Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

4.67 avg. rating (93% score) - 42 votes

Wiem, wiem, śliwki to sygnał, że zbliża się jesień, a przecież mamy środek lata. Ale ja tak bardzo lubię śliwki, że jak tylko pojawiają się na straganach, to nie mogę się im oprzeć. Zajadam się nimi do bólu (oj, dosłownie) i nie mam ich dość. Tak jakbym chciała najeść się na zapas. Dlatego właśnie dziś u mnie gości ciacho śliwkowe. Zwykłe, bez szaleństwa i kombinacji, ale za to jakie dobre. Zapraszam na kruchutkie ciasto z soczystą śliwką i pyszną, cynamonową kruszonką. No i oczywiście polecam!

Przepis pochodzi ze starych notatek, nie była podana wielkość blaszki i moje ciasto wyszło jak dla mnie troszkę za wysokie. W tym przepisie podaję większy rozmiar blaszki niż ja użyłam.

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki (280g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 2 jajka
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190g masła
  • śliwki (około 0,7kg)

Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i jajka, rozetrzeć razem, następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Spód blaszki wyłożyć ciastem. Na wierzchu poukładać ściśle śliwki, rozcięciem do góry, tak aby zakryć całe ciasto. Śliwki posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

  • 100g mąki
  • 60g roztopionego masła
  • 60g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć razem i rozetrzeć między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

 

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

50 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
philip
philip
4 lat temu

Pyszne, wyśmienite ciasto !

philip
philip
4 lat temu

wyśmienite, pychota!

anita
anita
5 lat temu

Witam właśnie robie to ciacho ale wyszło jakies rzadkie i dałam tyle mąki jak w przepisie te dwa jaka bo chyba mają być całe , a może żółtka nie wiem co jest nie tak prosze o podpowiedź

kwiatoosiek
kwiatoosiek
5 lat temu

Zrobilam to ciasto 3razy.za kazdym razem wyszlo idealnie:-) ostatnio zaprezentowalam je po obiedzie u znajomych w UK=nachwalic sie nie mogli(szkoda jedynie,ze czesc z nich jadla to ciasto ze smietana,no ale to juz angielskie nawyki za)

Małaaa
Małaaa
5 lat temu

Pomocy! Właśnie robię ciasto z tego przepisu, jednak nie jestem pewna czy uzyskałam właściwą konsystencję ciasta… Zatem pytam Was, Moi Drodzy: ciasto ma być “luźne” czy raczej gęste i zwarte?

Kaśka
Kaśka
5 lat temu

Świetne i szybkie ciasto! poszło przy kawce jak szalone:) Pozdrawiam!

młoda kucharka .pl
młoda kucharka .pl
6 lat temu

właśnie szukałam przepisu na ciasto ze śliwkami [ bo moja zamrażarka jest cała wypełniona śliwkami] i znalazłam właśnie tu przepis na ciasto ze śliwkami, przeczytałam wszystkie komentarze i chcę zrobić te ciasto w sobotę pozdrawiam i czekam na kolejne komentarze młoda kucharka.pl:) 😀 😛

Monika
Monika
7 lat temu

Boże pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ciasto najlepsze na świecie. Drożdżowe ze śliwką nie umywa sie ! Przyznam ,żenie przepadam za cynamonem wobec tego kruszonka jest zwykła,ale domownicy dają szczyptę cynamonu na swoje kawałki. Nieważne- boskość nad boskościami i co najważniejsze taniość i zero roboty !!!!

Pan Deserek :)
7 lat temu

Pyszność mniam mniam 🙂 Ja trochę inne robiłem ale też pyszne 🙂

iva
iva
7 lat temu

ciasto wyszło naprawdę przepyszne!!! dziękuję za przepis.;-)

Tristesse
Tristesse
7 lat temu

Witam! Czy składniki ciasta wyrabiamy mikserem, czy można je zagnieść na stolnicy, a potem uformować w kulę i włożyć do lodówki? Dzięki za odp.

Ala
Ala
7 lat temu

Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące innego ciasta – sernika z pierniczkami. Pieczemy go na funkcji termoobieg czy góra-dół? Dziękuję za odp.

Elka
Elka
7 lat temu

Uwielbiam ciasta ze śliwkami, więc gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, ze nie zdołam mu się oprzeć. Użyłam większej blaszki, tak jak zalecałaś. Ciasto wyszło przepyszne. Cudowny zapach czuć było w całym domu. Pierwszy raz robilam cynamonową kruszonkę-pycha. Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis.
Życzę Ci udanego urlopu. 😀

Monika Ł.
Monika Ł.
8 lat temu

Ciasto wyszło idealne 🙂 kruche, cienkie i słodycz sliwki a do tego cynamonowa kruszonka 🙂 pychota (własnie kosztuje i komentuję) 😉

Ewa_299
Ewa_299
8 lat temu

Ponownie wczoraj zrobiłam,ale nie miałam krupczatki -użyłam pszenną Babuni,oprócz węgierek dodałam duże żółte śliwki/z mojego ogródka/i też wyszło przepyszne a w przekroju bardziej kolorowe:-) Nie mam takich zdolności jak moja mama,której wychodziło każde nowe ciasto,ale staram się,może jestem bardziej leniwa,bo wybieram ciasta łatwe i szybkie w wykonaniu,ale w końcu ważny jest uśmiech zadowolenia kiedy udaje się i “achy”znajomych,kiedy proszą o dokładkę.Asiu,dziękuję:-*

abbra
8 lat temu

Ciasto ze śliwkami to jeden z moich ulubionych wypieków , Twoje wygląda bardzo zachęcająco 🙂

moje pasje
8 lat temu

och ja też kocham śliwki 🙂 Takie ciacho zjadłabym z ogromna chęcią teraz 🙂

Kuba
8 lat temu

No i upiekłem. Zapach w domu niesamowity i smakuje pysznie. Nie miałem żadnej blaszki, a więc kupiłem taką jaką polecasz w przepisie – 25×35 cm. To było moje pierwsze w życiu upieczone ciasto, a żyję już latek ponad 40 🙂
Muszę przejrzeć Twoje inne przepisy. Może następnym razem coś innego upiekę? Okazuje się, że to co zawsze mnie przerażało, wcale nie jest takie trudne.
Dzięki. Pozdrawiam.

Ewa_299
Ewa_299
8 lat temu

Uff,gorąco mam w tej mojej kuchni,upiekłam i użyłam blaszki,którą odziedziczyłam po mamie/wym.28×35/dodałam więcej śliwek i REWELACYJNIE dobry wyszedł o zapachu nie wspomnę.:-) Polecam!

Kuba
8 lat temu

Szukałem w google przepisu na ciasto ze śliwką i tak tu trafiłem. Dzięki za przepis. Jutro go wypróbuję, mam nadzieję, że mi się uda. Nigdy w zyciu nie piekłem ciasta – to będzie mój pierwszy raz 🙂

Ewa_299
Ewa_299
8 lat temu

Albo już nie dowidzę,co nie wykluczam,bo jestem bardzo zmęczona,albo nie podałaś ilości proszku do pieczenia:-D tak czy owak w sobotę będę piekła,bo przepis prosty a ciasto ze śliwkami to jest to! Pozdrawiam Asiu:-)

ally
8 lat temu

i have never baked with plum but i’m sure this cake is brimming with rich, lovely flavor!
xo

Angie@Angie's Recipes

Gorgeous streusel plum cake!

martex.82
8 lat temu

Dałam się nabrać, myślałam, że to drożdżówka, ależ Ci cudnie wyrosło, wygląda przepysznie 🙂

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
8 lat temu

Oj znam ból brzucha po przejedzeniu się śliwkami, też uwielbiam i zawsze przedawkuję;) Ciasto piękne, apetyczne, dla mnie idealne, może więcej śliwek bym dodała, a może nie;)?

kasia, slodkiefantazje

Asiu w pierwszej chwili pomyślałam, że to dorożdżowe, takie wysokie to kruche 🙂 ) ślicznie wygląda i apetytu mi narobiłaś, bo ja też śliweczki to pod każdą postacią :)) ale na razie do urlopu nic nie piekę, zapas przepisów mam na dwa tygodnie, więc jeszcze po urlopie będę miała co wrzucać na bloga, a moja talia też na tym odpoczynku zyska na pewno ;))

dawny_basik
8 lat temu

Ślinka mi cieknie na myśl o tym cieście.

kuchenny bałagan
kuchenny bałagan
8 lat temu

Ciasto bardzo apetyczne i śliczny talerzyk 🙂

iza
8 lat temu

:))) a ja wlasnie mam drożdżówkę ze sliwkami od mamy Asiu ale to Twoje wygląda przepysznie

Margarytka
8 lat temu

Jakie wysokie Ci wyszło 🙂 Bardzo lubię ciasta ze śliwkami… ale na razie zajadam się śliwkami w wersji nieprzetworzonej 🙂

Grub Snapper
8 lat temu

Hi Asiek,

This prune and cinnamon crumble looks so good. Your food blog and photography is really impressive! If you’re interested, we would like to send you an invitation to join our new invite-only food community that we have just launched.

Grub Snapper is a community to share and discover extremely delicious recipes and food. You can vote and comment on other members’ recipes and follow their activity. We also hope our community will help you promote your food blog to other foodies like us.

We hope to see you soon 🙂

Majana
8 lat temu

Mniam, wygląda fantastycznie! 🙂

Aleksandra
8 lat temu

pyszności 🙂 uwielbiam ciasto ze śliwkami 🙂

whiness
8 lat temu

Jakie apetyczne ciasto 🙂 Z chęcią zjadłabym kawałek.