Tort serce

Tort serce
19 votes, 4.74 avg. rating (94% score)

W weekend byliśmy u znajomych. Ich córeczka obchodziła niedawno 7 urodziny. Oprócz prezentu, który wybrała Zuzia, pomyślałam sobie, że zrobię małej jubilatce jeszcze słodki prezent. Pamiętam zachwyt mojej Zuzi, gdy zrobiłam jej torcik w kształcie serca, dlatego wybór padł właśnie na ten tort. Miałam nadzieję, że wywoła uśmiech na twarzy obdarowanej. I nie pomyliłam się wcale. Radość na widok tortu – serca była ogromna:). Do tego stopnia, że przez chwilę był ważniejszy od innych prezentów. A sam tort jest bardzo prosty, bo ja uwielbiam prostotę. Ale za to bardzo, bardzo pyszny. Delikatny biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku karmelowym. Polecam Wam bardzo!

Przepis na biszkopt jest taki sam jak przy torcie tiramisu, natomiast masa  została wymyślona przeze mnie.

Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm  wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut, lub do tzw suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i upuścić na miękką powierzchnię (np na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, to jest genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Na kartce odrysować szablon serca, przyłożyć do biszkoptu i wyciąć kształt. Po całkowitym wystudzeniu (najlepiej na drugi dzień) przekroić biszkopt na trzy blaty. Każdy blat lekko nasączyć.

Do nasączenia:

  • 150ml słabej herbaty
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 170g masy kajmakowej (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie torty, może dodać więcej)

Wszystkie składniki ubić razem na lekką i puszystą masę. Nie ubijałam osobno kremówki, ponieważ zawsze mam z tym problem, więc miksuję razem i wychodzi idealnie. Krem podzielić na 3 części (trzecia część, do posmarowania wierzchu tortu i boków powinna być najmniejsza).

Ułożyć pierwszy blat na paterze (talerzu) i rozsmarować na nim część kremu, przykryć drugim blatem, posmarować kremem, na wierzch ułożyć ostatni blat. Górę i boki posmarować pozostałym kremem. Tort można dowolnie udekorować. Ja tym razem boki tortu ozdobiłam różowymi wiórkami waflowymi.

Wybaczcie mi, że tym razem nie mam zdjęć przekroju, ale chyba sami rozumiecie dlaczego:) Musicie mi uwierzyć na słowo, że tort prezentował się bardzo ładnie, tak niewinnie:)

Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Tort z kremem mascarpone-kajmakowym / Sponge cake with mascarpone-caramel cream

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Torty i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

59 odpowiedzi na „Tort serce

  1. avatar Ewa pisze:

    Czy może mi pani powiedzieć ile gram posypki potrzeba na taki torcik, pozdrawiam

  2. avatar Ewa pisze:

    Witam, torcik super można wiedzieć jak wykroić takie serce, moja córka kończy 7 lat i chcę zrobić jej taki torcik, z góry dziękuję i pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Najlepiej zrobić sobie szablon i potem po prostu wyciąć serce.

      • avatar Ewa pisze:

        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, dzisiaj zauważyłam że w przepisie jest podane jak to zrobić :) A tak w ogóle to ma Pani świetne przepisy właśnie sobie podrukowałam i będę piekła, dzisiaj na pierwszy rzut idzie “ciasto czekoladowe Reni”.
        Dziękuję

  3. avatar Malgorzaata pisze:

    Czy do biszkoptu nie jest dodawany proszek do pieczenia?Prosilabym o szybka odpowiedz ;-).Z gory dziekuje

  4. avatar Basia pisze:

    zawsze miałam problem ubić kremówkę ale najlepiej dać ją do zamrażarki na jakiś czas np. ok pól godz i potem ubijać czasem mam nawet trochę już zlodzone grudki – kupuję 30% w woreczku u nas takie są.

  5. avatar moja pasja pisze:

    Witam w sobotę mój synek ma urodzinki i mam zamiar zrobić tort właśnie z tym kremem ale zastanawiam się jaka to ma być śmietana.Czy może być to kremówka 30% czy raczej jakaś gęsta?Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

  6. avatar gina196809 pisze:

    twoje przepisy na torty są superrrrrrr ,mam prośbę ,czy mozesz mi polecicć jakiś tort na 50 rocznicę urodzin mojego męża ,dziękuję i pozdrawiam:)

  7. avatar mika pisze:

    TAK SIĘ ZASTANAWIAM A GDYBY DO BISZKOPTA DODAĆ TROSZKĘ SOKU Z BURAKÓW JAKO BARWNIK BISZKOPT WYSZEDŁ BY TAKI RÓŻOWAWY?CZY TO RACZEJ GŁUPI POMYSŁ?

    • avatar Asiek pisze:

      Osobiście nigdy nie zabarwiałam w ten sposób, ale wie, że niektórzy tak robią, czasem tylko nie wychodzi różowawy, a taki brązowo brudnawy. Ale pomysł nie jest głupi:)

  8. avatar Anja pisze:

    Pani Asiu a gdzie można nabyć wiórki waflowe? Zależy mi na właśnie na jakimś elemencie dekoracyjnym ale bezsmakowym a te różowe wióreczki są urocze – już widzę minę mojej córci gdy ujrzy ten torcik (na razie jesteśmy na wszechobecnym uwielbianiu różu ) Pozdrawiam serdecznie :)

    PS A dziś robię z córcią ciasteczka podwójnie czekoladowe i chatkę Baby Jagi – proszę trzymać kciuki

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!!

  9. avatar Sanita pisze:

    Hi,

    It’s a beautiful cake! Can you tell me where you purchased the letters on top of the cake? “D L A M A D Z I”. I’ve been looking to purchase tiny letters to decorate cakes but i can’t seem to find any .

    • avatar Asiek pisze:

      These letters are from Dr. Oetker. Try to ask google the phrase “Dr Oetker sugar letters” :-)

      • avatar Sanita pisze:

        Thanks for responding. Okay i did just google the product and it seems like it’s sold in Britain. I’m located in the U.S. so hopefully they ship to America. I’ve never seen anything like that being sold over here. The most i’ve seen are alphabet cookie cutters. Thank you so much for responding and giving me the info. I’m forever thankful. I’ve actually been searching for something like those letters for a while now since i started cake decorating and then i stumbled on your website.

  10. avatar Ania pisze:

    A ja mam – może mało lotne pytanko, ale mnie to męczy ;) Jak ułożyłaś tort na tej podkładce nie brudząc jej?

    Tort smarowałaś na jakimś talerzu, a potem go przeniosłaś na podkładkę? (w jaki sposób, że się nie rozpadł? Będę BARDZO wdzięczna za info, nie zaznam spokoju, póki się nie dowiem o co chodzi z tą podkładką ;)

    • avatar Asiek pisze:

      Nie przenoszę tortu, robię go od razu na podkładce lub paterze. Mam taki mały patent na to, żeby wszystko było czyściutko:) Nie wiem jak to obrazowo wytłumaczyć. Tnę kartkę papieru na mniejsze kawałki i wsuwam pod spód (na całym obwodzie) blatu tak, żeby połowa była pod a druga wystawała. Jak ozdobię cały tort, to wyciągam te karteczki i jest czyściutko:) Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisałam?

  11. avatar wiki10005 pisze:

    I jeszcze jedno pytanie czy można wykorzystać gotowy biszkopt np. kupiony? :)

  12. avatar wiki10005 pisze:

    Dzień Dobry Pani Asiu tort wygląda przeprzepięknie :) Mam pytanie czy mogła by mi pani poradzić jaki tort mogła bym upiec dla 45 latki bo nie wiem czy serduszko byłoby odpowiednie? :) Gorąco Pozdrawiam :*

    • avatar Asiek pisze:

      Nie wiem, czy nie za późno na odpowiedź, ale byłam na urlopie. Myślę, że nawet 45 latko ucieszy się z tortu w kształcie serca:) Biszkopt kupny nie jest tak dobry jak ten samemu upieczony, a jeśli skorzystasz z moich rad odnośnie pieczenia biszkoptu, to na pewno Ci się uda:)
      Pozdrawiam serdecznie:)
      P.S. I wystarczy Asia, żadna tam ze mnie Pani:)

  13. avatar Ania pisze:

    Ja tez upieklam ten torcik dla mojej coreczki na 5 urodzinki. Tak smakowal, ze dzis pieke kolejny na urodzinki sasiada, a kolezanka wziela przepis i rezygnuje z tortu kupowanego w Sowie! Rewelacja, chetnie wyprobuje tez inne przepisy!

  14. avatar zabazaby pisze:

    Pani Asiu jeszcze Pania pomecze troszke :) torta chcialabym upiec na sobote a, ze jestem osoba ktora musi miec wszystko dobrze rozplanowane to mysle o nim juz od jakiegos czasu :) i pytania moje brzmia: czy ten krem zrobic dzien wczesniej czy lepiej tego samego dnia? bo biszkopt bede piekla dzien wczesniej. czy foremka 21cm srednicy bedzie odpowiednia bo mam pozniej druga ale ma 26cm. i na koniec :) jak Pani to zrobila, ze boki tortu sa tak pieknie ozdobione?? przeciez torta nie da rady obrocic na bok :)
    dziekuje i pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Planowanie to podstawa, ja też lubię sobie wszystko dokładnie zaplanować. Co do blaszki, to jeśli będziesz wykrawać serce, to ze średnicy 21cm wyjdzie bardzo malutki tort. Upiekłabym jednak w 26cm. Mój biszkopt wyrósł bardzo ładnie i przekroiłam go na 4części, wykorzystałam 3, ale jeśli się obawiasz, że może wyjść zbyt niski, to możesz lekko zwiększyć proporcje (na tortownicę 26 potrzepujesz 1,17 składników, czyli niewiele więcej). Biszkopt nawet dobrze jest dzień wcześniej, łatwiej się kroi, ale krem zrób w dniu przekładania. Jeśli zdecydujesz się na większy tort, to zwiększyłabym tez troszeczkę ilość kremu, żeby spokojnie wystarczyło. A boki wcale nie są tak idealnie udekorowane:) Po prostu biorę na rękę posypkę i obsypuję boki, robiąc niezły syf dookoła:) Innej metody nie znam:)
      W razie potrzeby pisz śmiało.
      Pozdrawiam!

  15. avatar zabazaby pisze:

    Pani Asiu a czy ten karmelowy krem jest gesty czy dosc rzadki?? mam uraz do kremow ktore sciekaja z biszkopta i wole sie upewnic :)

  16. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Asiu, śliczny jest! Ja dopiero mam chwilę, żeby go obejrzeć :) wygląda pysznie :) i ten karmelowy krem, czego chcieć więcej :)

  17. Asiek, nie dość, że tort jest w kształcie serduszka, to jeszcze robione z sercem, dlatego jest taki cudowny :)

  18. avatar Kaś pisze:

    absolutnie wspaniały! radość dziecka – rzecz bezcenna

  19. avatar moje pasje pisze:

    Asiu piękny jest :) Kolorki ma rewelacyjne :) Nie dziwię się że Solenizantka była zachwycona :D

  20. avatar Andzia pisze:

    Torcik był przepyszny! To naprawdę był miły prezent :) Dziękujemy!

  21. avatar Ela pisze:

    Upiekłam ten torcik i jestem zachwycona……..wprawdzie jeszcze nie spróbowany bo urodzinki wieczorem ale wygląda ślicznie…….a to upuszczanie na koc faktycznie nie zaszkodziło ciastu ,które pozostało wyrośnięte i puszyste.Dziękuje, moja wnusia będzie zachwycona w swoje 2 urodzinki.Pozdrawiam serdecznie.

  22. avatar karto_flana pisze:

    Mysle, ze moze na przyjecie po chrcie tez by ladnie wygladal?

  23. avatar kachna pisze:

    ale śliczny tort! wygląda super :))) pozazdrościć jubilatce

  24. avatar zauberi pisze:

    uroczy torcik :), bardzo dziewczęcy

  25. avatar urtica1 pisze:

    Śliczny torcik :) Nie dziwię się jubilatce, też byłabym zachwycona. A masę muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam cieplutko :)

  26. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Śliczny! Piękny! I sam fakt zrobienia – bezcenny!!!! Najlepszego!

  27. avatar Smaczna Pyza pisze:

    śliczności

  28. avatar magdalena pisze:

    Asiu a moze masz pomysl na tort urodzinowy dla 2-letniego chlopca? samochodzik robilam w zeszlym roku a teraz nie mam pomysłu:(

    • avatar Asiek pisze:

      Już mnie ktoś pytał o tort dla chłopca, robiłam tylko taki zwykły, prostokątny, ale kupiłam opłatek do przyklejenia na tor, z ulubioną bajką jubilata, wtedy to był Bob budowniczy. Boki tortu udekorowałam kolorowymi wiórkami z opłatków. Wszystko do kupienia na allegro. Mały był zachwycony, tort zanosił do przedszkola i wszystkim dzieciom się bardzo podobał. Możesz też zrobić w kształcie piłki nożnej, ale myślę, że taki z postaciami bajkowymi dla 2 latka to dobry pomysł:)
      Pozdrawiam:)

      • avatar urtica1 pisze:

        Też robiłam tort z opłatkiem na urodziny mojego dziecia. Dekoracja prosta i ładnie się prezentuje, a najważniejsze że jadalna i neutralna w smaku. Można zrobić cuda z masy cukrowej, torty z nią wyglądają pięknie, ale wiem że nie każdemu smak tej masy odpowiada. Ja raz się pokusiłam na taki tort i większość gości ją po prostu zdjęła z tortu.

        • avatar Asiek pisze:

          Dokładnie, te dekoracje w tortach angielskich są piękne, ale niestety dla większości niezjadliwe, a ten opłatek to dobre rozwiązanie, bo faktyczni jest neutralny w smaku.

  29. avatar megii013 pisze:

    ooo to dla mnie ten torcik, heheh, śliczny:))))

  30. avatar Majana pisze:

    Jaki piękny tort! I te kolorki cudne! :))

  31. avatar mamabartka pisze:

    nie dziwię się, że jubilatka była zachwycona :)