Tort diabelski

5.00 avg. rating (99% score) - 12 votes

Dzisiejszy wpis chciałabym zadedykować… sobie… Dziś są moje imieniny. W związku z tym składam sobie życzenia – aby zawsze mi się chciało tak, jak czasami mi się nie chce, żeby nad moją głową zawsze świeciło słońce i żeby wszyscy byli szczęśliwi. Chciałabym też zaprosić Was na tort, który z tej okazji przygotowałam. Nic specjalnego, ale proszę, częstujcie się ile chcecie!!

Przepis pochodzi z książki ‘Czekolada’ z moimi modyfikacjami.

Tort diabelski z mascarponeTort diabelski z mascarpone

Składniki:

  • 100g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao ( w przepisie nie ma)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 225g miękkiego masła
  • 250g cukru brązowego (w przepisie było 400g ale wg mnie to stanowczo za dużo)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jajka
  • 125 ml maślanki
  • 225 ml wrzącej wody (dodałam 200ml)

Masa do przełożenia:

  • 2 opakowania serka mascarpone (po 250g)
  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 50g cukru pudru

Przygotować dwie formy do pieczenia o średnicy 20cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem.

Ubić miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Wlać esencję waniliową, cały czas ubijając. Dodawać po jednym jajku, nadal miksując. Do masy dodać stopioną czekoladę. Następnie dodać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i sodę. Po wmieszaniu mąki dodać maślankę i wrzątek . Dokładnie zmiksować.

Gotową masę przełożyć do dwóch form, wygładzić wierzch.

Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.

Ubić śmietankę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać serek mascarpone i wymieszać aż powstanie puszysta masa.

Gotową masę podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na ostudzony spód ciasta, nakryć drugim spodem. Pozostałą masą udekorować górę i boki ciasta. Boki można obsypać startą gorzką czekoladą wg. własnego uznania.

Tort diabelski z mascarpone

Tort diabelski z mascarpone

 

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

35 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ocia
Ocia
2 lat temu

Dzień dobry, na jaką forme jest przepis? nie moge tego znaleźć 🙂

Ocia
Ocia
2 lat temu
Reply to  Asiek

Jejciu, przepraszam, na oczy mi padło.
Czy to ciasto można zrobić wcześniej i zamrozić jak biszkopt?
Mam go zrobić na drugi dzień świąt, i wolałabym podszykować jakoś wcześniej.

kasia
kasia
6 lat temu

Na czym tarłaś czekoladę że są takie cudowne kształty? Wgląda ten torcik bosko!

kasia
kasia
6 lat temu
Reply to  Asiek

oo to dzięki za informację. Obowiązkowo się wybiore 🙂

ania
ania
7 lat temu

ciasto jest wspaniałe;) jest pysznie czekoladowe, puchate i wilgotne! świetny przepis! pozdrawiam;)

ania
ania
7 lat temu

najlepsze ciacho;) pycha! bardzo bardzo polecam!!! ciasto jest puchate, bardzo czekoladowe mniam…

kasandraa6
7 lat temu

piękny

kuchareczka
8 lat temu

Ale fantastycznie wygląda z tymi czekoladowymi wiórkami! 🙂

Restauracja Domowa
8 lat temu

Asieńko, z okazji imienin, życzę Ci samych pogodnych chwil w życziu oraz sympatycznych ludzi wokół siebie, buziak:)

Kaś
8 lat temu

Asiu, najlepszego! jakbym mogła to już byłabym u Ciebie i zajadała się tym cudnym tortem 🙂

megii013
8 lat temu

Wszystkiego co NAJLEPSZE i NAJPIĘKNIEJSZE!

moje pasje
8 lat temu

Wszystkiego najlepszego!!!! Niech Ci się spełniają wszystkie marzenia 🙂 i…aby zawsze Ci się chciało tak jak czasem Ci się nie chce 😉 i tego słonka też Ci życzę 😉

mezczyzna-gotuje
8 lat temu

Wszystkiego najlepszego z okazji imienin 🙂

Twój przepis jest pierwszym przepisem dodanym do akcji Festiwal mascarpone 🙂

karto_flana
8 lat temu

Udanych imienin! Z takim tortem na pewno byly 🙂 Pieknie sie prezentuje 🙂

kuchennefascynacje
8 lat temu

Diabelsko smacznie wygląda 🙂 A Tobie z okazji imienin wszystkiego naj, naj, naj…. 🙂

tastefully
8 lat temu

Asiu, wszystkiego NAJ NAJ NAJ! 🙂
A tort REWELACYJNY 🙂

karmel-itka
karmel-itka
8 lat temu

hohoho!
co za dzieło!
diabelski… diabelnie szykowny!

kasiaaaa24
8 lat temu

To jeszcze raz wszystkiego najlepszego 🙂 Wspaniały torcik. Rozumiem, że można się częstowac? 🙂

Alinka
8 lat temu

Wszystkiego najlepszego z okazji imienin!!!! I zabieram kawałeczek pysznie wyglądającego tortu:)

margoja
8 lat temu

Asiek, wszystkiego naj! Zeby się spełniło wszystko co napisałas:)
a torcik imieninowy – palce lizać!!!
podoba mie się pomysł na ten krem:)

Nemi
8 lat temu

Dużo radości, szczęścia i zdrowia, uśmiechu oraz spijania samej śmietanki z życia:) Tort rewelacyjny! Do niego kieliszek szampana i wznoszę Twoje zdrówko:)

trzcinowisko
8 lat temu

Zgadzam się…tort niebiański raczej:0
Wszystkiego naj kochana:0 żeby się szczęściło!:)

danusia
8 lat temu

wszystkiego najlepszego i smacznego (: Mnie aż ślinka cieknie na sam widok. Z chęcią bym zjadła taki kawałek tortu (:

Prezydentowa
Prezydentowa
8 lat temu

Asiu, wszystkiego najlepszego. Torcik bardziej niebiański niż diabelski, hahaha!:)
A ta róża to pewnie od Pafki, co? Założę się, że wyjęta z pozostałych 30-tu z bukietu…? Bo żeby docenić taką żonę, to mniej nie wypada…! ;>

HerLife
8 lat temu

Wszystkiego najlepszego z okazji imienin =] aby życie Cię rozpieszczało i abyś nadal piekła takie cuda jak ten tort! :]

zauberi
8 lat temu

wszystkiego najlepszego 🙂 chętnie poczęstuję się tortem

Izaa
8 lat temu

piekny!!!! Buziaki imieninowe;)

MamaBartka
MamaBartka
8 lat temu

tort jest przepiękny i pewnie bosko smakuje

Pafka
8 lat temu

Wszystkie najlepszego! Aby Ci się chciało bardziej niż ci się niechce! Aby ciasta rosły ale nie pękały, aby przepisy się udawały i wszystkim smakowały… aby córcia nie marudziła a mąż nie krzyczał… aby nowy piekarnik był lepszy od starego… aby… Ty zresztą wiesz co aby 🙂
Buziaki!!!!!

Pafka