Tort ferrero rocher

4.20 avg. rating (84% score) - 79 votes

Dziś będzie trochę prywaty, bo to wyjątkowy dzień. A jak wyjątkowy dzień, to i wyjątkowy tort. Nie tylko ze względu na jego smak, ale głównie ze względu na to, że jest dla wyjątkowej osoby. Dziś mój Mąż ma swoje święto. I choć nie przepada (wierzcie lub nie) za ciastami, postanowiłam zrobić mu niespodziankę w postaci tego oto tortu. A, że jest wielbicielem czekolady, orzechy też lubi, to wybór padł na ten właśnie tort. Robi się go szybko i łatwo, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Jeśli lubicie praliny ferrero rocher, to i Wam będzie smakował. Polecam bardzo!

Kochanie, sto lat, i dziękuję, że jesteś!:)

Przepis znaleziony u Izy z bloga Mniam-mniam, a pochodzi z tej strony. Dziewczyny, dziękuję za super przepis!

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Składniki na ciasto:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek drobnego cukru o wypieków
  • 200g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi orzechami i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać wierzch.

Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Masa:

  • 200g miękkiego masła
  • 2oog gorzkiej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek nutelli
  • 4 wafelki orzechowe „Góralki”

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło ubić na jasną masę, dodać nutellę, czekoladę i dokładnie zmiksować. Wafelki pokroić na małe kawałki i dodać do masy. Wymieszać razem.

Ciasto przekroić a dwa blaty. Połowę masy wyłożyć na pierwszy blat i równo rozsmarować, przykryć drugim blatem. Na wierzch i boki rozsmarować pozostałą masę. Ja wierzch tortu udekorowałam pralinami ferrero roche a boki obsypałam uprażonymi orzechami laskowymi.

Chwilę przed podaniem wyjąć z lodówki, żeby masa troszeczkę zmiękła.

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Tort Ferrero rocher | Ferrero rocher cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

160 odpowiedzi na „Tort ferrero rocher

  1. avatar Nata pisze:

    Mam pytanie odnośnie zmielonych orzechów. Czy 200 g ma być przed zmieleniem czy po zmieleniu gramatura orzechów powinna wynosić 200 g? :)

  2. avatar Doda pisze:

    witam jestem analfabetką kulinarną dlatego pozwolę sobie zapytać czy zmielone orzechy to znaczy na pył jak mąka czy może na takie okruszki jak do posypania boków tortu?

  3. avatar Ola pisze:

    witam
    jesli chodzi o sam biszkopt to mam ubic cale jajka ? czy najpierw białka na sztywna piane, cukier i wtedy stopniowo zoltka ?
    prosze o odpowiedz 😉

  4. avatar Tuśka pisze:

    Witam,
    Czy trzeba papier do pieczenia jeszcze smarować tłuszczem i bułką tartą? sam papier nie wystarczy?

    Pozdrawiam

  5. avatar ag pisze:

    Jejku, ale ze mnie gapa! Faktycznie, że 200 g masła…. Żyłam myślą, że trzeba 2 kostki. I byłam trochę w szoku, że będzie w masie prawie pół kilo masła :) Nie wiem skąd mi się to wzięło. Ale dobrze, że napisałam bo walnęłabym dwie kostki i bym się zdziwiła, że mi nie wychodzi :))) Pozdrawiam i dziękuję za oświecenie. Pewnie przez to, że czytałam mnóstwo przepisów na torty zanim zdecydowałam się na Pani. Jeszcze raz dziękuję.

  6. avatar ag pisze:

    Czy kostka masła ma u Pani 200 czy 250g?

    • avatar Asiek pisze:

      Ale ja nigdzie nie piszę o kostce (chyba?). W przepisie jest podane 200g masła, i takich kostek używam, bo to teraz raczej standard na naszym rynku…

  7. avatar Kasia pisze:

    Witam mam pytanie czy na ten krem mogę położyć masę z lukru plastycznego czy musze jednak ronić inny maślany

  8. avatar malutka pisze:

    witam , nie wyświetlają mi się składniki jedynie opis ;p czy ktoś moze mi je podać

    • avatar Asiek pisze:

      Przykro mi, ale w tej chwili jestem na urlopie i mam bardzo słaby dostęp do internetu. Spróbuj otworzyć stronę w innej przeglądarce.

  9. avatar Wiktoria pisze:

    Witam! Duży jest ten torcik?

  10. avatar Wiktoria pisze:

    Witam! Czy duży jest ten torcik?

  11. avatar paulina pisze:

    Super , tort pycha dzięki za przepis. :)

  12. avatar OlkaK pisze:

    Jutro znowu koniec roku szkolnego, a ja siegam po ten przepis poniewaz moje dzieci okrzyknely go tortem 6.0. Swoja nazwe w moim domu zawdziecza corce, ktora zakonczyla ubiegly rok szkolny wlasnie z takim wynikiem. W tym roku powtorzyla sukces w zwiazku z tym zabieram sie do pieczenia. Dzieki Tobie Asiu moglam rowniez spisac sie na taka ocene 😉 Dziekuje !

  13. avatar Karolajna pisze:

    mam pytanie :) czy po wystudzeniu ten krem będzie taki spójny czy jednak bedzie miękki ?

    • avatar Asiek pisze:

      Krem jest na bazie masła, dlatego po schłodzeniu będzie twardy. Dobrze jest wyjąć tort z lodówki chwilę przed podaniem, co zresztą zaznaczyłam we wpisie :)

  14. avatar miremirc pisze:

    Thx for the recipe ! :)
    miremirc.ro/2015/02/02/tort ferrero rocher/

  15. avatar Antosia pisze:

    Witam,
    dziękuję za cudowny przepis :) Tort jest rewelacyjny !!!

  16. avatar martyna pisze:

    Witam czy biszkopty warto czymś nasaczyc? nie bardzo lubie suchych tortow (biszkoptow)

  17. avatar Dorota K. pisze:

    Jutro piekę to ciacho po raz kolejny, uwielbiamy je :)

  18. avatar Ola pisze:

    Robiłam torcik na moje urodziny. Ciasto orzechowe niestety mi nie wyrosło, ale też nie wyszedł z tego jakiś zakalec czy coś. Po prostu było bardzo płaskie, więc zamiast męczyć się z przecinaniem na dwie części, dopiekłam jasny biszkopt i nasączyłam go nieco wodą wymieszaną z whiskey. Smak ciast orzechowego jest wspaniały, pachniało orzechami w całym domu, gdy je piekłam. Krem przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Tylko go trochę zmodyfikowałam (bo moi goście i rodzina to ogromne łasuchy) i zamiast dwóch gorzkich czekolad, rozpuściłam pół na pół – mleczna i gorzka. Krem był bardzo dobry w smaku – dzieciakom aż się uszy trzęsły :) Na pewno jeszcze nie raz go zrobię :)

  19. avatar Dorota K. pisze:

    Cudo :) w sobotę robię :)

  20. avatar OlkaK pisze:

    Biszkopcik już upieczony i czeka na wystygnięcie. Krem jest nieziemski :) Moje dzieci oszaleją jutro ze szczęścia :) Dziękuję :)))

  21. avatar Kotka_Pusia pisze:

    Ja zamiast mielonych orzechów laskowych dodałam mielone migdały (tylko to znalazłam w lokalnym sklepie). Nie miałam problemu z wyrośnięciem ciasta, był na tyle wysoki, aby przekroić go na dwie części. Tort wyszedł pyszny – przepis godny uwagi :)

  22. avatar magda pisze:

    gdzie mozna kupic mielone orzechy? czy jak dodam zwykly cukier to popsuje?

  23. avatar agata pisze:

    Jak długo tort musi stać w lodówce przed podaniem?

    • avatar Asiek pisze:

      W zasadzie to może być spożywany od razu, nie musi być schładzany w lodówce przed podaniem. Natomiast zawsze trzeba go wyjąć wcześniej, żeby masa zmiękła.

  24. avatar Sandra pisze:

    Mi pierwszy biszkopt nie wyszedł. Zrobiłam drugi ze znacznie mniejsza ilością orzechów.

  25. avatar Aneta pisze:

    Jestem w trakcie robienia tego tortu i chyba już widzę, że biszkopt nie wyrośnie taki jaki powinien. Brakuje zdjęć z etapów robienia tortu. Robiłam wszystko według wskazówek przepisu. Jednak mam nadzieję, że i tak ciasto wyjdzie pyszne :)

  26. avatar Sandra pisze:

    Polecam popruszyć orzechy odrobiną mąki,zanim dodamy je do masy biszkoptowej.Orzechy wtedy nie opadną na dno.

  27. avatar ola pisze:

    Ciasto pycha, wlasnie sie piecze. Szkoda, ze po raz drugi mi nie wyroslo :-( :'(

    • avatar Sandra pisze:

      Hej.Mi też nie wyrosło:/
      Robię teraz drugie podejście, mam nadzieję,że się uda,mąż ma dziś urodziny i bardzo chciałam zrobić taki tort dla niego.
      Za pierwszym razem ciasto nie wyrosło i orzechy opadły mi na dno…w drugim podejściu posypałam orzechy mąką,żeby nie opadły drugi raz.

  28. avatar aga pisze:

    Hej:) p.s czy jesli bialka ubije z cukrem a potem dodam żółtka a na koncu orzechy i mąke czy to coś zmieni?

  29. avatar Daria pisze:

    Ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie:) Upiekę go na imieniny mojego chłopaka:) Mam parę pytań odnośnie ciasta;) Jeżeli chodzi o jajka to czy w całości ubijasz masę czy oddzielnie robisz białka i żółtka?? Czy do pieczenia ciasta używasz termoobiegu czy na zwykły piec to robisz??

    • avatar Asiek pisze:

      W przepisie przecież jest to napisane:) ‚Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę.’ Gdyby miały być osobno, byłoby napisane że ubić białka a potem dodać żółtka. Zawsze piekę na grzałce góra-dół. Jeśli jest inaczej, To zawsze to zaznaczam w przepisie.
      Pozdrawiam.

  30. avatar elamorela pisze:

    Ten tort wygląda przesmacznie! Aż nie mogę się doczekać okazji żeby go wypróbować, bo sama mam ochotę pochłonąć więcej niż jeden taki kawałek :)

  31. avatar Aga pisze:

    Czy do masy może być mleczna czekolada? czy koniecznie gorzka? za która nie przepadam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, możesz dodać mleczną czekoladę, ale pamiętaj, że ona jest bardziej słodka więc tym samym cały tort będzie pewnie bardziej słodki.

  32. avatar Kicia pisze:

    Ile cm średnicy ma tortownica, w której piekłaś??

  33. avatar mica pisze:

    What do you mean with wafers? Are they cookies wafers or only the wafer? And what size they have to be?

  34. avatar Anka pisze:

    Hej, bardzo chciałabym zrobić ten torcik, ale nie wiem w jaki sposób mam ubić masło? Na czym to polega? Proszę o pomoc;)

    Pozdrawiam

  35. avatar Przemo007 pisze:

    Torcik zrobiony ! Mogę powiedzieć tylko, że jest pyszny oraz, że jest pyszny. Dodam jeszcze , że jest pyszny. Dziękuję

  36. avatar Sylka pisze:

    Witam, czy w przepisie mają być tylko 2 łyżki mąki czy może 2 szklanki..? 2 łyżki wydaje mi się troszkę mało.

  37. avatar luuiza pisze:

    Mam takie pytanie, jak ‚obsypać’ orzechami boki tortu?
    Pozdrawiam gorąco.

  38. avatar Nada pisze:

    Ciasto wyglada swietnie

    Mam pytanko

    Czy te waffle w ciescie nie zmiekkna I zamienia sie w wyczuwalna pape?

    Jak dlugo mozna je przechowywac?

    Robie ciasta mezowi do pracy,on sprzedaje je na kawalki lub w calosci;)
    Najpierw je lekko przymraza by latwiej je pociac(czy to nie problem)

    • avatar Asiek pisze:

      Nie, z wafli nie zrobi się papka. Masa w cieście po schłodzeniu jest zwarta i sztywna. Nie mroziłam tego ciasta, więc nie wiem jak się zachowa po rozmrożeniu. Co do przechowywania, to powiem szczerze, że nie miałam możliwości sprawdzenia, bo tort zniknął w jeden dzień, ale myślę, że po 3 dniach nadal będzie dobry.

  39. avatar Agata pisze:

    wspaniale wyglada :) jutro robie ten tort czy mozna orzech laskowy zamiast włoskich (na blaty)?

  40. avatar Magda pisze:

    Witam,
    czy ciasto można zrobić dzień wcześniej czy lepiej w dniu serwowania?

  41. avatar Vikki pisze:

    Asiek, the recipe looks delicious, but I am not sure what „peanut wafers” are . Maybe this doesn’t translate to English very well. Can you show a picture of what these look like ? Many thanks, Vikki

  42. avatar tusia pisze:

    Właśnie robiłam ten torcik i wyszedł przepyszny. Fajny przepis…. piekłam drugi raz w życiu ciasto i chyba sie udało całkiem dobrze:) Nie był tak piękny jak u Ciebie ale i tak się podobał. Dziękuję i pozdrawiam

  43. avatar alabastrowy pisze:

    nie udało mi się kupić orzechów zmielonych, kupiłam całe czy mogę je posiekać czy koniecznie jakoś zmielić?

  44. avatar doris pisze:

    Witam, wypróbowałam to ciasto. Wyglądało ciekawie, ale smakuje tak sobie, chyba nie tylko mnie, bo po świętach tylko ono pozostało. Zdecydowanie nie dodam go do „moich ulubionych”.

  45. avatar Anita pisze:

    Witam,
    zrobiłam teraz na Święta, ale niestety nie wyszło mi tak jak powinno… ciasto czekoladowe wyszło mi tak wysokie jak jedno Twoje po przekrajaniu… robiłam wszystko wg przepisu ale nie chciało urosnąć :( Wiesz może co mogło być przyczyną ?:)

    Pozdrawiam serdecznie

    Dziękuje za przepis na bułęczki czosnkowo-ziołowe- PYCHA!

    • avatar Asiek pisze:

      Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że może zbyt mocno i długo mieszałaś ciasto o dodaniu mąki? Wtedy może się tak zdarzyć, że ciasto nie wyrośnie:(
      Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku życzę!

  46. avatar Beata pisze:

    Witam,
    czy mogę zamiast orzechów laskowych dać włoskie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *