Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką

4.83 avg. rating (96% score) - 24 votes

Nie przepadam za rabarbarem. Jak byłam mała, to owszem, jadałam taki maczany w cukrze i wtedy mi smakował, ale teraz na samą myśl cierpnie mi skóra. Ale jest sezon, wszyscy pieką ciasta z rabarbarem, więc i u mnie nie może go zabraknąć. A przy okazji ciągle liczę na to, że któreś z ciast trafi  w moje kubki smakowe. W weekend zrobiłam ciasto z dodatkiem proszku budyniowego i śmietany. Wyszło bardzo smaczne i … oczywiście z zakalcem. Nie wiem jak to się dzieje, ale bardzo często w ciastach, gdzie w składnikach jest śmietana, jogurt lub kefir wychodzi mi zakalec:( I nie pomaga to, że składniki mają tą samą temperaturę, że po dodaniu mąki tylko krótko miksuję. Zakalec mnie lubi i już. Ja jego trochę mniej. Dlatego myślałam, myślałam i wymyśliłam. Ciasto, które jest wilgotne, bez zakalca i pomimo mojego oporu do tego zielska nawet dla mnie smaczne. Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to się nie zawiedziecie. Kwaśny smak  złamałam pyszną, słodką kruszonką migdałową, a żeby nie było nudno, do rabarbaru dodałam truskawki. Mam nadzieję, że spodoba Wam się mój wymysł i skusicie się na wypróbowanie go. Polecam!

Przepis własny.

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Składniki na blaszkę o wymiarach 25×25 cm:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • około 350g obranego i pokrojonego na kawałki rabarbaru
  • około 150g truskawek
  • 4 łyżki zmielonych migdałów

Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli wlać olej cały czas miksując. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowane ciasto, posypać zmielonymi migdałami. Na to wyłożyć rabarbar i przekrojone na pól truskawki. Wierzch ciasta posypać kruszonką.

Kruszonka migdałowa:

  • 50g bardzo miękkiego masła
  • 15g cukru migdałowego
  • 35g cukru
  • 50g mielonych migdałów
  • 25g mąki

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami tak, aby powstała kruszonka.

Piec w temperaturze 180°C przez 40 – 45 minut. Wyjąc z piekarnika, ostudzić  w blaszce. Kroić wystudzone.

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką / Rhubarb, strawberries and almond crumble cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

 

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

23 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
10 lat temu

Asiu, śliczne to ciacho. Musi być pyszne to połączenie rabarbaru, truskawek i migdałowej kruszonki. Przepis już zapisałam. Ja akurat jestem wielką fanką rabarbaru, więc z chęcią poczynię kolejne ciacho z jego dodatkiem 🙂 pozdrawiam cieplutko!

Ann
10 lat temu

Ciacho zostało zrobione w niedzielny poranek 😉
pyszne….. no a kruszonka….. mmmmmmmm bajka, moja ulubiona

Jula
Jula
10 lat temu

mniam, mniam…. aż ślinka cieknie 🙂
koniecznie muszę wypróbować 🙂

Majana
10 lat temu

Uwielbiam rabarbar! Ciasta z rabarbarem są świetne, więc piekę jak tylko rabarbar sie pojawi. Wczoraj znowu kupiłam kolejny :). Tak więc ciacho będzie.
A Twoje Babeczko bardzo mi się podoba !
Uściski:*

cocojedzenia
10 lat temu

Przepadam za rabarbarem. Ciasto wyprobuje

amaranthrose
10 lat temu

Musi być przepyszne.
Piekłam ostatnio ciasto z rabarbarem i dżemem truskawkowym.
U ciebie są truskawki więc jest pewnie jeszcze lesze:)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
10 lat temu

Ja uwielbiam rabarbar w każdej postaci! A ciastem się częstuję i napewno wypróbuję;)

DarkANGELika
10 lat temu

Pycha;) I jeszcze ta kruszonka, uwielbiam takie ciasta;)

Daria Anna
10 lat temu

Wygląda niesamowicie smacznie, a ta kruszonka to marzenie 🙂

Aleksandra
10 lat temu

uwielbiam rabarbar w każdej postaci 🙂

adi
10 lat temu

wyglada naprawde smakowicie!

Ann
10 lat temu

Oj ale mi narobiłaś smaka na takie ciacho.
Pokomunijne resztki wyjedzone do cna to trzeba będzie coś smacznego zrobić na weekend. Na działeczce rabarbar rośnie, truskawy niestety tylko mrożone jeszcze z zeszłego roku, ale do ciasta się nadają.
Kocham ciacho z kruszonką.
Pozdrawiam piąteczkowo 😉

Panna Malwinna
10 lat temu

Ciasta z owocami i kruszonką są najlepsze. Jako dziecko zawsze obskubywałam kruszonkę z wierzchu;)

Iza
10 lat temu

Asiu…ciasto wygląda rewelacyjnie ;))) lubię takie