Sernik z musem brzoskwiniowym

4.94 avg. rating (98% score) - 34 votes

To już drugie podejście do tego sernika w przeciągu niecałego tygodnia. Pierwszy poszedł w całości do Mężusia do pracy, więc na dobrą sprawę nie wiedziałam nawet, czy jest dobry. Ale doszły mnie słuchy, że nie jest dobry a pyszny, więc, z racji na to, że miałam mieć w sobotę gości, postanowiłam się sama o tym przekonać. Gości nie było, wystawili mnie i mój sernik do wiatru. Ale sernik został. I powiem Wam, że to jeden z lepszych, jakie stworzyłam (ale ja tak mówię przy każdym kolejnym, jaki wymyślę:) ). I co z tego, że popękał… Wybaczyłam mu to:). Bardzo kremowy, lekki i delikatny z cudną nutą brzoskwiniową. Wierzch ozdobiony musem brzoskwiniowym. Będzie doskonałym dopełnieniem mazurków i bab na wielkanocnym stole. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Składniki na spód ciasteczkowy:

  • 200g herbatników
  • 75g roztopionego masła

Pokruszyć ciastka, wymieszać z roztopionym masłem tak, by powstał ‚mokry piasek’. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem. W dno wcisnąć przygotowane ciasteczka. Wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 800g twarogu zmielonego przynajmniej 2 krotnie (u mnie ‘Mój ulubiony’ z Wielunia)*
  • szklanka cukru
  • jeden budyń waniliowy (proszek)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 4 duże jajka
  • duża puszka brzoskwiń (sok nie będzie potrzebny)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

*Jeśli użyjecie sera z małą zawartością tłuszczu, należy do masy serowej dodać 100g miękkiego masła i zmiksować razem z serem.

Ser zmiksować razem ze śmietaną, budyniem, ekstraktem waniliowym i cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku krótko miksując po każdym.

Z brzoskwiń odłożyć 4 połówki, odsączyć i pokroić w plasterki. Plasterki wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę brzoskwiń zmiksować na mus, odłożyć 3-4 łyżki, resztę dodać do sera i dokładnie wymieszać.

Przelać całą masę serową na schłodzony spód, na wierzch wyłożyć łyżką kleksy z musu, patyczkiem zrobić ‘esy floresy’ (ósemki). Piec w temperaturze 150° C przez ok. 1 godzinę 20 minut. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik schodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Sernik z musem brzoskwiniowym / Peach mousse cheesecake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Serniki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

163 odpowiedzi na „Sernik z musem brzoskwiniowym

  1. avatar jerry61 pisze:

    Wyszedł EXTRA!! Nie popękał!!Ten sernik ma tylko jedna,, słabostkę „Szybko znika.Pozdrawiam.Teraz jak jestem w kraju to będę korzystał z Twoich przepisów często pewnie,znowu ,,odwiedzę ” wszystkie serniki .Póżniej jabłeczniki…mniam.

  2. avatar jerry61 pisze:

    Mam pytanie- z termoobiegiem czy bez?

  3. avatar jerry61 pisze:

    Długo mnie nie było .Wróciłem i zaczynam od sernika z musem brzoskwiniowym.Napiszę jak wyszedł.Myślę że nie wyszedłem z wprawy w pieczeniu.Pozdrawiam.

  4. avatar Evelyna90 pisze:

    PYSZNY! PYSZNY! PYSZNY!
    Tylko niestety pękł mi strasznie .

  5. avatar Halina pisze:

    Piekłam, jest przepyszny.Tylko niepokoją mnie te pęknięcia.Najpierw pękał po bokach,
    ale podczas stygnięcia lekko opadł i te pęknięcia po bokach się zniwelowały.Za to środek
    był mocno popękany.A co do kleksików z musu to podczas nakładania się pozapadały,ale
    patyczkiem porobiłam ósemki i wyszedł przepiękny marmurek.Po upieczeniu bardzo
    efektownie to wygląda. Tylko muszę trochę poeksperymentować aby zniwelować te
    pęknięcia na środku.Jak mi się uda powiadomię.Z pozdrowieniami Halina.

  6. avatar magda pisze:

    Witaj Asiu, serniczek był pycha 😉 fakt, kolor taki sobie przez ten mus truskawkowy w serze, ale smak wynagradza wszystko 😉 na pewno przepis do powtórki w święta, może w wersji jagodowej 😉 pozdrawiam!

  7. avatar magda pisze:

    Witaj Asiu, czy da radę zrobić ten serniczek w wersji truskawkowej? Mam zamrozony mus truskawkowy i truskawki i tak się zastanawiam czy mogę je wykorzystać do tego sernika? Jeśli tak to czy te truskawki na spód rozmrazac czy ułożyć zamrożone? :-) pozdrawiam przedświątecznie, Magda :-)

    • avatar Asiek pisze:

      Da radę, tylko musisz wiedzieć, że zmiksowane truskawki dodane do masy serowej zabarwią ją na taki nieładny bury kolor :( W smaku pycha, ale wygląd będzie taki sobie. Rozmroziłabym jednak truskawki na ręczniku papierowym.
      Pozdrawiam!

      • avatar magda pisze:

        Serniczek właśnie się chłodzi 😉 trochę popękał na środku, ale i tak wygląda apetycznie. Jutro okaże się czy smakowo też będzie super 😉 dam znać jak wyszło 😀

  8. avatar kacper pisze:

    robiłem go już kilka razy i za każdym razem jest pyszny ! :) polecam wszystkim 😉

  9. avatar jerry61 pisze:

    to znowu ja i Twój sernik!!Typ nie reformowalny jestem,ale do takiej pychotki będę wracał nawet wbrew zakazom[diabetyk Ci ja] Wczoraj upieczony ,dzisiaj do kawy jedzony!
    Przejrzałem Twoje przepisy i nie mogę znależć seromakowca.Zostałem poczęstowany nie dawno i posmakował.Gdybyś miała jakiś dobry przepis to bardzo proszę.Teraz jeszcze jest czas na pieczenie lecz za parę dni ruszam w pola z aparatem.WIOSNA przecież ! Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Witaj Jerry! Niestety, ale nie mam na blogu seromakowca. Przyznaję, że już kilka osób prosiło mnie o zamieszczenie przepisu. Piekłam, ale nie byłam zadowolona. Jak tylko wyjdzie mi taki, jak oczekuję, na pewno pojawi się na blogu.
      Pozdrawiam!

  10. avatar rudix79 pisze:

    mi nie wyszły takie esy floresy dalam 4 łzki musu i nie widac go dlaczego?

  11. avatar rudix79 pisze:

    witam planuje upiec serniczek w piatekmoje pytanko ser może być w kostce i zmielic go czy w wiaderku?

  12. avatar Jacek pisze:

    Kupiłem twaróg (Piątnica) na którym jest napisane „mielony”, czy pomimo tego będę musiał zmielić go dwa razy? Jest tam też dopisek, że nie wymaga dodatku masła ale zawartość tłuszczu to 18g w 100g twarogu więc nie wiem czy dodawać masło? Przepraszam, pytania może głupie ale to pierwszy sernik jaki robię w życiu i ma stanąć na świątecznym stole 😉

  13. avatar Jacek pisze:

    Witaj Babeczko :) Uwielbiam Twoje przepisy i w ostatnim czasie stałem się uzależniony od tej strony 😉 Właśnie przymierzam się do zrobienia tego sernika ale nie mam ekstraktu waniliowego, czy wobec tego mogę dodać trochę wanilii?

  14. avatar Jacek pisze:

    Witam, czy zamiast ekstraktu mogę dodać zwyczajnie odrobinę wanilii? Ekstrakt dopiero „nastawiłem” a sernik mam zamiar upiec jutro.

  15. avatar jerry61 pisze:

    wypróbowałem mnóstwo Twoich przepisów,większość z owocami,prawie wszystkie serniki[ poza tym z dynią] ale zawsze wracam do tego który był pierwszym wg Twojego przepisu .,,Zaraziłem” Twoimi ciastami wielu znajomych i właśnie na niedzielę będzie SERNIK Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM!!!! Mniammmm….pozdrawiam.

  16. avatar K pisze:

    Zapomniałam dodać śmietanę :)czy stanie się coś złego bez niej?

  17. avatar Jupi pisze:

    Rewelacyjny przepis:))) Wszyscy goście dzis zachwycali się sernikiem:))) Ale piekłam go ok.2h :)

  18. avatar Anka pisze:

    sernik robi wrażenie ,jest mega pyszny.rozplywa sie w ustach.czas pieczenia u mnie to 2 godziny ale warto było czekac:) napewno zagości u mnie na stole w Swieta Bożego Narodzenia.To drugi sernik z tego blogu oba sa niesamowite;)Polecam;)

  19. avatar Daga pisze:

    Babeczko spodobał mi się Twój serniczek i mam plan go upiec na weekend :) Nie jestem w stanie przeczytać wszystkich komentarzy choć może odpowiedź na moje pytanie tam już jest, ale chcę zrobić w dużej blaszce tzn 20×35 cm z 1 kg sera tylko ile wtedy dać budyniu? Ile czasu piec? Nie przeszkadza mi że sernik będzie niższy ale będzie go więcej i starczy dla całej rodzinki :)

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz ten budyń zostawić tak jak jest, nic się nie stanie. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to z racji na to, że sernik będzie niższy, nie powinien się dłużej piec. Po godzinie sprawdź go, bo może się okazać, że to mu wystarczy.
      Pozdrawiam.

  20. avatar Dorota K. pisze:

    U mnie podobnie jak u Piotrka, sernik piekł się o wiele dłużej niż 1 h i 20 min, pod koniec zwiększyłam temperaturę na 170′, spód zrobił się mokry, pomimo dobrego odsączenia owoców, co oczywiście na smak nie wpłynęło.
    Sernik wymiata, jest pyszny, kremowy. Do tej pory nr jeden był karmelowy ale teraz to już sama nie wiem, który lepszy :)

    Pozdrawiam

  21. avatar Piotrek pisze:

    Robilem sporo roznych sernikow z blogow, ale ten sernik jest na prawde meeeega pyszny! Kremowy, wilgotny, dokladnie taki jak lubie!!
    Czas pieczenia zdecydowanie dluzszy niz w przepisie-pieklem ok. 2 godzin, moze nawet troche dluzej (dopiero po tym czasie do patyczka ser sie nie kleil).
    Do spodu polecam uzyc ciastek „odpornych” na wilgoc 😉 uzylem takich zwyklych herbatnikow pettite beure i mimo iz brzoskwinie pokrojone w plasterki i ulozone na spodzie byly dobrze odsaczone to podczas pieczenia spod zamókł (pewnie od nich i samego sera ktory wlewajac ma plynna konsystencję) i po upieczeniu i pokrojeniu ciasta na kawalki wygladalo to troche jak zakalec ;(
    Ale smak sernika jest tak pyszny ze defekt spodu do wybaczenia 😉
    W kwestii sera poszedlem troche na latwizne bo nie kupilem twarogu w kostkach i nie mielilem go, tylko dalem ser w wiaderku, juz gotowy. Ale uwaga. Nie kazdy sie do tego nadaje! Ja trafilem na „wiaderko idealne” 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Żeby uniknąć tego mokrego spodu można brzoskwinie wymieszać z serem, lub wylać połowę sera, potem wyłożyć brzoskwinie i resztę sera.

      • avatar Piotrek pisze:

        Sproboje next time tak zrobic 😉
        Albo zastosuje spód np. z crunchy lub z typowego ciasta kruchego (moze z kakao dla fajnego kontrastu) podpiekajac go wczesniej.

  22. avatar jerry61 pisze:

    Tradycyjnie na Wielkanoc oprócz baby musi być sernik.wybór padł na Twój sernik z musem brzoskwiniowym i właśnie się robi.Próbowaliśmy różne serniki ale ten jest niepowtarzalny[ po rustykalnym]Dzięki za to ze mam Twoje przepisy!Zdrowych Przyjaznych Świąt Wielkanocnych!

  23. avatar Jolek pisze:

    To kolejny udany wypiek z Twoich Asiu przepisów. Serniczek jak zwykle został przetestowany w pracy. Zachwytom nie było końca. Polecam wszystkim niedowiarkom. Łatwy w wykonaniu, przepyszny i tani. Mi niestety kleksy z musu nie wyszły ale nadrobiłam „kreskami” z czekolady. Bardzo dziękujemy za następny cudny przepis. Jolek i współpracownicy z biura.

  24. avatar Kasia M. pisze:

    Do świńki Peppy dołączy i to ciasto, powiedz mi jakich użyłaś tutaj herbatników

  25. avatar Kasiulek pisze:

    Asieńko , od dawna jestem fanką Twoich serników tzn ja jestem Robotnikiem a mój mąż konsumentem ::) jednak potrzebuję rady …..Dlaczego ciągle opada :((((((

    • avatar Asiek pisze:

      Przyczyn może być kilka, po pierwsze – składniki ni e były w tej samej temperaturze, po drugie – zbyt długo był miksowany po dodaniu jajek, po trzecie – za szybko wyjęty z piekarnika, po czwarte – sama już nie wiem :) Mi czasem też opada pomimo zastosowania wszystkich powyższych zasad. Na szczęście na smak to nie wpływa.
      Pozdrawiam!

      • avatar Kasiulek pisze:

        no masz racje:) na smak nie wpływa !no może ser nie taki ,bo z piekarnika nie wyciągam za szybko :( dzięki za odpowiedź ,pozdrawiam i piekę dalej :)

  26. avatar monia pisze:

    Pierwszy kęs próbny już za mną 😉 Nie wiem sama, w smaku dobry ale strasznie wilgotny, taki rozlazły, nie zbity. Piekłam go 2 godziny. Mamuśce mojej smakuje, mówi, że pyszny, rozpływa się w ustach 😉 Zobaczymy następnym razem kupie inny ser 😉 Pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Może potrzebował jeszcze chwili w piekarniku? Ale ogólnie to jest raczej wilgotny sernik a nie suchy, ja takich nie lubię u nie mam takich na blogu. Niemniej fakt, od sera bardzo wiele zależy.
      Pozdrawiam!

  27. avatar monia pisze:

    To znowu ja 😉 Jutro robię serniczek :) Na kilo twarogu 1 i 1/4 szkl cukru, 5 jaj, 5 łyżek śmietany (o ile dobrze rozumuje) a co z budyniem i ekstraktem waniliowym? Ach i czy zwiększyć czas pieczenia? Przeważnie ze wszystkimi ciastami robię tak, że najpierw piekarnik piecze od dołu a potem pod koniec włączam też górę, czy w tym przypadku też się to sprawdzi? Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Jeśli zwiększasz proporcje, nie zapomnij też o większej blaszce :) Budyń i ekstrakt może pozostać bez zmian. Piekłabym jednak grzałka góra i dół. Czas – nie koniecznie musi być dłuższy, musisz po prostu obserwować sernik.
      Pozdrawiam.
      P.S. Daj znać jak wyszło.

  28. avatar marlena111 pisze:

    a oto sernik który zawładnął calą moją dużżąą rodzinka, od świąt robilam juz go z 5 razy. Przychodzi sobota i rozbrzmiewa telefon „marlenko zrobisz ten pyszny sernik” w wym momencie piecze sie wlasnie sernik z biala czekolada i zurawiną:)
    Co mi wyjdzie zobaczymy :)

    P.S naprawde pyszne sa te Twoje serniczki i nie tylko :)

  29. avatar monia pisze:

    Gęsta śmietana to znaczy ile % ?? :)

    • avatar Asiek pisze:

      Bez większego znaczenia ile procent, byleby była gęsta. Ja użyłam 18.

      • avatar monia pisze:

        Dziękuję :) Jestem świeżynką jeśli chodzi o wypieki i dlatego muszę mieć czarno na białym co i jak 😉 ‚Śledzę Cię’ od jakiegoś czasu i ten sernik będzie jednym z wielu z Twoich przepisów, które spróbuje odwzorować :) Trzymaj kciuki 😉 Pozdrawiam

  30. avatar wanda. pisze:

    Sernik piekłam dwie godziny . Wyszedł przepyszny :-)

  31. avatar Iza pisze:

    Ja robiłam kilka razy, przepyszny :)
    Ostatnio mało się dopiekł ale sądzę, że to wina sera. Robiłam już podejście z dodatkiem malin, mniam, mniam, Pozdrawiam

  32. avatar beata pisze:

    oj nie ładnie, przecież nie wszystkim musi smakować ten sernik opinie powinny być wszystkie te negatywne też ……

    • avatar Asiek pisze:

      Nie bardzo rozumiem?? Co nie ładnie? Oczywiście, że nie wszystkim musi wszystko smakować, bo każdy ma inny gust. A komentarze publikuję wszystkie, te negatywne również. Nie bardzo wiem o co chodzi?

  33. avatar beata pisze:

    przepraszam, ale ten sernik jest nie dobry upiekłam go i nikt się nie zachwycał jadłam dużo lepsze ,wg mnie brakuje w nim tłuszczu i jest za mało cukru , a skusiłam się bo było dużo pozytywnych komentarzy .pozdrawiam i życzę wesołych świąt

    • avatar Asiek pisze:

      Ale w przepisie jest napisane, że jeśli używamy sera o małej zawartości tłuszczu, to należy dodać masło. A masę serową też zawsze można dosłodzić.

  34. avatar Ewelina pisze:

    Piękny :) Myślę, żeby taki zrobić, ale w prostokątnej formie, jak myślisz, jaki rozmiar foremki do tego przepisu? pozdrawiam!

  35. avatar jerry61 pisze:

    i znowu zaczynam sezon na Twoje serniki! właśnie upiekłem z musem brzoskwiniowym,na Nowy Rok będzie następny.pozdrawiam

  36. avatar mąka pisze:

    Wszystko super i serniczek pyszny ale czas pieczenie u mnie o wiele dluzszy ponad 2 godzinki:)

  37. avatar Justyna pisze:

    Przepyszny sernik…szczególnie dla zakręconych na punkcie brzoskwiń :-)
    Zawsze robiłam tradycyjny sernik z kawałkami owoców….dobry, ale du***** nie urywa :-) Ten to niebo w gębie i rozkosz dla oczu :-) i ten mus…mniamm :-) Dziękuję za przepis!

  38. avatar justyna pisze:

    Pyszny sernik. Dziękuję za przepis, goście zachwyceni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *