Tag: cynamon
Muffinki kokosowe z jabłkami i marchewką
Łatwość wykonania muffinek sprawia, że uwielbiam je robić. Szczególnie wtedy, gdy już jestem zmęczona pieczeniem bardziej wymagających ciast. Dzisiejsze muffiny są cudownie pachnące, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne.
Roladki czekoladowo – orzechowe
Ten zapach jaki rozchodzi się po domu, gdy ciasto się piecze jest tak cudowny, że mogłabym piec drożdżowe co dzień. Nie wiem tylko, co bym z nim robiła, bo jeść bym już pewnie nie mogła:).
Szarlotka tradycyjna
Już od dłuższego czasu chodziła za mną… Nie wiem, czy to przez tą jesienna aurę, czy przez to, że tyle pięknych jabłek w warzywniakach. Może i jedno i drugie. Więc kiedy zobaczyłam na blogu Słodkie fantazje ten przepis długo się nie zastanawiałam.
Ciasto maślano – śmietankowe z jabłkami
Miałam wielką ochotę na ciasto z jabłkami. Ale miałam też warunki, jakie musi spełniać. Chciałam, żeby było w smaku maślane, delikatne a za razem puszyste jak puch. Przeglądnęłam sporą ilość przepisów, ale jakoś żaden mnie nie zachwycił.
Pluszki – rosyjskie bułeczki drożdżowe
Nigdy wcześniej nie myślałam, że kiedyś zakocham się w cieście drożdżowym. Bo przecież tak trudno się je robi i jest takie kapryśne. Otóż to kłamstwo! Wg. mnie nie ma nic prostszego. Uwielbiam robić drożdżowe wypieki i cieszyć się tym wspaniałym zapachem jaki rozchodzi się po domu podczas pieczenia.
Jabłecznik półfrancuski
Zawsze lubiłam ciasta z jabłkami. Najbardziej chyba ten zapach rozchodzący się po domu, gdy ciasto się piecze. Kruchość ciasta i smak cynamonu sprawia, że chce się sięgać po następny i następny kawałek. A to, że niektórym kojarzy się z jesienią? Cóż, wiosna to czas, gdy dni deszczowych i pochmurnych również nie brakuje.
Muffiny jak pączki
Co prawda tłusty czwartek dawno już za nami ale ja skusiłam się na te muffiny. Są proste w wykonaniu – zresztą jak każde muffiny. Myliłby się każdy, kto pomyśli, że smakują jak nasze pączki. Nie, raczej jak amerykańskie donaty.
Serowe spiralki z nadzieniem orzechowym
Gdy zobaczyłam ten przepis, w pierwszej chwili mnie nie zachwycił, ale mimo to postanowiłam spróbować, ze względu na wygląd ciasteczek. Fajne, niezbyt wielkie spiralki przypominające rogaliki. Okazały się bardzo proste w wykonaniu. W smaku przepyszne. Przepis pochodzi z książki Hilaire Walden ‘Ciastka, ciasteczka i babeczki’. Polecam, bo są rewelacyjne!