Wiem, wiem, śliwki to sygnał, że zbliża się jesień, a przecież mamy środek lata. Ale ja tak bardzo lubię śliwki, że jak tylko pojawiają się na straganach, to nie mogę się im oprzeć. Zajadam się nimi do bólu (oj, dosłownie) i nie mam ich dość. Tak jakbym chciała najeść się na zapas. Dlatego właśnie dziś u mnie gości ciacho śliwkowe. Zwykłe, bez szaleństwa i kombinacji, ale za to jakie dobre. Zapraszam na kruchutkie ciasto z soczystą śliwką i pyszną, cynamonową kruszonką. No i oczywiście polecam!
Przepis pochodzi ze starych notatek, nie była podana wielkość blaszki i moje ciasto wyszło jak dla mnie troszkę za wysokie. W tym przepisie podaję większy rozmiar blaszki niż ja użyłam.
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki (280g)
- 1 szklanka cukru pudru (150g)
- 2 jajka
- 16g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 190g masła
- śliwki (około 0,7kg)
Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i jajka, rozetrzeć razem, następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Spód blaszki wyłożyć ciastem. Na wierzchu poukładać ściśle śliwki, rozcięciem do góry, tak aby zakryć całe ciasto. Śliwki posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 100g mąki
- 60g roztopionego masła
- 60g brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć razem i rozetrzeć między palcami.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Pyszne, wyśmienite ciasto !
wyśmienite, pychota!
Witam właśnie robie to ciacho ale wyszło jakies rzadkie i dałam tyle mąki jak w przepisie te dwa jaka bo chyba mają być całe , a może żółtka nie wiem co jest nie tak prosze o podpowiedź
Zawsze podkreślam, że mąka mące nie równa, więc jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to można delikatnie podsypać mąką. Jajka mają być całe.
Zrobilam to ciasto 3razy.za kazdym razem wyszlo idealnie:-) ostatnio zaprezentowalam je po obiedzie u znajomych w UK=nachwalic sie nie mogli(szkoda jedynie,ze czesc z nich jadla to ciasto ze smietana,no ale to juz angielskie nawyki za)
Cieszę się, że ciasto smakowało.
Pomocy! Właśnie robię ciasto z tego przepisu, jednak nie jestem pewna czy uzyskałam właściwą konsystencję ciasta… Zatem pytam Was, Moi Drodzy: ciasto ma być “luźne” czy raczej gęste i zwarte?
Kruche ciasto jest raczej gęste i zwarte…
Świetne i szybkie ciasto! poszło przy kawce jak szalone:) Pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
właśnie szukałam przepisu na ciasto ze śliwkami [ bo moja zamrażarka jest cała wypełniona śliwkami] i znalazłam właśnie tu przepis na ciasto ze śliwkami, przeczytałam wszystkie komentarze i chcę zrobić te ciasto w sobotę pozdrawiam i czekam na kolejne komentarze młoda kucharka.pl:) 😀 😛
Boże pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ciasto najlepsze na świecie. Drożdżowe ze śliwką nie umywa sie ! Przyznam ,żenie przepadam za cynamonem wobec tego kruszonka jest zwykła,ale domownicy dają szczyptę cynamonu na swoje kawałki. Nieważne- boskość nad boskościami i co najważniejsze taniość i zero roboty !!!!
Pyszność mniam mniam 🙂 Ja trochę inne robiłem ale też pyszne 🙂
ciasto wyszło naprawdę przepyszne!!! dziękuję za przepis.;-)
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz!:)
Pozdrawiam:)
Witam! Czy składniki ciasta wyrabiamy mikserem, czy można je zagnieść na stolnicy, a potem uformować w kulę i włożyć do lodówki? Dzięki za odp.
Oczywiście, że można ręcznie. Ja robię to mikserem, bo tak jest mi wygodniej. Strasznie nie lubię uciapanych rąk:) Potem tak jak piszesz, formujesz w kulę i schładzasz.
Pozdrawiam:)
Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące innego ciasta – sernika z pierniczkami. Pieczemy go na funkcji termoobieg czy góra-dół? Dziękuję za odp.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami, więc gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, ze nie zdołam mu się oprzeć. Użyłam większej blaszki, tak jak zalecałaś. Ciasto wyszło przepyszne. Cudowny zapach czuć było w całym domu. Pierwszy raz robilam cynamonową kruszonkę-pycha. Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis.
Życzę Ci udanego urlopu. 😀
Ciasto wyszło idealne 🙂 kruche, cienkie i słodycz sliwki a do tego cynamonowa kruszonka 🙂 pychota (własnie kosztuje i komentuję) 😉
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz:)
Pozdrawiam i smacznego!:)
Ponownie wczoraj zrobiłam,ale nie miałam krupczatki -użyłam pszenną Babuni,oprócz węgierek dodałam duże żółte śliwki/z mojego ogródka/i też wyszło przepyszne a w przekroju bardziej kolorowe:-) Nie mam takich zdolności jak moja mama,której wychodziło każde nowe ciasto,ale staram się,może jestem bardziej leniwa,bo wybieram ciasta łatwe i szybkie w wykonaniu,ale w końcu ważny jest uśmiech zadowolenia kiedy udaje się i “achy”znajomych,kiedy proszą o dokładkę.Asiu,dziękuję:-*
To ja dziękuję:) Takie komentarze są największą nagrodą dla mnie, za to co robię:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ciasto ze śliwkami to jeden z moich ulubionych wypieków , Twoje wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Ja też bardzo lubię takie ciasta:)
Pozdrawiam!
och ja też kocham śliwki 🙂 Takie ciacho zjadłabym z ogromna chęcią teraz 🙂
No i upiekłem. Zapach w domu niesamowity i smakuje pysznie. Nie miałem żadnej blaszki, a więc kupiłem taką jaką polecasz w przepisie – 25×35 cm. To było moje pierwsze w życiu upieczone ciasto, a żyję już latek ponad 40 🙂
Muszę przejrzeć Twoje inne przepisy. Może następnym razem coś innego upiekę? Okazuje się, że to co zawsze mnie przerażało, wcale nie jest takie trudne.
Dzięki. Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę:) No i skoro pierwsze, to gratuluję serdecznie! Pieczenie nie jest takie trudne:) Wystarczy dobre nastawienie, a te widzę masz:) Poszperaj sobie w moich przepisach, na pewno znajdziesz coś, co Ci się spodoba, bo ja wybieram raczej proste przepisy, bo nie lubię całego dnia siedzieć w kuchni:) Mam nadzieję, że pochwalisz się swoimi dalszymi osiągnięciami w kuchni:)
Pozdrawia serdecznie i dziękuję za komentarz.
Uff,gorąco mam w tej mojej kuchni,upiekłam i użyłam blaszki,którą odziedziczyłam po mamie/wym.28×35/dodałam więcej śliwek i REWELACYJNIE dobry wyszedł o zapachu nie wspomnę.:-) Polecam!
Rany! jak się cieszę:)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
Szukałem w google przepisu na ciasto ze śliwką i tak tu trafiłem. Dzięki za przepis. Jutro go wypróbuję, mam nadzieję, że mi się uda. Nigdy w zyciu nie piekłem ciasta – to będzie mój pierwszy raz 🙂
Ciasto jest bardzo łatwe, więc nie powinno być problemu. Jeśli zrobisz, pochwal się:)
Albo już nie dowidzę,co nie wykluczam,bo jestem bardzo zmęczona,albo nie podałaś ilości proszku do pieczenia:-D tak czy owak w sobotę będę piekła,bo przepis prosty a ciasto ze śliwkami to jest to! Pozdrawiam Asiu:-)
Masz rację, nie podałam:( Chyba też zmęczona byłam:) Dziękuję za czujność:) A jak upieczesz, czekam na opinię. I pamiętaj o większej blaszce, bo wg mnie moja była za mała, ciasto powinno być niższe.
Pozdrawiam!
nigdy nie piekłam ze śliwkami, ale jestem pewna, że to ciasto jest pełne bogactwa, piękny smak!
xo
Wspaniałe ciasto ze śliwkami i kruszonką!
Dałam się nabrać, myślałam, że to drożdżówka, ależ Ci cudnie wyrosło, wygląda przepysznie 🙂
hihihi.. wszystkich nabrałam:) a to po prostu za mała blacha:)
Oj znam ból brzucha po przejedzeniu się śliwkami, też uwielbiam i zawsze przedawkuję;) Ciasto piękne, apetyczne, dla mnie idealne, może więcej śliwek bym dodała, a może nie;)?
Asiu w pierwszej chwili pomyślałam, że to dorożdżowe, takie wysokie to kruche 🙂 ) ślicznie wygląda i apetytu mi narobiłaś, bo ja też śliweczki to pod każdą postacią :)) ale na razie do urlopu nic nie piekę, zapas przepisów mam na dwa tygodnie, więc jeszcze po urlopie będę miała co wrzucać na bloga, a moja talia też na tym odpoczynku zyska na pewno ;))
Ślinka mi cieknie na myśl o tym cieście.
Ciasto bardzo apetyczne i śliczny talerzyk 🙂
:))) a ja wlasnie mam drożdżówkę ze sliwkami od mamy Asiu ale to Twoje wygląda przepysznie
No drożdżówką to bym nie pogardziła:) Możemy się wymienić:)
Jakie wysokie Ci wyszło 🙂 Bardzo lubię ciasta ze śliwkami… ale na razie zajadam się śliwkami w wersji nieprzetworzonej 🙂
No toż mówię, że za małą blaszkę wzięłam:) Ale i tak było pyszne!:)
Cześć Asiu,
Ta kruszonka ze śliwkami i cynamonem wygląda świetnie. Twój blog kulinarny i zdjęcia robią naprawdę wrażenie! Jeśli jesteś zainteresowany, chcielibyśmy wysłać Ci zaproszenie do dołączenia do naszej nowej społeczności kulinarnej dostępnej tylko na zaproszenie, którą właśnie uruchomiliśmy.
Grub Snapper to społeczność, w której można dzielić się i odkrywać niezwykle smaczne przepisy i potrawy. Możesz głosować i komentować innych członków’ przepisy i śledzić ich aktywność. Mamy również nadzieję, że nasza społeczność pomoże Ci promować Twój blog kulinarny wśród innych smakoszy, takich jak my.
Mamy nadzieję, że do zobaczenia wkrótce 🙂
Mniam, wygląda fantastycznie! 🙂
pyszności 🙂 uwielbiam ciasto ze śliwkami 🙂
Jakie apetyczne ciasto 🙂 Z chęcią zjadłabym kawałek.