Muffiny jak pączki

4.64 avg. rating (92% score) - 11 votes

Co prawda tłusty czwartek dawno już za nami ale ja skusiłam się na te muffiny. Są proste w wykonaniu – zresztą jak każde muffiny. Myliłby się każdy, kto pomyśli, że smakują jak nasze pączki. Nie, raczej jak amerykańskie donaty.

Muffiny jak pączkiSą maślane, chrupiące z zewnątrz i  puchate w środku. A do tego cudnie pachną. Polecam w szczególności fanom cynamonu!
Przepis zaczerpnięty z bloguMoje Wypieki’. Niewielkie zmiany zaznaczyłam  w nawiasach. Polecam!

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (dałam trochę mniej niż pół)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka

Do obtoczenia:

  • 60g roztopionego masła
  • 1/3 – 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim wszystkie mokre. Zawartość obu naczyń zmieszać razem tylko do połączenia składników. Formę do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Jeśli używamy metalowej formy na muffinki, należy ja wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 180°C przez 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Ciepłe muffiny wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Muffiny jak pączki

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Muffiny i babeczki, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *