Chodziły za mną bardzo długo, ale co kupiłam potrzebne produkty, to zawsze gdzieś znikały. Nie wiem, czy takie cuda dzieją się tylko u mnie, czy też macie takie doświadczenia? Ale w końcu się udało i ciastka zostały zrobione. Chrupiące i bardzo smaczne. Mocno sycące, bo są w nich płatki owsiane, orzeszki i płatki kukurydziane. I jak to zwykle z ciastkami bywa, robi się je bardzo szybko. Takie małe ciasteczka świetnie sprawdzą się nie tylko w domu, ale jako przekąska na spacerze, czy dodatek do drugiego śniadania Waszych pociech. Moja córcia zabiera zawsze do szkoły, ku uciesze pozostałych kolegów i koleżanek z klasy. Polecam Wam bardzo!
Przepis pochodzi z książki ‘Ciasteczka’, lekko zmodyfikowany.
Zobacz, jakie jeszcze ciastka możesz zrobić.
Składniki na około 30 ciasteczek:
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2/3 kostki miękkiego masła (około 135g)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 2 szklanki płatków owsianych
Utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodać lekko roztrzepane jajko i dalej ubijać, do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na koniec dosypać orzeszki, płatki owsiane i płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175°C przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia się. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pozostawić na blaszce do lekkiego stwardnienia, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Mniam mniam!! To będą drugie ciasteczka moje ulubione. Na następny raz spróbuje zrobić z mąki pełnoziarnistej. Uwielbiam tego typu ciasteczka. Cieszę się, że odkryłam ten przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂
Ja również się cieszę!
Pozdrawiam!
Dziękuję za ten przepis, to moje pierwsze ciastka owsiane. świetny pomysł na wykorzystanie corn flakesów, których nie ma kto jeść 🙂 Zamiast orzechów ziemnych dodałam włoskich, płatki migdałowe i żurawinę. Pycha 🙂
Przepyszne,wyszly idealne.Ja zamiast orzeszkow
dodalam orzechy laskowe zmiksowane, wyszly duze ciasteczka, ktore znikly w mgnieniu oka!!!
grubo siekane migdały zamiast orzeszków i pestki słonecznika zamiast kukurydzy… , z braku czasu (i gąb!) nie będę na razie piec, ale może ktoś wypróbuje i oceni, czy jadalne
Co można dać zamiast płatków kukurydzianych? Bo akurat nie mam, a chcę te ciasteczka dzisiaj upiec…
Dałabym po prostu więcej owsianych. Ale nie będą już tak chrupać jak z kukurydzianymi.
Wspaniałe ciacha 🙂
Czekam na zdjęcia chlebka ;*
Mysiu, zdjęcia następnym razem, bo połowy już nie ma…:)
jakie fajne ciacha, podoba mi się dodatek solonych orzeszków ziemnych.
Asiu, ja jak zwykle z pytaniem, czy płatki owsiane górskie się nadadzą?
Tak, nadadzą się:)
a ja jeszcze nigdy nie robiłam, ba nawet nie jadłam takich ;)) Cudne zdjęcia Asiu zwłaszcza to pierwsze
Ja nie jadłaś, to zapraszam:)