Dzisiejszy wpis będzie inny. Taki hmmm… jakby to powiedzieć – techniczny. Stworzony z potrzeby i na prośbę wielu osób. Wiem dobrze, jak mi samej czasem trudno jest wyobrazić sobie, jak coś ma wyglądać. Często nie wiem, czy robię coś dobrze, jaką konsystencje powinien mieć krem itd… Dlatego postanowiłam pokazać Wam, jak robię krem do dekoracji tortu oraz samą dekorację w kształcie różyczek. Mam nadzieję, że pomogę Wam choć trochę, ale też liczę na waszą wyrozumiałość, gdyż jestem laikiem w kręceniu filmów. Jestem świadoma, że nie są one doskonałe, ale pokazują co trzeba:)
Bardzo długo szukałam odpowiedniego kremu do dekorowania tortów, bo niestety, ale nie każdy się do tego nadaje. Krem na bazie bezy szwajcarskiej jest doskonały! Idealnie trzyma kształt, nie rozwarstwia się, można go barwić i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jedyne o co się obawiałam, to czy będzie ‘zjadliwy’. Okazało się, że tak. Smakował wszystkim, którzy mieli okazję jeść tort udekorowany tym kremem. Polecam go szczerze. Od tej pory to mój nr 1 w dekorowaniu!
Zdobienie tortu i przepis na krem podpatrzyłam na blogu ‘Ciasteczkolandia’.
Składniki na krem (przepis podstawowy):
- 300g miękkiego, pokrojonego na małe kawałki masła
- 100g białek (ok. 3-4 sztuk)
- 200g cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki winianu potasu (opcjonalnie, ja nie dodałam, bo nie mam)
- ekstrakt waniliowy lub dowolny inny
- ewentualnie barwniki
Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli. Umieścić miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, lekko roztrzepać białka. Wsypać cukier i ubijać aż do momentu, gdy się cały cukier rozpuści. Najlepiej sprawdzić to rozcierając pianę między palcami – cukier nie powinien być wyczuwalny.
Zdjąć miskę z garnka i jeśli się białka zbyt mocno podgrzały należy je przestudzić. Następnie wlać do misy miksera i końcówką do ubijania białek miksować do momentu, aż białka będą bardzo gęste (około 10 minut).
Po tym czasie zmienić końcówkę na ucierającą i stopniowo dodawać po kawałku miękkiego masła, cały czas miksując. Podczas mieszania może się zdarzyć, że masa zacznie wyglądać jakby się zwarzyła. Nie należy się tym przejmować, po chwili dalszego miksowania wszystko wróci do normy. Ja robiłam ten krem dwukrotnie, i nie przytrafiło mi się nic takiego.
Dodać ekstrakt i ubijać do momentu, aż usłyszymy charakterystyczne ‘mlaskanie’ kremu. Nasz krem jest gotowy. Można przystąpić do dekorowania.
Na ozdobienie tortu o średnicy 22cm przygotowałam krem z podwójnej ilości składników, zostało mi trochę na ewentualne poprawki.
Podzielić krem na tyle części, ile chcemy mieć różnych kolorów. U mnie były to 3 odcienie fioletu. Do każdej z części dodać wybrany barwnik (używam barwników w żelu firmy Wilton) i dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Do dekorowania będzie potrzebny worek jednorazowy lub rękaw cukierniczy oraz tylka w kształcie otwartej gwiazdy nr 1M firmy Wilton.
Wierzch i boki tortu który będziemy zdobić należy pokryć cienką warstwą zabarwionego kremu.
Gotowy krem nałożyć do worka. Dekorowanie zaczynamy od najniższej warstwy i dekorujemy dookoła tortu. Przykładamy końcówkę tylki prostopadle do boku tortu, obieramy środek różyczki a następnie zataczamy wokół niego koło. Do kolejnego worka nakładamy masę w jaśniejszym kolorze. Czynność powtarzamy w drugim rzędzie. Na końcu stroimy górę tortu, zmieniając oczywiście kolor kremu.
Na filmie możecie zobaczyć dokładnie jak się robi taką dekorację z róży.
Życzę miłego oglądania.
Powodzenia!
Zrobiłam taką mase jest wspaniała ,ale róże zrobione wieczorem na torcie na drugi dzień jakby się skurczyły nie były takie piękne isztywne. czy mozna taką masę za mocno napowietrzyć i rano katastrofa? prosze o pomoc.Pozdrawiam.
Robiłam ten krem wiele razy, i nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło. Po przechowywaniu w lodówce róże powinny być zwarte. Ale wydaje mi się, że można krem zbytnio napowietrzyć, wtedy będzie taki jakby “podziurawiony”.
Pozdrawiam!
Dziękuję. Możliwe że przedobrzyłam. Za długo i na wysokich obrotach.Przedziurawiony dobre określenie.Pozdrawiam.
Czy koniecznie ta mase trzeba ubić z masłem . Nie wystarcza same białka . Ja bym chciała zrobić tulipany z tego kremu
Ale jak same białka? Nie, tak się nie da 🙂 A tulipany wyjdą idealnie z tego kremu.
Gdzie można kupić te barwniki Wilton?
Masa fatalna… Zdecydowanie za słodka 🙄 robiłam ją pierwszy raz i nie polecam
Dzień dobry. Czy ta masa nadaje się do zrobienia ozdób na wierzchu tortu pokrytego masą śmietanową? Czy te masy się ze sobą „gryzą” i tort nie będzie wyglądał ładnie? Pozdrawiam serdecznie 🙂
A ja mam inne pytanie. Tu są surowe białka, nie boicie się?
no nie są białka są hartowane w 60 stopniach przy takiej temperaturze cukier się rozpuszcza krem na bazie bezy szwajcarskiej to klasyka cukiernictwa
A czy zwyklym mikserem do ciasta da się zrobić taki krem? Tam nie ma do ucierania z masłem tylko unijanie.
Zastanawiam się czy krem z takiej ilości wystarczy mi na udekorowania tortu 24cm z motywem “jednorożca” – kremu potrzebuję do obłożenia boków oraz wyciśnięcia grzywy i oczek.
Czy do obłożenia tortu na gładko (bez różyczek i innych elementów zdobniczych), wystarczy pojedyncza porcja?
Czy napis z białej czekolady nie rozpuści się na tej masie i na dwie godziny przed podaniem tort może leżeć w temperaturze pokojowej, czy raczej w lodówce?
Wystarczy jedna porcja. Czekolada się nie rozpuści, tort może być wyjęty wcześniej.
A do obłożenia tortu pod masę cukrową o średnicy 18 cm. wystarczy 1/2?
Powinno.
Wystarczyło 🙂
Ja mam pytanie odnośnie ekstraktu bo go nie mam a cała reszte już zrobione. Obejdzie się bez tego? Całość wyszła mi lekko lista, dałam czegoś za mało czy muszę jeszcze miksowac?
Przepraszam za tyle pytań ale robię 1x i to jeszcze Tesciowej na torcie 😛
Mam pytanie. Jak wyciągnęłaś papierki spod gotowego juz tortu? Czy róże na samym dole się nie zniszczyły?
Delikatnie przytrzymuję nożem na samym dole i wyciągam. Nic się nie niszczy.
A czy do tego kremu można dodawać np nutelle albo masło orzechowe? Ze zwykłym maślanym robiłam tak zawsze, ale takiej ładnej, puszystej struktury z Pani przepisu boje sie zepsuć dodatkami… pozdrawiam 🙂
Wg mnie zmieni się konsystencja, ale możesz spróbować.
Od wielu lat robię ten krem i polecam z czystym sumieniem 😃
Przepis na mase do dekoracji beznadziejny. Masa mi sie zważyła i w ogóle nie zgestniala po dalszym ucieraniu juz w lodowce gdy ja schłodziłam zaczęła sie ważyć. Beznadzieja. Nie polecam. Szkoda czasu i kasy na robienie rzeczy z tej strony nie polecam…
Aż ciśnie się na usta, że jeśli ktoś nie potrafi, niech się nie bierze za pieczenie i dekorowanie, ale nie będę tak niemiła i złośliwa jak autor tego komentarza. Oczywiście te wszystkie zadowolone z kremu (i wypieków na tym blogu) osoby po prostu kłamią… Mimo wszystko polecam bardzo zarówno ten przepis na krem, bo to najlepszy i najłatwiejszy krem do dekoracji, jaki znam, jak i pozostałe moje przepisy.
hahahah, daruj sobie hejtowanie i najpierw przyjrzyj się swojej pracy nad masą, a nie szukaj błędów w przepisie, bo ich nie ma. Filozofii w przepisie nie ma. Ja jestem zadowolona, robiłam kilka razy. POLECAM!
🙂
To jeden z najlepszych kremów do dekoracji tortu jakie znam.
Trzeba go umiejętnie zrobić, a nie hejtować, że przepis zły…
Krem zawsze się zwaRZy jak zaczyna sie dodawać masło – trzeba po prostu dalej ubijać – krem odpowiednio długo ubijany (10-15 min) staje się gładki. Ot i cała tajemnica…
absolutna nie prawda !!
krem super wychodzi , super do dekoracji,
robiłam kilka razy w różnych proporcjach i wychodzi super
Jesli krem maślany ci się zważy podgrzej szybko trochę masła i miksując krem wlej gorace masło do kremu maslanego. To jest mój wypróbowanym sposób.
Czy ten krem nadaje się pod masę cukrową. Lub na wierzch . Nie rozpuści jej?
Jak najbardziej się nadaje.
czy na ten krem nie bedzie rozpuszczac opłatka cukierniczego? Chciałam położyć opłatek na masie z mascarpone z przepisy waniliowo-nutellowego tortu i przyozdobić naokoło tym kremem.
Nie rozpuszcza.
Hej, czy można zabarwić krem sokiem wiśniowym np by wyszedł różowy?
Wg mnie nie wyjdzie różowy 🙁
Ja robiłam sokiem z buraka. 1 burak pokroić w kostkę dać ok 2 łyżki wody i gotować. Wyjąć buraka a pozostały płyn odparować by stał się lekko zawiesisty. Świetnie barwi kremy i bitą śmietane.
Ja robiłam sokiem z buraka. 1 burak pokroić w kostkę dać ok 2 łyżki wody i gotować. Wyjąć buraka a pozostały płyn odparować by stał się lekko zawiesisty. Świetnie barwi kremy i bitą śmietane. Polecam
Czy ten krem mozna czyms zakwasic ? Jesli tak to czym ? Nie lubie kremów tylko słodkich,muszą mieć jeszcze jakiś smak
Można oczywiście dodać sok z cytryny. Jest bardzo smaczny taki kwaskowaty.
Witam, dlaczego masa położona już na tort po schłodzeniu w lodówce pęka ?, wygląda nie ładnie?
Za cienka warstwa masy.