Na ten tort czeka wiele osób. Przynajmniej tak mi się wydaje:) Robiłam go jakiś czas temu bez zamiaru publikowania przepisu, bo jakoś tak czasu nie było. Ale gdy pokazałam go na moim fejsbukowym profilu, to dostałam wiele próśb o przepis na ten torcik. Obiecałam, że się postaram i się postarałam. Dziś prezentuję Wam przepis na smaczny tort w dwóch smakach – nutella i wanilia. Smaki bardzo fajnie do siebie pasują. Tort nie jest za słodki, a taki w sam raz. Polecam bardzo!
Przepis własny.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- pół szklanki* drobnego cukru + 1 cukier wanilinowy
- pół szklanki mąki pszennej +2 łyżki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąki przesiać i dodać do ubitej masy jajecznej. Bardzo delikatnie wymieszać. Ja to robię na najniższych obrotach miksera. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na trzy blat. Każdy blat nasączyć.
Do nasączenia:
- pół szklanki letniej wody
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Składniki na masę z nutellą:
- 300g serka mascarpone
- 3 czubate łyżki nutelli
Serek i nutellę umieścić w misie miksera i ubić razem na puszystą masę.
Składniki na masę waniliową:
- 300g serka mascarpone
- 100ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii
Wszystkie składniki na masę waniliową umieścić w misie miksera i zmiksować razem na puszystą masę.
Przełożenie biszkoptu.
Pierwszy blat ułożyć na patrze, wyłożyć na niego masę nutellową, wyrównać wierzch. Przykryć drugim blatem. Część masy waniliowej odstawić na obłożenie boków i wierzchu tortu. Pozostałą masę wyłożyć na drugi blat i wyrównać. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą waniliową. Dowolnie udekorować. U mnie jest to dekoracja z masy maślanej na bezie szwajcarskiej, o której możecie poczytać w poprzednim wpisie.
szklanka=250ml
A to jeszcze tort, który zrobiłam znajomej, na chrzciny jej córeczki:
Smacznego!
Witam. Czy mascarpone do obu mas na być schłodzony?
Zawsze do ubijania mascarpone powinno być mocno schłodzone.
Witam, planuje zrobić tort urodzinowy dla męża… Praktycznie wszystkie przepisy są wykonane z masa w której w skład wchodzi serek mascarpone oraz kremówka… Moje pytanie brzmi: czy to się nie rozpłynie bez żelatyny lub smietanfixu? Może dla pewności coś dodać? Pozdrawiam 🙂
Nie ma w przepisie żelatyny ani tym bardziej śmietanfixu. Nigdy tego nie używam, torty stoją sztywno i nic się z nimi nie dzieje.
Witam☺ chciałabym dodać do tortu dodatkową trzecią masę z ciasteczkami oreo lub krem malinowy z mascarpone. Jak Pani myśli któryś z nich będzie pasował czy lepiej sobie odpuścić i zrobić go wedlug przepisu?
Dziękuję ślicznie za odpowiedz ☺
Witam czy do masy z nutellą nie trzeba kremówki ? pytam ponieważ we wszystkich twoich kremach jest serek mascarpone i kremówka z góry dziękuję za odpowiedź.
Jak na razie twoje kremy które robiłam są pyszne
Nie trzeba. Można dodać ale nie więcej niż 100 ml.
Pozdrawiam!
Hej, robiłam twój tort już 2-3 razy i za każdym obie masy mi się rozpływały na boki podczas przekładania biszkoptu. Co robić?
Mega smacznie ^^
Masa nie powinna wypływać, na pewno wystarczająco dobrze schłodziłaś składniki i ubiłaś?
Chciałabym upiec mamie tort na 60 urodziny, będzie ponad 30 osób, posiadam blachę 35×38, potrzebuję porady jakiej ilości składników mam użyć? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam.
Musisz przeliczyć po prostu proporcje.
Pozdrawiam.
Zycie mi uratowalas. Mieszkam we Wloszech i dzis wyprawiam urodziny corki. Wczoraj wieczorem zaczelam robic krem wg przepisu mojej kolezanki i wcale mi nie wyszedl. Niestety tu nie ma kremow gotowych z paczki jak w Polsce i znslazlam ten przepis. O 8 rano bylam juz po mascarpone. Kremy wyszly wspaniale. Nie moglam powstrzymac sie przed podjadaniem. Od dzisiaj to bedzie moj ulubiony tort. Mam nadzieje, ze gosciom bedzie rownie dobrze smakowalo. Dziekuje
Bardzo się cieszę, że przepis się przydał a masa smakowała.
Pozdrawiam!
Słodka Babeczka jak długo i gdzie można przechowywać ten krem na bezie? Czy jeśli zrobie go dzisiaj to bez problemu wytrzyma ma do niedzieli? Jeśli tak to czy udekorowac juz dzisiaj babeczki tym kremem czy lepiej poczekać do soboty wieczorem?
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Krem należy przechowywać w lodówce, ale jeśli będziesz dekorować potem, to należy go wyjąć szybciej przed dekorowaniem, bo to jest masło, więc będzie twardy. Zresztą tak samo przed spożyciem, należy wyjąć szybciej z lodówki, żeby krem trochę zmiękł. Co do dekorowania babeczek, to wszystko jedno kiedy to zrobisz, bo krem zachowuje doskonale kształty, jedynie co, to chyba świeższa babeczka jest smaczniejsza?
Pozdrawiam!
Dziękuję Babeczko!
A babeczki mam takinorzrpis gdzie zachowują świeżość do 5 dniu. Są mięciutkie i wilgotne 🙂
Pozdrawiam 🙂
Aniu, jak masz teki genialny przepis to podziel się nim 🙂 Jeśli to nie tajemnica, to prześlij mi na maila.
pozdrawiam!
Witam jak Pani dekorowała torcik ? czym te różyczki są zrobione? ?pozdrawiam, jest piekny
We wcześniejszym wpisie wszystko jest opisane, a nawet jest filmik, polecam oglądnąć, to dużo ułatwia. Tu jest link do tego wpisu: http://babeczka.zuzka.pl/2013/10/krem-maslany-na-bezie-szwajcarskiej/
Słodka Babeczko, czy przy nasączaniu można zamiast ekstraktu użyć aromatu?
Pozdrawiam 🙂
Tzn olejek? To jednak nie to samo, ja ich bardzo nie lubię, ale jeśli Tobie odpowiadają to możesz dodać kilka kropelek.
Witam, chciałabym zrobić ten tort na urodziny, solenizant taki wybrał. W szafkach zalegają mi paczki z zmielonymi orzechami i migdałami. Czy mogłabym dodać do biszkoptu? Co byłoby lepsze – migdały czy orzechy? Oraz ile dodać zmielonych, a ile odjąć wtedy mąki?
Tyyyle pytań ale chcę zrobić jak najlepsze ciasto urodzinowe 😀
Pozdrawiam serdecznie!
Żeby podać Ci proporcje na biszkopt orzechowy czy migdałowy, musiałabym najpierw upiec taki biszkopt… Ale może skorzystasz z przepisu na tort Ferrero Rocher, a w miejsce kakao dodać mąkę.
Powodzenia! 🙂
Potrzebuje rady kulinarnej wizjonerki! A gdyby tak zrobić dwa biszkopty – jeden czekoladowy drugi waniliowy i każdy z nich podzielić na pół? wtedy byłyby dwa ciemne 2 jasne blaty przełożone tymi masami…
Moja obawa: tort będzie za wysoki i ciężko będzie się go kroić i transportować.
Co myślisz?:)
Nie będzie za wysoki, robiłam tort tęczowy, który miał 6 warstw i kroił się całkiem dobrze. Musisz tylko pamiętać, żeby zwiększyć ilość masy.
Witam serdecznie
Na początku dodam że zakochałam się w każdym przepisie jaki podałaś … Powinno być Śladami Słodkiej Czarodziejki 🙂 Ale mam pytanie odnośnie tego kremu , bo mi jak najbardziej on pasuję tylko chciałabym tort pokryć masą lukrową i wiem już że nie może być śmietany … więc może byś mi coś zaproponowała ? Tylko bez alkoholu bo to dla dzieci też 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za miłe słowa 🙂
Pod lukier najlepsza jest masa maślana, niestety, niezbyt smaczna. albo budyniowa. Tort możesz przełożyć jak najbardziej tamtym kremem, a tylko na wierzch musisz dać inna masę. Możesz też zrobić krem na bazie bezy szwajcarskiej, idealnie się nadaje na podkład i jest smaczniejszy od zwykłego maślanego.
Pozdrawiam!
piękny tort ciekawe czy mi wyjdzie zastanawiam się czy można użyć do dekoracji lukru różowego i czy masz jakiś fajny pomysł by go wkomponować w całość?:-) to będzie mój pierwszy tort w historii i trochę się obawiam czy podołam zadaniu 🙂
Dziękuje za odp i przepyszny przepis na tort mojemu synkowi tak smakował ze na swoje urodziny za życzył sobie taki sam jak upiekłam jego siostrzyczce:-) będę dalej brać przykłady z pani inspiracji bo moim zdaniem są bardzo proste przepisy pozdrawiam serdecznie:-))
mam pytanie a w tym biszkopcie Pani nie dodała proszku do pieczenia???
Nie ma potrzeby dodawania proszku. Nigdy nie dodaję. Wystarczy dobrze ubić białka.
Chciałabym przełamać słodycz tortu dodając jakąś konfiturę, ale kompletnie nie mogę sobie wyobrazić jaka by pasowała.. Jakieś pomysły? 🙂
Przyznam szczerze, że sama nie wiem, jaka mogłaby pasować… 🙁
A gdybym chciała taki tort udekorować lukrem plastycznym, nie będzie on za cięzki? Chodzi mi o to czy nie spłaszczy się pod ciężarek dekoracji i krem nie zacznie wypływać bokami:)
Spokojnie masa wytrzyma ciężar lukru, jedynie pamiętaj, że po lukier nie używa się mas na bazie kremówki, bo roztapiają lukier, musi być inna, np. maślana.
Kochane powiedzcie mi w jakich proporcjach zamienić cukier w tym przepisie na stewie. w weekend bede gościła u siebie osobe chora na cukrzyce i marzy mi się aby wkońcu nie musiała się hamować przy stole
Nie używałam nigdy stewi, więc nie umiem pomóc, może ktoś z czytelników będzie w stanie pomóc.
Cukier występuje również w postaci węglowodanów złożonych i również tam, gdzie nie jest słodko. Cukier naturalny, który występuje w owocach czy w stewii, to też po prostu cukier z punktu widzenia cukrzyka. Osoby chore na cukrzycę do woli i bez podawania insuliny mogą jeść tylko warzywa i to nie wszystkie, bo groszek, kukurydza, marchewka, buraki to też źródło cukrów. Wiem, bo mój syn choruje już 7 lat:(
Mam pytanie gdzie kupilas serek mascarpone 300dkg wszedzie sa po 250dkg?
Nigdy nie widziałam takiego serka. Zawsze 250g. A 300g to 250+50 🙂
Pozdrawiam!
Witam,
piekłam ten tort 2 razy, pierwszy raz wg przepisu a drugi raz po swojemu 😉
faktycznie jak dla mnie tort jest słodki, więc jak piekłam drugi raz to jeśli chodzi o masę nutellową ubiłam do niej śmietanę 30% i zamiast 3 łyżek nutelli dałam 2 i wyszedł pyszny delikatny smak, jeśli chodzi o masę waniliową to nie ma zastrzeżeń 😉 no i masa maślana na bezie szwajcarskiej dałam tylko jedną łyżkę cukru pudru i też wyszła ok 😉 Ogólnie torcik jest pyszny. Raczej wolę torty z bitą śmietaną i owocami, ale ten też jest ok 😉
Pozdrawiam
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że tort smakuje.
Pozdrawiam.
A ja mam pytanie odnośnie biszkoptu. Zostawiasz go do wystudzenia w tortownicy czy wyjmujesz od razu i zostawiasz do wystudzenia? Mi zawsze biszkopty opadają 🙁 Może z Twojego przepisu mi się uda.
Zostawiam w blaszce do całkowitego wystudzenia. Spróbuj upiec z mojego przepisu, może tym razem nie opadnie.
Pozdrawiam 🙂
Biszkopt wyszedł piękny, równiutki.
Teraz będę tylko z Twojego przepisu korzystać.
Cieszę się bardzo, że się udał!!
pozdrawiam!
Witam!
Bardzo lubię odwiedzać tą stronkę dlatego przesyłam nominację do Liebster Blog Award.
A oto moje pytania:
1. Jakie danie/ciasto/deser lubisz robić najbardziej?
2. Wino słodkie czy wytrawne?
3. Na imprezach preferujesz dania gorące czy zimną płytę?
4. Który kraj jest dla Ciebie inspiracją w kuchni?
5. Jakie danie świata polecasz?
6. Ulubiony deser?
7. Jak długo prowadzisz bloga?
8. Barwniki naturalne czy sztuczne?
9. Imprezy huczne czy w ścisłym gronie?
10. Twoje motto życiowe.
11. Lubisz nowości w kuchni czy tradycje?
Więcej informacji na przykuchni.blogspot.com
Dziękuję za wyróżnienie.
Pozdrawiam.
witam
tort jest przepiekny i zamierzam taki upiec:)
mam tylko takie pytania 1. czy biszkopy moge nasaczyś slabą, gorzką herbata z cytryna? (zawsze tak nasaczam tort ale nie wiem czy do tych smakow bedzie pasować) 2. czy przed polożeniem kremu waniliowego moge biszkopt posmarowac cieniutką warstwą dżemu porzeczkowego? (obawa czy bedzie pasowac smakiem??)
pozdrawiam i z gory dziękuję za odpowiedź:)
Co do nasączenia, to myślę, że jak najbardziej takie może być, natomiast zastanowiłabym się nad tym dżemem porzeczkowym, bo o ile do jasnego kremu będzie pasował, to nie wiem jak zagra smakowo z całością. Ale przecież kuchnia to jeden wielki eksperyment 🙂
Pozdrawiam i czekam na efekt pracy (zdjęcia mile widziane).
Witam, dzisiaj robilam ten toricik po raz pierwszy i jest pyszny. Goscie byli bardzo zadowoleni. Mam tylko jedno pytanko odnosnie bezy szwajcarskiej. Robilam ja w proporcjach 1:2:3 a ze bylo mi jej troszke potrzebne wiec zrobilam ją z 2oog bialek a co za tym idzie nalezało dodac 600g masła. Krem wyszedl Ok, bardzo mi sie fajnie na nim pracowało, po wyciagnieciu go lodówki kwiatki były bardzo twarde i były mocno maslane w smaku. Czy jest mozliwosc zmniejszenia ilosci masła, aby masa była bardziej kremowa i nie taka sztywna po schlodzeniu. Ja nie jestem wielka fanka kremow maslanych dlatego tez pytam.… Czytaj więcej »
wg mnie nie można zmniejszyć ilości mała, masa nie wyjdzie jak powinna. Ale żeby masa była miękka, należy wyjąć tort z lodówki ok. pół godziny przed podaniem.
Pozdrawiam!
Upiekłam tort na urodziny synka jest lekki i pyszny 🙂 Dodałam do białej masy gruszki z puszki pokrojone w kostkę dla dzieci i były zachwycone:) Dziękuje za przepis, polecam wszystkim.
Bardzo się cieszę, że tort się udał i co ważniejsze smakował! A gruszki w białej masie to świetny pomysł!
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam:)
Robiłam dzisiaj tort i muszę przyznać, że jest bardzo słodki i mdły:( Czy można nasączyć go czymś innym, co doda mu charakteru?
Bardzo słodki? W masie jest tak minimalna ilość cukru, że nie bardzo wiem, jak może być zbyt słodki. No ale każdy ma inny smak. Możesz nasączyć wodą z cytryną, wtedy będzie kwaskowaty, możesz dodać do ponczu alkoholu, możesz też spróbować przed nałożeniem masy waniliowej posmarować biszkopt jakimś dżemem, który będzie Ci smakowo pasował do całości. Trudno mi coś doradzić, bo nam ten tort bardzo smakował i dla mnie i moich gości nie był mdły…
No wiadomo że każdy ma inny gust. Jak robię tort śmietanowy to nasączam wodą z cytryną, ale nie wiem czy do tych smaków będzie pasować.
Chyba trzeba spróbować. A różyczki kręciłam pierwszy raz i wyszły całkiem, całkiem.
Slodka Babeczko jak zwykle zawale Cie pytaniami 🙂 A wiec chciala bym zrobic drugie podejscie do Twoich roz maslanych 😀 Wiec na torta o srednicy 24cm ile potrzebuje tej masy maslanej? podwoic czy potroic porcje? co do farbowania kolorow. mam barwniki z Wiltona i chciala bym ta dolna warste zrobic czarna, myslisz, ze uda mi sie uzyskac kruczo czarny kolor? poza tym potrzebuje tez kolor srebrny ale niestety nie mam takiego barwnika – jedynie taki srebrny pylek – myslisz, ze moge go dodac do tego maslanego kremu? i czy wyjdzie choc troszke do srebra podobny 🙂 Czy masz jakies sprawdzone… Czytaj więcej »
No to po kolei… Na średnicę 24 podwoiłabym proporcje masy maślanej. Obawiam się, że nie uzyskasz takiego czarnego koloru o jaki Ci chodzi, ja mam złe doświadczenia z barwieniem na czarno, bardzo dużo tego barwnika trzeba dodać , żeby uzyskać zadowalający efekt. Ale nie barwiłam nigdy kremu do tortu, tylko lukier, więc może w tym przypadku będzie ok… Co do srebrnego. Jak robiłam tort w falbanki, to miałam myśl, żeby dodać brokat do masy, dodałam na próbę do niewielkiej ilości i ten brokat zniknął. Obawiam się, że gdy dodasz ten pyłek, to nie będzie go widać. I znów ale… na… Czytaj więcej »
a wiec Babeczko zrobilam biszkopta z 6 jaj ale nastepnym razem zrobie z 7 bo ten mi jakis niski wyszedl. co do czarnego koloru to mialas racje – dodalam 2 opakowania barwnika z Wiltona i wyszedl ciemny szary ale niestety nie czarny. Srebrny tez nie wyszedl – posypalam go tym pylkiem i dalam na wierzch spray z Wiltona w kolorze srebrnym i bylo w miare ok. ale za to w smaku rewelacja 🙂 co do roz, no wiec bylo to moje drugie podejscie i bylo tylko ciutke lepiej jak za pierwszym razem ale wierze, ze za 100 to juz bedzie… Czytaj więcej »
Kiedyś w końcu te róże muszą wyjść:) Tylka Wiltona nr 1M.
Pozdrawiam Cię Aniu serdecznie:)
Witam,
mam takie pytanie już nie związane bezpośrednio z dekorowaniem, a z przenoszeniem tortu na tortownicę. Z tego co zauważyłam dekoruje Pani bezpośrednio na tortownicy, która jest zabezpieczona papierem i nie potrafię sobie wyobrazić jak wyciąga Pani te papierki, żeby nie uszkodzić różyczek? Dzisiaj będę próbowała swoich sił przy torcie na urodziny dla mamy i boję się, żeby nie zniszczyć sobie tych różyczek.
Pozdrawiam serdecznie i dam znać jak wyszło 🙂
Papierki są małe, wsadzone tylko troszkę pod tort, wyciągam je po schłodzeniu tortu w lodówce. Różyczki są twarde, lekko przytrzymuję dół i delikatnie wyciągam papierki:)
Powodzenia i pozdrawiam!
mam zamiar upiec ten tort na swoje urodziny 🙂 zobaczymy czy wyjdzie 🙂
Tort wygląda niesamowicie! 😉 sama mam zamiar skorzystać z przepisu 🙂 chciałam się jednak dowiedzieć czy 3 łyżki cukru pudru do 70 ml śmietanki kremówki nie sprawią, że krem będzie za słodki?
Ale przecież nie dajesz samej kremówki, tylko do tego jeszcze 300g mascarpone.
Przepiękne torty 🙂 chciałabym się zapytać, czy na tortownicę 24cm należy jakoś zwiększać proporcje? i czy jeżeli tak, to tylko na biszkopt czy na krem i wszystko? Pozdrawiam 🙂
Cieszę się, że tort Ci się podoba:) Powinnaś zwiększyć o 20% składniki i na biszkopt i raczej na krem do przełożenia też… Ja zawsze wolę, żeby mi zostało, niż zabrakło:) Natomiast kremu na ozdobne różyczki nie musisz zmieniać, powinno Ci wystarczyć. W razie pytań pisz:)
Coś niesamowitego! Torty to prawdziwe arcydzieło, a za zdjęcia wielki ukłon, cała ta aranżacja, kieliszki, koraliki… bosko to wygląda na prawdę!
Bardzo mi miło:) Dziękuję:)
witam, czy moglabym prosic o pomoc w zwiekszeniu proporcji skladnikow do biszkoptu na tortownice o srednicy 26 cm?? bardzo bede wdzieczna:))
Musisz zrobić z 1,4 porcji.
OMG!! Cudo!!! Wspaniale zrobiony!! Podziwiam i gratuluje talentu:)
Ty mi gratulujesz?? To co ja mam powiedzieć o Twoim talencie?:) Ale dziękuję bardzo za słowa uznania:)
Pozdrawiam:)
Piękny! Prezentuje się znakomicie 🙂
Wyglada fantastycznie 🙂 Jak go zobaczylam po prostu az zaniemowilam ;)))) Jest niesamowity i skladniki tez bardzo mi pasuja 🙂 Cudo !!!!!!!!!!
Bardzo dziękuję za słowa uznania:)
Zaśliniłam monitor właśnie! Na widok tego tortu! Cudownie wygląda, i pewnie też tak smakował.
Pozdrawiam 🙂
Tak, był pyszny:)
Czy zważyła Ci się kiedyś taka masa po dodaniu nutelli ?
Kiedyś robiłam tą masę bez problemu, zawsze używałam serka z Piątnicy, a teraz, prawie za każdym razem masa się waży. Czy wiesz jaka może być przyczyna?
Nigdy nie mam problemu z tą masą. Też używam Piątnicy. Może zbyt mało jest schłodzona?
Mi też masa się zwarzyła. Przy drugiej próbie dodalam trochę kremówki i wyszła już dobra.
Jesteś czarodziejką! Twoje torty to coś pięknego…
A tam zaraz czarodziejka:) ale dziękuję, to miłe:)
Piękne dekoracje 🙂 Masą z nutellą i mascarpone już robiłam i jest rewelacyjna 🙂
Bardzo dziękuję:)
Asiu przepiękne są te torty
Przymierzam się do zrobienia kremu maślanego na bazie szwajcarskiej
ale nie wiem czy mi się uda
A dlaczego ma się nie udać? Masz instrukcje filmową, to co ma się nie udać?:) trzeba próbować!
o matulu, istne dzieła sztuki! a do tego tak piekne zdjęcie, aż szczęka opada.
naprawdę, mistrzowskie torty.
O jej, bardzo dziękuję za przemiłe słowa!!:)
Ciekawa kolorysyka i mistrzowskie wykonanie 🙂
Juz od jakiegos czasu czaje sie na barwniki w zelu od Wiltona. Daja swietny efekt 🙂
Dziękuję za miłe słowa, a co do barwników, to z czystym sumieniem polecam.
Boski tort! A jak pięknie udekorowany *__*
Dziękuję:)
Przepięknie wyszedł 😉 Pozdrawiam
Pozdrawiam również:)
Asiu, cudowny jest ten tort! Mega piękny po prostu. Dekoracja – mistrzostwo!
Dziękuję Majanko, staram się:)
Pozdrawiam ciepło:)
Witam serdecznie pisze z zapytaniem jakie ilości musiała bym użyć chcąc upiec ten tort w tortownicy o średnicy 28 cm.Chciała bym spróbować moich sił i upiec ten tort na pierwsze urodziny mojego synka dlatego nie chciała bym aby coś poszło nie tak. Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam
Musisz zrobić z 1.6 porcji.