Sernik z kruszonką

4.34 avg. rating (86% score) - 53 votes

Czy też tak macie, że wyjadacie kruszonkę z ciast? Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam to robić, i do teraz mi to zostało. Patrzę na swoje dziecko, jak obskubuje ciasta z kruszonki i widzę siebie. I nawet nie krzyczę na nią, jak to robiła moja mama, tylko uśmiecham się pod nosem, bo byłam taka sama:) Dziś chcę Wam zaproponować takie właśnie ciacho do obskubywania. Dla mnie podwójnie pyszne, bo mój ulubiony sernik i całe mnóstwo chrupiącej kruszonki. Muszę Was dłużej namawiać? Koniecznie spróbujcie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z gazetki ‘Pieczenie jest proste’, z moimi niewielkimi zmianami.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Składniki na ciasto:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Mąki wymieszać z cukrem, dodać jajko, pokrojone masło i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa:

  • 750g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • starta skórka z cytryny (pominęłam)

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać razem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 120g roztopionego masła

Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i wyrobić między palcami tak, by powstały grudki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć, po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

64 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agda
Agda
1 rok temu

Pyszny. Zrobiłam go pierwszy raz na święta. Potem na urodziny męża zamiast tortu. Pierwszy raz brali dokładki i pierwszy raz poszedł cały tort.

Dorota K.
Dorota K.
4 lat temu

Dzisiaj go upiekę, na pewno będzie pyszny, jak wszystkie serniki, które piekłam z tej strony 🙂

Dorota K.
Dorota K.
4 lat temu
Reply to  Dorota K.

Upiekłam 🙂 cudownie pachnie, jeszcze nie ostygł a mnie już kusi aby ukroić kawałek 😉

Dorota K.
Dorota K.
4 lat temu
Reply to  Dorota K.

Kochana Babeczko melduje, że sernik wyszedł pyszny i będę go piekła często

Patrycja
Patrycja
4 lat temu

Czy czas chłodzenia można skrócić ? Pozdrawiam

Justyna
Justyna
4 lat temu

Mam pytanie odnosnie ilości jajek w masie serowej. Czy nie jest ich za mało i czy nie trzeba ubijać piany z białek? Są to moje początki w pieczeniu i tak.porównuje przepisy w internecie i wszędzie ubijają pianę i średnio jest 5 jaj, stąd moje pytanie.

Aga
Aga
4 lat temu

Witam! Mam pytanie. Czy ten sernik można upiec bez spodu tak jak sernik wiedeński?

Ania_mr
Ania_mr
5 lat temu

A czy można dodać mąkę żytnią 200o razową czy lepiej będzie jak dodam 200g samej przennej

edka
edka
6 lat temu

u mnie sernika juz polowy nie ma :)-duza czesc to moja zasluga;)wyrzuty sumienia tez nie mam przy takiej kruszonce,)ale jeden problemik ktory musze naprawic bo ciacho na pewno bede robic ponownie, stad Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy za krotko pieklam , czy moze ser do .upy? pozdrawiam serdecznie wszytskich ciastocholikow

MichalinaMB
MichalinaMB
6 lat temu

Dzisiaj nabrałam ochoty na poskubanie serniczka i w związku z tym mam dwa pytanka:
1) czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
2) czy w przypadku wykorzystania do pieczenia blaszki prostokatnej jest konieczność podwajania porcji? i rozumiem, że podwajanie dotyczy jedynie ciasta na spód i ew. kruszonki a masy serowej już nie…?

Jęzor wisi mi już do pasa ale już wiem, że nie muszę tego leczyć… 😉

Magdalena
Magdalena
7 lat temu

“Kupiłaś” mnie rosyjskimi bułeczkami drożdżowymi i chętnie korzystam z Twoich przepisów.
Serniczek zrobiłam…był wyśmienity…troszkę masła za dużo dałam, ale to drobiazg;). Teraz czekam aż wystygnie ciasto z malinami i budyniową pianką:)…Już nie mogę doczekać się degustacji.
Dziękuję i pozdrawiam:)

Marysia
Marysia
7 lat temu

Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić lub pominąć?
I czy wyszła by podwójna porcja?
Bo jakby dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem 😉

DonDiego
DonDiego
7 lat temu

Dzięki za przepis – wczoraj “popełniłem” ten sernik podwajając proporcje – piekłem na blaszce. Dziś wielkie próbowanie – dam znać czy wygonili mnie z domu, czy spływam w glorii chwały 😉 Wesołych Świąt Wszystkim !!!

DonDiego
DonDiego
7 lat temu
Reply to  DonDiego

VENI VIDI VICI

Japp
Japp
7 lat temu

Ale ile?

Daria
Daria
7 lat temu

czy zamiast maki pelnoziarnistej moge dodac zwyklej maki do ciast wazne to jest, poniewaz nigdzie u mnie nie moge kupic maki pelnoziarnistej kupilam jakas taka specjalna do wypiekow

Daria
Daria
7 lat temu
Reply to  Asiek

robiłam sernik pierwszy raz zastosowałam zwykłą mąkę tak jak mi poradzilaś i wyszedł naprawdę dobry 🙂 troszke go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast skorki z cytryny dodałam aromatu cytrynowego 🙂 wyszedł wyśmienity żeby ciasto mi nie opadło po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku na noc 🙂 dziękuje za wspaniały przepis… pozdrawiam

japp
japp
7 lat temu

A ja mam pytanie zamiast budyniu co oge dac, bo ja mieszkam w finlandii i tutaj niestety to budyniow nie ma 🙁

Poziomkowa
Poziomkowa
7 lat temu

Boże, jesli te fotki są Twoje (a widac że raczej tak) to błagam adoptuj mnie 😀 przepieknę ciata – takie równie – idealne – gratuluję talentu

Ala
Ala
7 lat temu

Witam! Mam pytanie techniczne – na jakiej funkcji piec i na którym poziomie piekarnika? Z doświadczenia wiem, że takie informacje są bardzo ważne.

magda
magda
7 lat temu

Asiu!
Serniczek pycha!!!Rozkosz podniebienia!
Piekę dzisiaj drugi raz..:-)
buziaki pa

jerry61
8 lat temu

sernik extra!!ale co tam sernik.KRUSZONKA to jest TO!!!
pozdrawiam.

Sandru
Sandru
8 lat temu

Jutro podejmę wyzwanie 😀 trzymaj kciuki! 🙂

Winnie
8 lat temu

This is a very beautiful cake, and I just love the topping!

zyrafa
zyrafa
8 lat temu

Ten przepis jest idealny dla mnie, mąż uwielbia serniki a ja kruszonkę 🙂 Zapisuję do zrobienia! Nie omieszkam podzielić się uwagami po upieczeniu 🙂

karmel-itka
8 lat temu

woow… wygląda obłędnie!

Gabi
Gabi
8 lat temu

Ojej, jakie to ciasto było pyszne – mówię Wam! Uwielbiam sernik, a taki z kruszonką to już pełnia szczęścia:)
Dziękujemy Asiu
– sąsiady.

Shinju
8 lat temu

Wygląda rewelacyjnie. I ta przepiękna kruszonka… no cudo 🙂

Jagienka
8 lat temu

uwielbiam serniki – a ten cudnie wygląda!

wloskieinspiracje
8 lat temu

tak wygląda sernik moich marzeń 🙂

jerry61
8 lat temu

właśnie w lodówce siedzi spód,ser już zmielony,Campresii oczywiście .Po degustacji zdam raport o serniku.Kłaniam się .

Aga
8 lat temu

Klasyk!
Uwielbiam wszystko co chrupiące.
Jak zobaczyłam ten sernik otworzyłam usta a ślinka pociekła mi po brodzie. Przerażający widok 😉 Nieważne, za kawałek tego sernika mogę się nawet dać pokroić!

boregi
8 lat temu

Ja zawsze wyjadałam kruszonkę z drożdżówki 🙂 Serniki też uwielbiam, więc to musi być świetne połączenie !

wiosenka27
8 lat temu

O matko, jakie wspaniałe:)

Majana
8 lat temu

Piękny ten serniczek. No i dodatek kruszonki,jak najbardziej do mnie przemawia. 🙂
Coś wspaniałego !
Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Justin&Dorothy
8 lat temu

ale piękny !! Ta kruszonka… Mniam 🙂

Basia
8 lat temu

Ja też zawsze tak robię 🙂 Kruszonka jest najlepsza 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

matylda
8 lat temu

ale cudowny przepis. 🙂

KulinarnaJa
8 lat temu

ale piękny, mój nigdy nie wychodzi tak wystawny!

Olcia
8 lat temu

Mniam,wygląda przepysznie,uwielbiam słodką kruszonkę na cieście.

Madame Edith
8 lat temu

Absolutnie uroczy sernik! Z kruszonką – wyśmienity.
Z ogromną przyjemnością skonsumowałabym kawałek do kawy.

Serdeczne pozdrowienia,
Edith

Aleksandra
8 lat temu

Tobie te ciasta zawsze takie idealne wychodzą 🙂

iza
8 lat temu

rewelacyjne połączenie sernik i kruszonka mniammm