Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Maślankowe ciasto ze śliwkami

by

w przepisy na: ,

Bardzo popularne ciasto, łatwe do zrobienia i smaczne tak, że zostają po nim tylko okruszki… Miękkie i puszyste. I aż wstyd się przyznać, ale nigdy wcześniej go nie robiłam. Teraz wiem, że to był mój błąd. Przepis znalazłam na blogu Kasi i bardzo za niego dziękuję.

Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki (nie miałam, dałam kefir)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 2)
  • śliwki

Ubić jajka z cukrem na jasną, puszysta masę. Dodawać olej cały czas miksując a następnie maślankę, miksując ok 3 minuty. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy miksując na małych obrotach.

Blachę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Na wierzch wyłożyć owoce ( u mnie były to śliwki, ale mogą być dowolne inne).

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut lub do suchego patyczka.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Ciasto owocowe na maślance (ze śliwkami)

Smacznego!

Od dzisiaj można też zapisać się na powiadomienia o nowych wpisach – w ten sposób żadna słodkość Cię nie ominie 🙂 [opcja dostępna z menu “Powiadomienia” lub podczas dodawania komentarza].


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

44 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta
Aneta
9 lat temu

Można je zrobić z jabłkami?

Marta
Marta
9 lat temu

To moje ulubione ciasto 🙂
Robiłam już kilka razy wersję ze śliwkami. Teraz czas na maliny. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pyszne 🙂

Iga
Iga
11 lat temu

Ciasto z maślanką – po prostu pychota! Niebo w gębie 🙂

Luiza
Luiza
7 lat temu
Reply to  Iga

To ciasto jest wyjątkowo słabe. Fakt, da się zjeść, ale jest suche, zbite i niczym nie zachwyca. Chyba coś jest nie tak z proporcjami. Klasyczne ucierane na oleju na 4-5 jajkach jest o niebo lepsze.

anutekm
anutekm
11 lat temu

Przepis rewelacyjny, ciasto udało się za pierwszym razem.
pozdrawiam wszystkich uwielbiających śliwki

Jagoda
Jagoda
11 lat temu

Dziś będę piekła z Twojego przepisu, i wykorzystam kefir. Mam nadzieję, że będzie smaczne i pięknę jak w wymienionym komentarzach. Pozdrawiam

elphame
11 lat temu

Świetny przepis, dziś wypróbowałam (również z kefirem zamiast maślanki) i wyszło rewelacyjne ciasto!

Norbert
12 lat temu

Totalnie spierniczyłem ciasto!
“Wyrósł” mi piękny zakalec!
Choć za pierwszym razem ciasto było wspaniałe, pięknie urosło i niestety, szybko zniknęło.
Wczoraj aby przyspieszyć procesy zmieliłem szklankę cukru… nie wiem czy to czasami nie przyczyniło się do zakalca… i dodałem ciut mniej proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)

karola
karola
9 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam je wczoraj :). Wyglądało wspaniale, ale niestety w środku wieeeeeeeeeeeelki zakalec.
Dowiedziałam się, że nie moga być zbyt ciasno ułożone owoce, bo wtedy wychodzi właśnie zakalec.
Dziś spróbuję ponownie i dam znać 🙂
Powodzenia i pozdrawiam.

aniaM
aniaM
12 lat temu

Zrobiłam wczoraj! wyszlo extra! nawet te przytwarde śliwki, które nabyłam są pyszne i soczyste, a córka, która śliwki w życiu nie zjadła wsunęła wczoraj 4 kawałki i dziś zaniosła pojemnij do szkoły!!! wielkie dzięki za ten przepis!!!

agula
agula
12 lat temu

Moje ciasto właśnie siedzi w piekarniku i pięknie pachnie, wygląda rewelacyjnie!
Dzięki za super przepis

asia83
asia83
12 lat temu

Jak zjemy murzynka to ten wypiek bedzie nastepny 🙂

Katarzyna
Katarzyna
12 lat temu

Smakowicie wygląda, zaraz idę wypróbować przepis 🙂
Pozdrawiam

Katarzyna
Katarzyna
12 lat temu
Reply to  Asiek

Ciasto pycha, zrobiło furorę!!

pytanie
pytanie
12 lat temu

czy piekarnik ma być wczesniej nagrzany? jezeli tak,to do jakiej temperatury? a pieczenie ciasta “góra-dół” czy termoobieg?

Gruba Jadzia
12 lat temu

Bardzo lubię to ciasto, mimo prostoty wykonania, jest bardzo smaczne. Robiłam, już z truskawkami, śliwkami, rabarbarem i tylko z agrestem mi nie wyszło.

mamabartka
12 lat temu

oj zjadłabym zjadła

Izaa
12 lat temu

robie podobne i potwierdzam jest pyszne!!!!

od-kuchni
12 lat temu

To ciasto musi być pyszne!
ps. zapraszam do mnie na blog po odbiór wyróżnienia 🙂

Restauracja Domowa
12 lat temu

Uroczo wyglada i już czuję jego zapach a jutro sama wciagne kawaleczek podobnego ciacha u mojej mamy, piekła dzisiaj mniammmm, wezme przepis i zamieszcze na blogu, buziak, pozdrawiam:)

slodkiefantazje
12 lat temu

Wygląda obłędnie, a niedługo zaczyna się na dobre sezon śliwkowy… więc szybko będe mogła wypróbować. 🙂

kasiaaaa24
12 lat temu

Piękne Ci wyszło 🙂 Pozdrawiam Was ciepło i życzę miłego weekendu 🙂

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Śliwkowe rewelacyjne! Obowiązkowo chociaż raz w sezonie 🙂

EVE
12 lat temu

bardzo lubię takie ciasta owocowe, a Twoje prezentuje się wyśmienicie!

Smaczny Dom
12 lat temu

Czy masz czasem tak, ze jak widzisz takie cudo to masz ochote po prostu zatopic zeby w tym cudzie?:) Twoje ciasto przesmacznie wyglada:)\
co do wstydu..gdybys wiedziala ILE przepisow JA nie zrobilam jeszcze dotad..:) ja sie ciesze..bo wiem, ze wiele przede mna:)

tastefully
12 lat temu

Tak, znam ciasta robione na maślence/jogurcie/kefirze. Są zawsze puszyste i rozpływające się w ustach. A ze śliwkami, to moje ulubione 🙂

tastefully
12 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu, które? To ostatnie, co piekłam, czy takie, które robiłam na maślance z kruszonką?