Pomiędzy pieczeniem jednej babki a drugiej, postanowiłam upiec jakieś ciacho z masą. Tak, dla małej odmiany. I wtedy przypomniał mi się przepis, który już dawno dostałam od koleżanki. Nigdy tego ciasta nie jadłam. Wiedziałam tylko tyle, że jest pyszne, że ma kokos i jest alkoholowe:) Czyli, że musi być dobre. Lekki biszkopt przełożony masą z kaszy manny i wiórków kokosowych w oryginalnym przepisie mocno zakropionych wódką, ale pomyślałam sobie, że do takiego zestawu będzie lepiej pasowało Malibu. I się nie pomyliłam. To był doskonały pomysł. Polecam Wam bardzo!
A ciasto dedykuję mojemu niezastąpionemu Majstrowi Andrzejowi, który dwa dni temu obchodził 18:) urodziny! Mam nadzieję, że będzie mu smakować i uskrzydli go tak, że święta spędzę już w nowym domku:)
Biszkopt:
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno) – jeśli macie małe jajka, dajcie jedno więcej
- 3/4 szklanki cukru (szklanka u mnie zawsze = 250ml)
- szklanka mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (pominęłam)
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki oliwy
Żółtka utrzeć z cukrem, wodą i oliwą na puszystą, biała masę. Mąkę z proszkiem przesiać i wmieszać do masy jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę o wymiarach 24×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wyrównać wierzch.
Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Całkiem zimne ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa:
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka kaszy manny
- pół szklanki Malibu
- pół szklanki wrzącego mleka
- 200g miękkiego masła
Dodatkowo do posypania:
- wiórki kokosowe
- starta biała czekolada
Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać razem i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie ubić miękkie masło i dodawać po łyżce masy, cały czas miksując.
Wyłożyć 3/4 masy na jeden blat, przykryć drugim, resztę masy rozsmarować na wierzchu. Wierz ciasta posypać wiórkami kokosowymi i startą białą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
A mnie to ciasto nie zachwyciło – krem wyszedł bardzo gęsty, trudno było go rozsmarować na cieście. Dodatkowo moim zdaniem jest w nim zbyt dużo malibu.
PYSZNISCI NA JESIENNE WIECZORY Z SZMPANEM I WINKIEM
Przedwczoaj robiłam to ciacho z lekko zmodyfikowaną masą (aby nie musiała leżakować w lodówce). Niestety ciasto przed dodaniem piany z białek było bardzo gęste i musiałam jeszcze dłuższą chwilę miksować te białka aby dobrze rozprowadziły się z ciastem (o wmieszaniu “ręcznym” absolutnie nie było mowy. Pewnie dlatego ciasta wyszło malo i biszkopt wyszedł cieniutki (aczkolwiek baaaardzo smaczny 😀 ). Dałam na spód dżem truskawkowy (dla przełamiania kokosa), na to masa, potem roztopiona biała czekolada, migdały i wiórki 🙂 Pyyyyycha! PS. Mam domowe jajka (niestandardowe w wielkości) i mąkę – może to zawiniło? Jak gęste powinno być ciasto przed dodaniem białek,… Czytaj więcej »
Tak, przyczyną mogą być te jajka. Wiem, że te domowe są raczej mniejsze, dlatego następnym razem dodaj o jedno więcej, a ja dopiszę w przepisie. Mąka też może być powodem, bo mąka mące nie równa, ale stawiałabym jednak na jajka. Masę powinno się łatwo dać wymieszać, ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale nie taką, jak piszesz, że się nie dało mieszać. Mam nadzieję, że kolejnym razem wszystko się uda jak należy, daj znać, czy zwiększenie ilości jaj pomogło:)
Pozdrawiam:)
Ciasto wygląda przepysznie. Zastanawiam się nad zrobieniem tego i mam kilka pytań. Ile to kosztuje 4 wiaderkami wody i jeśli to możliwe, zastąp mąkę ziemniaczaną skrobią kukurydzianą? Byłbym wdzięczny za Twoją opinię. Dziękuję.
Very good that you asked … Entries are automatically translated and then I correct them (latest). This was automatically translated 🙁 Already I made correction in content, please re-read recipe (bucklet means tablespoon, cup means 250ml-glass etc …)
Regarding potato flour question – in Poland is not commonly used corn flour, I can not answer you, because I haven’t experiences with them.
Be sure to let me know how it came out!! 🙂
Ciasto wygląda cudownie. Zapisuję je na listę wypieków do wypróbowania, ale jestem pewna, że nastąpi to niedługo 🙂 Już się nie mogę doczekać.
Zapachnialo latem 🙂 Piekna propozycja do popoludniowej kawy 🙂
ooo jakie piękne i do tego kokosowe:))) moje ulubione
Ciasto wygląda obłędnia, powiedz proszę, czy kasza ma być ugotowana czy surowa?
pozdrawiam, zebrra
Kasza ma być surowa.
Dziękuję i pozdrawiam:)
Myślę że po takiej dawce energii jaką zapewnia kawałek tego pysznego ciacha to na pewno robota pójdzie gładko 🙂
Ciacho wyglada przepysznie. Siegam po kawaleczek 🙂
Bardzo interesujące ciasto. Ładnie wygląda i jak tak samo smakuje to jtm pewna, że jest pyszne:)
Taak… ciasto jak z raju 🙂
Uwielbiam malibu, ale w takiej wersji jeszcze go nie spożywałam 🙂
No to teraz Majster Andrzej nie ma wyjścia 🙂 Majstrowi życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 18 :), a Tobie Asiu i Twojej Rodzince szybkiego zamieszkania w nowym domku.
Ciasto wygląda obłędnie, jak zawsze zresztą 🙂 Pozdrawiam cieplutko 🙂
mniam 😉 co ja bym dała za kawałek!
ta kokosowa słodka masa.. super!
Mniam! opcja z malibu jest niezwykle kusząca, zapisuje..
Babki sa boskie, ale taka odmiana nikomu jeszcze nie zaszkodzila 🙂 Pieknie wyglada!
Apetyczne ciasto;) Chętnie skusiłabym się na kawałek;)
Wspaniałe ciasto! Wygląda tak pięknie… i do tego malibu, które uwielbiam;)
Rany… czytałam przepis dwa razy żeby jeszcze nie kończyć patrzenia na nie 🙂 Kocham kokos i wszystko co z ni związane 🙂 Pamiętam jak w liceum jeszcze daaawno temu miałam perfumy kokosowe 🙂 Doprowadzałam nimi do szału koleżankę 😀 Ciasto zapisane 🙂 Na bank zrobię 🙂
Wspaniałe ciasto! Kokos po prostu uwielbiam. Chętnie bym zjadła kawałek tej pysznosci na śniadanie nawet 🙂
Pozdrowienia
takie slicznie ośnieżone…. ale jednak wolę wiosnę ;P
Faktycznie zimowe jakby trochę:) ale pyszne:)
obłędne kosteczki! nic tylko sięgać po kolejną