Tort Zygzak McQueen z instrukcją krok po kroku.

4.40 avg. rating (87% score) - 43 votes

Nie nie wiem jak to się dzieje, że zawsze mnie podkusi, i zgodzę zrobić się coś, czego nigdy wcześniej nie robiłam i nawet nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Tym razem wyzwanie było duże, bo tort miał być dla małego fana Zygzaka McQueena!!
Nie bardzo wiem, co sobie myślałam zgadzając się na to… 🙂 No ale od czego jest internet? Przeglądnęłam kilka ciekawych stron i mniej więcej miałam obraz tego, jak chcę, żeby tort wyglądał. Ale do tego, żeby tak wyglądał, jak sobie wymyśliłam, droga była dłuuuuga. Powiem tylko tyle, że warto było, bo choć jestem świadoma wielu niedociągnięć, to jestem też bardzo dumna z tego tortu! Czy jest trudny? Nie wiem, ale na pewno wymaga cierpliwości i dokładności. Postarałam się też o instrukcję obrazkową dla Was, jeśli ktoś miałby ochotę się zmierzyć z wyzwaniem.
A jak wyszło zobaczcie i oceńcie sami 🙂
P.S. Bardzo pomocny był mój domowy prywatny inżynier, który czuwał nad prawidłowymi proporcjami i pomagał wycinać tort i dzielnie wałkował masę, bo ja nie miałam już siły 🙂 Dziękuję kochanie!! 🙂

Tort ZygZak McQueen - krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 10 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 1,5 szklanki* mąki pszennej + 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno blaszki o wymiarach 37×25 cm (najlepiej z odpinanym bokiem, jak w tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 175 – 180°C przez około 35 – 40 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np. na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy lub cztery blaty (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z blatów nasączyć.

Do nasączenia:

  • szklanka lekkiej herbaty
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa:

  • 6 serków mascarpone po 250g każdy
  • 750ml śmietanki kremowej
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady

Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać 300ml kremówki i podgrzać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady (należy od czasu do czasu pomieszać masę). Rozpuszczoną masę czekoladową schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej prze całą noc.
Mascarpone, kremówkę i masę czekoladową ubić razem na puszystą masę.
Pierwszy blat tortu ułożyć na dużej podkładce, posmarować częścią masy (najlepiej podzielić sobie masę na równe części, wtedy warstwy będą równe), przykryć drugim blatem, na to znów wyłożyć masę, przykryć trzecim blatem, znów wyłożyć masę i przykryć ostatnim blatem. Ostatniego blatu i boków tortu nie smarujemy kremem.
I teraz zaczyna się zabawa z wycinaniem 🙂 .
Musimy określić, jak duży ma być nasz Zygzak. Ja zwęziłam swój prostokątny biszkopt o około 7cm, i skróciłam o około 5 cm. Z kawałków które zostały uformowałam kabinę oraz nadałam wstępny kształt autku. Wszystko pokazane jest w instrukcji obrazkowej, wydaje mi się, że lepiej nie da się tego opisać, jak właśnie poprzez zdjęcia z kolejnych etapów pracy.
Po przełożeniu masą i wstępnym uformowaniu kabiny i boków należy tort mocno schłodzić. Następnie pościnać odpowiednio boki, zaoblić kabinę, wyciąć uśmiech Zygzaka i wytaliować autko zgodnie z posiadanym wzorem oraz wyciąć dziury na koła.
Gdy mamy już nadany pożądany kształt, musimy jeszcze autko “wytynkować”. Czynność ta jest o tyle ważna, ponieważ od tego zależy końcowy wygląd tortu.

Do obłożenie (“wytynkowania”) tortu:

  • 400g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Gotową masą dokładnie i bardzo starannie wysmarować tort. Przed położeniem lukru plastycznego tort schłodzić w lodówce.

Lukier plastyczny przed wałkowaniem należy ugnieść jak plastelinę, aby stał się bardziej miękki i elastyczny (ja tego nie zrobiłam i pierwsza próba położenia go na tort zakończyła się fiaskiem i panicznym ściąganiem masy z tortu). Rozwałkować na duży kawałek (znacznie większy niż nasz tort). Nie należy wałkować zbyt cienko, bo lukier podrze się przy nakładaniu. Rozwałkowany lukier nałożyć na tort i dość szybkimi ruchami powciskać go we wszystkie wgłębienia i szczeliny naszego autka, jednocześnie starając się wygładzać go. Zbędny lukier odciąć (na całe autko rozwałkowałam 1kg masy i trochę mi jej zostało). Wygładzić wszystkie nierówności i udekorować autko zgodnie z posiadanym wzorem lub wg. inwencji własnej.
Koła zostały zrobione z ciastek “hit” obłożonych lukrem. Poszczególne elementy dekoracyjne przyklejałam do autka na białko, można tez zrobić lekki lukier i przyklejać na niego, lub zaopatrzyć się w specjalny klej do lukru.

szklanka = 250ml

Tort ZygZak McQueen - krok po krokuNajważniejsze, to mieć projekt 🙂

Tort ZygZak McQueen - krok po krokuWstępna konstrukcja Zygzaka.

Tort ZygZak McQueen - krok po krokuI już podocinany, zaoblony i gotowy do “otynkowania”.

Tort ZygZak McQueen - krok po krokuOtynkowany i wygładzony.

Tort ZygZak McQueen - krok po krokuNakładanie masy to najtrudniejsza część całego tortu – przynajmniej jak dla mnie.

Tort ZygZak McQueen - krok po krokuI jest efekt końcowy 🙂 .

Powodzenia!!

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

96 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia
Emilia
7 miesięcy temu

Bardzo dziękuję za przepis. Robilam krok po kroku tak jak napisane, wyszedl piekny i pyszny. Synkowie zachwyceni! Dziadkowie pod wrażeniem. Jeszcze raz wielkie dzięki! Zdjęcie nie chce sie załączyć choć próbuję. Trudno. Pozdrawiam i dziękuję. P. S. Robilam tort po raz pierwszy w życiu 💪

Andi3
Andi3
1 rok temu

Nie potrafie rysowac, czy mozesz podzielic sie projektem, szkicem? Bardzo prosze

Mimika
Mimika
3 lat temu

Hej, jak zrobić aby masa była gładka mms biszkopcie? Masa musi być gruba? Czy ona jest przyklejona nas jakieś masie czy bezpośrednio na biszkopcie? 🙂😊

Sylwia
Sylwia
3 lat temu

A u mnie pytanie jak mam go pokroic?? Hehe

Ireczka80
Ireczka80
4 lat temu

Udało się! Mój pierwszy tort z lukrem plastycznym. Dziękuję bardzo za inspiracje i instrukcję 👍

Gosia
Gosia
3 lat temu
Reply to  Asiek

Witam a gdzie pani kupowała masę plastyczna czy to jesteśmy to samo co masa cukrowa

Bb
Bb
4 lat temu

Witam, na ile osób był ten tort? Na 20 wystarczy czY trzeba zrobić większy biszkopt?

Bb
Bb
4 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję!

Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Witam! Tort jest cudowny i przepiękny, więc postanowiłam go zrobić dla synka. Mam tylko kilka pytań odnośnie masy… Chodzi o to czy mascarpone, kremówkę trzeba osobno ubić w naczyniach, a później razem połączyć i dodać masę czekoladową, czy po prostu do jednej miski włożyć mascarpone, wlać kremówkę i masę czekoladową i wszystko razem ubić? Bardzo boję się, że ta masa może się zwarzyć i stąd te pytania. A i jeszcze jedno… w jakiej temperaturze powinny być te składniki do masy, mogą być prosto z lodówki? Czy masę czekoladową trzeba podgrzać przed dodaniem? Z góry dziękuje za odpowiedź…

gunia
gunia
4 lat temu

Tort bajka. Będę robiła. Moje pytanie czy moge przełożyć biszkopt dżemem wiśniowym np dodać kawałki czekolady czy to rozluźni krem i warstwy nie będą się tak trzymać jak powinny?

Paulina
Paulina
4 lat temu

Witam, tort cudowny! Mam pytanie ile masy kupić białej i ile zółtej. Bo czerwonej to 750 g, tak? pozdrawiam

klaudia
klaudia
5 lat temu

a skąd wzięła Pani rysunki zygzaka ? szukam szkic samochodu bokiem i z góry i nie mogę znaleść 🙂

GosiaK
GosiaK
4 lat temu
Reply to  Asiek

O kurcze
A moglabym prosic do wydruku wzoru bo niestety nie mam takich zdolnosci :-/

Renata
Renata
5 lat temu

Mam jeszcze jedno pytanie.. Czy tą masę do przekładania tortu to pani wszystkie składniki na raz ubijała czy w jakiejś kolejności? 🙂

Renata
Renata
5 lat temu

Witam 🙂 jak Pani ustawia piekarnik do pieczenia biszkoptu? Gora – dół czy inaczej? z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

Aga85
Aga85
5 lat temu

Witam, gdzie kupię lukier plastyczny?

Jola
Jola
5 lat temu

Dziś piekę ten tort, ale nie zygzaka a furgonetkę policyjną. Mam pytanie, czy tort “otynkować” mogę masą? Zostało mi jej sporo po wysmarowaniu blatów i się zastanawiam czy pozostałością mogę otynkować tort?

Jola
Jola
5 lat temu
Reply to  Asiek

Tak też pomyślałam i zrobiłam krem na bazie masła. Tort gotowy, mój pierwszy tort w takim stylu, nie tak piękny jak Twój, ale najważniejsze, że się udał. A nadmiar kremu mascarponkowego pójdzie do ciasta z galaretką 🙂

Jola
Jola
5 lat temu

A ja zapytam, gdzie można kupić takie złote podkładki pod tort?

esiczek
esiczek
5 lat temu

Witam. Piękny tort. Mam pytanie, czy lukier się nie rozpuszcza na masie na bazie kremówki i mascarpone? Myślałam, że musi to być masa maślana.

andzius6
andzius6
5 lat temu

Witam 🙂 Mam zamiar robić torcik dla synka. Mogę prosić przepis na lukier?

milesiaaa
milesiaaa
5 lat temu
Paulette
Paulette
5 lat temu
Reply to  milesiaaa

O super. Bardzo się przyda 🙂

Paulette
Paulette
5 lat temu

Torcik wyszedł mega. 🙂 Planuje synkowi tez zrobić na 1 urodzinki taki torcik zygzaka. Posiada Pani może szablon? Jeśli tak to była bym bardzo wdzięczna jeśli Pani by mi wysłała go. 🙂 Moj mail paulettka@spoko.pl

pytanie o przepis z Zygzak
pytanie o przepis z Zygzak
5 lat temu

Witam mam pytanie, czy byłaby szansa na podanie składu masy która został oblozony Zygzak? Z góry dziękuje.

Gosia
Gosia
3 lat temu

Witam czy masa plastyczna a masa cukrowa to to samo

ewa
ewa
6 lat temu

Dzisiaj czas na mojego zygzaka, biszkopt już czeka. Mam tylko pytanie o te kartki białe podłożone pod tort na czas tynkowania, czy to zwykły blok? Czy bez problemu wyciągne je pózniej, nie namokną? Ale mam stres przed tym tortem 🙂 gdyby nie Pani blog nigdy bym się sama nie podjęła… pozdrawiam!

ewa
ewa
6 lat temu
Reply to  Asiek

Witam ponownie, nie wiem jak dodać zdjęcie 🙂 da się jakoś?

ewa
ewa
6 lat temu

Potrzebuje zrobić taki torcik na ok 20 osób, czy ten podany przez Panią wystarczy czy zrobić większy?

ewa
ewa
6 lat temu

Witam, czym wycieniowała pani te płomienie?

ewa
ewa
6 lat temu
Reply to  Asiek

A myśli Pani, że uda mi się to zrobic barwnikiem w proszku za pomocą pędzelka i odrobiny wody?

ewa
ewa
6 lat temu

Witam, jak pani wycieniowała te płomienie?

Karola
Karola
6 lat temu

Czegoś takiego właśnie szukałam

Julka
Julka
6 lat temu

Jestem w trakcie robienia tortu auto. Mam już blaty (zrobiłam z murzynka bo bałam się że biszkopt się rozleci) i chciałabym jutro rano zrobić krem i bawić się w dekorowanie tynkowanie wycinanie itp. Nie jesem najlepsza w kremach. Nawet do normalnych okrągłych tortów zawsze wychodzą za płynne. Potrzebuje taki krem, który będzie zwarty ale jednocześnie dosyć lekki bo murzynek już jest zatykający sam w sobie. Urodziny są jutro, więc nie mam czasu zostawić tego kremu na długi czas (max na 1h). Masz jakiś pomysł? Ja próbowałam zrobić krem z tortu praga na mojewypieki, ale jest baaardzo ciężki i tłusty. Absolutnie… Czytaj więcej »

mama
mama
6 lat temu

Witam ma pani jeszcze może ten wzór na kartce? była bym wdzięczna jak by mi go pani zeskanowała bo nie umię znalesc a nie mam talentu plastycznego niestety

Kuchnia Ilony
Kuchnia Ilony
6 lat temu

Piękny. Właśnie planuję urodzinki synka, który kocha Auta. Cieszę się, że znalazłam tą instrukcję zmontowania tortu <3
Pozdrawiam

mania1940
mania1940
6 lat temu

Byłaby szansa otrzymania od Pani projektu?;-)
Próbuję zrobić sama, ale nie wychodzi;-(

agnes111182
agnes111182
6 lat temu

Tort wyszedł wyśmienicie 🙂 Syn był zachwycony 🙂 Dziękuję

ewa
ewa
6 lat temu

Jest rewelacyjny! Ale nie wiem czy na moje siły.. co to by była za radość gdybym zrobiła coś tak pięknego dla mojego synka na 2 urodziny. Podziwiam i zazdroszcze talentu!

Elunia12
Elunia12
5 lat temu
Reply to  Asiek

Witam Pani Asiu , tort przepiękny gratuluję talentu , mam pytanie jak duży jest to auto cars , na ile osob mi wystarczy i ile może ważyć

celka
celka
6 lat temu

tort się udał na 100%

celka
celka
6 lat temu

mam pytanko,gdy położyła Pani lukier to tworzą sie takie fałdy jak na sukience,jak je wygładzić? i czy posmarowac czymś gotowy samochód żeby miał taki ładny połysk.
Robie tort na 10 .01 i aż się boooooję.

celka
celka
6 lat temu
Reply to  Asiek

dziękuję ślicznie,zobaczymy co z tego wyjdzie 😉

Aneta
Aneta
6 lat temu

Może jestem dziwna, ale na mnie największe wrażenie zrobił tort “otynkowany” 🙂 Nigdy nie udało mi się tak przygotować tortu pod masę cukrową i zawsze była to moja największa bolączka 😉

Aneta
Aneta
6 lat temu
Reply to  Asiek

To może jakiś mały tutorial z tynkowania 😉 ?

agnes
agnes
6 lat temu

Arcydzieło 🙂 Mam pytanie,ile tego lukru na pokrycie autka potrzeba,chodzi mi w gramach ponieważ na allegro tak sprzedają 🙂

bc
bc
6 lat temu

Śliczny!!!
Mój synek dałby się pewnie za takiego zabić 😉 My dziś zjedliśmy – tort w kształcie auta, ale nie odbiegał on lekko od moich wyobrażeń, tak samo jak praca z masą plastyczną 🙂

bc
bc
6 lat temu
Reply to  bc

Oczywiście miało być “odbiegał od moich wyobrażeń”

Babcia Ula
Babcia Ula
6 lat temu

Serdeczne podziękowania za wykonanie tej gigantycznej pracy dla mojego wnusia! Nasza wdzięczność nie zna granic ! Życzymy Pani dużo zdrowia i cierpliwości przy wykonywaniu takich dzieł. Wdzięczni dziadkowie Ula i Zbyszek.

kasia R
6 lat temu

Powiem tylko tyle: WOW!

anahitka9
6 lat temu

Świetnie Ci wyszedł!!:)

Beata
Beata
6 lat temu

Prawdziwe dzieło sztuki, aż żal kroić tak piękny tort 🙂

KK
KK
6 lat temu

CUDO!!!!
Pozdrawiam KK

Młoda Mężatka
6 lat temu

Prawdziwe arcydzieło 🙂

Konczi i Szpileczka
6 lat temu

dla mnie takie torty to dzieła sztuki!!

Alicja
Alicja
6 lat temu

Jestem pełna uznania dla autorki dzieła, wielkie brawa!!!

basia
basia
6 lat temu
Reply to  Alicja

Witam

Dziś znów robię torcik budyniowo karmelowy i weszłam na strone co nowego a tu takie autko :), ja takie autko robiłam pare lat temu, też na wzór wzięłam sobie zygzaka z lego duplo 🙂 chętnie sie podziele zdjęciem jeśli można, choć mój niestety gorzej wyglądał – nie mam az takiego talentu, zresztą był to mój pierwszy tort pokrywany lukrem 🙂
ten jest śliczny !

aga
aga
6 lat temu
Reply to  Asiek

bardzo prosze o pomoc chcialam zrobic taki torcik i poraz pierwszy zwarzyl mi sie ten krem czy jest jakis ratunek