Ciasto czekoladowe Reni

4.16 avg. rating (83% score) - 64 votes

To ciasto ma absolutnie same zalety. Jest wilgotne, nawet bardzo, mocno czekoladowe, ciężkie i sycące. Robi się właściwie samo. Przy tej pogodzie, jaką mamy teraz to doskonały poprawiacz nastroju. Jeden kawałek ciasta sprawi, że od razu poczujemy się lepiej. Pewnie niejednego z Was ucieszy też fakt, że nie ma w nim jajek. I tylko jeden mały, naprawdę malutki minus jest taki, że znika tak szybko jak się pojawia… Jest sporą konkurencją dla mojego ulubionego murzynka. Przepis na to błyskawiczne ciasto dostałam od przesympatycznej Reni, której serdecznie dziękuję za podesłanie go! A teraz kochani – do roboty. Polecam bardzo!

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Składniki:

  • 2 szklanki* cukru (użyłam brązowego)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody (ponieważ bardzo nie lubię zapachu sody, daję łyżeczkę lub pół, a reszta to proszek do pieczenia)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao, dodać sól, cukier i wymieszać razem. Do drugiego naczynia wlać wodę, olej ocet i ekstrakt waniliowy. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać razem, do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 -50 minut, lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto się mocno przypiekało od góry, można przykryć folią aluminiową. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:

  • 50ml śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać na małe kawałki wrzucić do rondelka, wlać kremówkę i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.

*szklanka = 250ml

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

 Smacznego!


Aktualności od Słodkiej Babeczki

Jeśli ciekawi jesteście nowych wypieków, tortów lub szukacie kontaktu ze mną - zapraszam na profil Facebook.com/slodkie.przepisy:

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

113
Dodaj komentarz

avatar
58 Comment threads
55 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
60 Comment authors
AgataAsiekPaulinaReniaAnia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o
Agata
Gość
Agata

Ehhh.. W ogóle mi nie wyszło. Proporcje idealne piekła nawet dłużej ale po przekrojeniu zakalec. W smaku bardzo dobre ale zakalcowate

Paulina
Gość
Paulina

Czy mogę dodać kakao rozpuszczalne Nesquik czy się ono nie nadaje?

Renia
Gość
Renia

Upieklam w formie babeczek – dodalam kawalki gorzkiej czekolady, a do smaku mielone gozdziki i cynamon. Pycha! Wyrosly pieknie!

Ania
Gość
Ania

Robiłam już kilkakrotnie to ciasto. Jak dla mnie jest najpyszniejsze!! Obowiązkowo znajduje w moich przepisach. Robiłam zgodnie z przepisem 🙂

Ola
Gość
Ola

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie robilam <3 przepis trafia do moich ulubiencow! Dzięki!

Iza
Gość
Iza

Ciasto jest przepyszne,nie przepadam za ciastami czekoladowymi ale po tym cieście zmieniam zdanie, pycha,moja córka się nim zajada,robiłam zgodnie z przepisem

Monika
Gość
Monika

Pyszny dałam miej cukru i dodałam jabłek pokrojonch w kostkę i troszkę połamanej czekolady. Wyszło! Puszyste, pyszne i czekoladowe!

Ula
Gość
Ula

Witam nie stety wyszedł zakalec i ciasto wyszło dziwne w smaku nie zbyt dobre. Robiłam zgodnie z przepisem.