Ciasto ananasowo - kokosowe | Pineapple and coconut cake

Ciasto ananasowo-kokosowe

by

w przepisy na:

To ciasto nie jest dobre. Ono jest bardzo dobre! Jedno z lepszych ciast z kremem, jakie jadłam. Lekkie, orzeźwiające, z cytusową nutką. Puszysty biszkopt z przepysznym kremem z kawałkami ananasów a to wszystko przykryte chrupiącą bezą z kokosem. Bardzo mi odpowiada połączenie ananasa i kokosu. I jeśli Wam też, to nie możecie przejść obojętnie obok tego ciacha. I zapewniam Was, że na jednym kawałku się nie skończy:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z bloga Moje pyszności, choć biszkopt robiłam z własnego przepisu.

Ciasto ananasowo - kokosowe | Pineapple and coconut cake

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki* drobnego cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).

Dno blaszki o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 -35 minut, lub do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki. Mój biszkopt urósł mocno, więc go ścięłam. Ostudzony biszkopt nasączyć.

Nasączenie biszkoptu:

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 200g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksując dokładnie. Na sam koniec wsypać wiórki i delikatnie wymieszać (ręcznie, nie mikserem).
Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej bezę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 20-30 minut, do ładnego złocistego koloru. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Składniki na krem:

  • jedna puszka ananasów (moja miała wagę 340g po odsączeniu)
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250g miękkiego masła
  • 4 żółtka

Ananasy odsączyć (soku nie wylewać!), i pokroić na małe kawałki. Soku z ananasa powinna być szklanka. Jeśli jest mniej, należy uzupełnić go wodą. Odlać niewielką ilość i rozprowadzić w niej budyń. Pozostałą część soku zagotować z cukrem. Na gotujący sok wlać budyń i energicznie mieszając zagotować. Gotować przez kilka minut. Ostudzić całkowicie.
Miękkie masło ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitego masła dodawać na przemian żółtko i porcję zimnego budyniu, dokładnie miksując. Na sam koniec dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać.

Na nasączony biszkopt wyłożyć krem z ananasem, przykryć ostudzoną bezą, leciutko docisnąć. Schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin. Wierzch można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

*szklanka = 250ml

Ciasto ananasowo - kokosowe | Pineapple and coconut cake

Ciasto ananasowo - kokosowe | Pineapple and coconut cake

Ciasto ananasowo - kokosowe | Pineapple and coconut cake

Ciasto ananasowo - kokosowe | Pineapple and coconut cake

Smacznego!

 

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

34 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
3 lat temu

Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, na pewno je upiekę, jestem ciekawa połączenia smaków, ale jadłam coś podobnego, w kremie wyczuwany był banan, 3 warstwy ciemnego biszkoptu przełożone 3 warstwami jasnego kremu udekorowane czekoladą, przepyszne, uzależnia !

Ania
Ania
6 lat temu

podczas przekładania beza kokosowa pękła mi na kilka części jak tego uniknąć??

Natalia
Natalia
8 lat temu

Ciasto GENIALNE! Będzie moim numerem jeden na różne okazje 🙂

dzakira
dzakira
8 lat temu

Znam ciasto od bycia nastolatką, pierwsze, które nauczyłam się piec.Do dzisiaj budzi ten sam zachwyt i tak samo rozpieszcza kubki smakowe.

Edyta
Edyta
9 lat temu

Witam!
W domu mam tylko budyń śmietankowy z cukrem… Czy taki się nada? Jeśli tak to czy nie dodawać już w ogóle cukru do masy? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

doti
doti
9 lat temu

Super ciasto,zrobiłam tylko nadzienie w inny sposób.Miałam świeżego ananasa do zużycia, wiec go zmiksowałam, dodałam cukier, trochę podgrzałam i dodałam mąkę ziemniaczaną, zrobiłam coś w stylu frużeliny ananasowej. Posmarowalam nią biszkopt, na to serek homogenizowany waniliowy i oczywiście ta boska beza kokosowa. Niebo w gębie. Pozdrawiam Doti

iza
9 lat temu

uwielbiam to ciasto!!! od lat u mnie jest obowiązkowe na każdej imprezie

Monianna
Monianna
9 lat temu

Rewelacja!Jadłam już kiedyś ale pierwszy raz piekłam i chyba ostatni… Ten placek działa na mnie jak wąż-kusiciel:-)Ha,ha,chyba tak go nazwę:)Pozdrawiam i dziękuję za udany przepis!

zuzzia
zuzzia
9 lat temu

Piekłyśmy go dziś z mamą na święta
Wyszedł świetnie i w smaku jest bardzo dobry 🙂
Wesołych Świąt 🙂

zuzzia
zuzzia
9 lat temu

Hmm piekłyśmy z mamą go dziś na święta wyszedł świetnie a jeszcze lepiej smakuje 🙂

Goga
Goga
10 lat temu

Piekłam i wyszło super, pyszne ciasto. Goga

Ciasto-ananasowo kokosowe
Ciasto-ananasowo kokosowe
10 lat temu

Witam.Wczoraj piekłam ciasto kokosowe ,wyszło wspaniałe.Przypominam sobie że gdzieś już je jadłam.Dziś poleciłam ten przepis swojej siostrze.Czekam na inne przepisy.Do usłyszenia pozdrawiam Zosia.

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

Biszkopt wspaniały! Naprawdę, zastanawiam się czy był tak dobry dzień na pieczenie, czy przepis taki dobry, robiłam już nie raz z dodatkiem mąki ziemniaczanej, ale takiego efektu nie pamiętam. Ta beza z kokosem też wyszła super, ciutkę przy obracaniu popękała mi, ale to może wina o 2-3 minuty za długo w piekarniku. Zmieniłam jednak trochę budyń, bo żółtka roztrzepałam razem z proszkiem budyniowym i zwyczajnie całość ugotowałam. Tak czułam się pewniej (ach chciałabym kiedyś przeskoczyć tą niepewność do surowych jajek). No ale wszystko się udało, budyń wyszedł pycha! Całość zdobyła wielkie uznanie i swą lekkością urzekła babcie i dziadka 🙂

Klaudia
Klaudia
10 lat temu

własnie koncze je przygotowywac na urodziny męża, krem nie wyszedł mi zbyt gęsty obawiam sie ze ciasto wyjdzie strasznie płaskie:( ale zobaczymy!
pozdrawiam, dzieki

Majana
11 lat temu

Pyszne ciacho. Wspaniałe połączenie smaków. Robiłam podobne, bardzo nam smakowało:)

iwona
iwona
11 lat temu

do biszkoptu nie trzeba dac proszku d p?

dorota
dorota
11 lat temu

potwierdzam, ciasto bardzo dobre ,posiadam ten przepis od lat z poradnika domowego,fajnie że wrócił do łask

Dina
11 lat temu

to wygląda bardzo pysznie!

renia
11 lat temu

?..i ananasow to ulubiony duecik mojej córki…..

renia
11 lat temu

Ciasto jest super! Wczoraj upieklam, zresztą zestawienie kokosów

Natalia
11 lat temu

Pyszne smaki 🙂

gin
11 lat temu

Takie egzotyczne w smaku ciacho 🙂
Krem musiał być boski 🙂

Nemi
11 lat temu

Wierzę Ci na słowo – zapisuję i zabieram się do testowania:)

pieczarka mysia
11 lat temu

Jest obłędne! 🙂

Ewa Capri
11 lat temu

ja też piekłam to ciasto, jest bardzo dobre

Kasiaaa
Kasiaaa
11 lat temu

Ciasto jest przepyszne! regularnie do niego wracam. Robię je też w wersji brzoskwiniowej – polecam 🙂

Justyna
Justyna
11 lat temu

Potwierdzam, ciasto pyszne, znam je pod nazwą ananasowiec i na moim stole gości już od 3 lat. Planuję je zrobić na święta.