Idealne ciasto na nadchodzące święta. Są różne nazwy tego pysznego ciasta: miodownik, stefanka, grysikowiec. Nawet u mnie możecie znaleźć Stefankę. Nie podobało mi się w niej, że ma takie jasne blaty, dlatego dziś, ciut inna wersja. Krem nie jest z kaszy manny, ale budyniowy, no i w końcu ciasto ma kolor jaki mieć powinno. Przepisem bazowym do mojego miodownika był Królewiec. Wyszło pysznie. Ciasto musi poleżeć kilka dni w lodówce, ale po tym czasie dosłownie rozpływa się w ustach. Pisząc ten post zajadam się ostatnim kawałkiem:) Polecam Wam bardzo!
Zobacz inne przepisy na świąteczne wypieki.
Zapraszam do udziału w AKCJI CHARYTATYWNEJ “Słodki kalendarz”!!
Ciasto miodowe:
- 600g mąki
- 300g cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
- 2 żółtka
- 300g margaryny lub masła (u mnie masło)
- 1 czubata łyżeczka sody
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki (lub wylepić ciastem dno blaszki).
Piec w temperaturze 200°C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.
Przygotować masę budyniową.
Masa budyniowa:
- 350g cukru (można dać trochę mniej, ciasto jest dość słodkie)
- 1 i 1/2 l mleka
- 2 cukry z prawdziwą wanilią
- 350g masła lub margaryny (dałam masło)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem. Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić. Podzielić masę na 3 części.
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem miodowym. Aby złamać słodycz budyniu, można każdy blat miodowy, przed wyłożeniem budyniu posmarować powidłami śliwkowymi lub innymi ulubionymi. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Dowolnie udekorować.
Polewa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao
Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Witam .
Czy mogę masę budyniową ugotować dzień wcześniej?
Nie polecam, zimny budyń będzie ciężko się rozprowadzał na blatach miodowych, poza tym budyń wykładamy ciepły.
Po upieczeniu miodownika z Twojego przepisu z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to najsmaczniejsze ciasto jakie jadłam. Dziękuję 🙂
Robiłam to ciasto w ubiegłym roku na Święta, jest przepyszne !!! Najlepsze rzeczywiście po kilku dniach:) W tym roku zamiast czekolady masa marcepanowa :))) pozdrawiam serdecznie
Mam problem żeby rozmieszac 7 łyzek mąki w połowie szklanki mleka bo objętościowo mąka przewyższa mleko, czy chodzi tu moze o połowe litra mleka a nie szklanki?
Najpierw wymieszaj mąkę ziemniaczaną, potem wmieszam resztę, a jeśli dalej będzie problem, dodaj ze dwie łyżki mleka.
Masa gotowa do przelozenia ma byc przestudzona? Letnia ? Zimna?
We wpisie jest napisane. Ostudzić.
Witam, wypróbowałam przepis na świętach i ciasto było wspaniałe. Mam tylko jeden problem: masa z przepisu wyszła stanowczo za rzadka, mimo że użyłam mniej mleka niż w przepisie (wydawało mi się za dużo jak na 7 łyżek mąki!)i musiałam ją ratować dodatkowo budyniem. Było pyszne, ale chciałabym zrobić teraz ciasto jak w przepisie bez budyniu, w czym może być problem? Rodzaj mąki? % mleka? czy to ma jakieś znaczenie? będę próbować jeszcze raz, najwyżej poratuje się kaszą manną. Pozdrawiam! 😉
Szczerze powiem, że sama nie wiem. Może faktycznie rodzaj mąki… Bo % mleka to chyba raczej nie (ja używam 2%). Dodaj po prostu więcej mąki.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Patrząc na komentarze to zdecydowanie moje tegoroczne ciasto świąteczne 🙂
Jak długo ten miodownik może/powinien leżakować?
Pozdrawiam 🙂
3 dni mu wystarczą 🙂
Pozdrawiam.
Hej
Jestem w trakcie robienia
Czy masa budyniowa powinna być mocno gęsta ? Bo mam gorąca i jest dość lejąca – nie wiem czy stężeje jak wystygnie czy ratować dodatkową mąką ziemniaczana ?
Pomocy 🙂 pieke wlasnie ten miodownik…juz jestem zachwycona ze takie fajniutkie miekkie placuszki. Ale czemu mi sie krusza jak je wyciagam z blachy? Czy to normalne…jak sa cieple ze sie krusza i trzeba z nimi delikatnie? Pozdrawiam
Placki muszą całkowicie ostygnąć, wtedy twardnieją. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne.
Dziekuje slicznie za odpowiedz…;) hmmm masa mi wyszla rzadka…i nawet mleka tyle nie dalam. Skusilam sie i mimo to ze ciasto trzesie sie jak galaretka to ukroilam kawaleczek. Jest mega pyszne 😉 zobaczymy jutro jak placki zmiekna calkiem…moze troche ta masa stezeje…mam nadzieje. Bo narazie sie wszystko rozjezdza ;/ ale i tak jest to rewelacyjny przepis 🙂
Dziękuję za przepis. Zawsze korzystałam z innego , ale ten jest zdecydowanie lepszy. Pozdrawiam
Bardzo mnie cieszy, że ten okazał się jeszcze lepszy.
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
czy to ciasto mozna przelozyc masa serowa?
W zasadzie, to można przełożyć dowolną ulubioną masą, będzie pysznie.
Asiu, zrobiłam miodownik z Twojego przepisu, był przepyszny – bardzo dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę, że się udał i smakował 🙂
Buziole!
Zrobilam to ciasto pierwszy raz i wyszlo perfekcyjnie. Szukalam prostego przepisu na ciasto ze wzgledu ze dopiero ucze sie piec ciasta i moge szczerze polecic nowicuszom!!!! Polecam przepis 😉
Witam Chcialam zrobic krem ze stefanki ale mam pytanie czy wystarczy go na przelozenie trzech warstw czy musze zrobic z 1.5 porcji?.Dziekuje
Może być za mało. Proponowałabym zwiększyć proporcje.
niestety masa wyszła za rzadka, mimo ze dałam mniej jak 1,5 l mleka. Szkoda, ze nie posłuchałam wcześniejszych komentarzy.
Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Moja masa wyszła naprawdę tak gęsta, że można ją kroić nożem. Zaczynam myśleć, że mąka ma tu duże znaczenie.
Witam serdecznie czy tego mleka ma być 1.5 litra mleka? Bardzo ładnie i smacznie wygląda ten miodownik więc planuję upiec. Pozdrawiam
Tak jak jest napisane, ma być 1.5 litra.
Przepis jest rewelacyjny! Bez wahania stwierdzam, że to miodownik idealny! Próbowałam piec to ciasto z wielu innych przepisów, ale zawsze wychodziły mi twarde blaty, które niezbyt miękły albo były zbite, albo smakowały jak trociny. Z tego przepisu wychodzi cudownie miękkie i wilgotne ciasto. Dziękuję za wspaniały przepis!
Bardzo się cieszę, że w końcu znalazłaś idealny przepis i to u mnie 🙂
Pozdrawiam!
Witam.Miodownik upiekłam wczoraj i odrazu przełożyłam go masa tak jak w przepisie.Powiem krótko.Ciasto jest rewelacyjne.Dzis zrobilam polewę,otwieram folie a ciasto jest mięciutkie i pieknie pachnie.Juz widzę zachwyt moich gosci na jutrzejszej wigilii
…Dziekuje i zycze Wesołych Świąt Bożego Narodzenia dla wszystkich
nie rozumiem tylko jakim cudem można rozmieszać 7 czubatych łyżek mąki w połowie szkl mleka:(
Mi się udaje bez problemu, jeśli Tobie nie, rozmieszaj w szklance mleka…
Jestem w trakcie robienia…
Wygląda już pysznie:)
I ciasto…proste!
Zrobiłam z masą grysikową… cudowności:) Dosłownie rozpływa się w ustach! Płaty pięknie się upiekły i szybko zmiekły pod wpływem kremu. Kroi się idealnie i błyskawicznie znika;)Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało! 🙂
Pozdrawiam!
gdzie kupic takie talerzyki i filizanki?
Przykro mi, ale nie wiem, to prezent 🙂
Masa rzadka i niestety ciasto nie wyszło 🙁
super ze ktoś powiedział że masa jest bardzo rzadka ,,,,,ktoś kto dodaje taki przepis sam robi z innego dzięki ….wielkie
Moja masa wyszła bardzo gęsta, ale lepiej wierzyć komuś, komu nie wyszło. Tak, dodaję przepisy “od czapy” a sama robię z innych i mam niezły ubaw, jak komuś nie wyjdzie! Bez sensu!! I nie dziękuj, nie trzeba…
Witaj “zawiedziona”, komentarz I kolejny tego typu od”iwa” poruszyl mnie na tyle ze postanowilam odp. Nie pierwszy raz robilam to ciasto, to taka swiateczna tradycja I nie mialam problemu nigdy z masa.Sposob w jaki napisalas swoj komentarz jest obrazliwy dla autora blogu.Nie zawsze wszystko wychodzi, zamiast sie zloscic mozna zastanowic sie, zapytac autora badz innych ktorym ciasto wyszlo co moglo byc przyczyna.Z mojej strony jako przyklad moge dac moja mame, ktora od lat wykonuje to ciasto.Wydawalo sie,ze nie moze sie pomylic a jednak sie stalo.Zeszyt z przepisem na stole, zagadala sie badz dala na tzw “oko”czyli nie dokladnie podejrzewam ze… Czytaj więcej »
Mam zamiar zrobic to pysznie wyglądające ciasto i mam pytanie: czy moze byc miod gryczany? 🙂
Jeśli lubisz jego smak, to tak.
Robilam z tego oto przepisu i przyznam, ze miodownik wyszedl wyśmienicie!!! Polecam ten przepis naprawdę pyszniutkie ciasto:-)
Odkąd kilka miesięcy temu spróbowałam miodownik chodzi on za mną, ale nie mam czasu go zrobić. Teraz znowu naszła mnie ochota oglądając Twoje piękne zdjęcia i na pewno pyszne ciasto! Muszę się w końcu zebrać w sobie i zrobić go 🙂
Pozdrawiam
Zrób koniecznie, to pyszne ciasto!
Pozdrawiam.
Bardzo apetyczne ciasto, moje małe bratanice go uwielbiają…ja daję do masy grysik, ale chętnie spróbuję Twojego:)
Wersja z grysikiem też jest na blogu pod nazwą Stefanka i jest równie pyszna:)
…a tę zastawę masz obłędną!
Zazdroszę 😉
UWIELBIAM TWOJ BLOG!!!!!
Miodownik zrobilam z Twojego przepisu z masa z Twojej stefanki 😉
Pyszne!!!!!!!!!
Dzieki :*
O, ja też właśnie na święta zrobiłam miodownik z masą ze stefanki:) Bardzo si,ę cieszę, że mój blog Ci się podoba:)
Pozdrawiam!
Jest wspaniały! 🙂
Można kawałeczek:)
wygląda obłędnie 🙂
Piękne zdjęcia 🙂 A ciasto idealne – jak z cukierni 🙂 Choć przyznam szczerze, że wolę jednak wersję z kremem z kaszy manny 🙂
I dlatego teraz są dwie wersje na blogu. Dla każdego coś dobrego:)
Witam
Tak wyglada ciasto, ktore moja mama zawsze robi na swieta, wszyscy je uwielbiamy.Nosi nazwe “czeskie” bo przepis przywiozla z Czech gdzie pracowala jako mloda osoba.Ciasto jest bardzo popularne w tamtych rejonach.Jesli ktos nie mial okazji skosztowac, nigdy go nie robil goraco polecam jego wykonanie na swieta.Z pewnoscia bedzie milym zaskoczeniem , zwlaszcza dla tesciowej -kazda chce dobrze wypasc przed cenzura 🙂 Na czekolade mozna polozyc wczesniej lekko uprazone platy migdalkow.
Pozdrawiam I zycze Wesolych Swiat
Agata
Tak, ciasto jest przepyszne i też je bardzo polecam:)
Pozdrawiam!