Łatwość wykonania muffinek sprawia, że uwielbiam je robić. Szczególnie wtedy, gdy już jestem zmęczona pieczeniem bardziej wymagających ciast. Dzisiejsze muffiny są cudownie pachnące, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Wszyscy Ci, którzy lubią ciasta marchewkowe i szarlotki nie będą zawiedzeni, bo tu znajdą oba ciasta w jednym!:) W sam raz na nadchodzącą jesień. Polecam!
Przepis pochodzi z książki ‘Muffinki’.
Składniki na 16 muffinek:
- 180g mąki
- 100g cukru (dałam drobny brązowy)
- opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- duże jabłko
- 2 średnie marchewki
- 60g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Marchewki umyć i obrać. Zetrzeć jabłko i marchewki na tarce z grubymi oczkami.
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. W drugim naczyniu wymieszać roztopione masło z mlekiem i jajkami. Zawartość obu naczyń połączyć tak, aby wszystkie składniki były mokre. Na koniec dodać jabłko, marchewkę i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 5 minut, wyjąć z foremek i ostudzić do końca na kratce.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Muffinki przepyszne i zdrowe!! Dziękuję 🙂
Cieszę się, że przepis się przydał. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
Dzisiaj zrobiłam i wyszły rewelacyjne:) lekkie i smaczne.
Zrobilam dzisiaj i jak dla mnie sa super!!! Polecam! Nastepne beda chyba te z niespodzianka w srodku :))
Bardzo się cieszę, polecam te z niespodzianką, są przepysze.
Pozdrawiam!:)
Myśląc o surowej marchewce, jabłku i kokosie jakoś sobie tego połączenia zupełnie nie wyobrażam, ale widząc te cudne muffiny od razu jestem pewna, że smakują pysznie 🙂
No, może połączenie zaskakujące, ale smak przepyszny!:)
Pozdrawiam:)
Ile dobrości może kryć się w jednej muffince:)
Prawda?:)
Pozdrawiam!
Ciekawy przepis. Kokos lubię, marchewkę lubię, jabłka też lubię, więc muffinki w sam raz dla mnie 🙂
Pozdrawiam gorąco 🙂
Świetne muffinki, na pewno smakują znakomicie. 🙂 Trzeba będzie wypróbować!
wrzuciłam do zakładki “ulubione” 😉 Na bank je zrobię 🙂
Muffiny z marchewką i jabłkiem, zdrowe jak surówka, ale smaczniejsze! 😉
no tak!
ja tu dopiero spóźnioną bułeczkę na śniadanko wsuwam, a tu proszę jakimi smakołykami kusisz:)
pozdrawiam:)
Bo ja lubię kusić:)
A już wiem… chodziło o cynamon…
tak, cynamon, już poprawiłam i dziękuję za zwrócenie uwagi!
Pozdrawiam
Właśnie zabrałam się za przepisywanie przepisu i utknęła przy składnikach poz.7 jedna łyżeczka, ale czego? . Przepis wygląda na ciekawy, muffinki z pewnoscią będą pyszne i mam zamiar jeszcze dziś go wypróbować. Pozdrawiam cieplutko.
fajna przekąska np. do pracy:))
nooo:)
dołączą chyba do mojego zbioru muffinkowych przepisów 🙂
Będzie mi niezmiernie miło:)
ciekawy przepis :), już czuję ten zapach
zatęskniłam za zapachem słodkich muffinek, chyba pora je upiec:-)