Ciasteczka owsiane

4.83 avg. rating (96% score) - 24 votes

Chodziły za mną bardzo długo, ale co kupiłam potrzebne produkty, to zawsze gdzieś znikały. Nie wiem, czy takie cuda dzieją się tylko u mnie, czy też macie takie doświadczenia? Ale w końcu się udało i ciastka zostały zrobione. Chrupiące i bardzo smaczne. Mocno sycące, bo są w nich płatki owsiane, orzeszki i płatki kukurydziane. I jak to zwykle z ciastkami bywa, robi się je bardzo szybko. Takie małe ciasteczka świetnie sprawdzą się nie tylko w domu, ale jako przekąska na spacerze, czy dodatek do drugiego śniadania Waszych pociech. Moja córcia zabiera zawsze do szkoły, ku uciesze pozostałych kolegów i koleżanek z klasy. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Ciasteczka’, lekko zmodyfikowany.

Zobacz, jakie jeszcze ciastka możesz zrobić.

Ciasteczka owsiane I Oatmeal Cookies

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2/3 kostki miękkiego masła (około 135g)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 2 szklanki płatków owsianych

Utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodać lekko roztrzepane jajko i dalej ubijać, do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą i stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na koniec dosypać orzeszki, płatki owsiane i płatki kukurydziane i dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 175°C przez 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia się. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pozostawić na blaszce do lekkiego stwardnienia, następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciasteczka owsiane I Oatmeal Cookies

Ciasteczka owsiane I Oatmeal Cookies

Ciasteczka owsiane I Oatmeal Cookies

Smacznego!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia M.
Kasia M.
6 lat temu

Mniam mniam!! To będą drugie ciasteczka moje ulubione. Na następny raz spróbuje zrobić z mąki pełnoziarnistej. Uwielbiam tego typu ciasteczka. Cieszę się, że odkryłam ten przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

Bożenka
Bożenka
6 lat temu

Dziękuję za ten przepis, to moje pierwsze ciastka owsiane. świetny pomysł na wykorzystanie corn flakesów, których nie ma kto jeść 🙂 Zamiast orzechów ziemnych dodałam włoskich, płatki migdałowe i żurawinę. Pycha 🙂

izabela
izabela
6 lat temu

Przepyszne,wyszly idealne.Ja zamiast orzeszkow
dodalam orzechy laskowe zmiksowane, wyszly duze ciasteczka, ktore znikly w mgnieniu oka!!!

Jolka
Jolka
6 lat temu

grubo siekane migdały zamiast orzeszków i pestki słonecznika zamiast kukurydzy… , z braku czasu (i gąb!) nie będę na razie piec, ale może ktoś wypróbuje i oceni, czy jadalne

Iga
Iga
7 lat temu

Co można dać zamiast płatków kukurydzianych? Bo akurat nie mam, a chcę te ciasteczka dzisiaj upiec…

pieczarka mysia
7 lat temu

Wspaniałe ciacha 🙂

Czekam na zdjęcia chlebka ;*

martex.82
7 lat temu

jakie fajne ciacha, podoba mi się dodatek solonych orzeszków ziemnych.

magda
magda
7 lat temu

Asiu, ja jak zwykle z pytaniem, czy płatki owsiane górskie się nadadzą?

iza
7 lat temu

a ja jeszcze nigdy nie robiłam, ba nawet nie jadłam takich ;)) Cudne zdjęcia Asiu zwłaszcza to pierwsze