Sernik z kruszonką

4.43 avg. rating (88% score) - 51 votes

Czy też tak macie, że wyjadacie kruszonkę z ciast? Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam to robić, i do teraz mi to zostało. Patrzę na swoje dziecko, jak obskubuje ciasta z kruszonki i widzę siebie. I nawet nie krzyczę na nią, jak to robiła moja mama, tylko uśmiecham się pod nosem, bo byłam taka sama:) Dziś chcę Wam zaproponować takie właśnie ciacho do obskubywania. Dla mnie podwójnie pyszne, bo mój ulubiony sernik i całe mnóstwo chrupiącej kruszonki. Muszę Was dłużej namawiać? Koniecznie spróbujcie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z gazetki ‚Pieczenie jest proste’, z moimi niewielkimi zmianami.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Składniki na ciasto:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Mąki wymieszać z cukrem, dodać jajko, pokrojone masło i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa:

  • 750g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • starta skórka z cytryny (pominęłam)

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać razem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 120g roztopionego masła

Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i wyrobić między palcami tak, by powstały grudki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć, po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

64
Dodaj komentarz

avatar
39 Comment threads
25 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
38 Comment authors
AgdaAsiekDorota K.PatrycjaJustyna Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Agda
Gość
Agda

Pyszny. Zrobiłam go pierwszy raz na święta. Potem na urodziny męża zamiast tortu. Pierwszy raz brali dokładki i pierwszy raz poszedł cały tort.

Dorota K.
Gość
Dorota K.

Dzisiaj go upiekę, na pewno będzie pyszny, jak wszystkie serniki, które piekłam z tej strony 🙂

Dorota K.
Gość
Dorota K.

Upiekłam 🙂 cudownie pachnie, jeszcze nie ostygł a mnie już kusi aby ukroić kawałek 😉

Dorota K.
Gość
Dorota K.

Kochana Babeczko melduje, że sernik wyszedł pyszny i będę go piekła często

Patrycja
Gość
Patrycja

Czy czas chłodzenia można skrócić ? Pozdrawiam

Justyna
Gość
Justyna

Mam pytanie odnosnie ilości jajek w masie serowej. Czy nie jest ich za mało i czy nie trzeba ubijać piany z białek? Są to moje początki w pieczeniu i tak.porównuje przepisy w internecie i wszędzie ubijają pianę i średnio jest 5 jaj, stąd moje pytanie.

Aga
Gość
Aga

Witam! Mam pytanie. Czy ten sernik można upiec bez spodu tak jak sernik wiedeński?

Ania_mr
Gość
Ania_mr

A czy można dodać mąkę żytnią 200o razową czy lepiej będzie jak dodam 200g samej przennej

edka
Gość
edka

u mnie sernika juz polowy nie ma :)-duza czesc to moja zasluga;)wyrzuty sumienia tez nie mam przy takiej kruszonce,)ale jeden problemik ktory musze naprawic bo ciacho na pewno bede robic ponownie, stad Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy za krotko pieklam , czy moze ser do .upy? pozdrawiam serdecznie wszytskich ciastocholikow

MichalinaMB
Gość
MichalinaMB

Dzisiaj nabrałam ochoty na poskubanie serniczka i w związku z tym mam dwa pytanka:
1) czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
2) czy w przypadku wykorzystania do pieczenia blaszki prostokatnej jest konieczność podwajania porcji? i rozumiem, że podwajanie dotyczy jedynie ciasta na spód i ew. kruszonki a masy serowej już nie…?

Jęzor wisi mi już do pasa ale już wiem, że nie muszę tego leczyć… 😉

Magdalena
Gość
Magdalena

„Kupiłaś” mnie rosyjskimi bułeczkami drożdżowymi i chętnie korzystam z Twoich przepisów.
Serniczek zrobiłam…był wyśmienity…troszkę masła za dużo dałam, ale to drobiazg;). Teraz czekam aż wystygnie ciasto z malinami i budyniową pianką:)…Już nie mogę doczekać się degustacji.
Dziękuję i pozdrawiam:)

Marysia
Gość
Marysia

Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić lub pominąć?
I czy wyszła by podwójna porcja?
Bo jakby dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem 😉

DonDiego
Gość
DonDiego

Dzięki za przepis – wczoraj „popełniłem” ten sernik podwajając proporcje – piekłem na blaszce. Dziś wielkie próbowanie – dam znać czy wygonili mnie z domu, czy spływam w glorii chwały 😉 Wesołych Świąt Wszystkim !!!

DonDiego
Gość
DonDiego

VENI VIDI VICI

Japp
Gość
Japp

Ale ile?

Daria
Gość
Daria

czy zamiast maki pelnoziarnistej moge dodac zwyklej maki do ciast wazne to jest, poniewaz nigdzie u mnie nie moge kupic maki pelnoziarnistej kupilam jakas taka specjalna do wypiekow

japp
Gość
japp

A ja mam pytanie zamiast budyniu co oge dac, bo ja mieszkam w finlandii i tutaj niestety to budyniow nie ma 🙁

Poziomkowa
Gość
Poziomkowa

Boże, jesli te fotki są Twoje (a widac że raczej tak) to błagam adoptuj mnie 😀 przepieknę ciata – takie równie – idealne – gratuluję talentu

Ala
Gość
Ala

Witam! Mam pytanie techniczne – na jakiej funkcji piec i na którym poziomie piekarnika? Z doświadczenia wiem, że takie informacje są bardzo ważne.

magda
Gość
magda

Asiu!
Serniczek pycha!!!Rozkosz podniebienia!
Piekę dzisiaj drugi raz..:-)
buziaki pa

jerry61
Gość

sernik extra!!ale co tam sernik.KRUSZONKA to jest TO!!!
pozdrawiam.

Sandru
Gość
Sandru

Jutro podejmę wyzwanie 😀 trzymaj kciuki! 🙂

Winnie
Gość

This is a very beautiful cake, and I just love the topping!

zyrafa
Gość
zyrafa

Ten przepis jest idealny dla mnie, mąż uwielbia serniki a ja kruszonkę 🙂 Zapisuję do zrobienia! Nie omieszkam podzielić się uwagami po upieczeniu 🙂

karmel-itka
Gość

woow… wygląda obłędnie!

Gabi
Gość
Gabi

Ojej, jakie to ciasto było pyszne – mówię Wam! Uwielbiam sernik, a taki z kruszonką to już pełnia szczęścia:)
Dziękujemy Asiu
– sąsiady.

Shinju
Gość

Wygląda rewelacyjnie. I ta przepiękna kruszonka… no cudo 🙂

Jagienka
Gość

uwielbiam serniki – a ten cudnie wygląda!

wloskieinspiracje
Gość

tak wygląda sernik moich marzeń 🙂

jerry61
Gość

właśnie w lodówce siedzi spód,ser już zmielony,Campresii oczywiście .Po degustacji zdam raport o serniku.Kłaniam się .

Aga
Gość

Klasyk!
Uwielbiam wszystko co chrupiące.
Jak zobaczyłam ten sernik otworzyłam usta a ślinka pociekła mi po brodzie. Przerażający widok 😉 Nieważne, za kawałek tego sernika mogę się nawet dać pokroić!

boregi
Gość

Ja zawsze wyjadałam kruszonkę z drożdżówki 🙂 Serniki też uwielbiam, więc to musi być świetne połączenie !

wiosenka27
Gość

O matko, jakie wspaniałe:)

Majana
Gość

Piękny ten serniczek. No i dodatek kruszonki,jak najbardziej do mnie przemawia. 🙂
Coś wspaniałego !
Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Justin&Dorothy
Gość

ale piękny !! Ta kruszonka… Mniam 🙂

Basia
Gość

Ja też zawsze tak robię 🙂 Kruszonka jest najlepsza 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

matylda
Gość

ale cudowny przepis. 🙂

KulinarnaJa
Gość

ale piękny, mój nigdy nie wychodzi tak wystawny!

Olcia
Gość

Mniam,wygląda przepysznie,uwielbiam słodką kruszonkę na cieście.

Madame Edith
Gość

Absolutnie uroczy sernik! Z kruszonką – wyśmienity.
Z ogromną przyjemnością skonsumowałabym kawałek do kawy.

Serdeczne pozdrowienia,
Edith

Aleksandra
Gość

Tobie te ciasta zawsze takie idealne wychodzą 🙂

iza
Gość

rewelacyjne połączenie sernik i kruszonka mniammm