszonkę 🙂 Zapisuję do zrobienia! Nie omieszkam podzielić się uwagami po upieczeniu 🙂
woow… wygląda obłędnie!
Ojej, jakie to ciasto było pyszne – mówię Wam! Uwielbiam sernik, a taki z kruszonką to już pełnia szczęścia:)
Dziękujemy Asiu
– sąsiady.
Ale nie ma za co, wiesz, że cała przyjemność po mojej stronie:)
Wygląda rewelacyjnie. I ta przepiękna kruszonka… no cudo 🙂
uwielbiam serniki – a ten cudnie wygląda!
tak wygląda sernik moich marzeń 🙂
właśnie w lodówce siedzi spód,ser już zmielony,Campresii oczywiście .Po degustacji zdam raport o serniku.Kłaniam się .
Jesteś niesamowity!:)
Klasyk!
Uwielbiam wszystko co chrupiące.
Jak zobaczyłam ten sernik otworzyłam usta a ślinka pociekła mi po brodzie. Przerażający widok 😉 Nieważne, za kawałek tego sernika mogę się nawet dać pokroić!
Ja zawsze wyjadałam kruszonkę z drożdżówki 🙂 Serniki też uwielbiam, więc to musi być świetne połączenie !
O matko, jakie wspaniałe:)
Piękny ten serniczek. No i dodatek kruszonki,jak najbardziej do mnie przemawia. 🙂
Coś wspaniałego !
Pozdrawiam serdecznie. 🙂
ale piękny !! Ta kruszonka… Mniam 🙂
Ja też zawsze tak robię 🙂 Kruszonka jest najlepsza 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
ale cudowny przepis. 🙂
ale piękny, mój nigdy nie wychodzi tak wystawny!
Mniam,wygląda przepysznie,uwielbiam słodką kruszonkę na cieście.
Absolutnie uroczy sernik! Z kruszonką – wyśmienity.
Z ogromną przyjemnością skonsumowałabym kawałek do kawy.
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Zapraszam, ukroić wielki kawał?
Tobie te ciasta zawsze takie idealne wychodzą 🙂
Olu, zapewniam, że nie zawsze, oj nie zawsze:)
rewelacyjne połączenie sernik i kruszonka mniammm