To ciasto nie jest dobre. Ono jest bardzo dobre! Jedno z lepszych ciast z kremem, jakie jadłam. Lekkie, orzeźwiające, z cytusową nutką. Puszysty biszkopt z przepysznym kremem z kawałkami ananasów a to wszystko przykryte chrupiącą bezą z kokosem. Bardzo mi odpowiada połączenie ananasa i kokosu. I jeśli Wam też, to nie możecie przejść obojętnie obok tego ciacha. I zapewniam Was, że na jednym kawałku się nie skończy:) Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z bloga Moje pyszności, choć biszkopt robiłam z własnego przepisu.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szklanki* drobnego cukru
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku miksując po każdym. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki (robiłam to na najwolniejszych obrotach miksera).
Dno blaszki o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy smarować tłuszczem ani wykładać papierem. Przełożyć przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 170 – 175°C przez około 30 -35 minut, lub do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Całkowicie ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki. Mój biszkopt urósł mocno, więc go ścięłam. Ostudzony biszkopt nasączyć.
Nasączenie biszkoptu:
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na bezę:
- 4 białka
- pół szklanki drobnego cukru
- 200g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksując dokładnie. Na sam koniec wsypać wiórki i delikatnie wymieszać (ręcznie, nie mikserem).
Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej bezę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 20-30 minut, do ładnego złocistego koloru. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Składniki na krem:
- jedna puszka ananasów (moja miała wagę 340g po odsączeniu)
- 1 budyń waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 250g miękkiego masła
- 4 żółtka
Ananasy odsączyć (soku nie wylewać!), i pokroić na małe kawałki. Soku z ananasa powinna być szklanka. Jeśli jest mniej, należy uzupełnić go wodą. Odlać niewielką ilość i rozprowadzić w niej budyń. Pozostałą część soku zagotować z cukrem. Na gotujący sok wlać budyń i energicznie mieszając zagotować. Gotować przez kilka minut. Ostudzić całkowicie.
Miękkie masło ubić na jasną i puszystą masę. Do ubitego masła dodawać na przemian żółtko i porcję zimnego budyniu, dokładnie miksując. Na sam koniec dodać pokrojone ananasy i delikatnie wymieszać.
Na nasączony biszkopt wyłożyć krem z ananasem, przykryć ostudzoną bezą, leciutko docisnąć. Schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin. Wierzch można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, na pewno je upiekę, jestem ciekawa połączenia smaków, ale jadłam coś podobnego, w kremie wyczuwany był banan, 3 warstwy ciemnego biszkoptu przełożone 3 warstwami jasnego kremu udekorowane czekoladą, przepyszne, uzależnia !
podczas przekładania beza kokosowa pękła mi na kilka części jak tego uniknąć??
Nie ma na to sposobu, trzeba po prostu zrobić to bardzo delikatnie.
Ciasto GENIALNE! Będzie moim numerem jeden na różne okazje 🙂
Znam ciasto od bycia nastolatką, pierwsze, które nauczyłam się piec.Do dzisiaj budzi ten sam zachwyt i tak samo rozpieszcza kubki smakowe.
Witam!
W domu mam tylko budyń śmietankowy z cukrem… Czy taki się nada? Jeśli tak to czy nie dodawać już w ogóle cukru do masy? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Możesz go użyć. Odejmij tylko może łyżkę cukru od tego co jest podane w przepisie.
Super ciasto,zrobiłam tylko nadzienie w inny sposób.Miałam świeżego ananasa do zużycia, wiec go zmiksowałam, dodałam cukier, trochę podgrzałam i dodałam mąkę ziemniaczaną, zrobiłam coś w stylu frużeliny ananasowej. Posmarowalam nią biszkopt, na to serek homogenizowany waniliowy i oczywiście ta boska beza kokosowa. Niebo w gębie. Pozdrawiam Doti
uwielbiam to ciasto!!! od lat u mnie jest obowiązkowe na każdej imprezie
Rewelacja!Jadłam już kiedyś ale pierwszy raz piekłam i chyba ostatni… Ten placek działa na mnie jak wąż-kusiciel:-)Ha,ha,chyba tak go nazwę:)Pozdrawiam i dziękuję za udany przepis!
Piekłyśmy go dziś z mamą na święta
Wyszedł świetnie i w smaku jest bardzo dobry 🙂
Wesołych Świąt 🙂
Hmm piekłyśmy z mamą go dziś na święta wyszedł świetnie a jeszcze lepiej smakuje 🙂
Piekłam i wyszło super, pyszne ciasto. Goga
Cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz 🙂
Witam.Wczoraj piekłam ciasto kokosowe ,wyszło wspaniałe.Przypominam sobie że gdzieś już je jadłam.Dziś poleciłam ten przepis swojej siostrze.Czekam na inne przepisy.Do usłyszenia pozdrawiam Zosia.
Bardzo miło jest czytać, że wypieki z moich przepisów się udają i smakują!
Pozdrawiam!
Biszkopt wspaniały! Naprawdę, zastanawiam się czy był tak dobry dzień na pieczenie, czy przepis taki dobry, robiłam już nie raz z dodatkiem mąki ziemniaczanej, ale takiego efektu nie pamiętam. Ta beza z kokosem też wyszła super, ciutkę przy obracaniu popękała mi, ale to może wina o 2-3 minuty za długo w piekarniku. Zmieniłam jednak trochę budyń, bo żółtka roztrzepałam razem z proszkiem budyniowym i zwyczajnie całość ugotowałam. Tak czułam się pewniej (ach chciałabym kiedyś przeskoczyć tą niepewność do surowych jajek). No ale wszystko się udało, budyń wyszedł pycha! Całość zdobyła wielkie uznanie i swą lekkością urzekła babcie i dziadka 🙂
No jak, oczywiście, że przepis taki dobry!! 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało.
Pozdrawiam!
własnie koncze je przygotowywac na urodziny męża, krem nie wyszedł mi zbyt gęsty obawiam sie ze ciasto wyjdzie strasznie płaskie:( ale zobaczymy!
pozdrawiam, dzieki
Pyszne ciacho. Wspaniałe połączenie smaków. Robiłam podobne, bardzo nam smakowało:)
Podobno z brzoskwiniami jest też pyszne, muszę spróbować.
do biszkoptu nie trzeba dac proszku d p?
Nie, nie trzeba.
potwierdzam, ciasto bardzo dobre ,posiadam ten przepis od lat z poradnika domowego,fajnie że wrócił do łask
to wygląda bardzo pysznie!
?..i ananasow to ulubiony duecik mojej córki…..
Ciasto jest super! Wczoraj upieklam, zresztą zestawienie kokosów
Pyszne smaki 🙂
Takie egzotyczne w smaku ciacho 🙂
Krem musiał być boski 🙂
Wierzę Ci na słowo – zapisuję i zabieram się do testowania:)
Jest obłędne! 🙂
ja też piekłam to ciasto, jest bardzo dobre
Ciasto jest przepyszne! regularnie do niego wracam. Robię je też w wersji brzoskwiniowej – polecam 🙂
Potwierdzam, ciasto pyszne, znam je pod nazwą ananasowiec i na moim stole gości już od 3 lat. Planuję je zrobić na święta.