Nie nie wiem jak to się dzieje, że zawsze mnie podkusi, i zgodzę zrobić się coś, czego nigdy wcześniej nie robiłam i nawet nie bardzo wiem, jak się do tego zabrać. Tym razem wyzwanie było duże, bo tort miał być dla małego fana Zygzaka McQueena!!
Nie bardzo wiem, co sobie myślałam zgadzając się na to… 🙂 No ale od czego jest internet? Przeglądnęłam kilka ciekawych stron i mniej więcej miałam obraz tego, jak chcę, żeby tort wyglądał. Ale do tego, żeby tak wyglądał, jak sobie wymyśliłam, droga była dłuuuuga. Powiem tylko tyle, że warto było, bo choć jestem świadoma wielu niedociągnięć, to jestem też bardzo dumna z tego tortu! Czy jest trudny? Nie wiem, ale na pewno wymaga cierpliwości i dokładności. Postarałam się też o instrukcję obrazkową dla Was, jeśli ktoś miałby ochotę się zmierzyć z wyzwaniem.
A jak wyszło zobaczcie i oceńcie sami 🙂
P.S. Bardzo pomocny był mój domowy prywatny inżynier, który czuwał nad prawidłowymi proporcjami i pomagał wycinać tort i dzielnie wałkował masę, bo ja nie miałam już siły 🙂 Dziękuję kochanie!! 🙂
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek (osobno żółtka i białka)
- 1,5 szklanki* mąki pszennej + 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki drobnego cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno blaszki o wymiarach 37×25 cm (najlepiej z odpinanym bokiem, jak w tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 175 – 180°C przez około 35 – 40 minut, lub do tzw suchego patyczka. Jeśli macie problem z opadającym biszkoptem, należy po wyjęciu go z piekarnika upuścić na miękką powierzchnię (np. na poskładany koc leżący na podłodze) z wysokości ok 60 cm. Nie bójcie się tego, jest to genialny sposób na nieopadanie biszkoptu i zapewniam Was, że działa. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy lub cztery blaty (najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy dużo łatwiej się go kroi). Każdy z blatów nasączyć.
Do nasączenia:
- szklanka lekkiej herbaty
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa:
- 6 serków mascarpone po 250g każdy
- 750ml śmietanki kremowej
- 300g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać 300ml kremówki i podgrzać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady (należy od czasu do czasu pomieszać masę). Rozpuszczoną masę czekoladową schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej prze całą noc.
Mascarpone, kremówkę i masę czekoladową ubić razem na puszystą masę.
Pierwszy blat tortu ułożyć na dużej podkładce, posmarować częścią masy (najlepiej podzielić sobie masę na równe części, wtedy warstwy będą równe), przykryć drugim blatem, na to znów wyłożyć masę, przykryć trzecim blatem, znów wyłożyć masę i przykryć ostatnim blatem. Ostatniego blatu i boków tortu nie smarujemy kremem.
I teraz zaczyna się zabawa z wycinaniem 🙂 .
Musimy określić, jak duży ma być nasz Zygzak. Ja zwęziłam swój prostokątny biszkopt o około 7cm, i skróciłam o około 5 cm. Z kawałków które zostały uformowałam kabinę oraz nadałam wstępny kształt autku. Wszystko pokazane jest w instrukcji obrazkowej, wydaje mi się, że lepiej nie da się tego opisać, jak właśnie poprzez zdjęcia z kolejnych etapów pracy.
Po przełożeniu masą i wstępnym uformowaniu kabiny i boków należy tort mocno schłodzić. Następnie pościnać odpowiednio boki, zaoblić kabinę, wyciąć uśmiech Zygzaka i wytaliować autko zgodnie z posiadanym wzorem oraz wyciąć dziury na koła.
Gdy mamy już nadany pożądany kształt, musimy jeszcze autko “wytynkować”. Czynność ta jest o tyle ważna, ponieważ od tego zależy końcowy wygląd tortu.
Do obłożenie (“wytynkowania”) tortu:
- 400g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Gotową masą dokładnie i bardzo starannie wysmarować tort. Przed położeniem lukru plastycznego tort schłodzić w lodówce.
Lukier plastyczny przed wałkowaniem należy ugnieść jak plastelinę, aby stał się bardziej miękki i elastyczny (ja tego nie zrobiłam i pierwsza próba położenia go na tort zakończyła się fiaskiem i panicznym ściąganiem masy z tortu). Rozwałkować na duży kawałek (znacznie większy niż nasz tort). Nie należy wałkować zbyt cienko, bo lukier podrze się przy nakładaniu. Rozwałkowany lukier nałożyć na tort i dość szybkimi ruchami powciskać go we wszystkie wgłębienia i szczeliny naszego autka, jednocześnie starając się wygładzać go. Zbędny lukier odciąć (na całe autko rozwałkowałam 1kg masy i trochę mi jej zostało). Wygładzić wszystkie nierówności i udekorować autko zgodnie z posiadanym wzorem lub wg. inwencji własnej.
Koła zostały zrobione z ciastek “hit” obłożonych lukrem. Poszczególne elementy dekoracyjne przyklejałam do autka na białko, można tez zrobić lekki lukier i przyklejać na niego, lub zaopatrzyć się w specjalny klej do lukru.
szklanka = 250ml
Najważniejsze, to mieć projekt 🙂
Wstępna konstrukcja Zygzaka.
I już podocinany, zaoblony i gotowy do “otynkowania”.
Otynkowany i wygładzony.
Nakładanie masy to najtrudniejsza część całego tortu – przynajmniej jak dla mnie.
I jest efekt końcowy 🙂 .
Powodzenia!!
Jaki krem może jeszcze pasować do tortu? 😉
Dzień dobry, czy do tego tortu będzie pasował inny krem? 😉
Bardzo dziękuję za przepis. Robilam krok po kroku tak jak napisane, wyszedl piekny i pyszny. Synkowie zachwyceni! Dziadkowie pod wrażeniem. Jeszcze raz wielkie dzięki! Zdjęcie nie chce sie załączyć choć próbuję. Trudno. Pozdrawiam i dziękuję. P. S. Robilam tort po raz pierwszy w życiu 💪
Bardzo się cieszę, że wskazówki się przydały i tort się udał. Możesz wstawić zdjęcie na moim FB (https://www.facebook.com/slodkie.przepisy)
Nie potrafie rysowac, czy mozesz podzielic sie projektem, szkicem? Bardzo prosze
Nie mam takiego szkicu, miałam tylko to, co widać na zdjęciach, zrobione na bazie zdjęć z internetu. Nic więcej.
Hej, jak zrobić aby masa była gładka mms biszkopcie? Masa musi być gruba? Czy ona jest przyklejona nas jakieś masie czy bezpośrednio na biszkopcie? 🙂😊
Biszkopt musi być “otynkowany” masą maślaną. Jest to opisane we wpisie. Masa plastyczna nie może być zbyt cienko rozwałkowana, bo się będzie rwać.
A u mnie pytanie jak mam go pokroic?? Hehe
Udało się! Mój pierwszy tort z lukrem plastycznym. Dziękuję bardzo za inspiracje i instrukcję 👍
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam!
Witam a gdzie pani kupowała masę plastyczna czy to jesteśmy to samo co masa cukrowa
Witam, na ile osób był ten tort? Na 20 wystarczy czY trzeba zrobić większy biszkopt?
To całkiem duży tort, wystarczy spokojnie na 30 osób 🙂
Dziękuję!
Witam! Tort jest cudowny i przepiękny, więc postanowiłam go zrobić dla synka. Mam tylko kilka pytań odnośnie masy… Chodzi o to czy mascarpone, kremówkę trzeba osobno ubić w naczyniach, a później razem połączyć i dodać masę czekoladową, czy po prostu do jednej miski włożyć mascarpone, wlać kremówkę i masę czekoladową i wszystko razem ubić? Bardzo boję się, że ta masa może się zwarzyć i stąd te pytania. A i jeszcze jedno… w jakiej temperaturze powinny być te składniki do masy, mogą być prosto z lodówki? Czy masę czekoladową trzeba podgrzać przed dodaniem? Z góry dziękuje za odpowiedź…
Wszystko jest dokładnie opisane i tego należy się trzymać, a na pewno się uda 🙂
“Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać 300ml kremówki i podgrzać, do całkowitego rozpuszczenia czekolady (należy od czasu do czasu pomieszać masę). Rozpuszczoną czekoladę schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej prze całą noc.
Mascarpone, kremówkę i masę czekoladową ubić razem na puszystą masę.
Pozdrawiam i powodzenia!
Tort bajka. Będę robiła. Moje pytanie czy moge przełożyć biszkopt dżemem wiśniowym np dodać kawałki czekolady czy to rozluźni krem i warstwy nie będą się tak trzymać jak powinny?
Jeśli to jest taki gęsty dżem, to chyba nie powinno być problemu. Kawałki czekolady na pewno nie rozluźnią kremu.
Pozdrawiam.
Witam, tort cudowny! Mam pytanie ile masy kupić białej i ile zółtej. Bo czerwonej to 750 g, tak? pozdrawiam
Czerwonej te 750g powinno wystarczyć, a pozostałych kolorów naprawdę niewiele potrzeba. Jak kupisz 100g opakowanie, to jeszcze Ci zostanie.
Pozdrawiam.
a skąd wzięła Pani rysunki zygzaka ? szukam szkic samochodu bokiem i z góry i nie mogę znaleść 🙂
Rysunki robiłam sama.
O kurcze
A moglabym prosic do wydruku wzoru bo niestety nie mam takich zdolnosci :-/
Przykro mi, ale nie posiadam takiego wzoru do wydruku.
Mam jeszcze jedno pytanie.. Czy tą masę do przekładania tortu to pani wszystkie składniki na raz ubijała czy w jakiejś kolejności? 🙂
Tak jak jest napisane: “Mascarpone, kremówkę i masę czekoladową ubić razem na puszystą masę”. 🙂
Witam 🙂 jak Pani ustawia piekarnik do pieczenia biszkoptu? Gora – dół czy inaczej? z góry dziękuje za odpowiedź 🙂
Jeśli nie jest podane inaczej, zawsze piekę grzałka góra dół.
Witam, gdzie kupię lukier plastyczny?
Najszybciej przez internet.
Dziś piekę ten tort, ale nie zygzaka a furgonetkę policyjną. Mam pytanie, czy tort “otynkować” mogę masą? Zostało mi jej sporo po wysmarowaniu blatów i się zastanawiam czy pozostałością mogę otynkować tort?
Ten krem nie nadaje się, jeśli tort będziesz obkładać lukrem plastycznym. Lukier w zetknięciu z mascarpone i kremówką się “topi”.
Tak też pomyślałam i zrobiłam krem na bazie masła. Tort gotowy, mój pierwszy tort w takim stylu, nie tak piękny jak Twój, ale najważniejsze, że się udał. A nadmiar kremu mascarponkowego pójdzie do ciasta z galaretką 🙂
A ja zapytam, gdzie można kupić takie złote podkładki pod tort?
Ja kupuję w hurtowni, ale są dostępne na allegro.
Witam. Piękny tort. Mam pytanie, czy lukier się nie rozpuszcza na masie na bazie kremówki i mascarpone? Myślałam, że musi to być masa maślana.
Ale ja obłożyłam tort masą maślaną, jest to napisane we wpisie.
Witam 🙂 Mam zamiar robić torcik dla synka. Mogę prosić przepis na lukier?
Niestety, nie mam sprawdzonego przepisu na lukier, ja kupuję gotowy.
http://alfa-img.com/show/car-cake-cutting-template.html
szablony :):):):)
O super. Bardzo się przyda 🙂
Torcik wyszedł mega. 🙂 Planuje synkowi tez zrobić na 1 urodzinki taki torcik zygzaka. Posiada Pani może szablon? Jeśli tak to była bym bardzo wdzięczna jeśli Pani by mi wysłała go. 🙂 Moj mail paulettka@spoko.pl
Szablon robiłam na podstawie zdjęć autka z internetu. Nie mam takiego gotowego szablonu.
Witam mam pytanie, czy byłaby szansa na podanie składu masy która został oblozony Zygzak? Z góry dziękuje.
Witam czy masa plastyczna a masa cukrowa to to samo
Tak.
Dzisiaj czas na mojego zygzaka, biszkopt już czeka. Mam tylko pytanie o te kartki białe podłożone pod tort na czas tynkowania, czy to zwykły blok? Czy bez problemu wyciągne je pózniej, nie namokną? Ale mam stres przed tym tortem 🙂 gdyby nie Pani blog nigdy bym się sama nie podjęła… pozdrawiam!
Kartki są zwykłe, takie jak do drukarki, nigdy nie mam problemu z wyciągnięciem ich. Wszystko na pewno się uda, trzymam kciuki o czekam na efekt końcowy 🙂
Pozdrawiam!
Witam ponownie, nie wiem jak dodać zdjęcie 🙂 da się jakoś?
Niestety, na bloga się nie da, ale wyślij mi na maila, dodam je do galerii na fejsbuku (blog@zuzka.pl)
Potrzebuje zrobić taki torcik na ok 20 osób, czy ten podany przez Panią wystarczy czy zrobić większy?
Wg mnie ten wystarczy, był naprawdę spory.
Witam, czym wycieniowała pani te płomienie?
Jadalnym brokatem.
A myśli Pani, że uda mi się to zrobic barwnikiem w proszku za pomocą pędzelka i odrobiny wody?
Wg mnie nie, woda “rozciapie” lukier plastyczny.
Witam, jak pani wycieniowała te płomienie?
Czegoś takiego właśnie szukałam
Jestem w trakcie robienia tortu auto. Mam już blaty (zrobiłam z murzynka bo bałam się że biszkopt się rozleci) i chciałabym jutro rano zrobić krem i bawić się w dekorowanie tynkowanie wycinanie itp. Nie jesem najlepsza w kremach. Nawet do normalnych okrągłych tortów zawsze wychodzą za płynne. Potrzebuje taki krem, który będzie zwarty ale jednocześnie dosyć lekki bo murzynek już jest zatykający sam w sobie. Urodziny są jutro, więc nie mam czasu zostawić tego kremu na długi czas (max na 1h). Masz jakiś pomysł? Ja próbowałam zrobić krem z tortu praga na mojewypieki, ale jest baaardzo ciężki i tłusty. Absolutnie… Czytaj więcej »
Wszystkie kremy które robię, robię na bazie kremówki i mascarpone. Jeśli dasz więcej mascarpone niż kremówki, krem naprawdę będzie gęsty. Do tego czekolada dodatkowo utwardzi masę. Jeśli boisz się, że mimo to będzie zbyt rzadki, to dodaj żelatynę. Albo zrób krem budyniowy, może on spełni Twoje oczekiwania. Nie mam innej propozycji na krem, ponieważ innych nie stosuję 🙁
Tak czy siak, trzymam kciuki!
Witam ma pani jeszcze może ten wzór na kartce? była bym wdzięczna jak by mi go pani zeskanowała bo nie umię znalesc a nie mam talentu plastycznego niestety
Przykro mi, ale nie mam możliwości zeskanowania.
Piękny. Właśnie planuję urodzinki synka, który kocha Auta. Cieszę się, że znalazłam tą instrukcję zmontowania tortu <3
Pozdrawiam
Byłaby szansa otrzymania od Pani projektu?;-)
Próbuję zrobić sama, ale nie wychodzi;-(
Ale ja nie mam projektu. Miałam takie rysunki jak widać we wpisie i to wszystko. Można też bardzo podobne znaleźć w internecie i wydrukować.
Tort wyszedł wyśmienicie 🙂 Syn był zachwycony 🙂 Dziękuję
Bardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
P.S. Jest szansa na zdjęcie?
Jest rewelacyjny! Ale nie wiem czy na moje siły.. co to by była za radość gdybym zrobiła coś tak pięknego dla mojego synka na 2 urodziny. Podziwiam i zazdroszcze talentu!
Zawsze trzeba próbować!
Pozdrawiam 🙂
Witam Pani Asiu , tort przepiękny gratuluję talentu , mam pytanie jak duży jest to auto cars , na ile osob mi wystarczy i ile może ważyć
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Niestety, nie pamiętam ile ważył tort (może ok 3,5-4 kg), ale na pewno dość sporo. Jest na podkładce 30x40cm, więc jest całkiem spory. Wg mnie spokojnie wystarczy dla 20 osób. A może i więcej…
tort się udał na 100%
Bardzo się cieszę 🙂
mam pytanko,gdy położyła Pani lukier to tworzą sie takie fałdy jak na sukience,jak je wygładzić? i czy posmarowac czymś gotowy samochód żeby miał taki ładny połysk.
Robie tort na 10 .01 i aż się boooooję.
Podczas nakładania lukru trzeba od razu te fałdy wygładzać, równomiernie, bo potem się już nie da. Wygładzałam ręką, ale są do tego takie specjalne packi (ja akurat nie mam). Jak się dobrze wygładzi, to tak właśnie lukier się błyszczy.
dziękuję ślicznie,zobaczymy co z tego wyjdzie 😉
Może jestem dziwna, ale na mnie największe wrażenie zrobił tort “otynkowany” 🙂 Nigdy nie udało mi się tak przygotować tortu pod masę cukrową i zawsze była to moja największa bolączka 😉
Hahaha! Nie jesteś dziwna, bo wiem, jakie to ważne i wcale nie łatwe 🙂 Cieszę się, że mi się udało zrobić wrażenie na kimś 🙂
Pozdrawiam!
To może jakiś mały tutorial z tynkowania 😉 ?
Ojjj… Byłby bardzo , bardzo nudny, bo to po prostu nic innego, jak cierpliwe gładzenie i gładzenie i gładzenie… aż będzie ok 🙂
Arcydzieło 🙂 Mam pytanie,ile tego lukru na pokrycie autka potrzeba,chodzi mi w gramach ponieważ na allegro tak sprzedają 🙂
Na pewno ponad pół kg, myślę, że jakieś 700g.
Śliczny!!!
Mój synek dałby się pewnie za takiego zabić 😉 My dziś zjedliśmy – tort w kształcie auta, ale nie odbiegał on lekko od moich wyobrażeń, tak samo jak praca z masą plastyczną 🙂
Oczywiście miało być “odbiegał od moich wyobrażeń”
Serdeczne podziękowania za wykonanie tej gigantycznej pracy dla mojego wnusia! Nasza wdzięczność nie zna granic ! Życzymy Pani dużo zdrowia i cierpliwości przy wykonywaniu takich dzieł. Wdzięczni dziadkowie Ula i Zbyszek.
Cała przyjemność po mojej stronie! Radość Mikołajka wynagrodziła “trudy” 🙂 I bardzo mi miło gościć tu Babcię mojego ulubionego małego sąsiada 🙂
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam!
Powiem tylko tyle: WOW!
Świetnie Ci wyszedł!!:)
Prawdziwe dzieło sztuki, aż żal kroić tak piękny tort 🙂
CUDO!!!!
Pozdrawiam KK
Prawdziwe arcydzieło 🙂
dla mnie takie torty to dzieła sztuki!!
Jestem pełna uznania dla autorki dzieła, wielkie brawa!!!
Witam
Dziś znów robię torcik budyniowo karmelowy i weszłam na strone co nowego a tu takie autko :), ja takie autko robiłam pare lat temu, też na wzór wzięłam sobie zygzaka z lego duplo 🙂 chętnie sie podziele zdjęciem jeśli można, choć mój niestety gorzej wyglądał – nie mam az takiego talentu, zresztą był to mój pierwszy tort pokrywany lukrem 🙂
ten jest śliczny !
Dziękuję za miłe słowa. Chętnie zobaczę zdjęcie. Prześlij na maila blog@zuzka.pl
bardzo prosze o pomoc chcialam zrobic taki torcik i poraz pierwszy zwarzyl mi sie ten krem czy jest jakis ratunek
Podobno można lekko podgrzać, ale ja tego nigby nie robiłam…