Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

by

w przepisy na: , ,

Uwielbiam lato. Takie prawdziwe, ciepłe, nie to zimne i deszczowe. A w lecie uwielbiam owoce sezonowe. W dzisiejszych czasach przez cały rok możemy kupić prawie wszystkie owoce, ale one nie smakują tak, jak te w lecie właśnie. Objadam się nimi do syta, bo niestety szybko się kończą. Dlatego postanowiłam zrobić iście letnią tarę. Mój ulubiony czekoladowy spód, doskonale pasuje do jagód, a delikatna masa, która przypomina troszeczkę lekki sernik, dopełnia całość. Idealnie komponuje się w jedno… Prawie zero wysiłku, a raj dla Waszego podniebienia gwarantowany! Musicie spróbować, póki są jeszcze jagody. Polecam bardzo!

Jak nie ta, to może któraś inna moja tarta Cię skusi?

Tarta z jagodami

Składniki na spód:

  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody

Do misy miksera przesiać mąkę i kakao, dodać sól i pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać zimną wodę. Formę do tarty o średnicy 24cm wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blaszki i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie na spód wyłożyć folię aluminiową, na nią wysypać kulki ceramiczne (lub fasole, groch, aby dociążyć ciasto, podczas pieczenia nie będzie się odkształcać i wybrzuszać) i piec spód w temperaturze 190°C przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zdjąć folię.

Dodatkowo:

  • około 300 – 400g jagód (dałam więcej, ale wg mnie było za dużo)
  • 400ml kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 jajka

Jagody umyć, przebrać i osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać i połączyć ze śmietaną. Jagody wysypać na podpieczony spód, zalać masą śmietankowo – jajeczną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut, aż śmietana się zetnie na całości (po lekkim dotknięciu powinna sprężynować). Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Tarta z jagodami

Smacznego!

 

Spójrz też na te przepisy:


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

43 Komentarze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena
Magdalena
3 lata temu

Można dać 18 procentową śmietanę

Lidia
Lidia
6 lata temu

Czy dodanie mrożonych jagód nie wpłynie na ciasto lub na jego masę?Czy robiłaś z innymi owocami tą tartę?Bardzo mnie kusi, a mam jagody tylko mrożone i trochę się obawiam, czy nie będzie glajdy, ciapy

Ewa
7 lata temu

Czy można zrobić z innymi owocami?Własnie mi czerwone porzeczki dojrzały w ogródku.

Ewa
7 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Dzięki😊Idę zbierać.😊

Kasia
Kasia
9 lata temu

A u mnie tyle jagód i nie wiedziałam co z nich zrobić. Teraz muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

Małgosia
Małgosia
10 lata temu

Czy jagody i masę śmietanowo-jajeczną wylewam na podpieczony spód ostudzony czy może być gorący ?

Małgosia
Małgosia
10 lata temu
Odpowiedź do  Małgosia

Ostatecznie zrobiłam na gorącym. Aha, użyłam borówek a nie jagód. Ciasto udało się i jest bardzo smaczne. Piekłam 35 minut w piekarniku elektrycznym, grzałka góra dół, na środkowej półce, temp. 190 stopni, bez termoobiegu. Studziłam przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, nie wyciągałam ciasta od razu.

M.
M.
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

To ciasto jest wspaniałe na lato. Robiłam je już kilka razy. Zawsze z borówkami. Jest tak proste w wykonywaniu, potrzeba niedużo składników a efekt jest genialny. Następnym razem do borówek chcę dodać banana. Dziękuję za przepis, za inspirację.

Sabina
Sabina
10 lata temu

Jak tylko zobaczyłam tą tarte to wiedziałam że muszę ja zrobić i to na już:) dobrze ze mam mrożone jagody ..wyszła meeeega pyszna!!dziękuję!!

Ana38
Ana38
10 lata temu

Witam. Dzisiaj odkrylam Twój blog. Ciasta maja bardzo wyjatkowy wyglad. Chcialam spytac, czy do ciasta jagodowego moge uzyc jagód mrozonych. Przepraszam za bledy, ale pisze na klawiaturze obcokrajowej. Pozdrawiam

Ana38
Ana38
10 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Dzieki za tak szybka odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Jedzac to ciasto, czuc jest smietane bardzo czy nie? Pytam bo mój maz nie lubi smietany i jesli nie jest czuc bardzo, to bedzie jadl. Pozdrawiam

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
11 lata temu

Niestety tarta mi nie wyszła:( Mimo, że trzymałam ją w piekarniku 43 minuty, to masa nie zastygła i rozpływała się na talerzu 🙁 W smaku oczywiście była bardzo dobra, ale wizualnie wyglądała jak jedna wielka “pulta” 😉 Zastanawiam się czy dałam dobrą śmietanę – kupiłam taką 12% z napisem do zup i sosów – o taką chodziło?

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
11 lata temu
Odpowiedź do  Asiek

Jagody mam, spróbuję jeszcze raz i dam znać 😉

Aleksandra Pająk
Aleksandra Pająk
11 lata temu

Dziękuję za przepis! Piekłam ją już trzy razy i za każdym razem myślałam sobie, ” jak to dobrze,że ta “Słodka Babeczka” tak dobrze piecze”.Tarta jagodowa jest hitem tego lata!!!

Pieguska
11 lata temu

Tarta z tego przepisu jest PRZEPYSZNA! Czekoladowa, krucha, delikatna i jeszcze borówki – świetny przepis polecam 🙂 Najlepszy przepis na tartę 🙂

Elizabeth
Elizabeth
11 lata temu

Wczoraj zrobiłam, jest REWELACYJNA tzn. była 😉 bo już jej nie ma 🙂
Dzięki za super przepis!

marta
11 lata temu

Tarta jest jednym słowem boska…piękna.

Kas999
Kas999
11 lata temu

Tarta już w piekarniku. To mój debiut tartowy.

Marta
11 lata temu

Cudna!!!!

Majana
11 lata temu

Ależ ona jest cudownie fioletowa, pełna jagód, wspaniała! 🙂
Joasiu, chętnie bym wpadła na kawałeczek tej tarty.
Pozdrowionka.

Marlena
Marlena
11 lata temu

Tarta jagodowa pycha! 🙂 Wczoraj zrobiłam i wszystkim smakowało 🙂 a to pierwsza robiona tarta w moim życiu 🙂 Dziękuję za przepis 🙂 Na pewno będę ją często robiła 🙂

amaranthrose
11 lata temu

Z taką ilością jagód musiała być pyszna:)

kaśka
kaśka
11 lata temu

acha – zamiast śmietany po swojemu użyłam 500g serka 0% firmy Mlekoma “emilki” a na spodzie zamiast mąki pszennej użyłam mąki kukurydzianej i wyszło jak ta lala ….

kaśka
kaśka
11 lata temu

pomysł dobry wykonanie szybkie i łatwe a smakuje bajecznie

Iga
Iga
11 lata temu

Po co te kulki ceramiczne (groch, fasola)?

zjedz_mnie
11 lata temu

Oj, gdyby ona była w moim zasięgu… 🙂

wedelka
11 lata temu

Jaka apetyczna 🙂

iza
11 lata temu

przepysznie wygląda