Ciasto czekoladowe Reni

4.19 avg. rating (83% score) - 67 votes

To ciasto ma absolutnie same zalety. Jest wilgotne, nawet bardzo, mocno czekoladowe, ciężkie i sycące. Robi się właściwie samo. Przy tej pogodzie, jaką mamy teraz to doskonały poprawiacz nastroju. Jeden kawałek ciasta sprawi, że od razu poczujemy się lepiej. Pewnie niejednego z Was ucieszy też fakt, że nie ma w nim jajek. I tylko jeden mały, naprawdę malutki minus jest taki, że znika tak szybko jak się pojawia… Jest sporą konkurencją dla mojego ulubionego murzynka. Przepis na to błyskawiczne ciasto dostałam od przesympatycznej Reni, której serdecznie dziękuję za podesłanie go! A teraz kochani – do roboty. Polecam bardzo!

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Składniki:

  • 2 szklanki* cukru (użyłam brązowego)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody (ponieważ bardzo nie lubię zapachu sody, daję łyżeczkę lub pół, a reszta to proszek do pieczenia)
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do miski przesiać mąkę z sodą i kakao, dodać sól, cukier i wymieszać razem. Do drugiego naczynia wlać wodę, olej ocet i ekstrakt waniliowy. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać razem, do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć przygotowane ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 -50 minut, lub do suchego patyczka. Gdyby ciasto się mocno przypiekało od góry, można przykryć folią aluminiową. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:

  • 50ml śmietanki kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady

Czekoladę połamać na małe kawałki wrzucić do rondelka, wlać kremówkę i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści.

*szklanka = 250ml

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

Ciasto czekoladowe | Chocolate cake

 Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

113 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
1 rok temu

Ehhh.. W ogóle mi nie wyszło. Proporcje idealne piekła nawet dłużej ale po przekrojeniu zakalec. W smaku bardzo dobre ale zakalcowate

Paulina
Paulina
2 lat temu

Czy mogę dodać kakao rozpuszczalne Nesquik czy się ono nie nadaje?

Renia
Renia
2 lat temu

Upieklam w formie babeczek – dodalam kawalki gorzkiej czekolady, a do smaku mielone gozdziki i cynamon. Pycha! Wyrosly pieknie!

Ania
Ania
2 lat temu

Robiłam już kilkakrotnie to ciasto. Jak dla mnie jest najpyszniejsze!! Obowiązkowo znajduje w moich przepisach. Robiłam zgodnie z przepisem 🙂

Ola
Ola
2 lat temu

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie robilam <3 przepis trafia do moich ulubiencow! Dzięki!

Iza
Iza
2 lat temu

Ciasto jest przepyszne,nie przepadam za ciastami czekoladowymi ale po tym cieście zmieniam zdanie, pycha,moja córka się nim zajada,robiłam zgodnie z przepisem

Monika
Monika
2 lat temu

Pyszny dałam miej cukru i dodałam jabłek pokrojonch w kostkę i troszkę połamanej czekolady. Wyszło! Puszyste, pyszne i czekoladowe!

Ula
Ula
2 lat temu

Witam nie stety wyszedł zakalec i ciasto wyszło dziwne w smaku nie zbyt dobre. Robiłam zgodnie z przepisem.

Monika
Monika
2 lat temu
Reply to  Asiek

Ludziska poprostu nie mają ręki do wypieków! I dla tego nie wychodzi 😀