Biszkopt z kremem Malibu / Sponge cake with Malibu cream

Ciasto Malibu

by

w przepisy na:

Pomiędzy pieczeniem jednej babki a drugiej, postanowiłam upiec jakieś ciacho z masą. Tak, dla małej odmiany. I wtedy przypomniał mi się przepis, który już dawno dostałam od koleżanki. Nigdy tego ciasta nie jadłam. Wiedziałam tylko tyle, że jest pyszne, że ma kokos i jest alkoholowe:) Czyli, że musi być dobre. Lekki biszkopt przełożony masą z kaszy manny i wiórków kokosowych w oryginalnym przepisie mocno zakropionych wódką, ale pomyślałam sobie, że do takiego zestawu będzie lepiej pasowało Malibu. I się nie pomyliłam. To był doskonały pomysł. Polecam Wam bardzo!

A ciasto dedykuję mojemu niezastąpionemu Majstrowi Andrzejowi, który dwa dni temu obchodził 18:) urodziny! Mam nadzieję, że będzie mu smakować i uskrzydli go tak, że święta spędzę już w nowym domku:)

Biszkopt z kremem Malibu / Sponge cake with Malibu cream

Biszkopt:

  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno) – jeśli macie małe jajka, dajcie jedno więcej
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka u mnie zawsze = 250ml)
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam)
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki oliwy

Żółtka utrzeć z cukrem, wodą i oliwą na puszystą, biała masę. Mąkę z proszkiem przesiać i wmieszać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę o wymiarach 24×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać wierzch.

Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Całkiem zimne ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka kaszy manny
  • pół szklanki Malibu
  • pół szklanki wrzącego mleka
  • 200g miękkiego masła

Dodatkowo do posypania:

  • wiórki kokosowe
  • starta biała czekolada

Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać razem i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie ubić miękkie masło i dodawać po łyżce masy, cały czas miksując.

Wyłożyć 3/4 masy na jeden blat, przykryć drugim, resztę masy rozsmarować na wierzchu. Wierz ciasta posypać wiórkami kokosowymi i startą białą czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Biszkopt z kremem Malibu / Sponge cake with Malibu cream

Biszkopt z kremem Malibu / Sponge cake with Malibu cream

Biszkopt z kremem Malibu / Sponge cake with Malibu cream

Biszkopt z kremem Malibu / Sponge cake with Malibu cream

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

27 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
sarwilia
sarwilia
10 lata temu

A mnie to ciasto nie zachwyciło – krem wyszedł bardzo gęsty, trudno było go rozsmarować na cieście. Dodatkowo moim zdaniem jest w nim zbyt dużo malibu.

ania smakuje
10 lata temu

PYSZNISCI NA JESIENNE WIECZORY Z SZMPANEM I WINKIEM

aggutka
aggutka
12 lata temu

Przedwczoaj robiłam to ciacho z lekko zmodyfikowaną masą (aby nie musiała leżakować w lodówce). Niestety ciasto przed dodaniem piany z białek było bardzo gęste i musiałam jeszcze dłuższą chwilę miksować te białka aby dobrze rozprowadziły się z ciastem (o wmieszaniu “ręcznym” absolutnie nie było mowy. Pewnie dlatego ciasta wyszło malo i biszkopt wyszedł cieniutki (aczkolwiek baaaardzo smaczny 😀 ). Dałam na spód dżem truskawkowy (dla przełamiania kokosa), na to masa, potem roztopiona biała czekolada, migdały i wiórki 🙂 Pyyyyycha! PS. Mam domowe jajka (niestandardowe w wielkości) i mąkę – może to zawiniło? Jak gęste powinno być ciasto przed dodaniem białek,… Dowiedz się więcej »

Cake()lover
Cake()lover
13 lata temu

Ciasto wygląda przepysznie. Zastanawiam się nad zrobieniem tego i mam kilka pytań. Ile to kosztuje 4 wiaderkami wody i jeśli to możliwe, zastąp mąkę ziemniaczaną skrobią kukurydzianą? Byłbym wdzięczny za Twoją opinię. Dziękuję.

pyzus
13 lata temu

Ciasto wygląda cudownie. Zapisuję je na listę wypieków do wypróbowania, ale jestem pewna, że nastąpi to niedługo 🙂 Już się nie mogę doczekać.

karto_flana
13 lata temu

Zapachnialo latem 🙂 Piekna propozycja do popoludniowej kawy 🙂

Iza
13 lata temu

ooo jakie piękne i do tego kokosowe:))) moje ulubione

zebrra
13 lata temu

Ciasto wygląda obłędnia, powiedz proszę, czy kasza ma być ugotowana czy surowa?
pozdrawiam, zebrra

Arven
13 lata temu

Myślę że po takiej dawce energii jaką zapewnia kawałek tego pysznego ciacha to na pewno robota pójdzie gładko 🙂

flowerek
13 lata temu

Ciacho wyglada przepysznie. Siegam po kawaleczek 🙂

Alinka
13 lata temu

Bardzo interesujące ciasto. Ładnie wygląda i jak tak samo smakuje to jtm pewna, że jest pyszne:)

Domi z kuchni
13 lata temu

Taak… ciasto jak z raju 🙂
Uwielbiam malibu, ale w takiej wersji jeszcze go nie spożywałam 🙂

urtica1
13 lata temu

No to teraz Majster Andrzej nie ma wyjścia 🙂 Majstrowi życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 18 :), a Tobie Asiu i Twojej Rodzince szybkiego zamieszkania w nowym domku.
Ciasto wygląda obłędnie, jak zawsze zresztą 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂

zauberi
13 lata temu

mniam 😉 co ja bym dała za kawałek!

asieja
13 lata temu

ta kokosowa słodka masa.. super!

bijana
13 lata temu

Mniam! opcja z malibu jest niezwykle kusząca, zapisuje..

Maggie
13 lata temu

Babki sa boskie, ale taka odmiana nikomu jeszcze nie zaszkodzila 🙂 Pieknie wyglada!

DarkANGELika
13 lata temu

Apetyczne ciasto;) Chętnie skusiłabym się na kawałek;)

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
13 lata temu

Wspaniałe ciasto! Wygląda tak pięknie… i do tego malibu, które uwielbiam;)

moje pasje
13 lata temu

Rany… czytałam przepis dwa razy żeby jeszcze nie kończyć patrzenia na nie 🙂 Kocham kokos i wszystko co z ni związane 🙂 Pamiętam jak w liceum jeszcze daaawno temu miałam perfumy kokosowe 🙂 Doprowadzałam nimi do szału koleżankę 😀 Ciasto zapisane 🙂 Na bank zrobię 🙂

Majana
13 lata temu

Wspaniałe ciasto! Kokos po prostu uwielbiam. Chętnie bym zjadła kawałek tej pysznosci na śniadanie nawet 🙂
Pozdrowienia

mamabartka
13 lata temu

takie slicznie ośnieżone…. ale jednak wolę wiosnę ;P

Kaś
13 lata temu

obłędne kosteczki! nic tylko sięgać po kolejną