Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką

by

w przepisy na: ,

Czy też tak macie, że wyjadacie kruszonkę z ciast? Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam to robić, i do teraz mi to zostało. Patrzę na swoje dziecko, jak obskubuje ciasta z kruszonki i widzę siebie. I nawet nie krzyczę na nią, jak to robiła moja mama, tylko uśmiecham się pod nosem, bo byłam taka sama:) Dziś chcę Wam zaproponować takie właśnie ciacho do obskubywania. Dla mnie podwójnie pyszne, bo mój ulubiony sernik i całe mnóstwo chrupiącej kruszonki. Muszę Was dłużej namawiać? Koniecznie spróbujcie. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z gazetki ‘Pieczenie jest proste’, z moimi niewielkimi zmianami.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Składniki na ciasto:

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 75g cukru
  • 1 jajko
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Mąki wymieszać z cukrem, dodać jajko, pokrojone masło i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa:

  • 750g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki pasty waniliowej)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • 2 jajka
  • starta skórka z cytryny (pominęłam)

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać razem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 120g roztopionego masła

Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i wyrobić między palcami tak, by powstały grudki.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć, po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Sernik z kruszonką | Streusel cheesecake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

66 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Pati
Pati
5 miesięcy temu

Pytanko, bo twarogow z wiaderka ogrom 🙁 taki z lidla zwykły ma 6% tłuszczu, a niektóre markowe maja po 18%, stąd pytanie którego użyłaś? Którego lepiej użyć?

Agda
Agda
5 lat temu

Pyszny. Zrobiłam go pierwszy raz na święta. Potem na urodziny męża zamiast tortu. Pierwszy raz brali dokładki i pierwszy raz poszedł cały tort.

Dorota K.
Dorota K.
8 lat temu

Dzisiaj go upiekę, na pewno będzie pyszny, jak wszystkie serniki, które piekłam z tej strony 🙂

Dorota K.
Dorota K.
8 lat temu
Reply to  Dorota K.

Upiekłam 🙂 cudownie pachnie, jeszcze nie ostygł a mnie już kusi aby ukroić kawałek 😉

Dorota K.
Dorota K.
8 lat temu
Reply to  Dorota K.

Kochana Babeczko melduje, że sernik wyszedł pyszny i będę go piekła często

Patrycja
Patrycja
8 lat temu

Czy czas chłodzenia można skrócić ? Pozdrawiam

Justyna
Justyna
8 lat temu

Mam pytanie odnosnie ilości jajek w masie serowej. Czy nie jest ich za mało i czy nie trzeba ubijać piany z białek? Są to moje początki w pieczeniu i tak.porównuje przepisy w internecie i wszędzie ubijają pianę i średnio jest 5 jaj, stąd moje pytanie.

Aga
Aga
8 lat temu

Witam! Mam pytanie. Czy ten sernik można upiec bez spodu tak jak sernik wiedeński?

Ania_mr
Ania_mr
9 lat temu

A czy można dodać mąkę żytnią 200o razową czy lepiej będzie jak dodam 200g samej przennej

edka
edka
9 lat temu

u mnie sernika juz polowy nie ma :)-duza czesc to moja zasluga;)wyrzuty sumienia tez nie mam przy takiej kruszonce,)ale jeden problemik ktory musze naprawic bo ciacho na pewno bede robic ponownie, stad Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy za krotko pieklam , czy moze ser do .upy? pozdrawiam serdecznie wszytskich ciastocholikow

MichalinaMB
MichalinaMB
10 lat temu

Dzisiaj nabrałam ochoty na poskubanie serniczka i w związku z tym mam dwa pytanka:
1) czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
2) czy w przypadku wykorzystania do pieczenia blaszki prostokatnej jest konieczność podwajania porcji? i rozumiem, że podwajanie dotyczy jedynie ciasta na spód i ew. kruszonki a masy serowej już nie…?

Jęzor wisi mi już do pasa ale już wiem, że nie muszę tego leczyć… 😉

Magdalena
Magdalena
10 lat temu

“Kupiłaś” mnie rosyjskimi bułeczkami drożdżowymi i chętnie korzystam z Twoich przepisów.
Serniczek zrobiłam…był wyśmienity…troszkę masła za dużo dałam, ale to drobiazg;). Teraz czekam aż wystygnie ciasto z malinami i budyniową pianką:)…Już nie mogę doczekać się degustacji.
Dziękuję i pozdrawiam:)

Marysia
Marysia
11 lat temu

Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić lub pominąć?
I czy wyszła by podwójna porcja?
Bo jakby dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem 😉

DonDiego
DonDiego
11 lat temu

Dzięki za przepis – wczoraj “popełniłem” ten sernik podwajając proporcje – piekłem na blaszce. Dziś wielkie próbowanie – dam znać czy wygonili mnie z domu, czy spływam w glorii chwały 😉 Wesołych Świąt Wszystkim !!!

DonDiego
DonDiego
11 lat temu
Reply to  DonDiego

VENI VIDI VICI

Japp
Japp
11 lat temu

Ale ile?

Daria
Daria
11 lat temu

czy zamiast maki pelnoziarnistej moge dodac zwyklej maki do ciast wazne to jest, poniewaz nigdzie u mnie nie moge kupic maki pelnoziarnistej kupilam jakas taka specjalna do wypiekow

Daria
Daria
11 lat temu
Reply to  Asiek

robiłam sernik pierwszy raz zastosowałam zwykłą mąkę tak jak mi poradzilaś i wyszedł naprawdę dobry 🙂 troszke go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast skorki z cytryny dodałam aromatu cytrynowego 🙂 wyszedł wyśmienity żeby ciasto mi nie opadło po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku na noc 🙂 dziękuje za wspaniały przepis… pozdrawiam

japp
japp
11 lat temu

A ja mam pytanie zamiast budyniu co oge dac, bo ja mieszkam w finlandii i tutaj niestety to budyniow nie ma 🙁

Poziomkowa
Poziomkowa
11 lat temu

Boże, jesli te fotki są Twoje (a widac że raczej tak) to błagam adoptuj mnie 😀 przepieknę ciata – takie równie – idealne – gratuluję talentu

Ala
Ala
11 lat temu

Witam! Mam pytanie techniczne – na jakiej funkcji piec i na którym poziomie piekarnika? Z doświadczenia wiem, że takie informacje są bardzo ważne.

magda
magda
11 lat temu

Asiu!
Serniczek pycha!!!Rozkosz podniebienia!
Piekę dzisiaj drugi raz..:-)
buziaki pa

jerry61
11 lat temu

sernik extra!!ale co tam sernik.KRUSZONKA to jest TO!!!
pozdrawiam.

Sandru
Sandru
11 lat temu

Jutro podejmę wyzwanie 😀 trzymaj kciuki! 🙂

Winnie
11 lat temu

To bardzo piękne ciasto, i po prostu uwielbiam nadzienie!

zyrafa
zyrafa
11 lat temu

Ten przepis jest idealny dla mnie, mąż uwielbia serniki a ja kruszonkę 🙂 Zapisuję do zrobienia! Nie omieszkam podzielić się uwagami po upieczeniu 🙂

karmel-itka
11 lat temu

woow… wygląda obłędnie!

Gabi
Gabi
11 lat temu

Ojej, jakie to ciasto było pyszne – mówię Wam! Uwielbiam sernik, a taki z kruszonką to już pełnia szczęścia:)
Dziękujemy Asiu
– sąsiady.

Shinju
11 lat temu

Wygląda rewelacyjnie. I ta przepiękna kruszonka… no cudo 🙂

Jagienka
11 lat temu

uwielbiam serniki – a ten cudnie wygląda!

wloskieinspiracje
11 lat temu

tak wygląda sernik moich marzeń 🙂

jerry61
11 lat temu

właśnie w lodówce siedzi spód,ser już zmielony,Campresii oczywiście .Po degustacji zdam raport o serniku.Kłaniam się .

Aga
11 lat temu

Klasyk!
Uwielbiam wszystko co chrupiące.
Jak zobaczyłam ten sernik otworzyłam usta a ślinka pociekła mi po brodzie. Przerażający widok 😉 Nieważne, za kawałek tego sernika mogę się nawet dać pokroić!

boregi
11 lat temu

Ja zawsze wyjadałam kruszonkę z drożdżówki 🙂 Serniki też uwielbiam, więc to musi być świetne połączenie !

wiosenka27
11 lat temu

O matko, jakie wspaniałe:)

Majana
11 lat temu

Piękny ten serniczek. No i dodatek kruszonki,jak najbardziej do mnie przemawia. 🙂
Coś wspaniałego !
Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Justin&Dorothy
11 lat temu

ale piękny !! Ta kruszonka… Mniam 🙂

Basia
11 lat temu

Ja też zawsze tak robię 🙂 Kruszonka jest najlepsza 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

matylda
11 lat temu

ale cudowny przepis. 🙂

KulinarnaJa
11 lat temu

ale piękny, mój nigdy nie wychodzi tak wystawny!

Olcia
11 lat temu

Mniam,wygląda przepysznie,uwielbiam słodką kruszonkę na cieście.

Madame Edith
11 lat temu

Absolutnie uroczy sernik! Z kruszonką – wyśmienity.
Z ogromną przyjemnością skonsumowałabym kawałek do kawy.

Serdeczne pozdrowienia,
Edith

Aleksandra
11 lat temu

Tobie te ciasta zawsze takie idealne wychodzą 🙂

iza
11 lat temu

rewelacyjne połączenie sernik i kruszonka mniammm